Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Poraďte systém pro učení unixu

accrue
accrue
20. 10. 2009 13:29

Poraďte systém pro učení unixu

Potrebuji se naucit pracovat s OS unix/linux. Zorientovat se v zakladnich prikazech atd. Zatim si jen tak hraju, nainstaloval jsem si ubuntu 9 na virtualni stroj, doinstaloval jsem openssh a pres putty (na stroji s WXP) se pozvolna seznamuji se zakladnimi prikazy a ovladanim linuxu.

Mohli by jste mi prosim doporucit nejaky opravdu maly a jednoduchy linux (unix), bez grafickeho rozhrani, na kterem bych si mohl vyzkouset instalovani samotneho OS na virtualni stroj?

UNIX - Live Free Or Die
UNIX - Live Free Or Die (neregistrovaný) ---.easysoftware.cz
20. 10. 2009 13:51 Nový

Re: Prosim poradte s vyberem OS.

celé vlákno

FreeBSD – je to primo Operacni system. Neni to jenom Linux – cili kernel, ale system jako takovy uz prichazi se vsim potrebnym pro sitovani, spravu uzivatelu – proste vseho. Navic ma dokonalou bibli – freebsd handbook. Vsechno se da vygooglit.

Je to striktni vanocni stromecek, ktery ovlada banda motorkaru ve svete, kde katedrala a bazar byly srovnany se zemi. Ta banda si pod nej dava darky v podobe EQMPR a dalsich libustek. Je to nejstarsi system vychazejici z prapuvodniho zdroje vsehomira 4.4 BSD, ktery jak znamo patriarcha Ken Thompson vynalezal ve svych 20ti letech a ktery byl je a bude na veky veku tim jedinym, ktery pokoril cestu Multi do Uni.

accrue aura:43
20. 10. 2009 14:12 Nový

celé vlákno

Diky, na FreeBSD jsem uz koukal, ale ke stazeni byla jen 4-cdckova (jedno bootovaci a tri instalacni) verze. Nemam s tim zadne zkusenosti. Neexistuje nejaka mensi varianta – napr. jedno cd?

Jinak dik za reakci. V tom druhem odstavci jsi zacal psat nejakou zvlastni reci, ne?:)

Pan Tecka
Pan Tecka (neregistrovaný) ---.anonymouse.org
20. 10. 2009 14:59 Nový

celé vlákno

K instalaci staci prvni CD, tj. napr. 7.2-RELEASE-i386-disc1.iso

20. 10. 2009 15:41 Nový

celé vlákno

super dik za info, o vikendu to zkusim nainstalovat.

Miroslav Prýmek aura:56
22. 10. 2009 11:03 Nový

celé vlákno

Nejaka z poslednich verzi FreeBSD mela problemy ve VirtualBoxu – i pri necinnosti vytacela CPU na max. Nevim, jestli uz je to opraveno.

kei.101
kei.101 (neregistrovaný) ---.ms.mff.cuni.cz
22. 10. 2009 12:59 Nový

celé vlákno

To je rozhodne opraveno. FreeBSD ve VirtualBoxu pouzivam a s nicim podobnym jsem se nesetkal..

23. 10. 2009 16:23 Nový

celé vlákno

FreeBSD a Virtualbox, to bude ono. Jdu instalovat…

ToM
ToM (neregistrovaný) ---.net.upc.cz
25. 2. 2010 9:24 Nový

celé vlákno

Spíš VirtualBox _má_ problém, ne? Nutnost dělat hacky v guest prostředí nesvědčí o moc dobré virtualizační technologii.

Ivo Peterka
Ivo Peterka (neregistrovaný) 217.149.44.---
25. 2. 2010 11:09 Nový

celé vlákno

Přidávám se k těm, co navrhují FreeBSD. Pro naučení Unixu je to podle mého nejlepší OS. Velmi přehledný, logický, čistý a stabilní, s perfektním Handbookem, který ukazuje věci skutečně krok za krokem. Osobně jej používám na serverové věci, ale musím říct, že je to OS, ve kterém jsem se nejrychleji zorientoval.

