Jak skrýt Linux na pracovním počítači
Jak skrýt Linux na pracovním počítači
Zdravim vsechny nedavno jsem nastoupil do nove prace a uplne me tady zdrtila jejich IT politika. Sice jsme dostali notebook pro soukrome pouziti, ale vsechno je na nem zakazano a omezene. Dokonce ani legalni software, ktery sam vlastnim mi nebyl umoznen nainstalovat na pocitac. Na posledni sluzebce mi klekl disk a tak v ramci zachrany jsem navstivil internetovou kavarnu, domluvil se na stazeni nejakeho Live CD s linuxem a pak jsem uz teda jenom zasl.
Pocitac i pri praci s distribuci z CD byl neskonale rychlejsi, sviznejsi a pracovalo se s nim mnohem lepe. Takze ted me tak napadlo proc jsi na disk neschovat svuj vlastni linux.
Mel bych takovou predstavu, z disku ktery je rozdeleny na dve casti (systemova a datova). Tak z te datove bych si trosicku ukrojil (stacilo by 10Giga?) Z jedne trosky bych udelal SWAP a z druhe EXT3. Nativne ani jedna neni videt z Windows Xp (coz by mi vyhovovalo).
Mam jenom jediny problem jak zakazat pri instalaci nektere z distribuci zapis do MBR a jde nejakym zpusobem dostat lilo (grub) nebo jiny loader na CD, ze ktereho muj pocitac umi nabootovat?
Distribuci bude zrejme Mandriva. Z linuxem nemam valne zkusenosti, kdysi davno jsem zkousel Mandrake a libil se mi na nem "balickovy syste," a graficke rozhrani instalatoru. Precejenom instalovani a upravovani systemu z prikazove radky neni pro mne.
Predem dik za nazory.
Jenda
celé vláknoRe: Jenda
celé vláknoPotom take lze grub nainstalovat az na oddil misto do MBR, mozna by se to dalo resit i tak.
Re: Jenda
celé vláknoZamestnávateľ má v prvom rade práve dostať sa k pracovným dátam svojich zamestnancov a je na ňom, aby rozhodol, či tie dáta treba šifrovať, alebo nie. Často som skôr zažil tlak mať hlavné súbory na disku v stave, aby sa v nich vyznalo aspoň pár kolegov. Ak ma prejde auto, firma zato neprestane robiť na úlohe.
celé vláknoOstatné veci by presne sedeli, ale putty je tu schválené a používané niekoľko rokov...
celé vláknobootováni z flešky
celé vláknoBtw: já firemní IT politiku docela chápu, jestli máte nějaké aspoň trochu pro firmu "nebezpečná" data, pak bych vězte, že dost freeware (nikoliv GPL) je taky trochu send-a-little-of-data-ware
Re: bootováni z flešky
celé vláknoJakou distribuci by jste doporucili pro beh z USB disku? Je tam nejake omozeni?
celé vláknoPuppy linux. Vypada uplne nadherne, prace s nim ej radost.
Damn small linux. Obrovska spousta aplikaci. Vse bezi jak z praku. Pokud to cely nahrajes do pameti, budes promrkavat, jak linux umi byt rychly.
Slax. Ceska vec od Tomase matejicka. Muj milacek. Mam doma dokonce podepsany cedecko :-) umi to milion veci, n=evyhoda je, ze casto dela brykule s nastavenim obrazovky, takze jakmile jdes do grafiky, vidis v lepsim pripade neco jako0 kdyz ve winech das prilis vysokej refresh na crt monitoru, v horsim cernou obrazovku. Vychytani parametru pro spusteni tento neduh leci.
