Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Licenční zmatek: GPL a BSD

uiii ...
uiii ...
21. 2. 2009 10:21

Licenční zmatek: GPL a BSD

Nálepky: BSD, gpl, licence, knihovny, MIT, BOOST
Cau, ja z tech licenci asi zblbnu :) Doufam ze mi to konecne nekdo osvetlite. Dejme tomu, ze jsem nasel na netu nakou knihovnu pod licenci (MIT, BOOST, BSD, ...) a je distribuovana jen pomoci zdrojaku, takze pokud ji budu chtit vyuzit ve svym kodu, tak ty zdrojaky musim zahrnout mezi svy (jasne ze si to muzu zkompilovat do staticky knihovny, ale stejne bych to musel distribuovat s celym programem). No a v tech licencich je uvedeno ze v souborech ty knihovny musi byt to licencni ujednani. No ale kdybych chtel pro svuj kod pouzit GPL licenci, tak to jako de, aby ty sobory tech knihoven byly pod jinou, kdyz jsou vlastne soucasti kodu programu?
Dik Uiii
Petr Krčmář aura:99
21. 2. 2009 12:54 Nový

Licence

celé vlákno

Hlavní rozdíl mezi BSD a GNU GPL je ten, že zatímco BSD nezaručuje svobodu konkrétního kódu kdykoliv v budoucnu, GNU GPL to dělá. Funguje to tak, že GPL vás nutí, abyste jakýkoli kód založený na původním GPL kódu (tedy i software využívající onu knihovnu) také uvolnil pod GNU GPL.

Proti tomu aktuální dvouklausulová BSD licence má jen dvě podmínky:

1. Redistribuované zdrojové kódy musejí obsahovat poznámky
   k autorskému právu, tento seznam podmínek a následující odvolání.
2. Redistribuovaná binární podoba musí obsahovat poznámky
   k autorskému právu, tento seznam podmínek a následující odvolání
   v dokumentaci a/nebo jiných dodávaných materiálech.

Váš software, který na takovém kódu založíte, pak můžete distribuovat, jak se vám zlíbí, pokud dodržíte výše uvedená pravidla. Microsoft tak například použil TCP stack z BSD, přidal jej do jádra svého systému a ten pak distribuuje pod vlastní proprietární licencí a nikdo ho nenutí úpravy zveřejňovat. Pokud by chtěl použít GNU GPL kód, mohl by to udělat, ale musel by souhlasit s přísnějšími pravidly, mezi které patří zveřejnění kódu jakýchkoliv úprav a dalších závislých aplikací.

Doporučuji přečíst následující články:

uiii ...
21. 2. 2009 13:59 Nový

Re: Licence

celé vlákno
No mě jde spíš o to jak to teda ve výsledku bude vypadat. Vydám ten svůj software pod GNU GPL a tedy všude do svých zdrojáků přidám test licence GPL. Ale ty knihovny co sou původně pod MIT, BOOST, BSD a budu je distribuovat spolu se všemi mými zdrojáky, budou mít ve zdrojácích text GPL nebo tý svojí licence? A výsledná binárka teda bude taky pod GPL bez ohledu na to že sem tam použil ty knihovny? Mě zas nejde tak o tu BSD licenci jako spíš o tu MIT nebo BOOST i když si jsou dost podobné.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
21. 2. 2009 21:41 Nový

celé vlákno
Jak můžete takhle blbnout lidi!

Trochu se nad tím zamyslete. Jak může být něco, jako je software, svobodné?! Copak má software nějakou vůli? Podle vás může být tužka svobodná?

To fakt už nedokážete sami myslet a přejímáte každou blbost, co kdo vymyslí?
joe
joe (neregistrovaný)
22. 2. 2009 3:09 Nový

celé vlákno
A pročpak se asi říká svobodná vůle, pokud svoboda sama se týká konkrétně vůle? Ajaj.
22. 2. 2009 4:08 Nový

celé vlákno
Co vám není jasné? Nevíte, co je svobodná vůle? Mají snad vaše ponožky svobodnou vůli?

Pokud byste snad nad tím chtěl uvažovat (na rootu jsou různá individua), tak raději odpovím za vás. Ne, vaše ponožky svobodnou vůli nemají. Tu můžete mít vy při rozhodování, zda se budete věřit nesmyslům, jako je svobodný software.
Ash
Ash (neregistrovaný)
22. 2. 2009 13:11 Nový

celé vlákno
Pokud nevíte, co znamená označení "svobodný software", tak zde prosím nediskutujte takto arogantním způsobem, ale ptejte se. Jistě vám to někdo rád vysvětlí. Pro vaši informaci: černá díra není ani černá, a ani to není díra. Budete o tom také plkat na fyzikálním fóru? Děkuji.
22. 2. 2009 15:34 Nový

celé vlákno
No jasně. Bylo to v televizi, tak musí být pravda, že?