Pan Tecka
Pan Tecka (neregistrovaný) ---.anonymouse.org
20. 10. 2009 15:00 Nový

celé vlákno

Ma i svoje chyby, ale stacilo jen rict, ze Vam chutna… :)

Franta Kučera aura:78
28. 2. 2010 15:21 Nový

celé vlákno

Ad „Neni to jenom Linux – cili kernel, ale system jako takovy “

Tohle je dost zavádějící tvrzení. Jasně, že Linux jako takový je jen jádro, ale uživatel přijde do styku s GNU/Linuxem (tzn. jádro plus nástroje) a ten systém dostane v podobě nějaké distribuce (v případě tazatele Ubuntu), takže má kompletní systém se vším všudy. Dokumentace je taky dost i v češtině. Dokonce bych řekl, že Linux bude pro většinu uživatelů příjemnější a snadnější na používání než FreeBSD. Ale nechci zbytečně vyvolávat flame. Doporučuji vyzkoušet oboje (a třeba i OpenSolaris), všechno to jsou dost zajímavé systémy. Nic proti FreeBSD :-) taky jsem ho používal asi dva roky (pak jsem přešel na Linux).

JardaP . aura:24
20. 10. 2009 15:37 Nový

Re: Poraďte systém pro učení unixu

celé vlákno

Debian. Zlata stredni cesta mezi distry typu Mandriva nebo Ubuntu a LFS, Linuxu pro tvrdaky. Neni vzdycky na „bleeding edge“, jako treba Gentoo, ale obvykle je stabilni a je to velice inteligentne udelane distro.

20. 10. 2009 15:41 Nový

celé vlákno

BTW, Debian se da porad jeste nainstalovat z nejakych peti disket, pokud mate flopac a nechce se vam tahat cele CD. Podminkou je, ze je vhodne zacit instalaci se sitovou kartou, ktera je podporovana tim instalacnim jadrem, ktere tusim je dost opilovane. Po zabootovani do nainstalovaneho Debianu si tam hodite sitovku, jakou chcete. Nebo se tam snad da nejak dobastlit modul na tu nepodporovanou sitovku.

20. 10. 2009 15:44 Nový

celé vlákno

S instalovanim linuxu/unixu nemam zadne zkusenosti (nemam samozrejme na mysli automatickou instalaci nektere distribuce -napr. ubuntu, z bootovatelneho media). Chci instalovat na virtualni stroj, takze nejidealnejsi bude iso file.

20. 10. 2009 17:07 Nový

celé vlákno

Nojo, no… Tak zase Debian, stahnout ISO prvniho CD. Zbytek se nataha pres sit.

Petr Krčmář aura:98
20. 10. 2009 17:12 Nový

celé vlákno

Navíc existuje mini CD, které má pár desítek MB. Tak obvykle instaluju Debian já.

sputnikone aura:64
20. 10. 2009 23:20 Nový

celé vlákno

Genialní způsob instalace, jen co je pravda

matla
matla (neregistrovaný) 147.231.101.---
21. 10. 2009 9:12 Nový

celé vlákno

Tooo joooo :-)

Petr Mejzlík aura:57
26. 10. 2009 1:51 Nový

celé vlákno

Debian je fajn, ale má zastaralé balíky. V lennym byla od začátku strašně protivná chyba, že po kliknutím pravým tlačítkem se automaticky vybrala první položka. Radši mám Mint, který z Debianu a Ubuntu vychází a je (na rozdíl od Debianu) od začátku dobře nastavený k používání.

NN
NN (neregistrovaný) ---.uiv.cz
20. 10. 2009 16:22 Nový

celé vlákno

Ja jsem zacinal s cygwin-em coz je takovy linux „rootkit“ do woken, proste jen prikazova radka a nic(jizteze to ma X, ale..)..

NN

chris
chris (neregistrovaný) ---.southprague.net
21. 10. 2009 0:44 Nový

celé vlákno

http://cdimage.debian.org/…-netinst.iso

Na postupné učení (pokud tedy nemáš dostatek času na gentoo či LFS cestu) neexistuje nic lepšího.

kei.101
kei.101 (neregistrovaný) ---.net.upc.cz
21. 10. 2009 18:31 Nový

celé vlákno

No podle některých lidí nemusí být nejlepší cesta se specializovat na linux, jsou i jiné unixové systémy, které jsou čistější a přímočařejší a naučit se je zabere daleko méně času..