Tyhle vsechny tri veci se vejdou na to malicky, 200mb cedecko. A ty prvni dve veci maj dokonce 50 MB se vsim vsudy. (uplne to prosi o natazeni do RAM uplne cely :-) )
celé vláknoRe: bootováni z flešky
celé vláknoJeste bych potreboval navod jak do takove instalace doinstalovat program(-y) ktere tam nejsou. Je tam nejake omezeni, nebo to jde priinstalovat klasicky zpusobem?
celé vláknoRE: Skryty linux na pracovnim pocitaci
celé vláknoS bootloaderem na cd nemám zkušenosti.
10GB jako 8-9GB dat a 1-2GB swap by mělo stačit na slušný desktom.. já osobně se pohybuji pod 8 GB pro systém.
RE: Jak skrýt Linux na pracovním počítači
celé vláknoJenom chci upozornit, že tohle není moc dobrý způsob jak si tu politiku ohýbat, pokud porušuješ vnitřní předpisy jedná se o hrubé porušení pracovní kázně a za to tě můžou kdykoliv vyhodit, případně jinak potrestat.
Politika určitě není jenom otázka IT pracovníka, ale pod takový dokument (obzvláště takto restriktivní) musí být podepsáno vedení, IT pracovník je této roli nástroj né tvůj protivník ;). Já bych zkoušel prosadit nápravu právě přes vedení(pokud jsou restrikce, které ti znemožňují efektivně plnit své pracovní povinnosti, nebo vidíš možnost vyšší produktivity, jistě padne návrh na změnu na úrodnou půdu).
Je několik možností jak o to usilovat:
1. můžeš navrhnout volnější pravidla (zde to asi moc dobře neprojde, vedení se bojí zodpovědnosti za tebou správně pochopenou licenci instalovaných aplikací ;))
2. možnost mít využívat vlastní OS s vlastní zodpovědností na live-cd nebo flash.
3. Možnost si nechat od IT nainstalovat aplikace, které potřebuješ
Další otázka je, že jestli potřebuješ jenom něco kde provozuješ nepracovní věci, jestli není výhodnější těch pár korun investovat a koupit si vlastní zařízení (chápu, tahat sebou více krabic je opruz, ale zase zbytečně riskovat vyhazov...
celé vláknoFirma s kvalitným IT oddelením môže byť dokonca ešte reštriktívnejšia - môže zahesliť BIOS a zakázať bootovanie z čohokoľvek mimo HDD. A má na to právo. To, že sme zvyknutí na niečo príjemnejšie, to skôr ide na vrub lenivých ajťákov, ale v budúcnosti to bude len horšie. Určite by som si bez (aspoň tichého) požehnania adminov nedovolil nič inštalovať. To, že ja trebárs administrátorský účet vždy mám, je vec dôvery medzi mnou a adminom, verí mi, že tam nedám nič, čo by sa mohlo stať zdrojom konfliktu s vedením.
Pokiaľ ide o vnucovanie OS - firemný počítač nepatrí pracovníkovi. Musí s ním byť schopný pracovať ktokoľvek. Ak ma prejde auto, musí stačiť, že admin zruší moje heslo a dá ten počítač kolegovi, aby tam našiel, čo potrebuje. A kolega nemusí byť linuxák.
celé vláknoRE: Jak skrýt Linux na pracovním počítači
celé vláknoPro firmu je důležitá standardizace, od zaměstnance se očekává "průměrnost" a "šlapání" ve vymezeném koridoru. Odchylky, byť by znamenaly větší výkon zaměstnance, jsou nežádoucí. (Proč to tak připomíná české školství? Asi že je to pohodlné na správu...)
