Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Jakou distribuci pro rodiče?

essmy essmy
essmy essmy
27. 12. 2008 23:21

Jakou distribuci pro rodiče?

Nálepky: Distribuce
Chtěla bych rodiče převrátit na Linux, hlavně proto, že plašeji a mají tendenci platit za legalni XP. Jenže nevím jaký, aby pro ně byl uživatelsky příjemný. Poradí někdo?
Meridius
27. 12. 2008 23:41 Nový

ubuntu

celé vlákno
Zkus Ubuntu, je to --v dobrem slova smyslu-- jednoducha distribuce.
Jen bych radil postarat se o vsechno zacatecni "nastavovani" (doinstalovat lepsi češtinu, vyresit pripadne problemy s ovladacem grafiky a aktualizovat system), pak je v klidu posadis pred hotovy system, at si pohrajou. ;)

Dej vedet jak to dopadlo.
essmy essmy
27. 12. 2008 23:44 Nový

Re: ubuntu

celé vlákno
potvrdil jsi muj tajný typ :-) instalaci jim v pohode udelam, to není problém, díky
Al Bunda
Al Bunda (neregistrovaný)
31. 12. 2008 15:48 Nový

celé vlákno
Doporučuji taky ubuntu, zkoušel jsem rodičům dávat OpenSuSE, ale bylo to hrozně pomalé, neohrabané a celé takové zbytečně monstrózní. Teď mají Ububtu 8.10 + Gnome (Openoffice, Thunderbird, Skype, Pidgin, Picasa) a naprostá spokojenost. Chce to jen nainstalovat flash pluginy a nějaké ty kodeky, aby šly videa v prohlížeči a je to.
dent
dent (neregistrovaný)
27. 12. 2008 23:54 Nový

RE: Jaký Linux

celé vlákno
Uživatelsky příjemný je každý.

Administrátorsky jak kdy...
treebeard
treebeard (neregistrovaný)
30. 1. 2009 13:41 Nový

celé vlákno
A odpoveď potom znie: ľubovoľnú distribúciu, ktorú im dokážeš udržiavať a vysvetľovať :-)
Ahmul
Ahmul (neregistrovaný)
28. 12. 2008 0:13 Nový

Styl pouzivani

celé vlákno
Možná by se hodilo zmínit, jak s počítačem pracují. Pakliže používají počítač jen k surfování, stačí kterákoliv mainstream distribuce. Pakliže používají nějaké "speciality", mohl by to být problém.
essmy essmy
28. 12. 2008 0:45 Nový

Re: Styl pouzivani

celé vlákno
spis bezny uzivani, internet, icq, skype, poštovní klient.. asi nic zvlastniho
Ahmul
Ahmul (neregistrovaný)
28. 12. 2008 9:28 Nový

Re: Styl pouzivani

celé vlákno
Tak to skutečně stačí libovolný mainstream. Vybíral bych podle toho, kterou dokážete nejlépe administrovat. Skypu bych se pokud možno vynul;)
Jiří Cásek aura:43
28. 12. 2008 9:32 Nový

celé vlákno
mam doma 60-ti letou matku, takze ze sve zkusenosti ti muzu rict, ze neni az tak dulezita samotna distribuce, ale spravna volba softwaru. Velice tezce snasi prechody napr. ze sylpheedu na evolution, nbo z opery na iceweasel atd. Takze dobre volit software, aby , bez problemu drzel krok (aktualizace-vyvoj) s okolnim svetem (hlavne komunikaci s vindows). Pro ni je to to nejhorsi co muze byt,, kdyz chce nekomu neco poslat a on to nemuze otevrit. A oopravdu hlavne kdyz se nauci ovladat jeden program a ty ho pak vymenis, tak za tim co normalni clovek nema problemy, tak ona se uci veskere ovladani znova. Samozrejme ze ta distribuce s tim souhlasi, ale oni absolutne nepoznaji, jestli tam maji ubuntu, nebo madrivu. Ja osobne se take priklanim k ubuntu.
essmy essmy
28. 12. 2008 10:03 Nový