.
. (neregistrovaný) ---.ms.mff.cuni.cz
22. 10. 2009 12:59 Nový

celé vlákno

treba BSD

Kenji
Kenji (neregistrovaný) 77.104.246.---
21. 10. 2009 8:14 Nový

celé vlákno

A co OpenSolaris? :-) Vychází z SystemV větve Unixu a přináší mnoho featur, které na jiných systémech nejsou (a nebudou) k nalezení. Například ZFS (kdo nezkusil, nepochopí), správa služeb (žádné zaostalé SystemV nebo BSD inity), zóny, role a mnoho dalšího.
Vyzkoušel jsem už mnoho systémů a Solaris jsem si zamiloval tak jako žádný jiný :-)

http://www.opensolaris.org
http://www.opensolaris.cz

21. 10. 2009 9:09 Nový

celé vlákno

A jak je na tom OpenSolaris s HW podporou?

darkenik
darkenik (neregistrovaný) ---.intrak.tuke.sk
21. 10. 2009 11:18 Nový

celé vlákno

sam som bol prekvapeny :-)
vlozil som cd do mechaniky, spustil instalaciu, mohol som ist kludne na obed, a po reboote vsetko ficalo, zvukovka, wifina, opengl efekty. Prosto krasa.

Ale na take ucenie sa ako co funguje. Skor odporucam, debian, alebo gentoo, kde clovek sa viac vzije do systemu.

Kit
Kit (neregistrovaný) ---.215.broadband12.iol.cz
24. 10. 2009 14:25 Nový

celé vlákno

A jak je na tom OpenSolaris s podporou českého nebo slovenského jazyka? Vidím, že píšeš bez háčků a čárek, tak mám spíš pocit, že se s lokalizací mohu jít tak leda klouzat.

Kenji
Kenji (neregistrovaný) 77.104.246.---
21. 10. 2009 12:09 Nový

celé vlákno

Řekl bych že dobře, na mém Lenovo ThinkPad R400 funguje vše out-of-the box.

21. 10. 2009 15:28 Nový

celé vlákno

Z vlastní zkušenosti.. Na open solaris aby si vzal clovek pul roku dovolenou.. hruza, o hardwareovych narocich ani nemluve… na uceni UNIXu doporucuji BSD.. je to primocary system, vsechno je tam, kde ma a nejsou tam zadne zbytecne slozite abstrakce..

Petr
Petr (neregistrovaný) ---.karneval.cz
26. 10. 2009 16:55 Nový

celé vlákno

HW požadavky jsou jen na RAM a to kvůli ZFS a aby člověk pochopil proč tomu tak je, tak si o tom napřed musí něco zjistit. Na OpenSolaris stačí tak cca 14 dní intenzivně s dokumentací a Open Solaris biblí. Pak už jen člověk jde do hloubky.

21. 11. 2009 1:11 Nový

celé vlákno

Rád bych si o tom něco přečetl, ale to by musel mít OSol. nějakou rozumnu dokumentaci.. Co jsem zatím našel byli nějaké útržkovité hinty se spoustou odkazů na další útržkovité hinty. pro mě je OpenSolaris veliké zklamání.. :(

pepazdepa
pepazdepa (neregistrovaný) ---.de.ibm.com
21. 10. 2009 9:40 Nový

celé vlákno

– na zakladni prikazy je uplne fuk co si nainstalujes
- sprava vetsina (nesystemovych – tj. nejsou v zakladu systemu) daemonu je uplne vsude stejna, max nekde maji urcite parametry „preddefinovane“ v nejakej obskurnim souboru jako /etc/defaults/po­lipo na debianech apod.
- zakladni sprava systemu (boot, instalace balicku…) otazka max jednoho dne

co je podstatne je vedet, zda mas nejake zamereni, jestli te zamestnaji nekde ve firme, ktery ma treba IBM AIX nebo HPUX :) tam ti bude linux na 2 veci, leda tak jako unixovy background :)

dobre vedet:

1. unix background obecne
2. rozdily v bootovani a linux, bsd, aix, hpux
3. sprava disku – linux, aix, hpux
4. nejake povedomi o virtualizacii – logical partitioning na power serverch ci hpux virtualizace
5. nejaky background o storage – fibre channel, iscsi, zalohovani…

my 2 cents

Kit
Kit (neregistrovaný) ---.isspbrno.cz
21. 10. 2009 10:38 Nový

celé vlákno

Jednotlivé distribuce Linuxu se liší hlavně instalací, konfiguračními nástroji a údržbou. V rámci běžného provozu se však chovají téměř stejně. Proto je vcelku jedno, kterou distribuci si vybereš. Pouze při instalaci vybereš minimální systém bez grafického režimu.