A samozřejmě to lecos vypovídá o firemní kultuře - věřím, že jsou firmy podporující individualitu, ale zatím jsem pro takovou nepracoval.
celé vláknoVsechno chodilo jak melo a aspon nebyl problem vyzkouset chovani neceho i jinem prostredi nez u autora na disku :)
celé vláknoAneb, vlastní záchodový papír si nosit nechcete?
celé vláknoA ještě k
Dokonce ani legalni software, ktery sam vlastnim mi nebyl umoznen nainstalovat na pocitac.Počítače jsou firemní a pokud by firma byla kontrolovaná na používání legálního software, jak budou prokazovat legálnost takového software? Pokud by to vůbec bylo legální, když licence patří Vám a ne firmě. To budou nahánět od každého zaměstnance nějaké doklady?
celé vláknoNepochopil jste podstatu. To je jasné, že nárok můžete účetním dokladem. Ale máte ten doklad schovaný na firmě nebo doma? A jak jste velká firma? Představte si třeba firmu se stovkou takových notebooků, jak se budou problematicky ty doklady shánět.
A zjevně si vůbec neuvědomujete postavení zodpovědných osob ve firmě, např. jednatelů. Ti nesou trestní zodpovědnost za nelegální software, proto je v jejich zájmu si to hlídat. Stačí, aby si každý zaměstnanec nainstaloval nelegálně jednu aplikaci, třeba i nevědomky (např. si spousta lidí neuvědomuje, že některé programy jsou zdarma pro domácí použití, ale pro komerční se musí platit) a oni jim to všechno sečtou. To nepíšu proto, že bych Vás chtěl obviňovat, ale abyste se zkusil vžít do role takového jednateli a pochopil, proč se různé restrikce zavádí.
celé vláknoTedy např. číst všechny interní (např. i exkluzivních) smlouvy firmy s třetími subjekty (týkající se sw). A pokud by firma nedala ty smlouvy k dispozici (třeba byla v nich doložka o nezveřejňování), nedivil bych se, kdyby později - až by došlo k soudu - zaměstnanec obhájil že smlouva "že za to nese odpovědnost on" je neplatná, protože firma nedala k dispozici interní dokumenty. A hodil právní odpovědnost za celý jeho počítač zpět na firmu. /Neříkám že by to určitě obhájil a že by to bylo hned jasné, ale rozhodně je zde reálná šance, že pak firma zpětně odskáče i nelagální sw jím nainstalovaný/. Bez ohledu na to, zda se o dané dokumenty (smlouvy firmy na sw) vůbec kdy zajímal.
A to nehovořím o případu, že by to opravdu chtěl kontrolovat /já bych chtěl, kdybych už bych za to nesl odpovědnost/. Takže třeba obcházet a kontrolovat všechny počítače ve firmě, jestli odpovídají počty licencí reálnému stavu. A také bych si musel vymínit, že bez mého souhlasu - či alespoň mého informování - nesmí firma od té mé "revize" provádět žádné další instalace. Abych si byl jist, že sw v mém PC je legální a nedošlo někde k překročení počtu nasmlouvaných licencí.
To by asi šlo dost těžko, že.
celé vláknoNie "zamestnávateľ za nič nezodpovedá", ale "zamestnanec za nič nezodpovedá". S tým preklepom to vyzerá dosť blbo :-)))
celé vláknoDva sedi v hospode a druhej je desne smutny. Prvni se ho pta: Co se ti stalo? Ale vcera jsem se prerekl a manzelka me vyhodila z bytu. Prvni na to: To je blbost, co jsi se prerekl?
Chtel jsem rict: "Milacku, dekuji za veceri" a misto toho jsem rekl: "Kravo blba, skazilas mi celej zivot!"
celé vlákno---
Také by mě celkem zajímalo, jak by se pak řešily sw opravy. Např. zavlečení viru či rozházení konfigurace (přepsání knihoven tak, že firemní sw je nutné reinstalovat). Zda by to pak šlo na náklady zaměstnance, ale způsobem (třetí firmou, cenou), který určí firma (protože je to její PC, i její sw, tak má právo požadovat jen jí ověřenou cestu).