celé vlákno
to je přesně ono potřebujou něco poslat a nebo otevřít a nejde to jedne nebo druhe straně a je zle. U nás to ale není o tom, že by si spatne zvykali na neco jiného je to spíš o lenosti. Nu zkusím a uvidíme :-) diky
Jiří Cásek aura:43
28. 12. 2008 10:37 Nový

celé vlákno
Ja ji naucil dve zakl. veci a to trasport do pdf a na doc co se tyce textu.
Ma tam abiword (ofici jsou pomale-slabe pc) a zbytecne slozite. Co se tyce netu, tak s iceweaslem nemame zadne problemy a posta v evolutionu. Akorat jsem ji musel dat vsechny jeji kontakty do adresare.Kview-prohlizec obr. a gnnumeric. Samozrejme nikomu nechci rikat co ma pouzivat, je to jenom na nem. Jen jsem vyjmenoval veci, ktere moje 60-ti leta matka zvlada nejsnaze.
cleb
cleb (neregistrovaný)
28. 12. 2008 12:10 Nový

celé vlákno
S tím abiwordem bych si ale dával pozor, na složitější a delší dokumenty je naprosto nepoužitelný. Na krátké a jednoduché dokumenty je lepší. Pro uživatele, který se v tom nevyzná, bych určitě instaloval oo.o, protože je univerzálnější.
cleb
cleb (neregistrovaný)
28. 12. 2008 12:14 Nový

celé vlákno
V podstatě cokoli. Hlavně bych se vyhýbal jakékoli 64bit verzi, kvůli flashi a skype. Tyhle 32bit programy jsou v 64bit linuxu strašně nestabilní.
Jožko
Jožko (neregistrovaný)
28. 12. 2008 16:37 Nový

celé vlákno
Toto si kde čítal, napr. najnovšie distro Sabayon 4 _ 64 má všetko v poriadku, aj flash aj Skype.
ja odporúčam Sabayon 4 veľmi dobré distro s množstvom užitočného SW
cleb
cleb (neregistrovaný)
28. 12. 2008 17:44 Nový

celé vlákno
Já jsem to nikde nečetl, ale vyzkoušel. Padalo to skoro pořád. Je ale pravda, že to bylo aspi před čtvrt rokem, od té doby se mohlo hodně změnit.
smoco
smoco (neregistrovaný)
30. 12. 2008 17:05 Nový

celé vlákno
Sabayon by som nepouzival, ja ho mam a som uplne nespokojny. Vela aplikacii je skopilovanych so zlymi flagmi (napr vim). Aplikacie padaju atd. Jedina dobra vec na nom je portage.
Amarok
28. 12. 2008 16:48 Nový

celé vlákno
Musim trochu opravit. Ve skypu se teda nevyznam vubec, ale co se tyce flashe a 64 bit - no problem. Mam uz dlouho 64bit distribuci (kubuntu), momentalne jsem tam hodil (absolutni vyznavaci open source at ted prepnou na jiny clanek :)) flash player od Adobe - 32bit verze bezi v pohode i pres 64bit cpu. Ten player od Adobe byl _bohuzel_ nutnost kvuli prehravani videi na youtube, bez ktereho si dnes internet nedovedu predstavit. A jak jsem se docetl, tak Adobe uz vydala(o) konecne 64bit verzi jejich prehravace, ale nevim, jestli uz je to nekde jako balicek. Jinak absolutne vse ostatni (vse co pouzivam) je uz i pro 64bit a bezi skvele. Ten Adobe Flash Player mi bezi ve Firefoxu 3, jen tak pro uplnost.
Taky bych rekl, ze na distribuci vubec nezalezi, zalezi jen na dovednosti administratora - protoze rodice si sotva budou nastavovat system. Pokud si ale budou nastavovat aspon desktop, tak bych volil mozna GNOME, to je precejen trochu osekane co se tyce moznosti, takze pro novacky to je prehlednejsi. Nebo KDE4, ale tam je moznosti zatim az moc malo :(
Amarok
28. 12. 2008 16:52 Nový

