Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Vlákno názorů k diskusi Poraďte systém pro učení unixu

21. 10. 2009 15:23

Re: Poraďte systém pro učení unixu

Já jsem začínal na Live CD „PC-PSD“ pokud se chcete naučit s konzolí a základní příkazy, vyplatí se to :]

accrue aura:44
21. 10. 2009 21:57

jak rikate, ale pozdeji bych take rad vyzkousel instalaci a konfiguraci systemu.

22. 10. 2009 13:09

Potom doporucuji FreeBSD. Je to podle mych zkusenosti velmi privetivy system. Kdyz jsem na nej presel (v ramci serveru) z linuxu, jen jsem zasnul, jak muze byt system jednoduchy a pritom neztratit na funkcich. Ma celkem slusnou zakladni dokumentaci primo na www.freebsd.org a pak je mozne se zaregistrovat do mailing listu, kde kdyz napisete mail o svych problemech, tak vam behem dne nejmene 10 jinych uzivatelu odpovi. V naproste vetsine pripadu spolu problem vyresite. FreeBSD forum taky pomuze. No a kdybyste se postupem casu chtel zamerit na bezpecnost, juknete na OpenBSD..

Kit
Kit (neregistrovaný) ---.215.broadband12.iol.cz
24. 10. 2009 14:32

Další takový. Proč propagátoři Unixu nepoužívají češtinu jako všichni ostatní? Jako kdyby Unix neuměl psát česky, jako kdyby nezvládal práci s Unicode. Jak chcete přesvědčit českého uživatele neprogramátora, aby Unix používal?

Program
Program (neregistrovaný) ---.cust.nbox.cz
24. 10. 2009 18:26

Ono je to otázka zvyku. Já osobně, kdykoli něco píšu česky (tj. s diakritikou), tak mám obavy, jestli to ve Widlích bude čitelné, někdo to řeší tak, že prostě píše cesky…

Kit
25. 10. 2009 17:34

Kdykoli píšu něco česky, tak sice nevím, jestli to bude čitelné na Widlích, ale vím, že na Windows to čitelné bude.

Marek Brunda
18. 11. 2009 20:15

Pokud něco píšete Vy, tak možná ano:)

ale třeba:

dcdiag > co_se_zase_vy…i­lo.txt
notepad.exe co_se_zase_vy…i­lo.txt

To si počtete věci:)

Kit
Kit (neregistrovaný) ---.isspbrno.cz
20. 11. 2009 8:32

Program dcdiag sice neznám, ale předpokládám, že jeho výstup bude v UTF-8. Pokud vím, že to někdo bude číst Notepadem, tak mu to samozřejmě předvedu do win-1250. Ovšem pokud výstup budu strkat na web, tak text jednoduše doplním o hlavičku s označením kódování a přečte to taky.

BTW: Ještě mě nenapadlo pouštět notepad.exe v Linuxu.

Q.
Q. (neregistrovaný) ---.strcechy.adsl-llu.static.bluetone.cz
2. 3. 2010 1:08

Pointa je v tom, že OBA zde uvedené programy jsou součástí Windows (Serveru – doménového řadiče) a text vytvořený v dcdiag (pokud obsahuje znaky s diakritikou) bude vytvářet vtipné obrazce v programu druhém.

use case není to strkat na web (LOL). Nu, dělat si konverzi znakové sady při každé tvorbě výpisu je práce pro pana Chocholouška.

BTW: to snad nikoho :-)

Ivo Peterka aura:74
26. 2. 2010 11:02

No ale když někdo píše do diskuze na webu, tak se to přece vždy překonvertuje správně (následně je problém serveru, v jakém kódování pak posílá stránky). Takže do takových diskuzí není problém psát vždy česky.

Zet
Zet (neregistrovaný) ---.selfnet.cz
24. 10. 2009 22:50

Ja si zvykl psat bez diakritiky v casech, kdy jsem pracoval s DOSem. Od te doby mam na vsech ‚svych‘ systemech nastavenou anglickou klavesnici jako default a diakritiku pouzivam jen kdyz je to nezbytne nutne.

