Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Jakou distribuci Linuxu?

Pavel Tajduš
Pavel Tajduš
30. 9. 2005 11:44

Jakou distribuci Linuxu?

Ahoj, jsem absolutní neználek linuxu, a uživatel win. Linux se mi jeví jako hodně solidní system a hodně o něm uvažuji. Zvažuji jakou distribuci si pořídit. Co sem tak postřehl z různých fór, tak ne vždycky umí mp3, divx, vypalovat DVD a tak. Hry teď pominu.

Proto Vás prosím, můžete mi poradit, jakou distribuci si pořídit, aby byla multimediální, jednoduchá a uživatelsky přívětivá? Prosím Vás aby jste vynechali reakce typu já používám tu a tu distribuci a jsem s ní spokojený. Zajímá mě názor někoho, kdo už zkoušel různé distribuce. Moc vám děkuji za odpovědi.
Hanato
Hanato (neregistrovaný)
30. 9. 2005 12:00 Nový

Jak to vidim ja :-)

celé vlákno
Zdravim,
ja jsem taky v podstate zacatecnik, linux provozuju jen rok. Puvodne jsem vyzkousel Mandrake, ale ten se mi moc nelibil (osobni nazor, nikomu nevnucuju, nechci tu zacit zadnou flamewar :-). Byl takovej vsechno ikonka a nejakej program na nastavovani, proste to nebylo ono, proc jsem chtel na linux.
Dale jsem vyzkousel Fedoru 2,3,4 (postupne ne najednou), ale 4ka uz se mi zdala na notebooku strasne pomala (mam 800MHz a 256 RAM a pouzivam Gnome, pac se mi nelibi KDE, ale zase jen muj nazor). Potom jsem vyzkousel ubuntu - na doporuceni kamose a u toho jsem vydrzel do ted. Jede znatelne rychleji nez fedora.
No a ted se pokusim o weekendu nainstalovat Debiana, takze uz se tesim ;-)
No ale jinak tohle moje vykecavani ma jediny cil. Rict ze idealni distribuce neni, pac kazdymu se libi neco jinyho a tak nezbejva nez zkouset a zkouset, nez clovek najde tu svou ;-) Tak hodne stesti....
Pavel Tajduš
30. 9. 2005 12:27 Nový

Re: Jak to vidim ja :-)

celé vlákno
Díky. No ale ještě nemám páru, jak to je s těmi multimédii? Mám na harddisku spoustu fotek z mise (v tom bych neviděl problém) ale taky mám spousty MP3 a DVD na hadru. Škoda jen že mi na linuxu asi nepofičí Dreamweaver, Photoshop, Flash atd.
HKMaly aura:99
30. 9. 2005 13:19 Nový

celé vlákno
Nejjednodussi reseni je naucit se prekladat mplayer (neni to tak tezky a ziskane zkusenosti muzes vyuzit i pri instalaci jinych programu :-)) a na to, jak multimedia podporuje distribuce se vykaslat (tj. vybrat si distribuci podle jinych vlastnosti). MPlayer umi mp3, divx, tuny dalsich formatu (nektere se ovsem musi zapnout a vyzaduji nejake knihovny) a prehravat DVD (pouze film, zadne menu).

Co se vypalovani DVD tyce, pouzivam growisofs, ale netroufnu si prohlasit, ze je jeho rucni instalace nejjednodussim resenim.
Pavel Tajduš
30. 9. 2005 13:23 Nový

celé vlákno
To je fajn, ale jak sem říkal jsem absolutní neználek linuxu. Jednou jsem měl v počítači SUSE live DVD 9.3 myslím. Takže nějaké překládání bude asi trochu oříšek. :D
Nicméně se tomu nebráním.
30. 9. 2005 14:35 Nový

celé vlákno
Od doby vynalezu autoconf a automake (ktere MPlayer pouziva) je prekladani snazsi nez si zacatecnici mysli. Obvykle staci balik stahnout, rozbalit, napsat ./configure, make, make install a hotovo. (Minimalne u toho mplayeru ovsem doporucuji ./configure --help a pridat par options k tomu ./configure). Skutecne problemy jsou zavislosti, tj knihovny, a ty jsou u binarek horsi nez pri prekladu. V pripade MPlayeru by v zakladni sestave (schopne prehravat mp3, DivX i DVD) nemeli byt zapotrebi zadne "neobvykle" knihovny, tj. nic krome libc a X11 (mozna dat si u distribuce pozor a nainstalovat ke kazde knihovne development verzi). Pochopitelne nektere option potrebuji dalsi knihovny ...
mp
mp (neregistrovaný)
30. 9. 2005 18:10 Nový

