Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Vlákno názorů k diskusi Poraďte systém pro učení unixu

x
x (neregistrovaný) ---.karneval.cz
28. 10. 2009 17:29

Re: Poraďte systém pro učení unixu

Treba OpenBSD to zabira po kompletni instalaci cca 600MB na disku vcetne X, ale default to startuje do terminalu pokud to v instalaci nezmenite nebo pozdeji neupravite. Pripadne neni problem to dostat i na 256MB flashku (to uz ale bez X a nekterych jinych veci). Dale treba NetBSD, byt pro mne osobne ne tak ciste a prehledne, ale zase velka sirka podporovane dokumentace.

Ve vsech Unixech jde o to, ze se musite sam presvedcit jestli je to to co chcete. Tady nejaka dokumentace.

http://www.openbsd.org/faq/index.html
http://www.openbsd101.com/
http://www.kernel-panic.it/openbsd.html

Asi je tam dostatecne videt, ze to je opravdu hodne terminalove zamereno, ale to jste presne chtel. No a nebo muzete mit Ubuntu a podobne a zjistovat jak odstranit ty hromady veci co nechcete vzhledem k terminalovemu vyuziti a snad obcasnemu X. Kazdeho vec, ale ja davam prednost prvni variante.

Daja51
Daja51 (neregistrovaný) ---.eurotel.cz
21. 11. 2009 9:31

FreBSD má v portech ovladače grafických karet ale v portech OpenBSD je nevidím?

kolaloka
kolaloka (neregistrovaný) ---.134.broadband4.iol.cz
16. 2. 2010 19:25

freebsd ma uplne jinak postaveny system – vse je modularni, kazda vec se instaluje extra, jak moduly do kernelu, tak moduly do X. Vse si musite pridat: kldload modul anebo pkg_add -r balik-s-ovladaci.
Openbsd ma abych tak rekl vsechno zaroven nainstalovano. Kdyz nainstalujete zakladni system z instalacniho cd a pouzijete defaultni vyber baliku, dostanete X se vsemi ovladaci grafiky.

On
On (neregistrovaný) ---.cust.avonet.cz
24. 2. 2010 10:52

Nezkoušel jsem FreeBSD, ale co se o něm tady píše mě to i láká…já začínal na Ubuntu, Kubuntu a PC Linux OS a jediné, co mi hodně přirostlo k srdci bylo právě Ubuntu…udělal jsem dokonce podrobný návod na jeho instalaci a srovnání s MS Windows celkově..

http://operacni-systemy.eu/index.php

Daja51
24. 2. 2010 16:25

První dotaz byl na Unix bez grafického rozhranní aby byl malý. Tak proč mu radíte distribuce jako Ubuntu, které je hlavně pro lidi přicházející z $M a tudíž má té grafiky v základu snad nejvíc v závislostích.
On se ptal na něco jako „Damn Small Linux“…

On
On (neregistrovaný) ---.cust.nbox.cz
24. 2. 2010 19:13

možná jsem zapomněl dodat, že Ubuntu, stejně jako snad každá distribuce je schopná pracovat bez grafického rozhraní..vím, že jiné systémy jsou na to přímo určené, ale je to prostě jedna z variant

Daja51
24. 2. 2010 19:43

To je sice pravda, ale v defaultu vám nejdřív to X nainstaluje pokud si je potom sám neodinstalujete třeba pomocí aptitude…

On
On (neregistrovaný) ---.cust.avonet.cz
25. 2. 2010 9:13

Já se hlavně chytl té první věty ohledně základních příkazů v Linuxu..pak do toho navíc bylo zmíněno Putty přes ssh, což je ideální způsob naučení příkazů právě na Ubuntu bez grafického prostředí..Ale určitě jsem to mohl zmínit hned, za což se tazateli omlouvám :-)

Sám jsem ale na Linuxu začínal a právě ty základní příkazy jsem potřeboval..myslím, že zrovna ubuntu na to není vůbec špatné

Kit
Kit (neregistrovaný) ---.215.broadband12.iol.cz
28. 2. 2010 15:37

Na Putty se mi nelíbí hlavně rozložení klávesnice. Vždy když se náhodou dostanu k Windows a mám se přes Putty domluvit se svým serverem, spousta kláves funguje jinak – například funkční klávesy ve VIM jsou spíš nefunkční, znaky jako @#$%^ mi na české klávesnici nefungují apod.

Vím, že to půjde nějak nastavit, ale vždy mi dřív dojde trpělivost. Naproti tomu přes linuxového klienta ssh s tím problémy nemám.