Mame na firme notebooky MSI a to zejmena pro to, ze jsme je koupili bez OS protoze provozujeme Gentoo Linux. Jedou spolehlive, bez problemu s konfiguraci OS. Vyjadrete svou nespokojenost take „hlasovanim penezenkou“ ;-)
Vlákno názorů k diskusi Pokus o nákup firemního notebooku bez OS
Re: Typ: MSI
Preci jen musim trochu dbat i na firemni finance. A pokud uz mam dva notebooky FSC, a k nim prislusenstvi (treba nahradni zdroje v praci a na chalupe, nebot jsem hlava derava a zapometliva a lina tahat neco navic), tak se mi nechce prechazet na jinou znacku a znova to vse kupovat.
Zrovna náhradní zdroje se vyplatí kupovat univerzální. Cena je plus mínus podobná jako za „firemní“ (někdy dokonce nižší) a právě se dají použít na jakoukoliv značku notebooku.
Pravda, bývají obvykle o něco větší (+ náhradní koncovky), ale pokud je stabilně umístěn v práci (na chalupě) tak by to nemuselo vadit.
Zjistil jsem, že u řady notebooků je použitá digitální signalizace, a univerzální zdroje pak nejsou schopné nabíjet baterii.
Tak to je dost blbé. Pak jediné řešení – takový notebook nekupovat :(
Já mám Acer a k němu univerzální adaptér do auta, baterii nabíjí bez problémů.
Bohužel se ukazuje stejný trend jako v elektronice. Čím „větší Čína“, tím uživatelsky přívětivější – ve smyslu absence různých DRM, regionů a dalšího „ochranného“ balastu a podpory více formátů.
Jo, vzpomínám si na počítačový pravěk, kdy do PCček IBM musely být speciální (a drahé) paměti IBM. Nedávno jsme v práci narazili na problém při koupi DVD mechaniky do notebooku. Má schválně obrácený konektor (samec/samice), aby si zákazník musel koupit 3 x tak drahou mechaniku IBM. Na to je jediná odpověď – nepodporovat :(
Ta digitální signalizace (minimálně u Dellu obvyklá) má své výhody. Například se nemůže stát, že použijete 60W zdroj u velkého notebooku s příkonem 90W, a zdroj vám shoří spolu s notebookem, kanceláří a několika kolegy.
Expertem na umělou nekompatibilitu byl Sun. Vzpomínám na servery, které měly monitory se speciálním konektorem, nekompatibilní klávesnice, a myši které fungovaly jen na podložkách Sun Microsystems. Ovšem to bylo ještě v době, kdy o jejich HW někdo stál.
Zrovna u notebooku bych se toho až tak nebál. Jasně, jsou případy, kdy noťas pracuje bez dozoru, ale většinou u něj někdo sedí a případný problém může včas vyřešit.
Minimálně by měla být tato ochrana vypínatelná – tedy standardně zapnutá a v případě, že by si to uživatel výslovně přál, mohl by jí vypnout. Popř. jen u těch velkých notebooků.
Mě můj Dell psal, že nelze zjistit typ použitého adaptéru, protože je poškozený či neoriginální. Proto prý nebude nabíjet baterii. Větší notebook mi psal, že nebude nabíjet, ale také se spustí jen s nižším výkonem (tedy s nižší spotřebou). Nepotěšilo, ale alespoň se tak dalo pracovat. Poučení: nenechávat zdroj doma. Když necháváte zdroj doma, nejezděte do zemí, kde se všechno musí dlouze dovážet ze zahraničí :)
Potřebuji kvalitní HW, který vydrží na cestách. Potřebuji rychlý servis kdekoliv po světě, ne „přivezte to do Prahy, a za měsíc možná notebook dostanete zpátky“. Jistě chápete, že proti tomu je možnost používání neoriginálního adaptéru naprostá prkotina. Navíc digitální signalizaci mají i notebooky dalších značek (zpravidla se to dozvíte až při použití neoriginálního adaptéru).
Chápu, vše je otázkou priorit. Když budu na noťasu vydělávat, tak si připlatím (za servis, za spolehlivost, za odolnost). Ale když ho mám jen pro zábavu je pro mě důležitější cena a kompatibilita.
Možná se časem některý z těch levnějších výrobců rozhodne portfolio služeb rozšířit (se zachováním výhody možnosti použití i neoriginálního příslušenství), nebo možná některý z dražších výrobců vyjde v tomto směru zákazníkům vstříc.
Zatím nezbývá než vybírat dle toho, co je pro nás nejdůležitější a „hlasovat peněženkou“ :D
V kazdem pripade dik za tip. Jentak mimochodem, FSC pred rokem take prodaval nb bez OS (proto jsem je koupil), nevim proc to zmenili (nebo to cesti prodejci nenabizi …)
No jo, čeští prodejci nenabízejí věcí…