celé vlákno
Pokud vim, tak se MPlayer nezkompiluje ani default options, pokud nejsou nainstalovane kodeky. A instalace nekterych je pro zacatecnika opravdu lahudka ;-) Na zacatek bych doporucil SuSE, jako prehravac je tam defaultne Xine - ten si sice taky protreba zkompilovat, aby slo prehravat DVD, ale tady skutecne staci jen ./configure, make a make install. Az se v linuxu trochu zorientuje, tak pak si myslim, ze nastane cas hledat distribuci a treba nakonec u SuSE i zustane jak ja ... zkousel jsem FC3, Slackware, Mandrake a SuSE je mi nejsympatictejsi.
1. 10. 2005 1:44 Nový

celé vlákno
No for je v tom, ze mplayer ma primo v sobe ffmpeg a par dalsich kodeku (a pochopitelne si je najde). A na DivX ffmpeg staci.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
27. 10. 2005 14:14 Nový

celé vlákno
Pokud vim, tak se MPlayer nezkompiluje ani default options, pokud nejsou nainstalovane kodeky. A instalace nekterych je pro zacatecnika opravdu lahudka ;-)

Tomuto moc nerozumim. Ja jsem si pred kompilaci stahl kodeky z oficialniho ftp archivu mplayeru a jsem spokojenej. V cem mela byt ta lahudka?

JP
JP
1. 10. 2005 13:16 Nový

celé vlákno
Hm, to se můžeme na distribuce a jejich balíčkovací systémy úplně vykašlat, že ano... Domnívám se, že plnohodnotné přehrávání multimédií lze systematicky nainstalovat v každé mainstreamov0 distribuci. V MDK například pomocí balíčků z PLF, v Gentoo normálně pomocí emerge atd. Pro DVD s menu se dá použít třeba Kaffeine, pro vypalování DVD K3B (+growisofs). Tyto dva programy jsou podle mého velmi vhodné i pro začátečníky.

Ruční instalaci čehokoliv začátečníkům srdečně nedoporučuji - pokud to lze vyřešit jinak, sami nekompilujte.
1. 10. 2005 13:41 Nový

celé vlákno
No ja bych si zase netroufnul doporucit zacatecnikovy Gentoo. Pro DVD s menu lze pouzit ogle, to nepotrebuje KDE (pokud ho Kaffeine taky nepotrebuje, omlouvam se mu).

Tvrzenim "plnohodnotné přehrávání multimédií lze systematicky nainstalovat v každé mainstreamov0 distribuci" jsem si prave nebyl uplne jisty - patentovy pravnici zkazi co muzou. MPlayer na patenty z principu kasle, takze se nebojim ze by z nej neco kvuli patentum zmizelo (napr. podpora ASF, cteni DVD). Mam ale pocit, ze prave z tohoto duvodu v nekterych distribucich chybi.
JP
JP
2. 10. 2005 15:56 Nový

celé vlákno
Pokud to snad vyznělo, že doporučuji začátečníkům Gentoo, pak se omlouvám. Ty repozitáře typu PLF (které obyčejně obsahují plnohodnotný mplayer, win32codecs apod.) nejsou obyčejně dílem samotných distributorů a nevím, jak a proč by ti distributoři jejich existenci bránili.
2. 10. 2005 16:03 Nový

celé vlákno
Distributori nemusi jejich existenci nijak aktivne branit. Samotny fakt, ze je dela nekdo jiny, znamena, ze nemusi nutne existovat pro kazdou sebeexotictejsi distribuci. Navic pro spoustu zacatecniku je fakt, ze tyto repositare nejsou zmineny v dokumentaci distribuce, dostatecny na to, aby se o nich nikdy nedozvedeli.

