Je to jen další důkaz, že Mrkvosoft má dlouhé prsty a že je třeba proti jeho nekalým praktikám konečně tvrdě zakročit.
Jinak srovnání Widlí s ABS je naprostá hov*dina. Mnohem lepší by bylo přirovnání k předražené kolejnici, kterou kupující dostane jako zátěž do kufru.
Vlákno názorů k diskusi Pokus o nákup firemního notebooku bez OS
Re: Pokus o nákup firemního notebooku bez OS
Jo ta kolejnice sedí. Ale nejvíc se mi líbí auto a řidič, zdá se mi to dobrá analogie.
Počítač bez systému funguje asi jako auto bez řidiče. Stojí, a nic nedělá.
Když nastoupí ridič (nainstaluje se systém), automobil může jezdit, troubit (počítač se aktualizuje, hraje apod.).
Počítač s (pouze) Windows, je jako auto s řidičem (ovšem pouze model Žena, běloška :)
Zájemci o vůz s řidičem Muž nebo třeba Černoch či Asiat mají smůlu. Stejně tak zájemci o model bez řidiče (například už mají jednoho osvědčeného vlastního a ve skříni navíc tři nepoužívané Ženy).
Přečtěte si zákon o ochraně hospodářské soutěže. Prodejce vám s klidem může dodat pračku, jen když s ní odeberete i žehličku. ZOHS poruší jen tehdy, pokud má dominantní postavení, A ZÁROVEŇ váže souhlas s uzavřením smlouvy na podmínku, že druhá smluvní strana odebere i další plnění, které s požadovaným předmětem smlouvy věcně ani podle obchodních zvyklostí nesouvisí. A to zjevně není případ prodeje notebooku s Windows.
… zrejme si chtel rict, blondyna, ktera se ucila zase od blondyny…
MS má dlouhé prsty? Není náhodou věcí FSC, co nabízí zákazníkům, a za jaké ceny?
Ne, je to věc institucí chránících fungující tržní mechanismy před mamutími firmami, které jej chtějí proměnit nekalými praktikami ve svůj monopol a pak diktovat ceny.
Aha. Takže je třeba bojovat nejen proti MS, ale i proti firmám, které si dovolí prodávat MS produkty. A to proto, že vy osobně máte rád rybí žvýkačky, a ti prodejci měli tu drzst vám je nenabídnout. Pěkné. Byl byste dobrým European Commissioner for Competition. A věřte, že tohle nemyslím jako kompliment.
Celkem by mě zajímala vaše reakce, kdybyste si otevřel Linux-only krámek, a pak vás někdo chtěl popotahovat za to, že jste si dovolil nenabízet právě jeho oblíbený produkt (třeba zrovna Windows). Poslal byste toho člověka do háje, a říkal „je jen moje věc co nabízím“? Ono práva ostatních se omezují dost lehko, ale jakmile by někdo sahal na ty vaše, to by bylo křiku.
Kdybych si otevřel krámek s počítači, tak budu prodávat co nejširší spektrum: PC sestavy bez OS, s Linuxem (čím více dister na výběr, tím lépe) a klidně i s Widlemi pro Widláky. Budu se totiž řídit základní zásadou svobodného trhu, který Vy tak obdivujete a chráníte: Maximalizovat svůj zisk!!! Pokud bych to nedělal, tak jsem buď hloupý nebo mi jistá mamutí firma platí za to, abych to nedělal.
o kolik sem Vam tim zvysi zisk? a o kolik se Vam tim zvysi naklady na support takovych prodanych pocitacu? (cim vic dister tim lip :)
Zisk se zvýší o všechny marže z prodeje počítačů bez OS a s OS Linux. Dister bude právě tolik, abychom je byli schopni „suportovat“. Nevidím jediný důvod, proč by support Linuxu měl být dražší než Widlí. Spíše to vidím naopak, už jen proto, že si jej budou kupovat mnohem znalejší zákazníci.