celé vlákno
Jo jeste pro uplnejsi uplnost :))
Jediny "problem" na youtube, kdyz prehravam video: nesmim prepnout na fullscreen, protoze je to pak silene pomale (odhaduju tak 1 fps), mozna s tou flash 64bit verzi to uz bude v pohode. Rychlosti pocitace to neni.
Martin Ráchela aura:76
28. 12. 2008 14:57 Nový

celé vlákno
Ja by som tiez volil ubuntu ale skor s KDE, predsa je to len mensi rozdiel ako GNOME, aj ked Gnome je zas prehladnejsie...aspon pre mna ....
essmy essmy
28. 12. 2008 18:19 Nový

RE: Jakou distribuci pro rodiče?

celé vlákno
už jsem se pustila do ubuntu :-) snad se mi to povede nějak rozumně nastavit aby jim to vyhovovalo :-)
uživatel si přál zůstat v anonymitě
28. 12. 2008 20:11 Nový

celé vlákno
Tak potom poreferuj, jak dalece jsou tim nadseni.
essmy essmy
2. 1. 2009 12:35 Nový

celé vlákno
Nainstalováno a všechno šlape, jediný chvilkový problém byl s wifi, zatím se moc nevyjádřili ale uvidíme :-)
Adam Schubert aura:48
28. 12. 2008 23:21 Nový

celé vlákno
FEDORU 10, best way!! :-)
Klidně dám ICQ/Jabber support :-)
CIJOML CIJOMLovic CIJOMLov
30. 12. 2008 11:08 Nový

celé vlákno
Ja jim dal na komp Debian a staram se jim o aktualizace. Z meho pohledu nejsnazsi reseni - zmena vzhledu programu co 5 let s novou stabilni verzi ;)) Otevrenou opici jim tam davam ale kvuli dokumentum vzdy aktualni z balicku pro Debian.
Heliooos
30. 12. 2008 13:21 Nový

Prarodiče mají Pclinuxos.cz

celé vlákno
Ahoj,
zdá se že jdu s křížkem po funuse, ale prarodičům jsem na podobné věci cca před rokem instalil Pclinuxos.cz 2007-1 - stáhni třeba tu:
http://www.linuxsoft.cz/pclinuxoscz-mirror/pclinuxoscz_2007-1.iso

vypadá to takhle (obrázky jsou úplně dole, je to z trochu starší verze):
http://www.pclinuxos.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=2

je to podobné Windows (má prostředí KDE), vše je klikací a česky, uživatelská přívětivost výborná, detekce hardware perfektní, v instalačním a zároveň live-cd jsou už i win32 kodeky (takže umí hrát wma a wmv), v prohlížeči funguje bez problému Flash.

Administrace super - má to adminské ovládací centrum, kde vše nastavíš - máš to přehledně seřazené a přitom hezky pohromadě. Instalace softu taky klikací (Synaptic). Nemůžu si stěžovat, žádné problémy zatím nebyly.
essmy essmy
2. 1. 2009 12:34 Nový

