Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Téma 36. týdne: České osobnosti open source?

Adam Hauner
Adam Hauner
4. 9. 2005 10:30

Téma 36. týdne: České osobnosti open source?

V zahraničí si jsou vědomi pár jmen spojených s Linuxem. Jak jsme na tom u nás? Kdo je podle vás osobností české linuxové a open source komunity? Kdo patří mezi ty nejcenější, které dala ČR světu open source? Komu jste vděční za popularizaci Linuxu v ČR? Koho z Čech si vážíte pro práci na Linuxu či dalších programech, které rádi používáte? Kdo je ikonou české linuxové scény?
Adam Přibyl aura:89
4. 9. 2005 12:37 Nový

mraveniste

celé vlákno
Tak to teda fakt nevim. Je tady spousta mravenecku, ale o kralovna zadna.
Michal Ludvig aura:100
4. 9. 2005 12:49 Nový

Re: mraveniste

celé vlákno
Tak nejakou kralovnu zvolme! Navrhuju Aničku :-))
JP
JP
4. 9. 2005 22:08 Nový

celé vlákno
No to je hodně drsný vtip. Myslíte Aničku z říše Linuxu, která používá MacOS X? Nevím, jestli má smysl hledat jednu osobnost. Napadá mě pár jmen a určitě bych jich vymyslel daleko více. Třeba lidé jako Pavel Janík, Jan Kasprzak, Milan Keršláger, Dan Ohnesorg, určitě bratři Krausovi, ale i provozovatelé konkurenčních serverů jako je abclinuxu.cz a penguin.cz. Čechů, kteří se angažovali v nejrůznějších projektech a zasloužili by si zmínit, je docela hodně.
Michal Ludvig aura:100
5. 9. 2005 5:16 Nový

celé vlákno
To je všechno pěkný, ale královna by měla být ženská (nebo alespoň něco na ten způsob), ne? :-)))
uživatel si přál zůstat v anonymitě
5. 9. 2005 11:04 Nový

celé vlákno
V tom případě jsem pro Johanku, pokud se žádná vhodnější ženská nenajde. V případě OSS královny by ale IMO mělo jít o plodnost velice specifickou a ne o potenciální schopnost fyzicky porodit českého Linuse.
jrave
jrave (neregistrovaný)
5. 9. 2005 18:42 Nový

celé vlákno
to uz snad radsi presityho krale, nez jednu ze zminenych ;-)))
kaaja
kaaja (neregistrovaný)
5. 9. 2005 0:03 Nový

celé vlákno
A co Johanka?
4. 9. 2005 13:15 Nový

Bál bych se jmenovat...

celé vlákno
Bál bych se přímo jmenovat, protože jsem těmto lidem hodně vděčný a bojím se, že bych na někoho zapomněl.

Myslím, že je u nás spousta jmen, která OS hodně pomohla a lze je vidět podepsané pod spoustou projektů a zahlédnout v mnoha a mnoha diskuzních skupinách...
4. 9. 2005 15:45 Nový

Re: Bál bych se jmenovat...

celé vlákno
hmm, no ja by som asi na prve miesto dal projekt ALSA ... ale je vela ludi v oblastiach o ktore sa nezaujimam ...
Frank Tomes
4. 9. 2005 23:15 Nový

celé vlákno
Pavel Satrapa, Jiří Randus, Milan Keršláger, Stano Meduna, Pavel Machek, pak druhá liga :-) Jan Kasprzak, Petr Vaněk, Pavel Janík, Ivan Bíbr, Robert Vojta, Zdeněk Mazanec, okresní přebor Leoš Literák, Martin Kysela, bří Krausové a armáda dalších (Cvrček, Hauner ...). Pokud jde o "Aničku", nezlobte se na mě, ale to je úplně ale úplně jiné hřiště.
Frank Tomes
4. 9. 2005 23:16 Nový

celé vlákno
Jo a zapomněl jsem na CPress a jejich sekci linuxové literatury a knihkupectví pana Marečka z Brna.
5. 9. 2005 15:22 Nový

celé vlákno
jake jiné hřiště? ....pískoviště? :)
Johanka Doležalová aura:100
6. 9. 2005 18:02 Nový

kernelisti

celé vlákno
Ja myslim, ze do sine slavy jednoznacne patri vyvojari jako Martin Mares, Pavel Machek, Honza Hubicka, Mikulas Patocka nebo Jakub Jelinek, vazim si i lidi jako JiKos, Pasky, Jack nebo Lace (hodnotim jen lidi, ktere osobne znam, o ostatnich nemohu moc rict). Teda knizky Pavla Satrapy jsou super, i kdyz ho neznam, a skvely je tez nas nejlepsi az polobozsky autor Pavel Tisnovsky, i kdyz jeho temata uz jsou nekdy linux coru docela vzdalena :).