Nebo zda by to platila firma. Protože pak by asi byl problém i s daňovými odpočty, zda firma smí do svého účetnictví přidat položku opravy něčeho, za co zodpovídal zaměstnanec jako soukromá osoba (nikoli jako zaměstnanec). A zda na to smí použít firemní peníze.
celé vlákno(jenom aby se všichni nelekli, linux se dá vyřešit přenesením zodpovědnosti na jiný subjekt nákupem licencí :) )
Zajímavé články na toto téma jsou na http://www.itpravo.cz/
Předání zodpovědnosti za obsah počítače na zaměstnance může být docela sranda. Představit si že přijde policie vyšetřovat žalobu a zaměstnavatel řekne, že sice má počítače, ale software na něm je zodpovědnost zaměstnanců, vyhrabe smlouvy o zodpovědnosti pracovníků a na které počítače se to vztahuje, firma prokázala, že ona žádný licence porušit nemohla, policajti sklapnou ocas a odejdou, protože žaloba nebyla na konkrétní osobu, a tudíž nemají co (koho ani proč) vyšetřovat :D )
(nějaký vnitřní pocit mi ale říká, že v českém právu to takhle jednoduše nechodí :D )
celé vláknokoupením CD nabýváte právo na fyzické médium... tato problematika není tak triviální jak se vám zdá http://www.itpravo.cz/index.shtml?x=156548
celé vláknoVy (resp. vas firemni admin) nemate ve firme seznam pocitacu spolu s prislusnym vyctem oficialne nainstalovaneho softwaru? To tam je potom teda pekny bordel v obhajovani poctu licenci atd., tedy presny opak stavu ktery se snazite dosahnout.
Vsechno co je mimo tento seznam jde na triko uzivatele - tohle je mozne osetrit v ramci pracovni smlouvy nebo zvlastni smlouvy ohledne zapujceni notebooku.
Instalaci zaplat sem tedy neplette, jestli se tykaji oficialne nainstalovanych aplikaci a systemu a jejich spravy firemnim IT oddelenim, neni co resit.
celé vláknoTo sem musíme plést. Protože instalace některých "záplat" může (či dokonce musí - jde o nový kus sw) mít vlastní licenci. A to nemluvím o minor verzích běžného sw. Bez ohledu na to, že některé licence zní třeba stejně jako pro původní sw (až na název/subverzi), jde o novou licenci. A chápou se tak jako samostatný produkt (z licenčního pohledu).
----
Re: "nemate ve firme seznam pocitacu spolu s prislusnym vyctem oficialne nainstalovaneho softwar".
Ano to bývá. Resp. dá se to řešit i stejným obrazem či automatizovaným systémem instalací a z toho se pak vyjede jediný globální seznam. /Ohledně jeho parafování viz níže/
----
I pokud je licenční politika na straně firmy při _nákupu_ sw (přesněji licencí k užití díla) řešena jistým typem multilicence, pro zaměstnance jde o jiný kus sw. Koncové firmě stačí - vzhledem k jiné firmě - při _nákupu_ jen "podškrtnout" jedinou další položku k multilicenci. Za celou firmu. Ale se třetími subjekty následně (lhostejno zda zaměstnanci či kýmkoli jiným) to hromadně nelze, musí jednotlivě s každým, protože s každým subjektem je v jiném smluvním vztahu.
Obdobně, pro každého zaměstnance bude stačit znovu podepsat najednou třeba více změn. Ale z pohledu firmy se to musí udělat s každým zaměstnancem. Prostě, každá změna ze strany firmy == nově uzavřená a podepsaná smlouva.
Kdyby to bylo nějak jinak, bylo by to děravé vůči jinde zmiňovanému "rána som prišiel a bolo to tam nainštalované, ja som myslel, že to má byť"
/Jen připomínám, že ne každá smlouva musí být písemně. Ale v případě když jde o tak ožehavé téma křížení licencí** si firma těžko dovolí ponechat to jen "per hubam", jde-li o větší firmičku než malý či rodinný podnik (lidé za to zodpovědní mají své povinnosti vůči majiteli/akcionářům, že to budou mít ošetřené).