Zisk se zvýší o všechny marže z prodeje počítačů bez OS a s OS Linux – i vy musíte vědět, že tohle není pravda. Musel byste mít například nulové náklady na zavedení těchto strojů do prodeje, nulové náklady na jejich prodej, a nulovou cenu za půjčení peněz (ty stroje musíte většinou zaplatit dříve, než zaplatí zákazník vám). Marže NENÍ zisk obchodníka.
Fakt vám tohle nedochází? Vždyť stejná pravidla platí i při prodeji zeleniny. Navíc alespoň definici pojmů náklady, zisk a marže byste mohl (a měl) znát, když je v textu používáte.
Už tu ta otázka padla: fakt tím maximalizujete svůj zisk? Pokud jde o linuxový krámek a Windows, tak asi ano, protože ten Linux nebude na rozdíl od Windows kupovat skoro nikdo. Ale pokud jde o krámek prostě prodávající počítače, tak na Linuxu naopak dost pravděpodobně PRODĚLÁTE. Vaši prodavači budou muset umět další odprezentovat produkty, což znamená je školit (náklady). Pak je tu samozřejmě instalace systému, včetně driverů a konfigurace (těžko prodáte počítač, kterému neběhá WiFi karta a který se neprodubí ze spánku), a navíc poprodejní podpora. Navíc zboží nesmí dlouho ležet skladem, protože v oboru IT navíc ceny trvale padají, takže když neprodáte včas, tak proděláte. Dále i kdyby ceny HW byly pořád stejné, tak vám ve skladovém zboží leží peníze, dokud ho neprodáte. Ty peníze ztrácejí na hodnotě (inflace), často peníze stojí peníze (úvěr má úroky), a pak jsou tu náklady obětované příležitosti (viz libovolná účebnice ekonomie).
Samozřejmě to výše popsané je daleko složitější pochopit, než vaší konspirační mantru „může za to spiknutí židů, zednářů, Microsoftu a prodejců“. Ale ruku na srdce: fakt si myslíte, že by si prodejci nechali ujít příležitost atraktivního výdělku, kdyby ji Linux opravdu nabízel? Vždyť to opakovaně zkoušeli. Už před 10+ lety výrobci hromadně nabízeli počítače s Linuxem, a pro ekonomickou nevýhodnost z toho zase rychle vycouvali. Kde se jim Linux vyplatí nabízet (na serverech a profi workstations), tak ho nabízejí dál.
Pochopit výše popsané je pro mne mnohem jednodušší, než si myslíte. Přesto s tím nesouhlasím, zbytečně celou věc komplikujete.
Moje mnohonásobná PRAKTICKÁ ZKUŠENOST(!) je taková, že je mnohem jednodušší a rychlejší nainstalovat na PC Linux, než Widle. Navíc je dnes módní nic neinstalovat ale jen dodávat instalační soubory (na CD nebo na HD). HW, který budu prodávat, bude samozřejmě Linux-kompatibilní. Nekompatibilní shity mne nezajímají.
Moji prodavači budou prodávat, ne prezentovat. Přesto jsem přesvědčen, že budou schopni poradit zákazníkům mnohem lépe než to dnes umí prodejci Widlí, i díky otevřenosti Linuxu oproti uzavřeným Widlím. Mimochodem, poradil Vám někdy něco kloudného Mrkvosoftí telefonní support?
Takže sečteno a podtrženo: Na Widlích vydělám totéž co specializovaný prodejce Widlí a navíc uspokojím všechny linuxové zákazníky (a těch není málo: lidé kupují PC i pro servery, jak nakonec sám píšete).
Výše popsané pro Vás určitě není těžké pochopit, chce to jen zbavit se mantry „vše co dělá Microsoft je OK“.