Kazdopadne uctivat lidi, co v zivote nic poradnyho nenaprogramovali a jenom pisou nebo kecaj o necem, co si jinde prectou, aby si pohonili sebevedomi (ano, samozrejme jsem do teto skupiny patrila i ja, dokud jsem jeste neco psala :)), je neucta vuci tem, co opravdu neco delaji a jejichz vytvory vsichni denne pouzivame a i kupa lidi po celem svete.
JP
JP
7. 9. 2005 1:02 Nový

Troška narcismu z Johančiny zahrádky?

celé vlákno
Teda knizky Pavla Satrapy jsou super, i kdyz ho neznam...
...ano, samozrejme jsem do teto skupiny patrila i ja, dokud jsem jeste neco psala...

Sorry, Johanko, ale tohle snad opravdu ne. Když už pominu tyhle perly moudrosti a dříve na Rootu nevídané žvatlání typu "Já znám X.Y., heč" a "Jé, Vláďo, ty jsi byl včera hezky zhulenej", tak není přece možné význam jednotlivých osobností OSS zjednodušit stylem "Tento člověk napsal ovladač, který denně používáme a tento člověk o tom umí jenom kecat." Něco zorganizovat nebo správným způsobem v pravou chvíli propagovat je kolikrát důležitější, než napsat kus kódu.
7. 9. 2005 12:27 Nový

Re: Troška narcismu z Johančiny zahrádky?

celé vlákno
Rozdil je v tom, ze zatimco kecaci a organizacni clovek je vetsinou nahraditelnej, opravdu dobrej koder nahraditelnej neni. Ja osobne jsem tim driv dost trpela, ze prave umim jen kecat a organizovat a kodovat poradne ne, ale ted uz to mam vyreseny tim, ze delam neco uplne jinyho.

Tudiz naprosto nechapu, kdes prisel na nejaky narcismus, a taky proc to michas dohromady s mym obdivem k Pavlovi Satrapovi.
JP
JP (neregistrovaný)
7. 9. 2005 17:44 Nový

celé vlákno
No to je podle mě dost závažný omyl. Proč se podle Tebe dostal Microsoft tam, kde dneska je? Protože měl od svého založení skvělé kodéry, nebo protože měl v čele od začátku lidi s dobrými organizačními schopnostmi a obchodním talentem? To tvrzení o nahraditelnosti řadím k oblíbeným, ale neplatícím tvrzením typu "Dobré zboží se prodává samo" nebo "Sedávej panenko v koutě...". Ono je to úplně naopak, opravdu dobří kodéři jsou fajn, ale jsou daleko lépe nahraditelní než kvalitní management. A to neplatí jenom pro komerční firmy.

Co se týče toho narcismu, tam jsem si myslel, že je to jasné. Hodnotit osobnosti podle osobní známosti je téměř k ničemu, pokud tedy máme porovnávat jejich přínos pro širší komunitu. A při sympatiích, které k Tobě chovám, považuju za směšné, pokud se chceš byť nepřímo srovnávat s lidmi, kteří "kecají" a organizují snad od založení CZLUGu. *Tudíž* si myslím, že kdybys zbytečně nezmiňovala v původním příspěvku svoji osobu, nebyl by k narážkám na narcismus žádný důvod. Já na jejich oprávněnosti ovšem trvám.

Měj se hezky
7. 9. 2005 17:52 Nový

celé vlákno
Hodnotim jen lidi, ktere znam, ciste proto, ze o tech, ktere neznam, nemohu naprosto nic rici. Hodnotime preci osobnosti, ne sumu jejich prinosu. Suma prinosu by mozna zhodnotit objektivne sla, osobnost bez toho, aby ji clovek znal, asi tezko.

Sebe jsem jmenovala, aby bylo jasne, ze nekritizuji, aniz bych se zamyslela nad sebou. O CZLUGu nepadla ani zminka, to tam vidis Ty. Akorat mi proste obcas leze na nervy opevovani lidi typu Vepro-Knedlo-Kyselo, jen proto, ze jsou videt (a hodne se o to snazi), a zapominani na ty, co opravdu neco delaji, ale zviditelnovani nemaji zapotrebi.

Kdyztak mi napis mail, pokud bys to chtel pitvat nejak do detailu...:)
6. 9. 2005 19:24 Nový

Guru

celé vlákno
Cože, vy ještě nevíte, že největší český guru je Martin Kysela? Když to o něm tvrdí i místní šéfredaktor ...

http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/vysla-nova-kniha-ceskeho-guru-martina

Školení: Linux – Firemní server

Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat kompletní linuxový server do Vaší firmy se všemi základními službami, které potřebujete pro provoz Vaší sítě, firemních emailů a webových stránek.

Podrobnější informace a přihláška