** varianty: firemní použití sw "z firmy" / firemní použití sw "odjinud" doinstalovaného zaměstancem (který je ale použit pro účely firmy) / soukromým použitím sw na firemním stroji (firemního i vlastního) - to je vůbec kapitola samo o sobě, hlavně kvůli účetnictví
celé vlákno"firemní použití sw "odjinud" doinstalovaného zaměstnancem (software který je ale použit pro účely firmy)"
Nejsem si jist, a docela bych se divil, kdyby se firma takto mohla vzdát odpovědnosti za chování svých zaměstnanců. Jak by se pak řešil případ, kdy si zaměstnanci pro pracovní účely nainstalují placený sw a přitom jej použijí v rozporu s jeho licencí (třeba nebudou mít licenci na jeho užití pro komerční účely). Protože zaměstnancům takový sw vyhovuje lépe a oni si to "risknou". Najednou bude "pro firmu" (její zisk,...) použito, v rozporu s právem, několik desítek instalací za třeba miliony korun (už 50 lidí * 20.000,- Kč = 1.000.000).
Nejsem si jist, že ať bude podepsáno co bude podepsáno, že za to firma neponese odpovědnost. Že pro vytvoření zisku byl zaměstnancem (jejím zaměstnancem! - to je důležité) použit sw bez řádné licence. Jestli - v případě zaměstnaneckého poměru - nemá v rámci možností povinnost zajistit, aby k takové situaci nedošlo.
Ba co hůře. Dokáži si představit situaci, že možná tím, že by dala zaměstnanci možnost instalovat si cokoli si spíše pohorší. Protože pokud se nemůže zříci dané odpovědnosti (to netuším, to je jen příklad), tak měla naopak u zaměstnance nasadit účinnou ochranu (user účet / ne admin práva, ...), pokud taková možnost byla k dispozici. Takže by firmě /v případném soudním procesu/ naopak přitížilo, jakmile by se objevila interpretace (byť od jediného zaměstnance) že firma "vyzývala"/až "nutila"/ své zaměstnance, aby si na své triko instalovali sw bez řádné licence a pak jej užívali pro firemní účely.
celé vláknoa kde dá k dispozici
celé vláknoByl by link . Pokud si to budu muset sám jakkoliv upravovat jsem out ....
děkuji ochotnému všeumělovi-dárcovi.
Re: a kde dá k dispozici
celé vláknoSlax pro USB se dá stáhnout: http://www.slax.org/get_slax.php
boot linuxu z windows MBR
celé vláknoteda jeste se mbr pak prepsal zase zavadecem win2k
a do boot.ini muzes dat popisek neco jako "windows co nefunguji", nebo neco nenapadnyho :)
mozna to jde obejit i jinak, aby se nemusel dvakrat prepisovat mbr, ale ja nad tim tolik tenkrat nedumal a od te doby uz to nepouzivam
Re: boot linuxu z windows MBR
celé vláknoRe: boot linuxu z windows MBR
celé vláknoVo Windows Vista uz nie je boot.ini, takze sa to musi konfigurovat zlozitejsie, ale tiez to funguje.
Neni problem
celé vláknoale mam Linux na 8GB oddilu, ktery jsem rozdelil na SWAP a EXT3.
Jsem spokojeny a pokud neni potreba vzyvat boha MS a jeho Visual Studio,
tak jedu na Ubuntu 8.10 s maximalni spokojenosti.
Na mail ti staci OotlookWebAccess, pro pristup k dokumentum a datum,
neni problme si pripojit ty dalsi oddily disku, ktere spadaji pod Windows.
NTFS uz neni problem dneska pripojit i pro zapis.
A pak uz jen zalezi jestli nemas nejky SW, ktery opravdu potrebujes casto
(nekolikrat denne) a ten se pokusit nejak nahradit alternativou,
nebo spustet pod emulatorem, Wine, apod.
