Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Jaky windowmanager?

petr xxx
petr xxx
6. 10. 2005 15:48

Jaky windowmanager?

Mam pocitac s procesorem 133 a ramka je 64MB. Chtel bych si nainstalovat Fedoru Core nejake verze. KDE nebo Gnome tam asi nepobezi, tal bych se chtel zeptat, zda neni nejaky mene narocny okenni manazer primo v distribuci nebo nejaky, ktery bych si mohl stahnout a nainstalovat.
Slysel jsem, ze FC4 nebi nizsi verze by mi mohli jet s windowmanagerem IceWM. Je v teto distribuci obsazen standardne nebo jej musim stahnout a nainstlovat zvlast?
Diky.
Sten
Sten (neregistrovaný)
6. 10. 2005 16:00 Nový

IceWM, WindowMaker, Enlightenment, ...

celé vlákno
WindowManagerů s nízkými nároky je spousta... Nejmenší je WindowMaker, nejlepší (ale pořád nenáročný) je Enlightenment... Všechny výše zmíněné by měly být standardní součásti Fedory, ale je nutné je doinstalovat z CDčka (nebo vybrat při instalaci), protože se běžně neinstalují...
dxr
dxr (neregistrovaný)
7. 10. 2005 12:01 Nový

Re: IceWM, WindowMaker, Enlightenment, ...

celé vlákno
mozno pomoze qvwm window manager male rychle ako w95 look ale nekusl som to uz 3 roky mozno novise verzie niesu take tiny
S
S (neregistrovaný)
9. 10. 2005 22:10 Nový

Re: IceWM, WindowMaker, Enlightenment, ...

celé vlákno
Můžu vědět jak je to s tím Enlightenmentem? Někde slyším jak je nenáročný, někde zase hlášky typu "Enlightenment se na tom ani nerozjel, ale to nikoho asi nepřekvapí". Vyžaduje graf. akceleraci? Jaký je Váš názor na Enlightenment?
DNA
DNA (neregistrovaný)
6. 10. 2005 16:03 Nový

l

celé vlákno
osobně bych na ten stroj nainstaloval Gentoo a vše si pro mašinu kompiloval ze zdrojáků, obecně to bude rychlejší než jakákoli binární distribuce i v okením manažeru
petr xxx aura:43
6. 10. 2005 16:13 Nový

Re: Gentoo

celé vlákno
Mozna, ze to udelam, i kdyz o Gentoo slysim poprve. Drive jsem pouzival RedHat 6.0 na tomto stroji, doma mam Fedoru Core 3 a nevim, zda prechod na Gentoo by byl nejaky problem.
DNA
DNA (neregistrovaný)
6. 10. 2005 16:33 Nový

celé vlákno
instalace se dělí na 3 stage a je třeba si k tomu alespoň napoprvé vytisknout instalační příručku. Kompilování bude trvat hodně dlouho, ale výsledek je stabilní svižný systém. Lepší než používat nějaké zastaralé distro
Bilbo
Bilbo (neregistrovaný)
6. 10. 2005 16:36 Nový

celé vlákno
No ono kompilace neceho vetsiho jako treba mozilla trva i na rychlych strojich par hodin ... asi jedina nevyhoda Gentoo.

Btw celkem dobry windowmanager je fluxbox - jednoduchy a vcelku schopny - ma to i taskbar, dekorace oken a tak .... doporucuji ho zkusit, mne osobne vyhovuje vic nez treba WindowMaker nebo KDE a je rychly.
DNA
DNA (neregistrovaný)
6. 10. 2005 16:47 Nový

celé vlákno
je pravda, že je instalace krajně nepříjemná, ale zhlediska budoucí použitelnosti je to zanedbatelná překážka.
Fluxbox je pro pomalejší procesory dobrá volba...
BlackRider
BlackRider (neregistrovaný)
27. 10. 2005 10:05 Nový

celé vlákno
Instalace neni neprijemna. Bud mi bezi na pozadi nebo pres noc, kdyz toho je vic.
Fluxbox taky pouzivam. Je malej rychlej a dobre se ovlada.
Kero
Kero (neregistrovaný)
7. 10. 2005 14:45 Nový

celé vlákno
Ve vetsine pripadu stabilni system. Netusim, co s nim delali tady na matfyzu male strane, ale pocet totalnich zhrouceni pod rukama je vyssi na linuxu nez na woknech. Dostalo me, kdyz jsem na uvodu do unixu zkousel nejaky prikaz a stroj si totalne zamrz, vcetne pingu z jinych stroju.
HKMaly aura:99
8. 10. 2005 2:02 Nový

celé vlákno
Co by delali ... zabezpecovali. AFS, kerberos, nejaky virtualizacni software ...

