Vela veci ti poradili dobre, ale ako zaciatocnik chod cestou mensieho odporu, t.j. nainstaluj si to, co funguje out-of-the-box. Nic tym nepokazis a prikazy sa mozes v pohode ucit aj na funkcnom systeme. Zo skusenosti viem, ze pokus o instalaciu niecoho typo Gentoo, pripadne LFS zaciatocnika odradi od Linuxu a Unixu vobec (pretoze sa to spravidla nepodari). Ale praca vo fungujucom systeme, ako je napr. Ubuntu, debian alebo Fedora je zo zaciatku velmi zaujimava, prikazy sa naucis a ked ti to uz nebude stacit, hura na komplikovane distribucie, kde sa mnoho naucis pri rieseni problemov. Ale na zaciatok si problemy netreba vyrabat a treba zacat od zaciatku :-)
Moja rada: Ubuntu, Debian, Mint, Fedora, OpenSuse, Slax (hocico co sa lahko instaluje). Ked ti to nebude stacit, neskor skus arch, slackware, gentoo, LFS…
A aby som nezabudol – kedysi davno sa pouzival monkey linux – cca 10MB a funkcny linux (ale je to uz vazne vec pre pamatnikov:-) ). A ak potrebujes pouzivat windows, odporucam coLInux – linuxovy kernel, (alebo distribucia), ktora bezi BEZ !!! virtualizacie vo Win. Ak ta nebude bavit, mozes vymazat :-) Prikazy to ma standardne, ako kazd Linux :-) Vela zdaru pri uceni !