Jinak vse standardni, WEBove, Mailove, IM-kove ti pobezi :-)
Prijemne chvile stravene u OS GNU/Linux preji :-)
celé vláknoAz Vám to bootovaní zruší, tak lze použít smart boot manager (SMB, viz google), umi se nainstalovat, skrýt svoji obrazovku (vyvolat stiskem určité klávesy při bootu) a nastavit boot na cd/dvd mechaniku. Pokud Vám budou měnit počítač, tak lze opět odinstalovat. (Respektive to nemá smysl, protože než by se někdo obtěžoval s kontrolou notebooku pro nového uživatele, tak jeho hdd rovnou přepíše z defaultního image.)
Pokud Vám jde o to, pracovat v konkrétním prostředí (linux), tak odhaduji že nejspíše proto, že jste nadšenec, nikoliv, že by Vám MS Windows neposkytly obdobnou funkcionalitu. V minulém zaměstnání jsem po dohodě s ajtíky takto provozoval gentoo - bylo to fajn, až na problémy se sdílenými aplikacemi a těžkopádnou integraci se zbytkem firmy (makra v excelu, dokumenty ve wordu), takže jsem to po půl roce vzdal. Doba pokročila, dnes by to možná bylo snazší.
V současné době občas nabootuju nějaké linux live cd, pokud potřebuju udělat něco, co v MS Windows nemohu (ale toho je moc málo, spíš takové hračičky, jako třeba přepsání souboru na hdd s výchozím obrázkem pro MS Windows login obrazovku).
Jinak s oblibou využívám mnoho aplikací přímo v MS Windows, a to i přesto, že nemám admin práva: Firefox, OpenOffice, IrfanView, GIMP, VirtuaWin, Cygwin (ssh tunely), NX client, atd... - a pouštím je přímo z usb flashky, na disk nic neinstaluju.
celé vlákno------- GRUB ------
timeout 1
password --md5 $1$i43kP$.36lbEaFWQ67QG5SgTH5Y1
default 1
title WINDOWS FAIL
password --md5 $1$i43kP$.36lbEaFWQ67QG5SgTH5Y1
kernel (hd0,4)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=/dev/hda5 resume=/dev/hda6 splash=verbose vga=788
initrd (hd0,4)/boot/initrd.img
title windows-XP
root (hd0,1)
makeactive
chainloader +1
------- END GRUB ---------
celé vláknoInak, keby som už skrýval, tak nechám MBR tak ako bol, a Linux bootujem z diskety alebo s CD. Kedysi sa bootvacia disketa generovala priamo pri inštalácii, ako je to dnes neviem, ale guruovia určite poradia.
celé vláknoNic neinstalujete,rozbalíte si to třeba v dokumentech a od tama spouštíte nebo si dáte zástupce na plochu.
celé vláknoNo, a já bych to řešil ...
celé vláknoRe: No, a já bych to řešil ...
celé vláknoMe kdyby jako programatorovi nenechali instalovat rozumny free software (Windows snesu, od toho mam Cygwin), napriklad ActivePython, tak bych se otocil na miste.
Re: No, a já bych to řešil ...
celé vláknoNapriklad u ucetni firmy vezte, ze bude lepsi mit 5 PC temer neznalych ucetnich, ktere budou busit doklady nez jednoho velmi schopneho linuxoveho hackera.... :)
celé vláknoRozdíl je ten,že zde nejsou ve správě mameluci,takže pokud to funguje,není problém s licencemi,je to legální a nic to nezpůsobuje,tak to klidně můžu mít.Navíc je to o tom,že se umím postarat o Windows i o Unix,tak si se mnou nikdo nemusí lámat hlavu,hlavně když dělám svoje.