Krome toho ty pocitace jedou porad a asi se objevuji hardwarove zavady ...
uživatel si přál zůstat v anonymitě
8. 10. 2005 11:59 Nový

celé vlákno
a to zabezpeceni dotiahli az do dokonalosti :D Vsetci predsa vieme, ze najbezpecnejsi pocitac, je pocitac odpojeny od siete (pripadne vypnuty) :D co obcas na MS nie je daleko od reality :)
8. 10. 2005 12:48 Nový

celé vlákno
Dokonale zabezpeceni je odpojeni od ELEKTRICKE site a zaliti do betonu. Tak daleko se nastesti jeste nedostali. I kdyz ... ze by za koupi tech novych klavesnic byla idea, ze s horsi klavesnici se bude zakum hure narusovat zabezpeceni ?

A furt lepsi AFS, kerberos a virtualizace nez aby ty pocitace byly za NATem jako ty woknousi ...
9. 10. 2005 13:28 Nový

celé vlákno
hm... niekedy ani neviem, ci to je lepsie...
Misa
Misa (neregistrovaný)
12. 11. 2005 16:15 Nový

celé vlákno
PRco tak slozite? Staci prece odpojit disk ;)
12. 11. 2005 19:24 Nový

celé vlákno
Pocitac bez disku sice je bezpecnejsi, ale nadale muze byt zdroj i cil bezpecnostniho utoku. Krome toho je prilis snadne ho uvest do plne funkcniho stavu - narozdil od metody zaliti do betonu.

Mimochodem, nejbezpecnejsi pocitac s bezicim operacnim systemem - coz je dost narocny pozadavek ktery bezpecnost silne snizuje - je pocitac s AT boardem nebo vypnutou podporou APM a ACPI v runlevel 0 (tedy po haltu). Takovy pocitac je pritom stale pouzitelny jako firewall, pokud tedy dale snizite zabezpeceni tim, ze nechate v jadru podporu protokolu IP.
Misa
Misa (neregistrovaný)
23. 11. 2005 19:01 Nový

celé vlákno
LOL
6. 10. 2005 16:45 Nový

celé vlákno
A jak asi muze dlouho trvat (Pentium 133,RAM 64BM)? Nebude problem na nej prejit z Fedory Core (tam kdyz chci neco nainstalovat,tak pouziji balicek, jedine co bych asi stejne chtel tak bude JEdit).
DNA
DNA (neregistrovaný)
6. 10. 2005 17:06 Nový

celé vlákno
odpadá tu závislost na distribuci a balíčku pro ni určeném, místo binárních balíčků se používají zdrojové kódy a pro jejich instalaci se používá správce emerge, např. emerge vim nainstaluje vim atd. Zdrojové kódy se dají stáhnout na stejném místě jako balíčky pro různá distra (většinou *.tar.gz) a nebo z CD/DVD. Instalace systému do stavu spokojenosti bude trvat možná i několik dnů v závislosti na rychlosti (pomalosti) procesoru.
6. 10. 2005 17:56 Nový

celé vlákno
Vzhladom na popisovany HW skor niekolko tyzdnov... ;(
gilhad Gilhad aura:100
6. 10. 2005 21:37 Nový

celé vlákno
Cozpak o to, ja kompiloval Gentoo i na slabsich vykopavkach, pravda, kompilovalo se mi to jednou cely tyden (vcetne KDE), ale bezelo to na pozadi, pocitac jsem mezitim pouzival i na jine veci a od te doby jsem na to nemusel sahnout... Posledni restart byl kvuli pripojeni k UPS, uz ma uptime 249 dnu a slouzi vskutku ukazkove ;-) Kdyz rozpoctu dobu stravenou s kompilaci (asi dve hodiny, jinak si to chroustalo samo) na dobu bezproblemoveho behu, tak uz to nevypada nijak zle ... ;-)
Rejpal
Rejpal (neregistrovaný)
8. 10. 2005 9:45 Nový

