Já jsem začínal na Live CD „PC-PSD“ pokud se chcete naučit s konzolí a základní příkazy, vyplatí se to :]
Vlákno názorů k diskusi Poraďte systém pro učení unixu
Re: Poraďte systém pro učení unixu
jak rikate, ale pozdeji bych take rad vyzkousel instalaci a konfiguraci systemu.
Potom doporucuji FreeBSD. Je to podle mych zkusenosti velmi privetivy system. Kdyz jsem na nej presel (v ramci serveru) z linuxu, jen jsem zasnul, jak muze byt system jednoduchy a pritom neztratit na funkcich. Ma celkem slusnou zakladni dokumentaci primo na www.freebsd.org a pak je mozne se zaregistrovat do mailing listu, kde kdyz napisete mail o svych problemech, tak vam behem dne nejmene 10 jinych uzivatelu odpovi. V naproste vetsine pripadu spolu problem vyresite. FreeBSD forum taky pomuze. No a kdybyste se postupem casu chtel zamerit na bezpecnost, juknete na OpenBSD..
Další takový. Proč propagátoři Unixu nepoužívají češtinu jako všichni ostatní? Jako kdyby Unix neuměl psát česky, jako kdyby nezvládal práci s Unicode. Jak chcete přesvědčit českého uživatele neprogramátora, aby Unix používal?
Ono je to otázka zvyku. Já osobně, kdykoli něco píšu česky (tj. s diakritikou), tak mám obavy, jestli to ve Widlích bude čitelné, někdo to řeší tak, že prostě píše cesky…
Kdykoli píšu něco česky, tak sice nevím, jestli to bude čitelné na Widlích, ale vím, že na Windows to čitelné bude.
Pokud něco píšete Vy, tak možná ano:)
ale třeba:
dcdiag > co_se_zase_vy…ilo.txt
notepad.exe co_se_zase_vy…ilo.txt
To si počtete věci:)
Program dcdiag sice neznám, ale předpokládám, že jeho výstup bude v UTF-8. Pokud vím, že to někdo bude číst Notepadem, tak mu to samozřejmě předvedu do win-1250. Ovšem pokud výstup budu strkat na web, tak text jednoduše doplním o hlavičku s označením kódování a přečte to taky.
BTW: Ještě mě nenapadlo pouštět notepad.exe v Linuxu.
Pointa je v tom, že OBA zde uvedené programy jsou součástí Windows (Serveru – doménového řadiče) a text vytvořený v dcdiag (pokud obsahuje znaky s diakritikou) bude vytvářet vtipné obrazce v programu druhém.
use case není to strkat na web (LOL). Nu, dělat si konverzi znakové sady při každé tvorbě výpisu je práce pro pana Chocholouška.
BTW: to snad nikoho :-)
No ale když někdo píše do diskuze na webu, tak se to přece vždy překonvertuje správně (následně je problém serveru, v jakém kódování pak posílá stránky). Takže do takových diskuzí není problém psát vždy česky.
Ja si zvykl psat bez diakritiky v casech, kdy jsem pracoval s DOSem. Od te doby mam na vsech ‚svych‘ systemech nastavenou anglickou klavesnici jako default a diakritiku pouzivam jen kdyz je to nezbytne nutne.
PS: ě, š, č, ř… v Bashi k ničemu nepoužiju, ale #, ^, & ano. Takže volba klavesnice je jasná.
V Bashi jsou znaky !@#$%^&*{} dostupné přes AltGr. Nesnářím přepínání klávesnic, protože přitom musím přepínat i mozek. Proto píšu vše na české klávesnici, včetně programů. Pro rejpaly: Na čísla mám numerickou klávesnici.
Ty jsi můj člověk. Dělám to úplně stejně. ;-)
A v kterepak norme se to pise? Nejake ISO nebo UTF? Dejme tomu, ze to napisu v UTF-8. Jak to pak po mne prectou kolegove v Asii s UTF-16 a podobnyma?
Spravny programator pise anglicky, protoze nevi kdo vsechno muze chtit jeho kod pozdeji (treba i za 10 let) cist, protoze anglictina je defacto standardni IT jazyk a protoze jiste chce aby mel dost uzivatelu a z toho duvodu si jen s CR nevystaci.
Pokud budete delat ucetnictvi specializovane na zakony a trh v CR pak se da pochopit, ze to bude cesky. Kdyz se ale neco podobneho predlozi v obecnem projektu zahranicni firme, tak vas posle do haje. Kolegove z Ameriky, Indie, Ciny, Japonska atp. opravdu nejsou zvedavi na to cist neco cesky stejne tak jako vy nejste zvedavy cist neco cinsky. Proto jsou v podobnych firmach jasna pravidla ze se pouziva AJ.
A v kterepak norme se to pise? Nejake ISO nebo UTF? Dejme tomu, ze to napisu v UTF-8. Jak to pak po mne prectou kolegove v Asii s UTF-16 a podobnyma?
Přečtou. Pokud umí česky. Pokud to budu psát anglicky, tak tomu možná i porozumí.
Spravny programator pise anglicky,…
Ano, komentáře programů je možné z těchto důvodů psát anglicky. Pokud však takový programátor píše příspěvky do české diskuze cesky místo česky, považuji to za nepřípustné. Buď piš anglicky nebo česky. Prznění češtiny neuznávám.
Mam ten pocit, ze chtel system na uceni Unixu a ne system na psani cestiny ;-)
Ja tak pisu, protoze v drtive vetsine jsem na anglickych systemech a nebavi mne porad prepinat jazyk nebo byt i jen klavesnici. Pak v tom ma clovek chaos a dela vice preklepu.
Na české klávesnici jsou všechny potřebné znaky. Přepínání klávesnice není nutné. Anglické texty se píší anglicky, české česky.
To není tak docela pravda.. na CZ klávesnici třeba lehce nenajdete vlnku, hranaté závorky a podobně..
Vlnka ~ je AltGr-a, levá i pravá hranatá jsou na původních místech přes AltGr (raději však používám AltGr-f AltGr-g) a podobně. Ostatní znaky lze lehce najít přes AltGr, zpravidle jsou na anglických pozicích.
Češtinu používám, když píšu z vlastního PC nebo notebooku. Někdy ale bohužel sednu i k cizímu počítači (například ve školní laboratoři nebo v práci) a nechce se mi přepínat klávesnici, nebo to ani nejde, protože česká není nastavena nebo mi to skáče na slovenskou a podobně.. Není vyloučeno, že jsem předchozí „necesky“ příspěvek psal na windows, tak si prosím podobné poznámky příště odpuste. Čeština není to hlavní, co lidi od linuxu odrazuje..