Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Vlákno názorů k diskusi Opět a znova Linux vs jiný systém

Patrik Chrz aura:83
23. 4. 2009 3:17

Proč ho používám já

Já přidám, proč Linux používám já. Je to díky kombinaci mé šetrnosti (přišlo mi zbytečné dávat až 1/3 ceny notebooku za op. systém) a lenosti (shánět pirátskou verzi Windows) :)
Takže ano, přiznám se, že hlavním a vlastně jediným důvodem bylo, že to pro mě byly "Windows zdarma". Měl jsem ze začátku obavy, že "na to nebudou žádné programy", ale řekl jsem si, že za vyzkoušení nic nedám. Ze začátku jsem trochu řešil problémy - např. rozběhání wi-fi, poslední byl problém s rozběháním USB TV "karty", nakonec běhá líp, než některým lidem ve Windows, resp. s dodávaným obslužným programem na Windows.
Nevidím důvod, proč by na kancelářském PC nemohl být Linux. Možná trochu problém s MS OFFICE, které ne vždy je možné plně nahradit OO, ale kde všude se opravdu plně využívají všechny jeho funkce. Pravda, MSO lze rozběhat i pod Wine, ale když už někdo vyplázne prachy za MSO, tak je za Windows může obětovat taky.
Ale zároveň uznávám, že na herním PC jsou Windows zatím nenahraditelné. Já hry nehraju (no, teď jsem trochu propadl Wesnothu :D ), takže to není můj problém. Některé programy je možné rozchodit pod Wine (používám např. u jednoho jednoúčelového SW), ale ne vždy to plně funguje.

Jestli pro Linux existují / neexistují viry neřeším. Za 3 roky, co mám tenhle notebook, jsem žádný nezaznamenal a systém jsem přeinstalovával jen jednou a to díky tomu, že jsem se v počítači vrtal až jsem ho úplně rovrtal. Vím, že se Linux dá "opravit" lépe než Windows, ale nejsem v tom zase tak zběhlý, tak pro mě byla reinstalace jednodušší. Co je velkou výhodou Linuxu je možnost upgrade na vyšší verzi právě bez nutnosti reinstalace aplikací a ztráty dat, pravděpodobně jeho největší výhoda oproti Windows.

Pro kombinaci "BFU - uživatel" a "Geek - rádce" je Linux ideální. Spoustu věcí lze jednoduše řešit přes příkazovou řádku, takže v případě problémů stačí v diskusi vyhledat (nechat si kamarádem e-mailem/po ICQ poslat/do telefonu nadiktovat) pár "kouzelných slovíček" a vyřešeno. Nemusí se řešit složité návody typu klikni sem, tohle zatrhni, tohle nezatrhávej,.... Tímhle způsobem po aktualizaci jádra instaluji TV kartu - pět řádků, které jsem našel v diskusi a kde neřeším co znamenají. Prostě je postupně nakopíruju do terminálu a o víc se nestarám.