Pokud budeš chtít jen zkoušet příkazy, můžeš si vystačit s nějakou live distribucí. Vhodné jsou např. Knoppix, Danix, LFS LiveCD, DSL, apod.

21. 10. 2009 15:23 Nový

celé vlákno

Já jsem začínal na Live CD „PC-PSD“ pokud se chcete naučit s konzolí a základní příkazy, vyplatí se to :]

21. 10. 2009 21:57 Nový

celé vlákno

jak rikate, ale pozdeji bych take rad vyzkousel instalaci a konfiguraci systemu.

22. 10. 2009 13:09 Nový

celé vlákno

Potom doporucuji FreeBSD. Je to podle mych zkusenosti velmi privetivy system. Kdyz jsem na nej presel (v ramci serveru) z linuxu, jen jsem zasnul, jak muze byt system jednoduchy a pritom neztratit na funkcich. Ma celkem slusnou zakladni dokumentaci primo na www.freebsd.org a pak je mozne se zaregistrovat do mailing listu, kde kdyz napisete mail o svych problemech, tak vam behem dne nejmene 10 jinych uzivatelu odpovi. V naproste vetsine pripadu spolu problem vyresite. FreeBSD forum taky pomuze. No a kdybyste se postupem casu chtel zamerit na bezpecnost, juknete na OpenBSD..

Kit
24. 10. 2009 14:32 Nový

celé vlákno

Další takový. Proč propagátoři Unixu nepoužívají češtinu jako všichni ostatní? Jako kdyby Unix neuměl psát česky, jako kdyby nezvládal práci s Unicode. Jak chcete přesvědčit českého uživatele neprogramátora, aby Unix používal?

Program
Program (neregistrovaný) ---.cust.nbox.cz
24. 10. 2009 18:26 Nový

celé vlákno

Ono je to otázka zvyku. Já osobně, kdykoli něco píšu česky (tj. s diakritikou), tak mám obavy, jestli to ve Widlích bude čitelné, někdo to řeší tak, že prostě píše cesky…

Kit
25. 10. 2009 17:34 Nový

celé vlákno

Kdykoli píšu něco česky, tak sice nevím, jestli to bude čitelné na Widlích, ale vím, že na Windows to čitelné bude.

Marek Brunda
18. 11. 2009 20:15 Nový

celé vlákno

Pokud něco píšete Vy, tak možná ano:)

ale třeba:

dcdiag > co_se_zase_vy…i­lo.txt
notepad.exe co_se_zase_vy…i­lo.txt

To si počtete věci:)

Kit
Kit (neregistrovaný) ---.isspbrno.cz
20. 11. 2009 8:32 Nový

celé vlákno

Program dcdiag sice neznám, ale předpokládám, že jeho výstup bude v UTF-8. Pokud vím, že to někdo bude číst Notepadem, tak mu to samozřejmě předvedu do win-1250. Ovšem pokud výstup budu strkat na web, tak text jednoduše doplním o hlavičku s označením kódování a přečte to taky.

BTW: Ještě mě nenapadlo pouštět notepad.exe v Linuxu.

Q.
Q. (neregistrovaný) ---.strcechy.adsl-llu.static.bluetone.cz
2. 3. 2010 1:08 Nový

celé vlákno

Pointa je v tom, že OBA zde uvedené programy jsou součástí Windows (Serveru – doménového řadiče) a text vytvořený v dcdiag (pokud obsahuje znaky s diakritikou) bude vytvářet vtipné obrazce v programu druhém.

use case není to strkat na web (LOL). Nu, dělat si konverzi znakové sady při každé tvorbě výpisu je práce pro pana Chocholouška.