Re: Prarodiče mají Pclinuxos.cz

celé vlákno
jojo opravdu pozdě už máme ubuntu, zatím se k tomu moc nikdo nehrnul,ale to přijde :-) ségra je prozatím nadšená
tucnacek
tucnacek (neregistrovaný)
30. 12. 2008 17:37 Nový

gentoo

celé vlákno
Ja bych jim tam dal gentoo, hezky z vostra jenom komandlajnu a kdyby nezvladli kompilaci jadra, tak by to byl dukaz ze linux NENI PRIPDAVENY NA DESKTOP :-)
kilinux
kilinux (neregistrovaný)
31. 12. 2008 19:50 Nový

ubuntu

celé vlákno
Zkuste jim dát poslední Ubuntu, všechny vámi zmiňované aplikace v něm v poho chodí. A bez jakýchkoli rad je nechte samotné cca týden pracovat. Budou-li mít nějaké závažnější výhrady, raději jim kupte windows XP, ve verzi home jsou "za hubičku".
Amarok
31. 12. 2008 20:33 Nový

celé vlákno
Co je to za řešení? "...raději jim kupte windows XP". Cesta do pekel. Pak už nebude cesty zpátky (nutnost za pár let přejít na Windows 2012, nutnost platit za neschopný software...) To ať se radši trochu něco nového naučí a pak budou rádi.
essmy essmy
2. 1. 2009 12:37 Nový

celé vlákno
nejsem si jistá co na tohle odpovědět..
nevim proc: bez jakýchkoliv rad.. malokdo všechno zvládne sám a bez rady od někoho jiného...
Amarok
2. 1. 2009 17:52 Nový

celé vlákno
Pardon, ale není root.cz o gnu/linuxu? I článek nese nadpis, který připomíná, že diskuze bude o linuxových distribucích. Čtu články na root.cz teprve krátce a připadá mi, že se to tu jen hemží zastánci Woken... (Dokonce už i články s otázkami pro Wokna.) Takže pak snad chápete moje udivení, když vůbec jako možné řešení padne "Windows". Spíš měl tedy nadpis článku znít "Wokna či Linux pro rodiče?".

Jinak nevidím žádný důvod, proč by rodiče nemohli klikat myší v Linuxu. Sám situaci znám. Výhrady mají rodiče vždy, ale ne proti nějakému OS, prostě proti fungování počítače všeobecně. Tak proto jsem psal, že se dá vše naučit, a pak budou i rádi, že ještě ušetřili. Máte to v rukou Vy, a ne Vaši rodiče.
essmy essmy
3. 1. 2009 11:51 Nový

celé vlákno
reakce byla na killinux, ne na vas ;-)
Linuxák
Linuxák (neregistrovaný)
31. 12. 2008 21:36 Nový

Distribuce pro rodiče...?

celé vlákno
Na cokoliv asi nejuniversálnější Debian, nebo Slackware. V případě speciálního používání, asi based distribuci, ale nejlépe based Debian. Na používání je pro BFU dobrá každá....
2. 1. 2009 10:01 Nový

celé vlákno
Co tak Windows Vista Home Premium
dustin
dustin (neregistrovaný)
2. 1. 2009 11:38 Nový

celé vlákno
V čem je to pro důchodce uživatelsky jednodušší než ubuntu?
2. 1. 2009 12:15 Nový

celé vlákno
Funguji jim vsechny tiskarny (i kazda GDI-sunka koupena za par kacek v alzaci), funguje jim soft, ktery dostanou ke svemu fotaku ...

V pripade problemu jim pomuze sousedovic Pepik (nebo kdokoli jiny od nich z vesnice), nemusi schanet linuxoveho fandu (ktery se traba v ejich okoli ani nevzskytuje) ...

Muzou si se svymi vrstevniky vymenovat zkusenosti (99% duchodcu bude mit zrovna tak Windows) ...

Staci ???
essmy essmy
2. 1. 2009 12:41 Nový

celé vlákno
v prvni řadě se moje rodiče ještě zdaleka nepočítají mezi důchodce
a to co pises o tiskárnách rozhodně neodpovídá mojí zkušenosti s linuxem

myslís ze 99% duchodcu bude mít Visty?? nejsem si moc jistá
a konečně, než Visty tak budu radši bez PC, měla jsem je dva měsíce a už NIKDY víc
2. 1. 2009 12:55 Nový

celé vlákno
> v prvni řadě se moje rodiče ještě zdaleka nepočítají mezi důchodce

Sorry. Moji rodice uz duchodci jsou, tak jsem to bral jako default :-).