Mimochodem, kdyz uz o tom mluvis, mohl bys pro zminene zacatecniky napsat, jak zprovoznit treba to PLF v Mandrake ? (Ja to nevim a jako stastnemu uzivateli Gentoo je mi to jedno.)
Viktor
Viktor (neregistrovaný)
2. 10. 2005 22:36 Nový

celé vlákno
Zmíněnému začátečníkovi jsem doporučil ke studiu adresu www.mandrake.cz. Tam na titulní straně jsou jednak odkazy na jednotlivé repository, ale hlavně odkaz "Easy URPMI", kde je poměrně jasný návod, jak si nastavit zdroje. IMHO toi zvládne každý, kdo zvládá základy angličtiny a Ctrl-C + Ctrl-V
JP
JP
3. 10. 2005 1:15 Nový

celé vlákno
Ona je tam i ceska verze, vpravo nahore je mozne zvolit jazyk. Ale diakritika na te strance trosku kulha.
Pavel Tajduš
30. 9. 2005 13:26 Nový

Čeština

celé vlákno
A ještě mě napadlo jak je to z češtinou?
Petr Bren
27. 10. 2005 14:26 Nový

Re: Čeština

celé vlákno
Tady si troufám tvrdit, že až na zcela exotické distribuce už delší dobu žádné nepřekonatelné problémy nejsou. U těch uživatelsky přívětivějších distribucí se jazyk nainstalovaného systému většinou automaticky nastaví podle jazyka, vybraného při instalaci. U těch distribucí, které vyžadují více ručních zásahů, je to zpravidla otázka několika málo příkazů a editace jednoho konfiguráku. U jednotlivých aplikací samozřejmě záleží na rozšířenosti. Čím rozšířenější program je, tím pravděpodobněji má českou lokalizaci. (Ty se, až na výjimky (KDE, Firefox), nemusí nikde hledat a stahovat, zpravidla jsou součástí aplikace.)
Zet
Zet (neregistrovaný)
30. 9. 2005 13:40 Nový

Uzitocny link

celé vlákno
IMHO ta najlepsia distribucia je ta, ktora najviac vyhovuje mne ;-) Ja som po nejakej dobe experimentovania s Red Hat (5 a 6) objavil Debian a som spokojny. Linux je hlavne o tom, ze si sam vyberies, co Ti vyhovuje. Musis proste instalovat, testovat a nakoniec najdes "tu pravu" distribuciu.

Pri Tvojom hladani Ti snad pride vhod zoznam ekvivalentov/nahrad Win softu v Linuxe:
http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/table.shtml

Prajem hodne uspechov pri objavovani Linuxu
Pavel Tajduš
30. 9. 2005 13:45 Nový

Re: Uzitocny link

celé vlákno
Díky moc. Už se na něj vrhám. No vidím to tak, že si linux hodím na nějakou starou mrchu a budu zkoušet. Na můj hlavní comp to ještě nevidím. Taky vzhledem k programům které používám.

Každopádně se mi linux zdá jako bič na softwareovou policii. :D To je jen vtip.
Viktor
Viktor (neregistrovaný)
30. 9. 2005 14:10 Nový

Vhodná distribuce

celé vlákno
To je těžké a skoro jako s právníky - ti se sejdou dva a hned dají dohromady 3 právní názory na jediný právní problém. Tady ti taky 2 lidi dají dohromady 3 distribuce:-)

Ale vážně - osobně používám Mandrivu (dříve Mandrake). Důležité je, co s tím chceš dělat a jak moc se tomu chceš věnovat a hlavně, co má kdo v tvém okolí - když se dostaneš do problémů, je fajn, když někdo z tvého okolí ví, kam sáhnout. Linuxové distribuce sice mají stejné komponenty a používají stejné postupy, ale např. soubory s konfigurací mohou mít trochu jiné názvy a vnitřní syntaxi - člověk zvyklý na Debiana ti nakonec najde, kde máš problém v SUSE, jen mu to trvat podstatně déle, než v tom Debianu. Jinak lze použít okřídlené rčení "podle vkusu každého soudruha" - je v podstatě jedno, po jaké distribuci sáhneš - SUSE, Fedora, Mandriva, Debian...

Rozhodně doporučuji ponechat i Windows, protože ne vždy se ti povede v Linuxu najít vhodnou alternativu k tomu, co používáš teď. Pro standardní kancelářské věci alternativu najdeš rychle, profi DTP věci (jako Photoshop, QuarkXPress zatím vůbec).

Připrav se také na mohutné studium, protože na rozdíl od Windows přinášejí manuály k Linuxu potřebné informace. Pro začátek jsou vhodné adresy (kromě root.cz) jako linuxsoft.cz, proc.linux.cz, linux.cz a abclinuxu.cz (abych zůstal v Čechách a na Moravě).