Ti tzv. linuxoví experimentátoři mají v drtivé většině případů větší znalosti o Windows než ti co se o to starají,ale ti to nemohou zkousnout a tak dělají takové obstrukce jako jste popsal jen aby si dokázali,že jsou ti správní tvrďáci.
celé vláknoA ďalšia otázka je, či sú výsledky práce v Linuxe stopercentne kompatibilné s majoritným prostredím vo firme. Ak sú (čo len drobné) problémy s otváraním súborov, ktoré vyprodukujem, s názvami súborov v Unicode, alebo len s tým, že sa vyžaduje, aby sa v mojich súboroch vyznal ktokoľvek z kolegov, tak je to dostatočný a rozumný dôvod pre zákaz Linuxu. Platilo by to aj naopak, ak by firma bežala na Linuxe, tiež by som sa nedožadoval mať tam aj Windows.
Linuxák teoreticky môže byť (ako počítačový fanda) lepší,než admini vo firme, to však nemení nič na veci, že zodpovednosť nesú tí admini. A tí nemajú prečo mi veriť, že "určite nebudú problémy", že "nehrozí bezpečnostné riziko", že je "všetko legálen". Ak sa Linuxu nerozumejú,nemajú prečo mi veriť.
celé vláknoAlebo si fakt nedokážete predstaviť, že existujú aplikácie, ktoré jednoducho v Linuxe nemám? Od špecializovaných firemných aplikácií až po problémy s kompatibilitou súborových formátov.
celé vláknoto psalo vase druhe ja?
celé vláknoSpise mi to prijde jako Treebeard potreboval argument typu "je to shit", tak si nainstaloval nejakou mandrivu do dualbootu aby mohl vsem ukazat ze vzdy kdyz neco potrebuje, musi restartovat do windows, protoze "linushit".
celé vláknoNikomu som neukazoval, že "je to shit", pretože vedúci ani netušil, že na obrazovke mám Linux. Len videl, že tam mám niečo, čo mi bráni mu ukázať to, čo on potrebuje.
celé vláknoNástroje pro práci se vybírají podle toho,co máte dělat a ne podle toho jak co vypadá.Když máte něco opravdu speciálního,pro co jsou nutné Windows,tak proč to cpete na Linux?V těchto místech se vždy začíná projevovat neschopnost a za každou cenu být In.
Že používám Unixy neznamená,že je nacpu úplně všude.Jsou situace kde jsou lepší Windows,MacOsX nebo třeba FreeDOS.
Hlavně by mně zajímaly ty specializované aplikace a formáty.Jinak v nejnutnějších případech se to dělá např. tak,že se používá Unix a Windows beží ve virtuálu kde jsou ty speciální věci.
celé vláknoMail pošlu i příjmu,dokumenty já vytvářím maximálně v texťáku,ostatní si otevřu v MS Office puštěných přes Wine,komunikátor jede,firemní intranet bez problémů jen to chce častěji heslo,specializované programy jedou,na Win servery se dostanu,VPN funguje atp.V čem je nekompatibilita?
Admin je od toho aby měl miminálně všeobecný rozhled a věděl něco o nejpoužívanějších licencích a programech a to ne jen na Windows aby pak nebyl za blbce a nepovažoval Notepad/vi za bezpečnostní hrozbu.Když chce něco restriktivně,tak to musí taky umět pořádně nastavit a hlavně to musí být pro zaměstnance písemně včetně toho jaké mohou být vyjímky.
celé vláknoĽutujem, ale administrátor nemusí mať všeobecný rozhľad v rôznych systémoch, licenciách a programoch, stačí, keď vie to, čo má. Bodka.
celé vláknoNe, vážně, mě by docela zajímalo, jaké jsou konkrétní důvody toho zaměstnavatele. Když už k nám tedy přišla osoba z té správné pozice v praxi, mohla by nám osvětlit svůj pohled poněkud podrobněji.