BTW: to snad nikoho :-)

Ivo Peterka aura:74
26. 2. 2010 11:02 Nový

celé vlákno

No ale když někdo píše do diskuze na webu, tak se to přece vždy překonvertuje správně (následně je problém serveru, v jakém kódování pak posílá stránky). Takže do takových diskuzí není problém psát vždy česky.

Zet
Zet (neregistrovaný) ---.selfnet.cz
24. 10. 2009 22:50 Nový

celé vlákno

Ja si zvykl psat bez diakritiky v casech, kdy jsem pracoval s DOSem. Od te doby mam na vsech ‚svych‘ systemech nastavenou anglickou klavesnici jako default a diakritiku pouzivam jen kdyz je to nezbytne nutne.

PS: ě, š, č, ř… v Bashi k ničemu nepoužiju, ale #, ^, & ano. Takže volba klavesnice je jasná.

Kit
25. 10. 2009 17:29 Nový

celé vlákno

V Bashi jsou znaky !@#$%^&*{} dostupné přes AltGr. Nesnářím přepínání klávesnic, protože přitom musím přepínat i mozek. Proto píšu vše na české klávesnici, včetně programů. Pro rejpaly: Na čísla mám numerickou klávesnici.

Floyd
Floyd (neregistrovaný) ---.zoner.com
26. 10. 2009 15:16 Nový

celé vlákno

Ty jsi můj člověk. Dělám to úplně stejně. ;-)

x
x (neregistrovaný) ---.karneval.cz
20. 11. 2009 9:07 Nový

celé vlákno

A v kterepak norme se to pise? Nejake ISO nebo UTF? Dejme tomu, ze to napisu v UTF-8. Jak to pak po mne prectou kolegove v Asii s UTF-16 a podobnyma?

Spravny programator pise anglicky, protoze nevi kdo vsechno muze chtit jeho kod pozdeji (treba i za 10 let) cist, protoze anglictina je defacto standardni IT jazyk a protoze jiste chce aby mel dost uzivatelu a z toho duvodu si jen s CR nevystaci.

Pokud budete delat ucetnictvi specializovane na zakony a trh v CR pak se da pochopit, ze to bude cesky. Kdyz se ale neco podobneho predlozi v obecnem projektu zahranicni firme, tak vas posle do haje. Kolegove z Ameriky, Indie, Ciny, Japonska atp. opravdu nejsou zvedavi na to cist neco cesky stejne tak jako vy nejste zvedavy cist neco cinsky. Proto jsou v podobnych firmach jasna pravidla ze se pouziva AJ.

Kit
20. 11. 2009 23:23 Nový

celé vlákno

A v kterepak norme se to pise? Nejake ISO nebo UTF? Dejme tomu, ze to napisu v UTF-8. Jak to pak po mne prectou kolegove v Asii s UTF-16 a podobnyma?

Přečtou. Pokud umí česky. Pokud to budu psát anglicky, tak tomu možná i porozumí.

Spravny programator pise anglicky,…

Ano, komentáře programů je možné z těchto důvodů psát anglicky. Pokud však takový programátor píše příspěvky do české diskuze cesky místo česky, považuji to za nepřípustné. Buď piš anglicky nebo česky. Prznění češtiny neuznávám.

x
20. 11. 2009 9:00 Nový

celé vlákno

Mam ten pocit, ze chtel system na uceni Unixu a ne system na psani cestiny ;-)

Ja tak pisu, protoze v drtive vetsine jsem na anglickych systemech a nebavi mne porad prepinat jazyk nebo byt i jen klavesnici. Pak v tom ma clovek chaos a dela vice preklepu.

Kit
20. 11. 2009 23:27 Nový

celé vlákno

Na české klávesnici jsou všechny potřebné znaky. Přepínání klávesnice není nutné. Anglické texty se píší anglicky, české česky.

21. 11. 2009 1:08 Nový

celé vlákno

To není tak docela pravda.. na CZ klávesnici třeba lehce nenajdete vlnku, hranaté závorky a podobně..