> myslís ze 99% duchodcu bude mít Visty

Konkretne Visty asi ne, ale Windows urcite ano.
essmy essmy
2. 1. 2009 13:38 Nový

celé vlákno
urcite souhlasim s tim, ze budou mit vetsinove windows, ale nesouhlasim s tim, ze by si povidali o tom jakej system maji a jestli maji ten nebo ten program, oni znaji skype icq office a nějakyho mailovyho klienta vic je moc nezajímá, neinstalujou si zádny specialni programy a tak podobne
2. 1. 2009 12:57 Nový

celé vlákno
Z vlastní zkušenosti vím, že 100% důvodů, které uvádíš, jsou často úplně mimo :-) Platí hlavně v případu starších rodičů, kteří jsou na tom počítačově blbě. A těch je pořád dost.

a) Rodiče si budou kupovat sami tiskárnu? Neexistuje.
b) Jaký soft máš přesně na mysli? A vlastně - rodiče si budou kupovat sami digitální foťák? :-) To bude nejméně čtyřhodinové školení s Picassou.
c) Rodiče na Linuxu žádný problém nevyrobí. Prostě jim řeknu ať na tu bublinu která povídá něco o aktualizacích neklikají a jednou za týden když tam jsem to zařídím (záležitost na 5 minut).
d) Důchodci si vyměňují zkušenosti o počítačích maximálně na úrovni "no jo, teď už všechno řídí počítače". Nějaké "hele mě to dělá tohle, nevíš?" nebo "mám tenhle skvělý program" neexistuje.

Sám si z mnoha různých důvodů (Office, Fireworks, Money S3 atd.) na svůj desktop Linux dát nemůžu, ale u rodičů funguje perfektně. Je to prakticky bezúdržbové a zadarmo.
Láďa
Láďa (neregistrovaný)
2. 1. 2009 13:00 Nový

celé vlákno
Ještě doplním - asi rok a půl měli Ubuntu Hardy, teď s novým PC dostali Ubuntu Intrepid. V obou případech maximální spokojenost, kromě toho že Intrepid se nainstaloval poločesky/poloanglicky. Sám jsem byl dost překvapenej, že ta "uživatelsky přítulná" distribuce obsahuje takovou hloupou, pro laika nepřekonatelnou, instalační chybu.
dustin
dustin (neregistrovaný)
2. 1. 2009 13:35 Nový

celé vlákno
Přesně tak. Moji rodiče (již v důchodu, ale obecně jsem tím myslel starší lidi bez delších zkušeností s Win) žádný HW sami nekupují, vůbec tomu nerozumí.
essmy essmy
2. 1. 2009 13:40 Nový

celé vlákno
našim je 40, sem tam si něco koupí, ale nikdy spotáně a aniž by se poradili se mnou, takže ta starost o hardware odpada
dustin
dustin (neregistrovaný)
2. 1. 2009 13:41 Nový

celé vlákno
Kromě toho, že starší lidé si foťák sotva koupí sami, tak otázka - když za dva roky dostanou foťák nový od jiného výrobce, tak budou mít fotky ve dvou různých softech?

Sousedovic Pepík jim na jejich čisté a nezaneřáděné XP nainstaluje nelegální MS Office, nějaký kreknutý Power DVD (protože nic jiného nezná), kreknuté Nero v plné verzi (ve kterém se rodiče stejně nevyznají), ICQ s reklamami a adwarem, atd. Až jim něco přestane chodit, budeš to muset čistit/přeinstalovávat ty. Mluvím z vlastní zkušenosti, děkuji nechci.
Ondrej Žižka aura:43
18. 1. 2009 19:24 Nový