celé vlákno
A není to zbytečná spotřeba elektřiny?
8. 10. 2005 11:53 Nový

celé vlákno
Myslim, ze "slabsi vykopavky" jeste nemaji rizeni spotreby a zerou stejne proudu zatizeny jako nezatizeny ... a taky ze zerou min nez bezna zarovka.
Mintaka
Mintaka (neregistrovaný)
6. 10. 2005 23:28 Nový

celé vlákno
A co si tak pro ten starsi komp zkompilovat gentoo na nejakem rychlem stroji.
Chce to sice par znalosti navic, ale to se vyplati.
8. 10. 2005 2:04 Nový

celé vlákno
Doporucuji distcc. Nezvysi to sice rychlost tolik, jako komplet instalace jinde a presun disku, ale je to vyrazne snazsi na nastaveni a pouzitelne i pozdeji na upgradovani.
Jinx
Jinx (neregistrovaný)
7. 10. 2005 11:29 Nový

celé vlákno
Gentoo jsem kompiloval na o neco vykonnejsim stroji se 128mb ram a musim rict ze je lepsi udelat to na vykonnejsim stroji a pak prehodit na ten slabsi, jinak dobry window manager je taky PekWM (www.pekwm.org) pouzivam ho uz delsi dobu a nemam s nim problemy je maly, nenarocny maximalne konfigurovatelny akorat pro nej jeste nejsou balicky takze se musi kompilovat. Mozna by nebylo spatne pouzit pro to gentoo hotove stage4 nebo nainstalovat slackware/debian bude to urcite rychlejsi nez na fedore.
Vladimír Stwora
9. 10. 2005 17:54 Nový

Re: Gentoo?

celé vlákno

Proboha, jenom ne Gentoo. Nenechte se mást skalními nadšenci této distribuce. Já mám mašinu s procesorem 2,5GHz a 512MB RAM a běžně kompiluji Gentoo týdny. A každá úprava emerge deep další týdny. Systém je sice stabilní ale jen do té doby, než zafouká vítr. Nebo než nainstalujte pár balíčků navíc.

A co se větší rychlosti na míru zkompilovaného kódu týče, tak to je mýtus jak Brno.

Doporučuji Debian unstable, když už chcete měnit distribuci. (Já vím, původní dotaz byl o něčem úplně jiném, ale když už to sklouzlo do tohoto typu rad, musel jsem se ozvat.)

Lynx
Lynx (neregistrovaný)
10. 10. 2005 8:40 Nový

celé vlákno
Proboha, co jste s tim delal??? Ja mel komplet system s KDE na proc. 766MHz s 128MB RAM za min nez tyden. A pokud se clovek nechova jako naproste chrochtatko, tak se da vyjit i s ~ baliky, aniz by se objevila jakakoli potiz.
12. 10. 2005 9:07 Nový

celé vlákno
Snad radsi Debian testing, ne?
BlackRider
27. 10. 2005 10:19 Nový

celé vlákno
No je videt ze ty si videl Gentoo, tak z Shinkansenu :)). Ani na P-100MHz s 96MB RAM mi instalace netrvala tyden. O stabilite nema smysl mluvit. Ta je zavisla na jednotlivych programech a s distribuci nema nic spolecnyho (pokud neni zkompilovana zmrsenym GCC jako RedHat 7.x).
Od kdy je Brno mytus? Stejne tak je snad kazdemu jasny, ze pokud je program optimalizovanej na urcitej procesor je na nem pak rychlejsi nez program bez optimalizaci.
Debian sem zkousel jen jednou, ale takovej masochista, abych to musel pouzivat zas nejsem.
27. 10. 2005 14:00 Nový

celé vlákno
Jen ten Debian radsi testing nez unstable. S unstable se mi treba jednou stalo, ze po upgradu, po rebootu, po zavedeni jadra nenabehl init apod.
12. 10. 2005 9:01 Nový