Kit
21. 11. 2009 11:01 Nový

celé vlákno

Vlnka ~ je AltGr-a, levá i pravá hranatá jsou na původních místech přes AltGr (raději však používám AltGr-f AltGr-g) a podobně. Ostatní znaky lze lehce najít přes AltGr, zpravidle jsou na anglických pozicích.

21. 11. 2009 1:05 Nový

celé vlákno

Češtinu používám, když píšu z vlastního PC nebo notebooku. Někdy ale bohužel sednu i k cizímu počítači (například ve školní laboratoři nebo v práci) a nechce se mi přepínat klávesnici, nebo to ani nejde, protože česká není nastavena nebo mi to skáče na slovenskou a podobně.. Není vyloučeno, že jsem předchozí „necesky“ příspěvek psal na windows, tak si prosím podobné poznámky příště odpuste. Čeština není to hlavní, co lidi od linuxu odrazuje..

Zet
Zet (neregistrovaný) ---.selfnet.cz
24. 10. 2009 22:59 Nový

celé vlákno

Pokud chcete Linux vyzkouset, tak je lepsi nabootovat do virtualniho stroje nejake live distro. Vyhodou je, ze jich muzete rychle vyzkouset nekolik (primontujete ISO image a restartujete virtualn stroj). Skoro vsechny umoznuji system i nainstalovat, takze nebude problem pokud vas nektere oslovi a budete ho chtit ‚natrvalo‘. Az se trosku rozkoukate, muzete zkusit nejake ‚velke distro‘ nebo FreeBSD (btw, to ma taky live verzi).

Kokotek
Kokotek (neregistrovaný) 128.134.18.---
28. 10. 2009 8:37 Nový

celé vlákno

Windoze. To te donuti raz dva, holenku.

Cosmo
Cosmo (neregistrovaný) 92.245.199.---
28. 10. 2009 16:17 Nový

celé vlákno

Vela veci ti poradili dobre, ale ako zaciatocnik chod cestou mensieho odporu, t.j. nainstaluj si to, co funguje out-of-the-box. Nic tym nepokazis a prikazy sa mozes v pohode ucit aj na funkcnom systeme. Zo skusenosti viem, ze pokus o instalaciu niecoho typo Gentoo, pripadne LFS zaciatocnika odradi od Linuxu a Unixu vobec (pretoze sa to spravidla nepodari). Ale praca vo fungujucom systeme, ako je napr. Ubuntu, debian alebo Fedora je zo zaciatku velmi zaujimava, prikazy sa naucis a ked ti to uz nebude stacit, hura na komplikovane distribucie, kde sa mnoho naucis pri rieseni problemov. Ale na zaciatok si problemy netreba vyrabat a treba zacat od zaciatku :-)
Moja rada: Ubuntu, Debian, Mint, Fedora, OpenSuse, Slax (hocico co sa lahko instaluje). Ked ti to nebude stacit, neskor skus arch, slackware, gentoo, LFS…
A aby som nezabudol – kedysi davno sa pouzival monkey linux – cca 10MB a funkcny linux (ale je to uz vazne vec pre pamatnikov:-) ). A ak potrebujes pouzivat windows, odporucam coLInux – linuxovy kernel, (alebo distribucia), ktora bezi BEZ !!! virtualizacie vo Win. Ak ta nebude bavit, mozes vymazat :-) Prikazy to ma standardne, ako kazd Linux :-) Vela zdaru pri uceni !

x
28. 10. 2009 17:29 Nový

celé vlákno

Treba OpenBSD to zabira po kompletni instalaci cca 600MB na disku vcetne X, ale default to startuje do terminalu pokud to v instalaci nezmenite nebo pozdeji neupravite. Pripadne neni problem to dostat i na 256MB flashku (to uz ale bez X a nekterych jinych veci). Dale treba NetBSD, byt pro mne osobne ne tak ciste a prehledne, ale zase velka sirka podporovane dokumentace.

Ve vsech Unixech jde o to, ze se musite sam presvedcit jestli je to to co chcete. Tady nejaka dokumentace.

http://www.openbsd.org/faq/index.html
http://www.openbsd101.com/
http://www.kernel-panic.it/openbsd.html

Asi je tam dostatecne videt, ze to je opravdu hodne terminalove zamereno, ale to jste presne chtel. No a nebo muzete mit Ubuntu a podobne a zjistovat jak odstranit ty hromady veci co nechcete vzhledem k terminalovemu vyuziti a snad obcasnemu X. Kazdeho vec, ale ja davam prednost prvni variante.