Proč bych se měl ptát na něco, co vím lépe než vy (termín svoboda příp. odvozené přídavné jméno svobodný/á/é atd. a koneckonců samotnou funkci přípdavného jména)?

A přirovnání s černou dírou silně pokulhává jak v první, tak v druhé části (doporučuji přednášky prof. Kulhánka)
Anti-Ash
Anti-Ash (neregistrovaný)
22. 2. 2009 15:38 Nový

celé vlákno
co je na ty poznamce anonymova arogantni? rekl jen pravdu.
22. 2. 2009 7:01 Nový

celé vlákno
a jeeeee,dalsi bezmozek zabloudil :-D

Napred si zjistete co znamena Svobodny (FREE) software a pak se obtezujte znova prijit.Vubec to neni o tom,ze byl mel software svobodnou vuli.Jenze odbornik tohle vi,laik se na to pro jistotu zepta a DEBIL se snazi tim prudit ;-)
Já
(neregistrovaný)
22. 2. 2009 9:51 Nový

celé vlákno
A troll se tím baví
22. 2. 2009 10:45 Nový

celé vlákno
Trollove jsou ti, co stokrát sebevětší blbost opakují až to ostatní začnou považovat za pravdu.
22. 2. 2009 10:43 Nový

celé vlákno
Bezmozek je ten, co bezmyšlenkovitě přejímá blbosti od jiných. Pokud někdo z nás dvou, tak já to určitě nejsem.

Svobodný software je stejná blbost jako svobodná tužka (když se budu držet původního příměru).

A ten váš odborník patří k psychiatrovi, který mu to vysvětlí.
Ash
Ash (neregistrovaný)
22. 2. 2009 13:13 Nový

celé vlákno
Aspoň že definici bezmozku připouštíte :) Jinak bychom museli konstatovat, že živoucí bezmozek je stejný nesmysl jako svobodná tužka.
22. 2. 2009 15:13 Nový

celé vlákno
V prvni vete jste se uplne presne definoval.Viz. Vase prejimani blbosti o "svobodne vuli" kdovi od koho :-D
22. 2. 2009 15:18 Nový

celé vlákno
To se pletete. Svobodnou vůli sem tahal tenhle: http://www.root.cz/diskuse/3838/255144/
23. 2. 2009 2:28 Nový

celé vlákno
Ach jo,Vam dela problem i pochopeni casove sledu a orientace v diskuzi.Prvni spojeni se svobodnou vuli jste pouzil Vy a hned v prvnim prispevku jste dokazal,ze o Open source a Free software nevite zhola nic,ale maximalne si to jen myslite.

Necekam,ze to pochopite,ale presto se pokusim.Tuhle licenci preferuji http://www.opensource.org/licenses/isc-license.txt

Je svobodna ve smyslu toho,ze s programem napsanym pod touto licenci muzete svobodne nakladat jak se Vam zlibi a nikdo Vam nic nemuze rict.
23. 2. 2009 7:31 Nový

celé vlákno
Fakt nevím zhola nic? http://www.root.cz/diskuse/3838/255216/ Tak tedy opravte ty informace, které jsem podal a nežvaňte naprázdno jak pavlačová babka.

Souhlasím, že ISC licence dává uživateli svobodu v nakládání s dílem. Nevím, proč bych to nechápal. Jo ahá, vy jste mě chtěl jen urazit...Hmm

Pokud ale nutím uživatele při distribuci ke zveřejňování kódu (GPL), což je z pohledu software věc zásadní, tak nemohu mluvit o svobodě nakládání s tím programem. Je to jako bych někoho zavřel do vězení a mluvil o něm jako o svobodném člověku, protože mu zůstala svoboda projevu.

Takže aby si to zastánci GPL obhájili, začali mluvit o svobodě softwaru z pohledu samotného softwaru. Jenže o svobodu softwaru jako takovou tady nejde. Jde o uživatele (ve všech formách užití SW). Já uznávám termín svobodný software, ale ve smyslu označení svobody uživatele tj. metonymickým přenesením slova svoboda a nikoli antropomorfismem, do kterého nás "násilým" tlačí GPL (jinak by se nemohla nazývat svobodnou licencí).

Mimochodem termín "svobodná vůle" použil poprvé joe. Já nejsem joe.
24. 2. 2009 6:15 Nový

celé vlákno
Ja ale nemluvil vubec o GPL.Kdyz dochazi argumenty,tak se hodi protejsku podstrkovat i to co nerekl,coz?