Re: l

celé vlákno
Aby se ten stroj neukompiloval k smrti. A openoffice.org bych rovnou instaloval z binarky, typnul bych si tak na tyden kompilace. Na 2xP III 850 MHz s 756 MB pameti to jede skoro 24 hodin. S procedorem na 133 MHz bych snad sahnul po distru predkompilovanem pro i586. Treba MDK, i kdyz ho nemam rad. O jine nevim, snad neco existuje.
foul_imp
foul_imp (neregistrovaný)
1. 11. 2005 13:30 Nový

celé vlákno
To chcete kompilovat Gentoo na 133MHz a 64MB RAM? tak to jste sebevrah. To bude kompiovat 3 mesice. Doma mam takovy starsi komp 233MHZ s 32MB a fakt jsem si do toho netroufal.
Michal Vaner
23. 11. 2005 15:36 Nový

celé vlákno
Nevím proč. Já jsem gentoo kompiloval na i586 150 MHZ, 48 sim ram. Byla to jediná distribuce, ve které jsem mohl nastavit kompilace s optimalizací na velikost výsledku. A jako jediná distribuce, kterou jsem našel mi to dovolilo řídit závislosti mezi balíčky, takže sem mohl vyházet věci, co nepotřebuji.

Toto vedlo k tomu, že jsem byl schopen na 1.5 GB disk dát 200MB swap a nainstalovat tam věci jako vim, mozilla, gcc, gdb, qt3, qt4 a mnoho dalšího užitečného softwaru. A ještě mi asi 500 MB zbývá volného místa. A běhá to očividně rychleji než z jiných distribucí, ne snad proto, že by to tak dobře optimalizovalo, ale proto, že tento systém má značný nedostatek paměti a optimalizace na velikost a vyházení knihoven je prostě znát.

Pravda je, kompilace na tomto stroji trvala asi 2 týdny, ale myslím si, že z totho vytáhnu tímto způsobem maximum. Rozhodně více než se mi podařilo s RH, FC či debian. Možná je to způsobeno větší znalostí systému, protože když si řídím instalaci sám, něco o tom už vím, ne jen že sem zaškrtnul políčko v průvodci.
Cezz
Cezz (neregistrovaný)
7. 10. 2005 14:48 Nový

Icewm

celé vlákno
Icewm je velmi schopny window manager.. Pouzivam ho uz pomerne dlho, je nenarocny na hardware, dobre konfigurovatelny a pomerne prijemny na ovladanie (aj ked to je velmi subjektivna zalezitost)
Vít Profant aura:70
8. 10. 2005 19:36 Nový

Re: Icewm

celé vlákno
Já jsem si na doporučení jednoho človíčka pořídil IceWM + ROX, protože ikonky na ploše skutečně můžu. Taky mám Fedoru Core (4), takže nejpre jsem si stáhnul nějaký neoficiální IceWM balíček, dnes jsem si stáhnul zdrojáky nejnovější verze a nainstaloval. Ale na konfiguraci tazatele bude skutečně lepší zkompilovat si celý systém, tzn. Gentoo. Jenom si nejsem jist, jak rychle se na něm bude spouštět JEdit...
14. 10. 2005 0:46 Nový

celé vlákno
Tak jsem si ten nejaky linux naistaloval. I ty windowsmanagery. Ale nemuzu prijit na to jak je spustit.
r080
r080 (neregistrovaný)
4. 11. 2005 15:35 Nový

celé vlákno
1. potrebujes vedet, jaky z nich chces spustit :) (pro priklad vezmeme icewm, kdyz uz jsme v tomhle vlaknu)
2. predpokladam, ze jsi se byl schopny prihlasit a ze mas pred sebou obrazovku, kam muzes zadavat prikazy - terminal
3. zjistis si kde je icewm spustitelna binarka takto:

which icewm

musi to vypsat neco jako tohle:

/usr/bin/icewm

pokud to vypise:

icewm not found

neco je spatne - nemas nainstalovane icewm, nemas dobre nastavenou PATH promennou (hledej v google)... co ja vim, ptej se dal