celé vlákno
Nejprve měli Mandrivu, ale pak jsem jim dal OpenSuse se kterým pracují už skoro rok. Bez jediného problému. Pouze internet a kancelářské práce.
cmd
cmd (neregistrovaný)
19. 1. 2009 21:23 Nový

nejde jen o distribuci

celé vlákno
Jak naznačují další odpovědi, nejde jenom o distribuci. V zásadě asi může být jakákoliv 32 bitová, ktrerá na daném HW bude běhat relativně přijatelně rychle a hlavně, kterou ten, kdo bude instalovat slušně ovládá nebo se jí je ochoten naučit administrovat.
Spíš než volba distribuce je asi důležitá volba grafického rozhraní a window manageru. Dělal jsem 2 počítače pro rodiče důchodového věku a prarodiče, rodiče mají slabší uživatelskou zkušenost s Win z práce, prarodiče neměli s počítačem zkušenost žádnou. HW řádu Pentium 500 MHz, 256 MB RAM, 7, resp 20 GB HDD. Vzhledem k mým kořenům Debian, jednou Etch, jednou Sid, jako WM fvwm, ale zakázal jsem jim menu, virtuální plochy apod. a menu nahradil klikacím boxem s velkým písmem typu "Internet", Skype, "Konec práce", "textový editor" atd. které odkazují na primitivní skripty spouštějící konkrétní aplikace, případně nastavující parametry spouštěných aplikací nebo oprávnění- např. sudo pro "konec práce", neboli shutdown -h now. Bez problémů to jak rodiče tak prarodiče používají, věk uživatelů 65-70 let. Rodičům jsem po roce tohoto uspořádání změnil na xfce4, přece jenom je tam montování flashky apod. které bylo původně ve skriptu na manuální kliknutí jednodušší.
Někdo tady varuje před Skype, ve výše popsaném uspořádání přes ADSL sdílené 2 počítači absolutně bez problémů, jenom trochu pokulhává linuxová verze- např. se nezobrazuje správně uživatelům v síti přítomnost, ale je to rok strá verze Skypu, takže současná to možná již vyřešila. Stejně tak bez problémů ICQ, včechno samozřejmě s českými menu.
Aw
Aw (neregistrovaný)
19. 1. 2009 22:20 Nový

No ja by som uvažoval....

celé vlákno
o Minte,všetko má rozbehané nič netreba konfigurovať.....

pekný deň, Aw
petrph
petrph (neregistrovaný)
30. 1. 2009 12:24 Nový

Předpokládám

celé vlákno
Předpokládám, že když chceš rodiče převrátit na Linux, takže mu sám rozumíš, čili asi není moc velký rozdíl mezi distribucemi - ten Linux je v základě pořád stejný, všechno jde na všech distribucích(tedy když to vůbec jde), s nějakou námahou a s nějakými vědomostmi doinstalovat nakonfigurovat optimalizovat dohledat popřípadě i sám doprogramovat.
Ale jestli zní tvoje otázka, jakou distribuci zvolit aby na ní hned bez námahy všechno fungovalo bez problémů, aby vypadalo podobně jako Windows, aby tam hned fungovalo všechno na co byly rodiče zvyklí....To bude fuška....
30. 1. 2009 18:40 Nový

Re: Předpokládám

celé vlákno
Tato otazka pripomina jednu internetovou kavarnu.

"Proste nic, jen ikona firefox. Input hadr."

Myslim, ze linux pro rodice, je potreba pripravit,
skazit se da vsechno.

hawk,

NN

Školení: Hackujeme operační systém Android

Školení vám ukáže, jak se dostat k Linuxu (tzv. "rootování"), který se pod hezkou tváří Androida skrývá a jak ho naplno využít. Pomůže vám to při záloze dat, zvětšování prostoru pro aplikace nebo sdílení připojení k internetu a pokud chcete z telefonu dostat opravdové maximum, ukážeme vám, jak v něm vyměnit kompletní systém za lepší.

Podrobnější informace a přihláška