Zdravim mám Ubuntu Netbook Remix a ked sa chcem dať root tak mi nezobere moje heslo ktoré tam mávam a pri inštaláci systému sa nepýtal ani na heslo root aké chcem dať
Nejde sa prihlásit ako root v Ubuntu
Re: Nejde sa prihlásit ako root v Ubuntu
celé vláknoBudeš to heslo muset nastavit přes Uživatele a skupiny a pak by mělo přihlášení jít. Je otázka, jestli je to nutné a vhodné
celé vláknono to som skúsil mu ho nastaviť ale ked sa dám su v terminály tak mi ho nevezme
celé vláknosudo su
a
passwd (pro změnu hesla)
celé vláknoNevím, jak je to v UNR, ale v Ubuntu je potřeba se podívat do Systém/Správa/Přihlašovací okno a tam se podívat na záložku Bezpečnost. Tam se nastavuje, jestli se Root může přihlásit jako místní uživatel nebo vzdáleně. Pokud se nepletu, tak defaultně je oboje vypnuté
celé vláknonedávno měl jsem podobný problém, akorád, že mi to najíždělo s hláškou „Welcome to rothera“ (je to Kubuntu 9.04) a nevím proč to psalo, nešlo se přihlásit ani jako root. Jako že heslo pro roota jsem zadával dobře, ale asi jsem zvoral instalaci nebo mount systému, když jsem si nevšiml, že po doinstalování mi systém najel z CD a já myslel, že jsem na HDD.
celé vláknoV Ubuntu je to trochu jinak. Běžně se programy spouší přes sudo, třeba „sudo apt-get install program“. Heslo použiješ vlastní.
celé vláknoTo je normalni. Resi to sudo passwd v terminalu pod vasim uzivatelem. Nastavite heslo a pak by vam malo chodit su. Neprihlasite se ale asi z grafickeho loginu. Root login tam byva zakazan, ale melo by to byt mozne kdesi nastavit. Ovsem na co? Poustet si graficke prostredi pod rootem je nedoporucovana cunarna. To uz byste mohl rovnou mit XP Home a pouzivat to pod adminem.
celé vláknoTaké se přidám s otázkou: Máš nějaký speciální důvod, proč se v Ubuntu potřebuješ přihlásit jako root? Vše potřebné je dostupné z účtu oprávněného uživatele.
celé vláknoCo kdyz lehne system a vy ho potrebujete spustit v single modu, kvuli opravam? Jste dotazan na root heslo, ne na heslo vaseho uzivatele.
celé vláknoKdyž lehne systém, použiji liveCD, které se mne na heslo neptá.
celé vláknoAno, nejlepe na notebooku daleko od domova. Ale kdyz vam dela problemy rozchodit si roota, noste s sebou live CD.
celé vláknoPoradím si bez LiveCD, bez hesla i bez účtu roota.
celé vláknoVazne? A to i tehdy, kdyz system je dokopany tak, ze vas pusti tak leda do single?
celé vláknoKdyz mam moznost dostat se do grubu, tak proste zadam init=/bin/sh a pak uz to jde samo ;)
celé vláknoBudiz. Ale stejne si myslim, ze je lepsi roota mit. Clovek nikdy nevi, jestli se to nebude nekdy hodit. Jak rikala ta jeptiska: Sichr je sichr.
celé vláknodiki
Školení: Hackujeme operační systém Android

Školení vám ukáže, jak se dostat k Linuxu (tzv. "rootování"), který se pod hezkou tváří Androida skrývá a jak ho naplno využít. Pomůže vám to při záloze dat, zvětšování prostoru pro aplikace nebo sdílení připojení k internetu a pokud chcete z telefonu dostat opravdové maximum, ukážeme vám, jak v něm vyměnit kompletní systém za lepší.
Podrobnější informace a přihláška