4. vytvor soubor .xinitrc

echo "exec $(which ivewm)" > .xinitrc

5. napis:

startx

a doufej, ze to nastartuje :)
D4C4N
D4C4N (neregistrovaný)
20. 11. 2005 23:03 Nový

celé vlákno
a co zkusit BLACKBOX ??
Lukáš Novák
Lukáš Novák (neregistrovaný)
7. 10. 2005 16:07 Nový

Podívejte se na:

celé vlákno
IceWM - malé, rychlé
XFCE - taktéž - mé oblíbené
(Un)happy gentooist
(Un)happy gentooist (neregistrovaný)
7. 10. 2005 21:05 Nový

Fluxbox

celé vlákno

Když tady tak vychvalujete ty enlightenmenty a window makery, zkoušeli jste někdy fluxbox? Jednoduchý, krásný (otázka vkusu, ale jisté cítění snad v sobě mám), bohatě konfigurovatelný a hlavně nenáročný. Neříkám, že je lepší než to či ono, jde o to, co komu sedne, ale doporučuji minimálně vyzkoušet (aspoň se narozdíl od kde nekompiluje několik dní ;-))

www.fluxbox.org

Btw: Enlightenment mi fakt nesedl... Vůči windowmakeru je můj vztah "vlažný"

Tomáš Mudruňka aura:55
10. 10. 2005 8:17 Nový

Re: Fluxbox

celé vlákno
Fluxbox dělá z Feather Linuxu, to co je, ať už jako liveko ať jako instalovaná distribuce.

Vřele doporučuji Feather i Fluxbox...
8. 10. 2005 2:06 Nový

fvwm

celé vlákno
Ja bych doporucil fvwm (verze 2+).
BlackRider
27. 10. 2005 10:26 Nový

Re: fvwm

celé vlákno
Ja ne, konfigurace Fvwm2 je hruza a des. Prace na par tydnu, pokud to chce clovek skutecne trochu prekonfigurovat. To uz je mozna jednodussi si napsat WM vlastni :). Ja po zkusenostech s Fvwm2 a kvuli par vecem, co se mi nelibej na jinak vybornym Fluxboxu, skutecne zacal psat vlastni WM v pythonu :).
27. 10. 2005 17:53 Nový

Re: fvwm

celé vlákno
No, ja zacal od toho, co vyplodi win95look wizzard (rebuild sample 95), a upravoval jenom detaily ... ale fakt je, ze nepovazuju fvwm za snadno konfigurovatelny. Jenom jsem zatim nenarazil na tak velky problem, abych radsi zmenil (nebo dokonce psal) vlastni wm.
DEADh
DEADh (neregistrovaný)
9. 10. 2005 12:14 Nový

a co takto evilwm?

celé vlákno
je to fakt len otazka vkusu, rychlych a nenarocnych windowmanagerov je plno..osobne pouzivam evilwm a som spokojny, staci mi to :D ale odporucil by som fluxbox..
Hark
Hark (neregistrovaný)
10. 10. 2005 10:33 Nový

WMs

celé vlákno
Moje poradi oblibenosti je nasledujici:
fluxbox, WindowMaker, evilwm

Flux zatim totalne prevysuje KDE v zakladnich vecech (treba zpusob rozpoznavani klavesovych zkratek - v KDE je zavisly na pouzite klavesove mape, fluxbox cte x eventy a tudiz je nezavisly na pouzite klavesove mape).

Navic mi flux opravdu pripada udealny stylem UNIX-way - krasne jednoduche textove konfiguraky, bezva dokumentace - nektere fluxboxi featury neumi ani GNOME ani KDE (nebo jsem je tam nikdy nenasel). Dela jednu vec a dela ji dobre.
Morbid
Morbid (neregistrovaný)
15. 11. 2005 8:38 Nový

IceWM +ROX

celé vlákno
Tohle používám já i na rychlejších mašinách. Rozchodil jsem to na SuSE 9.2 a 10. Jednoduchý popis je na http://www.blue-point.cz/ldc

Školení: Linux – Firemní server

Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat kompletní linuxový server do Vaší firmy se všemi základními službami, které potřebujete pro provoz Vaší sítě, firemních emailů a webových stránek.

Podrobnější informace a přihláška