K výběru distribuce - já jsem spokojen s Mandrivou, myslím si, že pro člověka zvyklého na Windows (včetně jejich správy) to je asi cesta nejmenšího odporu. Navíc, mají v ČR i poměrně schopného distributura (www.mandrake.cz) a když vydržíš do konce října, bude i fungl nová verze distribuce. Základní verze je volně k dispozici, členové klubu mají k dispozici i verze obsáhlejší, u nás vznikají i speciální české "krabice" za velmi dobrou cenu.

K aplikacím
- spoustu fotek - zde fakt není problém, na jednoduché úpravy stačí Gimp (Photoshop to ale není), ale pokud to není na DTP, není myslím problém
- MP3 - používám XMMS, který jakoby WinAmpu z oka vypadl
- DVD - Xine (nebo MPLayer) přehrají vše včetně titulků k DivX, jiné kódování češtiny nevadí - lze nastavit, v jaké kódové stránce máš titulky.

Tady problém není. Problém je u speciálních věcí (DTP, CAD, účto...), ale i zde se objevují první prakticky použitelné aplikace. Ty už ale nejsou v distribucích, protože nebývají volně šířené. Ale více na odkazech výše.
Randolf
Randolf (neregistrovaný)
30. 9. 2005 17:20 Nový

Re: Vhodná distribuce

celé vlákno
Vpodstate jsi to presne popsal. Dulezite je, aby to byla distribuce, kterou maji znami a aby byla dobre zdokumentovana. V mem pripade tomuto odpovidaji dve: Gentoo a Ubuntu (ubuntu je modifikace Debiana tak, aby fungoval od zacatku a vicemene pro donuceni zaactecniku cist si navody tam neni podpora multimedii, nicmene ty se daji "doinstalovat" opsanim 5 radku z navodu na webu distribuce.)

Pro MP3 jsem pouzival xmms, ale ten je strasne chybovy, hodne casto mi padal se segmentation fault apod.. presel jsem na Bplayer a ten je super - je to uplne to same, jenom prepsane odnuly bez chyb. Podporuje i stejne pluginy (respektive mirne modifikovane) a skiny - dokonce i z Winampa :)

Pro prehravani videi a dvd uz jednoznacne pouzivam VLC - videolan client. Nejen, ze umi snad i vice formatu nex mplayer, ale taktez narozdil od nej nepada. V mplayeru mi kazdou chvili spadne nejaky filtr, codec ci jina vec. VLC zvlada samozrejme i ceske titulky, umi streamovane videa v nejruznejsich formatech a ovladani je strasne univerzalni - az po ovladani pres TELNET ci WEB :)

Gimp bych oznacil za Photoshopu jiz vyrovanajici se program. Nektere veci mu chybi, nektere ma zase navic. Ovladani je jine, vice se podoba ovladani photoshopu pod macy a je treba si na ne zvyknout! Skriptovatelnost je bezkonkurencni.

Caues :)
mp
mp (neregistrovaný)
30. 9. 2005 18:15 Nový

Re: Vhodná distribuce

celé vlákno
K tem fotkam bych jeste dodal doporuceni na prohlizec XnView. Je jak pro Win, tak Lin, fotky umi i upravovat, zvetsovat,... zakladni operace, na ktere mi prijde Gimp zbytecne obsahly a slozity.
SAx
SAx (neregistrovaný)
30. 9. 2005 16:24 Nový

MP3

celé vlákno
Spojenim "distribucia vie mp3" ste mal zrejeme na mysli vytvaranie a nie prehravanie mp3. u niektorych "ortodoxnych" distribucii to moze byt problem. isty si ale nie som, preot prosim ostatnych aby k tomu nieco blizsie napisali.
gilhad Gilhad aura:100
1. 10. 2005 10:25 Nový

Re: MP3

celé vlákno
Myslim, ze mel na mysli prehravani, nicmene pokud by slo o vytvarenei, tak "lame" je asi to spravne klicove slovo a s trochou dotazu se urcite da dostat do kazde rozumne distribuce, kterou si autor dotazu vybere.
Peter
Peter (neregistrovaný)
30. 9. 2005 17:08 Nový