Daja51
Daja51 (neregistrovaný) ---.eurotel.cz
21. 11. 2009 9:31 Nový

celé vlákno

FreBSD má v portech ovladače grafických karet ale v portech OpenBSD je nevidím?

kolaloka
kolaloka (neregistrovaný) ---.134.broadband4.iol.cz
16. 2. 2010 19:25 Nový

celé vlákno

freebsd ma uplne jinak postaveny system – vse je modularni, kazda vec se instaluje extra, jak moduly do kernelu, tak moduly do X. Vse si musite pridat: kldload modul anebo pkg_add -r balik-s-ovladaci.
Openbsd ma abych tak rekl vsechno zaroven nainstalovano. Kdyz nainstalujete zakladni system z instalacniho cd a pouzijete defaultni vyber baliku, dostanete X se vsemi ovladaci grafiky.

On
On (neregistrovaný) ---.cust.avonet.cz
24. 2. 2010 10:52 Nový

celé vlákno

Nezkoušel jsem FreeBSD, ale co se o něm tady píše mě to i láká…já začínal na Ubuntu, Kubuntu a PC Linux OS a jediné, co mi hodně přirostlo k srdci bylo právě Ubuntu…udělal jsem dokonce podrobný návod na jeho instalaci a srovnání s MS Windows celkově..

http://operacni-systemy.eu/index.php

Daja51
24. 2. 2010 16:25 Nový

celé vlákno

První dotaz byl na Unix bez grafického rozhranní aby byl malý. Tak proč mu radíte distribuce jako Ubuntu, které je hlavně pro lidi přicházející z $M a tudíž má té grafiky v základu snad nejvíc v závislostích.
On se ptal na něco jako „Damn Small Linux“…

On
On (neregistrovaný) ---.cust.nbox.cz
24. 2. 2010 19:13 Nový

celé vlákno

možná jsem zapomněl dodat, že Ubuntu, stejně jako snad každá distribuce je schopná pracovat bez grafického rozhraní..vím, že jiné systémy jsou na to přímo určené, ale je to prostě jedna z variant

Daja51
24. 2. 2010 19:43 Nový

celé vlákno

To je sice pravda, ale v defaultu vám nejdřív to X nainstaluje pokud si je potom sám neodinstalujete třeba pomocí aptitude…

On
On (neregistrovaný) ---.cust.avonet.cz
25. 2. 2010 9:13 Nový

celé vlákno

Já se hlavně chytl té první věty ohledně základních příkazů v Linuxu..pak do toho navíc bylo zmíněno Putty přes ssh, což je ideální způsob naučení příkazů právě na Ubuntu bez grafického prostředí..Ale určitě jsem to mohl zmínit hned, za což se tazateli omlouvám :-)

Sám jsem ale na Linuxu začínal a právě ty základní příkazy jsem potřeboval..myslím, že zrovna ubuntu na to není vůbec špatné

Kit
28. 2. 2010 15:37 Nový

celé vlákno

Na Putty se mi nelíbí hlavně rozložení klávesnice. Vždy když se náhodou dostanu k Windows a mám se přes Putty domluvit se svým serverem, spousta kláves funguje jinak – například funkční klávesy ve VIM jsou spíš nefunkční, znaky jako @#$%^ mi na české klávesnici nefungují apod.

Vím, že to půjde nějak nastavit, ale vždy mi dřív dojde trpělivost. Naproti tomu přes linuxového klienta ssh s tím problémy nemám.

Igor Beňko aura:61
27. 2. 2010 11:12 Nový

celé vlákno

No, tak ja osobne som zacinal s Ubuntu 8.04 (samozrejme vtedy..)..vsetko tam ide viac-menej out-of-the-box. Neskor to clovek prestane mat ako hracku ale ako pracovny nastroj a na wokna pojde len ked bude musiet (alebo ked bude mat hracsky abstak). Potom som bol na Debiane, tam si clovek osvoji zakladne postupy konfiguracie, instalacie balikov, objavi kadejake graf. prostredia, nastavovanie repozitarov atd atd. Debian fakt odporucam ak si chce clovek konfigurovat system sam samotny (urcite to nieje take ako gentoo). Dalej som mal zase Ubuntu 9.10 ale koli driverom na ATi som presiel na Mandrivu 2010 (len tak zo zvedavosti), nic nove, obrovske poziadavky na priestor, pomenej balikov, dost rychle az na firefox. Ale nejako ma to neuchvatilo.