A zase problem s casem.Prvni prispevek,kde je termin svobodna vule je Vas

Datum: 21. 2. 21:41
Vložil: uživatel si přál zůstat v anonymitě

joe prispel cca az 6 hodin po Vas

Datum: 22. 2. 3:09 Nový
Vložil: joe (neregistrovaný)
24. 2. 2009 9:08 Nový

celé vlákno
Deláte jednu chybu za druhou:

Pokud jste nemluvil o GPL, tak jste skutečně mimo téma diskuse. Doporučuji přečíst příspěvek PK, na který jsem reagoval.

V mém příspěvku http://www.root.cz/diskuse/3838/255100/ se termín svobodná vůle nevyskytuje.
22. 2. 2009 10:05 Nový

celé vlákno
Prosím, je nutné řešit takovouhle blbost? Je to jen filozofovani co znamená svobodný software. Řešte raději hlavní téma této diskuze. Díky
22. 2. 2009 10:54 Nový

celé vlákno
Já bych to neřešil, pokud by tím leckdo nezabýval a neopíral se o to jako o argument.

Vám je to možná jasné, ale většina na tuhle nesmyslnou rétoriku přistupuje.

Připomíná mi to film "Bílá paní" a vrcholný závěr, kdy celé město oslavuje postavení nového mostu, který po stržení opony evidentně chybí, ale všichni jsou tak zblblí, že celý průvod i s muzikantama napochoduje do řeky a slaví dál. A na poznámku Vlastimila Brodského, že tu žádný most není, ho manželka okřikne "Jdi někam s tou svou pravdou".

Takže asi tak...
Ash
Ash (neregistrovaný)
22. 2. 2009 13:15 Nový

celé vlákno
Omylem jsem klikl na palec nahoru... prosím naklikejte tomu jelitu palce dolů i za mne, díky :)
uiii ...
22. 2. 2009 13:39 Nový

celé vlákno
Jako mě je to jedno ať se to klidně řeší ale v jiný diskuzi, založte si na to nový vlákno ale tady prosím řešte ty licence.
22. 2. 2009 16:21 Nový

celé vlákno
Tak abych byl konstruktivní, tak přidám něco k věci:

A co je na těch licencích složité?

Musíte prostě dodržet pravidla všech licencí, ze kterých je vaše dílo odvozeno. Jde "jen" o pravidla nikoli o název licence, kterou máte zachovat. Proto se také mluví o "kompatibilitě"(slučitelnosti) licencí.

Přiklad 1 GPL: Vytvořím program, který bude požívat GPL kód. Pokud program distribuju, musím dodržet všechna pravidla GPL pro distribuci programu.

Příklad 2 BSD: Vytvořím program, který bude požívat BSD kód. Pokud program distribuju, musím dodržet všechna pravidla BSD licence pro distribuci programu. V podstatě je jen jedno a to reklamní.

Příklad 3 GPL + původní BSD: Vytvořím program, který bude požívat BSD i GPL kód. Pokud bych chtěl program distribuovat, musím dodržet všechna pravidla BSD licence i GPL pro distribuci programu. Ale protože GPL neumožňuje přidávat další restrikce pro distribuci a původní BSD vám nařizuje přidat reklamní klauzuli, tak takový program distribuovat nemůžete vůbec.

Přiklad 4 GPL + nový BSD: Vytvořím program, který bude požívat kód s novou BSD licencí i GPL kód. Pokud bych chtěl program distribuovat, musím dodržet všechna pravidla nové BSD licence i GPL pro distribuci programu. Ale protože nová BSD licence vám dává více svobody než GPL, tak program můžete distribuovat za podmínek GPL licence a neporušíte tím BSD licenci.

MIT je více méně na úrovni nové BSD licence.
uiii ...
22. 2. 2009 17:45 Nový

celé vlákno
Dik, uz mi je to jasnejsi. Teda v tech souborech ty knihovny co sem pouzil necham text jeji licence a do vsech mych zdrojovych souboru vlozim text moji licence a binarka bude teda taky pod tou moji licenci, je to tak?
uiii ...
22. 2. 2009 17:45 Nový

celé vlákno
samozrejme pokud sou ty licence kompatibilni
22. 2. 2009 17:58 Nový

celé vlákno
Řekl bych, že tak by to mělo být v pořádku.

Školení: Návrh a používání MySQL databáze

Naučte se používat jednu z nejrozšířenějších databází. Dozvíte se vše potřebné od návrhu až po samotné využití MySQL v projektech.

Školení pro všechny, kteří se chtějí naučit efektivně pracovat s MySQL nebo se v práci s touto databází zlepšit.

Přihláška a podrobné informace