Odporucam UBUNTU - funguju multimedia

celé vlákno
Vyskusal som Mandrake a Fedoru, ale najlepsie sa mi pracuje s UBUNTU.
Instalacia novych softov je vdaka grafickemu instalatoru (vratane internetoveho vyhladavania) uplne jednoducha. Bez problemov funguju vsetky multimedia.
Kadzych 6 mesiacov vychadza nova verzia s najnovsimi verziami programov.
Odporucam ti pockat do 13.10.2005 - ma vyjst nova verzia s vylepsenym a este viac zjednodusenym instalatorom a aj inymi zlepseniami (ISO ma 600MB - co je tiez vyhoda oproti niektorym ostatnym, ktore maju po 3 CD).
Tiez som linuxovy zaciatocnik, ale v Ubuntu to nijako nepocitujem.
Pozri si: www.ubuntu.cz
Pavel Tajduš
30. 9. 2005 17:17 Nový

Re: Odporucam UBUNTU - funguju multimedia

celé vlákno
Díky. Už stahuju live cd a vyzkouším. Každopádně napíšu jak to dopadlo. Zatím jsem zkoušel Suse linux 9.3 live DVD, ale abych se přiznal, tak já hodně dám na uživatelské prostředí, ale KDE mě moc nebere. Ke gnome jsem se nedostal. Uvidíme co Ubuntu.
mp
mp (neregistrovaný)
30. 9. 2005 18:17 Nový

Re: Odporucam UBUNTU - funguju multimedia

celé vlákno
SuSE je sice ma oblibena distribuce, ale Live verze patri mezi ty nejhorsi a nejvice odlisne od plne instalace, pri ktere je take volba KDE/GNOME.
Richard Kafoněk
30. 9. 2005 17:51 Nový

Doporučuji Mandrivu

celé vlákno
Dobrý den,
já používám taky Mandrake (Mandriva), jsem začátečník (2 roky...) - a celkem v pohodě. Na mp3 Amarok. Instalace jednoduchá (Amaroku i celé distribuce). Vřele doporučuji. S jinými distribucemi zkušenosti nemám - zatím jsem neměl důvod měnit.
A další podstatná věc. Pokud si koupíš Mandrivu u společnosti QCM, dostaneš k ní i dost pro začátečníka nadupaný manuál, což se jinak stane zřídka. Od listopadu vyjde nová verze Mandriva 2006, ke které za 999,- dostaneš dvě knížky, které ti myslím dost pomůžou. A pokud nechceš knížky (což by podle mě pro tebe bylo vhodné, koneckonců já si tohle koupím taky), tak si ty CD nebo DVD můžeš koupit cca za 400,- nebo si je stáhnout v mírně ořezané verzi zadarmo z internetu.
Mrkni na www.mandrivalinux.cz .
S pozdravem a s přáním neutuchjícího ducha...
Richard:-)
Pavel Tajduš
30. 9. 2005 18:42 Nový

Re: Doporučuji Mandrivu

celé vlákno
Richarde, jestli jsi po dvou letech začátečník, tak pak já jsem ablsolutní lama + extra předzačátečník v jednom, protože jsem linux viděl jen jednou, a to asi 10 minut, co jsem měl puštěnou live DVD verzi. :D Jinak v něm vidím potenciál. Bohužel, to co jsem viděl na te dvd verzi, mě nepřesvědčilo ani k tomu, abych si s tím hrál víc jak 10 minut, natož abych si sehnal normální verzi.

Dále jsem se ani nedokázal připojit na net, ačkoli mám automaticky přidělovanou adresu, a ani po vrtání v nastavení (bůh ví do čeho sem vrtal) se mi to nepodařilo rozjet.

No teď ještě stahuju Ubuntu live 5.10, tak uvidíme, co uvidíme. :D

Jinak dík za přízpěvek.
Viktor
Viktor (neregistrovaný)
1. 10. 2005 14:03 Nový

Re: Doporučuji Mandrivu

celé vlákno
Fakt je ten, že Ivan Bíbr (QCM) se o Mandrivu u nás stará v podstatě vzorně, knížka o Mandrake 10.1 je možná to nejlepší, co u nás o Linuxu pro začátečníky vyšlo - k dispozici je i volně jako PDF - ftp://ftp.mandrivauser.cz/people/bibri/doc/cz. Teď bude ještě jedna (Mandriva do hloubky, nebo jak), viz web www.mandrake.cz nebo třeba na Invexu.
DunSun
DunSun (neregistrovaný)
30. 9. 2005 18:51 Nový