Cize na ktorom systeme zacat? Najskor nieco out-of-box (najlepsie Ubuntu) a potom sa bavit s Debianom. **BSD som neskusal cize neviem.

PS: Ja som sa najviac naucil (alebo aspon mam taky pocit) pri rieseni problemov tj. nefunkcna zvukovka atd. (napr. som daval debian na eMac a tam nesiel xorg atd atd)

David
David (neregistrovaný) ---.netz.sbs.de
1. 3. 2010 13:58 Nový

celé vlákno

Jestli se chces neco naucit, tak doporucuji GENTOO nebo jeste lepe LinuxFrom Scratch, ale oboji je opravdu o uceni!!! Jestli se chces nechat zblbnout tak FreeBSD nebo OpenSUSE(=dle mne nejvetsi paskvil, co kdy spatril svetlo sveta). Jinak nezalezi na distribuci ale na pristupu a tve chuti se ucit. Urcite najdes vybornou dokumentaci na http://tldp.org kdysi jsem tam nasel vybornou knihu v cestine, ktera vede za rucicku uplne od nuly.

eL
eL (neregistrovaný) ---.strih.cz
2. 3. 2010 8:39 Nový

celé vlákno

Ono dost zalezi, jak budute ziskane znalosti vyuzivat (desktop vs server). Ale jako letity uzivatel slackwaru a slaxu mohu potvrdit, ze stale plati jiz davno vyrcene:

„If you learn RedHat; you'll know RedHat. If you learn SuSE; you'll know SuSE. If you learn Slackware; you'll know Linux.“

PS: Uz to takova vlakna jsou, http://www.root.cz/diskuse/4621/

partizann
partizann (neregistrovaný) ---.212-5-205.telecom.sk
2. 3. 2010 10:05 Nový

celé vlákno

Odporucam skusit si Slackware. Na 1CD je cely zakladny system. Ale hlavna vyhoda slackwaru je to ze je hodne podobny BSD systemom a ma strasne dobre okomentovane configuraky. Ale co je tiez dost podstatne pre ucenie sa, je ze sa da donho dobre vidiet a pochopit zakladny princip ako to cele funguje, ako startuje sluzby, ako instaluje baliky a podobne. Proti Debianu by som hlavne namietol to, ze robi spustu veci automaticky a napriklad pri takom testingu (ci unstable ??) je uz pouzivany upstart na start sluzieb co ho dost odlisuje od standardneho *nix like systemu. Taktiez na spravu startu sluzieb a podobne su tam nastroje ako update-rc.d a podobne, taktiez uz vecsinu sluzieb sam po nainstalovani aj spusti. Aj SysV init system sam o sebe uz odbocuje kus od *nix standardov…

jirka r.
jirka r. (neregistrovaný) ---.wincor-nixdorf.cz
2. 3. 2010 10:43 Nový

celé vlákno

Na výuku unixu se dobře hodí Unix V6 (např. zde http://minnie.tuhs.org/UnixTree/V6/) a výborná kniha k němu, která je ke stažení zde http://v6.cuzuco.com/ nebo se dá koupit na Amazonu.

Kit
2. 3. 2010 12:18 Nový

celé vlákno

Asi by bylo rozumné rozdělit výuku Unixu na 2 části:
- Výuka uživatele
- Výuka administrátora

Uvedené odkazy se možná hodí pro výuku administrátora, ale v žádném případě k výuce uživatele neprogramátora.

Školení: IP v 6 na Linuxu

Tento krátký kurz je určený speciálně pro zkušené správce sítí IPv4, kteří se chtějí seznámit s nastupujícím internetovým protokolem IPv6.

Platforma: Linux

• Adresace
  • Link-local adresy
  • Dynamické přidělování adres
  • a další

Podrobnější informace a přihláška