Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Vlákno názorů k diskusi Poraďte systém pro učení unixu

UNIX - Live Free Or Die
UNIX - Live Free Or Die (neregistrovaný) ---.easysoftware.cz
20. 10. 2009 13:51 Nový

Re: Prosim poradte s vyberem OS.

FreeBSD – je to primo Operacni system. Neni to jenom Linux – cili kernel, ale system jako takovy uz prichazi se vsim potrebnym pro sitovani, spravu uzivatelu – proste vseho. Navic ma dokonalou bibli – freebsd handbook. Vsechno se da vygooglit.

Je to striktni vanocni stromecek, ktery ovlada banda motorkaru ve svete, kde katedrala a bazar byly srovnany se zemi. Ta banda si pod nej dava darky v podobe EQMPR a dalsich libustek. Je to nejstarsi system vychazejici z prapuvodniho zdroje vsehomira 4.4 BSD, ktery jak znamo patriarcha Ken Thompson vynalezal ve svych 20ti letech a ktery byl je a bude na veky veku tim jedinym, ktery pokoril cestu Multi do Uni.

accrue aura:44
20. 10. 2009 14:12 Nový

Diky, na FreeBSD jsem uz koukal, ale ke stazeni byla jen 4-cdckova (jedno bootovaci a tri instalacni) verze. Nemam s tim zadne zkusenosti. Neexistuje nejaka mensi varianta – napr. jedno cd?

Jinak dik za reakci. V tom druhem odstavci jsi zacal psat nejakou zvlastni reci, ne?:)

Pan Tecka
Pan Tecka (neregistrovaný) ---.anonymouse.org
20. 10. 2009 14:59 Nový

K instalaci staci prvni CD, tj. napr. 7.2-RELEASE-i386-disc1.iso

20. 10. 2009 15:41 Nový

super dik za info, o vikendu to zkusim nainstalovat.

Miroslav Prýmek aura:58
22. 10. 2009 11:03 Nový

Nejaka z poslednich verzi FreeBSD mela problemy ve VirtualBoxu – i pri necinnosti vytacela CPU na max. Nevim, jestli uz je to opraveno.

kei.101
kei.101 (neregistrovaný) ---.ms.mff.cuni.cz
22. 10. 2009 12:59 Nový

To je rozhodne opraveno. FreeBSD ve VirtualBoxu pouzivam a s nicim podobnym jsem se nesetkal..

23. 10. 2009 16:23 Nový

FreeBSD a Virtualbox, to bude ono. Jdu instalovat…

ToM
ToM (neregistrovaný) ---.net.upc.cz
25. 2. 2010 9:24 Nový

Spíš VirtualBox _má_ problém, ne? Nutnost dělat hacky v guest prostředí nesvědčí o moc dobré virtualizační technologii.

Ivo Peterka
Ivo Peterka (neregistrovaný) 217.149.44.---
25. 2. 2010 11:09 Nový

Přidávám se k těm, co navrhují FreeBSD. Pro naučení Unixu je to podle mého nejlepší OS. Velmi přehledný, logický, čistý a stabilní, s perfektním Handbookem, který ukazuje věci skutečně krok za krokem. Osobně jej používám na serverové věci, ale musím říct, že je to OS, ve kterém jsem se nejrychleji zorientoval.

Pan Tecka
Pan Tecka (neregistrovaný) ---.anonymouse.org
20. 10. 2009 15:00 Nový

Ma i svoje chyby, ale stacilo jen rict, ze Vam chutna… :)

sputnikone aura:64
20. 10. 2009 15:08 Nový

LSF? Ale vem si tak 4 dny volna

Franta Kučera aura:79
28. 2. 2010 15:21 Nový

Ad „Neni to jenom Linux – cili kernel, ale system jako takovy “

Tohle je dost zavádějící tvrzení. Jasně, že Linux jako takový je jen jádro, ale uživatel přijde do styku s GNU/Linuxem (tzn. jádro plus nástroje) a ten systém dostane v podobě nějaké distribuce (v případě tazatele Ubuntu), takže má kompletní systém se vším všudy. Dokumentace je taky dost i v češtině. Dokonce bych řekl, že Linux bude pro většinu uživatelů příjemnější a snadnější na používání než FreeBSD. Ale nechci zbytečně vyvolávat flame. Doporučuji vyzkoušet oboje (a třeba i OpenSolaris), všechno to jsou dost zajímavé systémy. Nic proti FreeBSD :-) taky jsem ho používal asi dva roky (pak jsem přešel na Linux).