Pro zacatecnika Ubuntu

celé vlákno
Zacatecnik uz doufam nejsem za starych casu jsem zacinal na RedHat 6. Dale pres RedHat 7.1, Slackware, Ubuntu a nyni valim v Debianu. Letmo jsem zkusil i Suse a Mandrake (moc se mi vsak nezamlouvaly).
Debian je dle meho nazoru nejlepsi distribuce pro pokrocilejsi uzivatele. Nu a pro zacatecniky bych doporucil prave Ubuntu, ktere z Debiana vychazi tzn. pobira jeho prednosti apt-get (zavislosti balicku aplikaci) a pritom ma kratkou vyvojovou periodu, dale po samotne instalaci systemu je plne pouzitelny a nakonfigurovany k uzivatelove spokojenosti. Linuxu zdar.
Pavel Tajduš
30. 9. 2005 21:00 Nový

Re: Pro zacatecnika Ubuntu

celé vlákno
Tak zrovna píšu z Ubuntu live cd. Pohoda. Hodně se mi to zamlouvá. Až na tu hnědou. :D Uvidíme, co bude dále.

Linuxu zdar.
vd
vd (neregistrovaný)
30. 9. 2005 20:18 Nový

distro Ubuntu

celé vlákno
Osobne bych zacal tady http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/tema-vyber-distribuce, jinak podobne dotazy se na forech objevuji s zeleznou pravidelnosti a presto se stale mnozï. No, ale v tvojem pripade bych pouzil distribuci Ubuntu (ale pockal bych si na novy release, nekdy v rijnu 2005). Pres ponekud proste vypadajici instalator (zadna grafika, zobrazovani zbytecnych tipu a triku pri instalaci a vyhlazovani fontu ... jen text) se ti odvdeci jednim uzivatelskym prostredim (Gnome, existuje i Kubuntu ktere ma KDE, dalsi neni problem doinstalovat) a pro zacatecnika mensim poctem programu stejneho ucelu. Nova verze snad uz bude mit bezproblemovou instalaci v cestine. Navic pouziva balickovaci system Debianu a je mozno pouzit i jeho repozitare baliku (vse staci nastavit v grafickem klikatku, ale i v konzoli). Protoze ale v ubuntu se ucet superuzivatele nepouziva jako v jinych distribucich (vse se dela pres sudo prikaz) muze byt zacatecnik trochu zmaten. Nicmene sam pouzivam Slackware ;)
aa
aa (neregistrovaný)
21. 10. 2005 18:57 Nový

Re: distro Ubuntu

celé vlákno
eto znaje vsjo-aj programy z W-monopol.
www.linspire.com
honza
honza (neregistrovaný)
30. 9. 2005 22:48 Nový

nejdrive se prosim zamyslete

celé vlákno
nad textem v tomto linku: http://en.wikipedia.org/wiki/Unix_philosophy#McIlroy:_A_Quarter_Century_of_Unix

a jestli to pochopite, tak se s tim linuxem zabyvejte.
jestlize vam to nic nerekne, kupte si prosim Windows a nechte linux bejt. Lidi, kteri linux/unix pouzivaji a nevi proc uz je dost.
Petr Bednář
10. 10. 2005 8:43 Nový

Má cesta distribucemi

celé vlákno
Používal jsem dlouho RedHat, ale ten narůstal a narůstal a tak se vzdaloval mým představám. Zkoušel jsem kde co, ale u všeho něco chybělo nebo naopak hodně přebývalo pak jsem ale našel Slaxe a zamiloval se byla to verze 4.2.0 Dnes jsou již modernější, ale 4.2.0 je pro mne zatím nepřekonaná. Předpokládám, že ale nová verze 5.0.7 (s plně českou podporou) už bude pro mne zase přijatelná. Je to Live distribuce a k tomu od českého autora. Vleze na malé CD 210 MB, ale i na Flash disk 128 nebo 256, dá se instalovat i na HDD ale jde to i na magnetooptiku. Nepotřebujete na počítači pevný disk. Obsahuje přehrávač multimédií. Nějaké ty textové editory, tabulkový procesor atd atd. Mimo jiné jsou tam i nástroje na zjišťování nastavení počítače na síti jako nmap a spousta dalšího. Slax také podporuje široký rozsah hardware a to tak, že stačí jen odkomentovat řádek v textovém souboru. Já takto používám velice specifický SCSI řadič. Co tam není lze jednoduše nascriptovat. Rychlostně jej nelze porovnat nijak jak s velkými distribucemi Linuxu tak už vůbec ne s Windowsem. Je totiž malý a rychlý. Všechno má ale své ale a tak i Slax má své mouchy. Dobré je, že jsou tak malé, že se těžko hledají. V nejbližší době vyjde Slax server a to bude bomba. Zkuste poškodit data uložená na CD! Když se i tak něco zasekne vždy stačí pouze jedno RESET. A nakonec ještě adresa: http://slax.linux-live.org/?lang=cs
pjezek
pjezek (neregistrovaný)
11. 10. 2005 18:49 Nový