PS: ě, š, č, ř… v Bashi k ničemu nepoužiju, ale #, ^, & ano. Takže volba klavesnice je jasná.

Kit
25. 10. 2009 17:29

V Bashi jsou znaky !@#$%^&*{} dostupné přes AltGr. Nesnářím přepínání klávesnic, protože přitom musím přepínat i mozek. Proto píšu vše na české klávesnici, včetně programů. Pro rejpaly: Na čísla mám numerickou klávesnici.

Floyd
Floyd (neregistrovaný) ---.zoner.com
26. 10. 2009 15:16

Ty jsi můj člověk. Dělám to úplně stejně. ;-)

x
x (neregistrovaný) ---.karneval.cz
20. 11. 2009 9:07

A v kterepak norme se to pise? Nejake ISO nebo UTF? Dejme tomu, ze to napisu v UTF-8. Jak to pak po mne prectou kolegove v Asii s UTF-16 a podobnyma?

Spravny programator pise anglicky, protoze nevi kdo vsechno muze chtit jeho kod pozdeji (treba i za 10 let) cist, protoze anglictina je defacto standardni IT jazyk a protoze jiste chce aby mel dost uzivatelu a z toho duvodu si jen s CR nevystaci.

Pokud budete delat ucetnictvi specializovane na zakony a trh v CR pak se da pochopit, ze to bude cesky. Kdyz se ale neco podobneho predlozi v obecnem projektu zahranicni firme, tak vas posle do haje. Kolegove z Ameriky, Indie, Ciny, Japonska atp. opravdu nejsou zvedavi na to cist neco cesky stejne tak jako vy nejste zvedavy cist neco cinsky. Proto jsou v podobnych firmach jasna pravidla ze se pouziva AJ.

Kit
20. 11. 2009 23:23

A v kterepak norme se to pise? Nejake ISO nebo UTF? Dejme tomu, ze to napisu v UTF-8. Jak to pak po mne prectou kolegove v Asii s UTF-16 a podobnyma?

Přečtou. Pokud umí česky. Pokud to budu psát anglicky, tak tomu možná i porozumí.

Spravny programator pise anglicky,…

Ano, komentáře programů je možné z těchto důvodů psát anglicky. Pokud však takový programátor píše příspěvky do české diskuze cesky místo česky, považuji to za nepřípustné. Buď piš anglicky nebo česky. Prznění češtiny neuznávám.

x
x (neregistrovaný) ---.karneval.cz
20. 11. 2009 9:00

Mam ten pocit, ze chtel system na uceni Unixu a ne system na psani cestiny ;-)

Ja tak pisu, protoze v drtive vetsine jsem na anglickych systemech a nebavi mne porad prepinat jazyk nebo byt i jen klavesnici. Pak v tom ma clovek chaos a dela vice preklepu.

Kit
20. 11. 2009 23:27

Na české klávesnici jsou všechny potřebné znaky. Přepínání klávesnice není nutné. Anglické texty se píší anglicky, české česky.

21. 11. 2009 1:08

To není tak docela pravda.. na CZ klávesnici třeba lehce nenajdete vlnku, hranaté závorky a podobně..

Kit
21. 11. 2009 11:01

Vlnka ~ je AltGr-a, levá i pravá hranatá jsou na původních místech přes AltGr (raději však používám AltGr-f AltGr-g) a podobně. Ostatní znaky lze lehce najít přes AltGr, zpravidle jsou na anglických pozicích.

21. 11. 2009 1:05

Češtinu používám, když píšu z vlastního PC nebo notebooku. Někdy ale bohužel sednu i k cizímu počítači (například ve školní laboratoři nebo v práci) a nechce se mi přepínat klávesnici, nebo to ani nejde, protože česká není nastavena nebo mi to skáče na slovenskou a podobně.. Není vyloučeno, že jsem předchozí „necesky“ příspěvek psal na windows, tak si prosím podobné poznámky příště odpuste. Čeština není to hlavní, co lidi od linuxu odrazuje..