Já to zbytečně komplikuji? Člověče nešťastná, popsané vlivy se zcela jistě uplatní. O kus výše jste v diskusi ukázal, že umíte „zjednodušit“ situaci tak, že marži považujete za zisk. Zanedbáte takovou drobnost, jako jsou náklady. Jestli si vy otevřete krámek a zkrachujete, tak za tím nebude spiknutí židů, zednářů a Microsoftu, ale vaše zanedbávání důležitých konceptů.
Počítače je dnes naopak módní prodávat kompletně předinstalované. Oni je totiž dávno nekupují jen IT experti. Převážnou většinu kupují lidé bez jakéhokoliv IT vzdělání, a pro ty je skoro každý zádrhel neřešitelný.
Vaši prodavači by měli být schopni zákazníkovi poradit, doporučit a předvést (aka prezentovat). K tomu je samozřejmě musíte vyškolit. To stojí čas a peníze. Opět náklady zanedbáte?
To co jste psal chápu velmi dobře. Prostě nemáte představu, co business obnáší, a proto ve svých myšlenkách zanedbáváte zcela zásadní věci, konkrétně náklady. Dalšími příklady jsou cena peněz (úroky, inflace), snižování hodnoty zboží s časem (cena HW s časem klesá, a například na pádu ceny paměti prodělali velcí výrobci miliardy) atd.
Zdar.
k tomu setreni, skvele podpore a kompletnimu predinstalovani:
NTB jsem koupil pred casem „kompletne nainstalovany“. Krome vist NTB obsahoval: demo verzi antiviru (do mesice zaplat, nebo…) demoverzi officu (5× si delej co chces, klidne napis diplomku a kdyz nezaplatis mas smulu…) free prohlizec PDF souboru – nepamatuji si nazev s Adobe nemel nic spolecneho (klidne si u mne otevri co chces, ja Ti polovicku i ukazu – tohle nebyla dumyslna zadost o prispevek, ten prohlizec nejspis neumel ruzne otocene stranky v jednom dokumentu) a hromadu dalsiho smeti, ktere jsem musel odstranovat.
Trial verze Office 2007 je 30-denní, a píše pravidelně hlášky o nutnosti zakoupení licence. Licencovaná verze má omezneí na 25 spuštění, a píše hlášky o nutnosti aktivace. Obě verze po uplynutí lhůty umí dále soubory otevírat a tisknout.
FreePDF viewer je špatný? Proč se tedy s distry Linuxu dodává například KPdf? ;)
Samozřejmě chápu, že vás předinstalovaný crippleware štve. Jenže to není vina MS, ale prodejce HW. MS bylo přikázáno, aby výrobcům HW uvolnil podmínky. Ti proto mohou už řadu let dodávat Windows s Real Playerem, QuickTimem, Firefoxem, antiviry atd. A také toho využívají. Nacpou vám zkušební verze kdejakého hnunu, a dostanou za to zaplaceno. Máte pak HW o kousek levnější.
Nelíbí? a) Dohodněte se s výrobcem/prodejcem, je to vztah vás dvou. b) Nakupte jinde. Když někde nemají váš oblíbený salám, tak také neřvete „jak si to ti mizerové dovolují“, ale prostě jdete jinam. c) Přeinstalujete si ten poč z dodaných médií (jestli jste si je koupil).
My bychom rádi přeinstalovali viz c), ale proč kvůli tomu kupovat licenci k OS, který nepotřebujeme?
Kupte si počítač bez Windows. Na trhu je jich celá spousta. Hlavně nekřičte, že máte nárok na vámi vybraný model bez Windows. Takový nárok nemáte. Stejně jako nemáte žádný nárok na Škodovku bez sedaček, s motorem General Motors apod. Buď vám někdo prodá co chcete, nebo máte smůlu.
Zajímavé. Na úvodní obrazovce je po zapnutí napsáno něco jiného. Takže buď lže výrobce HW nebo výrobce SW.
Zkuste být konkrétní.