Od klikací k neklikací

celé vlákno
Pavle, doporučuji začít nějakou uživatelsky přívětivou distribucí (Mandriva 2006 - brzy vyjde, nové SUSE, Fedora nebo Ubuntu), protože na ní si ověříš některé linuxové zvláštnosti oproti Windows a na klikacích grafických konfigurátorech zjistíš, jaké moduly potřebuje tvůj HW, jak řešit linuxové oddíly na disku, co jsou instalační balíčky atd. Pokud ti nebude časem nic z toho vyhovovat pro složitost, pomalost a závislosti při instalaci balíčků, zkus čistší distribuce, doporučuji Archlinux nebo Gentoo (tam se připrav na nutnost, nikoli možnost kompilace). Já používám Mandrake/Mandrivu od verze 7.2 osm let a teprve nyní jsem na domácím stroji spustil Archlinux. Jeho nastavení bych bez zkušeností z Mandrivy možná tak rychle nezvládl, protože alespoň síťovou a garfickou kartu to musí nejen poznat, ale i správně používat, což závisí na způsobu připojení a nastavení textových konfiguračních souborů podle toho. V konfiguračních souborech Archlinuxu je mnoho užitečných informací, které využiješ, pokud umíš anglicky. Takže, pokud neumíš anglicky, rozhodně začínej pouze s dobře počeštěnou distribucí (Mandriva, SUSE, Fedora...). Archlinux, Slackware i Gentoo si musíš nejdříve počeštit, ale to musíš nejdřív vědět jak... Mimochodem, Archlinux je hodně podobný Slacku, ale je lépe koncipován a má už dnes více užitečných balíčků. Gentoo nemá balíčky, vše se kompiluje... Vše, co potřebuješ na Archu, Slacku či Gentoo si můžeš vyzkoušet na výše uvedených uživatelsky orientovaných distrech, takže rozhodně doporučuji postupovat podle titulku mého příspěvku. Jsem zasvěcený uživatel s nedostatkem času učit se vše do podrobna, v práci radím méně zasvěceným. Máš-li hodně volného času, dost trpělivosti, ochotu se učit a umíš-li anglicky, pak můžeš tu klikací fázi přeskočit, ale obávám se, že to není tvůj případ :) Zlom vaz při poznávání a úspěšném používání Linuxu, stojí to rozhodně za to!
Petr Mach
Petr Mach (neregistrovaný)
14. 10. 2005 13:52 Nový

AUROX

celé vlákno
Ahoj,

jestli chceš distro, které velmi dobře podporuje multimédia, je jednoduché na instalaci a používání, jeho autoři o češtině a češích něco vědí, tak rozhodně nepřehlédni Aurox. Je to distribuce která má původ u našich bratrů poláků a má celoevropské ambice. K dispozici jsou i stránky v češtině, help desk na icq a tak.
MaPa
MaPa (neregistrovaný)
12. 11. 2005 15:08 Nový

Re: AUROX

celé vlákno
Bratrů?!?
Chlape to slovo neber do huby kdyz budes mluvit o polácích..ale jinak nic proti :)

Školení: Návrh a používání MySQL databáze

Naučte se používat jednu z nejrozšířenějších databází. Dozvíte se vše potřebné od návrhu až po samotné využití MySQL v projektech.

Školení pro všechny, kteří se chtějí naučit efektivně pracovat s MySQL nebo se v práci s touto databází zlepšit.

Přihláška a podrobné informace