Třeba v mém zaměstnání žádná podobná omezení nemám. Používám Linux, a dosahuji s jeho pomocí vyšší produktivity, než kdybych používal výchozí Sw na stanicích. Neporušuji autorská práva, nikoho neohrožuji, ba právě naopak.
Samozřejmě si dokážu představit různé scénáře, proč by to zaměstnavatel mohl chtít potírat, ale rád bych věděl, co je to v tomto případě.
A v případě MS bych si nebyl až tak jistý, že je taková politika uplatňována nutně vždy. Slyšel jsem, že MS má dokonce přímo oddělení, které má za úkol zkoumat Linux.
celé vláknoRestriktivni politika
celé vláknoAutorovi puvodniho prispevku bych doporucil si pripravit argumenty a pokusit se dohodnout s vedenim.
Soukromé použití
celé vláknoDostal jsi ho proto, abys byl mpbilní a mohl kdykoliv/kdekoliv
plnit úkoly od zaměstnavatele
s malou odměnou soukromého použití v pracovní přestávce nebo mimo
pracovní dobu. Nejspíš je i to soukromé použití nějak omezeno.
Doporučuji nějakou dobu se v zaměstnání rozkoukat, jak ta IT politika funguje...
Asi bych použil Live CD, jako úložiště dat USB disk a nepokoušel bych se s tím připojovat do firemní sítě bez domluvy.
Pro připojení do firemní sítě bych používal výhradně firemní systém,
protože admin snadno pozná, že se někdo připojil linuxem.
Re: Soukromé použití
celé vláknoUvidíme se brzo na pracáku :-).
Efektivita prace
celé vlákno"Je mi jedno jak to udelas a na cem to udelas, bude to hotovy a pro me citelny."
TOHLE FIRMA POTREBUJE. Zbytek je blbost. Staci aby zamestnanec podepsal, ze za obsah HDD nese plnou zodpovednost a pripadna podpora adminu = naliti standartniho image. A samozrejme musi mit hotovou praci, ale to musi tak jako tak.
Re: Efektivita prace
celé vláknoJak skrýt Linux na pracovním počítači?
celé vláknoHledejte práci, kde vedení tuší aspoň základy toho, co je jeho role, a ví, že má zaměstnancům práci usnadňovat, a ne jim ji podobně nesmyslnými restrikcemi ztěžovat a demotivovat je.
V podobné firmě jsem dělal přes 2 roky, a nemá to cenu. Vlastně to pak nakonec ani vůbec nejde. Pokud se s vedením nedá domluvit, vemte si co vám práce může dát (smysluplná práce to nebude), a odejděte co nejdřív.
Flashka a šifrování
celé vláknohttp://wiki.archlinux.org/index.php/System_Encryption_with_LUKS_for_dm-crypt
ale musí se dát pozor na tenhle bug, pokud má člověk USB klávesnici
http://bugs.archlinux.org/task/12867
celé vláknoProblem pristupu ke sdilenym aplikacim jsem vyresil instalaci Virtualboxu a TinyXP. To je jedine, z ceho mam trochu cerne svedomi.
GRUB jinde
celé vláknoP.S. jsem docela líný začátečník, takže ani nevím, jestli by tom mohlo pomoct :-)
celé vláknoUrčitě by to nešlo dohodnout s administrátory?
celé vláknoZnám několik podobných správců kteří jsou zárověň linuxáky a tedy by určitě byli přímo nadšení kdyby uživatelé dobrovolně používali linux... (Dá se to jednoduše, ikdyž různě spolehlivě vyzkoušet zjištěním OS serveru, pokud je to linux, je tahle varianta poměrně pravděpodobná a není potřeba žádné předpisy zbytečně obcházet a vystavovat se tak riziku... nestojí to za pokus?)
Školení: Linux – Firemní server
Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat kompletní linuxový server do Vaší firmy se všemi základními službami, které potřebujete pro provoz Vaší sítě, firemních emailů a webových stránek.
Podrobnější informace a přihláška