Tak to by asi bylo treba tomu ÚOHS dolozit nejaky odborny posudek znalce pres pocitacove systemy … nebo nejak se branit proti jejich pristupu .. ale nevim jak jestli existuje nejaka vyssi autorita…
Vlákno názorů k diskusi Pokus o nákup firemního notebooku bez OS
Re: Pokus o nákup firemního notebooku bez OS
Ano, existuje vyšší autorita – je to trh. A trh říká, že prodávat notebook bez windows se nevyplatí. Sám autor tady někde píše, že ntb s windows je levnější než bez OS. Tak co řeší? Jestli mi nálepka WOW přes celé víko notebooku tento náležitě zlevní, tak šup tam s ní.
Ještě jedna věc: nechť autor zakoupí ntb s windows, smaže je a rozdíl mezi tímto a OS-prostým notebookem nechť poukáže na konto Open Source Foundation.
Autor treba take nechce podporovat tu jedinou spravno firmu vyrabejici OS, ktery jediny umozni uzivateli pouzivat pocitac legalne. Osobne me take kada kacka, kterou nechtene musim poslat Mikrosrotu, pekne s***. I bych treba priplatil, pokud by Magorsoft nic nedostal.
To je proto, že berete SW jako náboženství. Tak si za to své náboženství připlaťte. Vždyť sám říkáte, že proti tomu nic nemáte. Vy dstanete dražší notebok bez Windows, a MS nedostane nic.
Blbost. To je, jako by se do temer vsech aut dobrovolne povinne montovalo zarizeni, ktere by auto zpomalilo, zvysilo spotrebu a pokud mozno ho ucinilo zavislym na benzinu urcite znacky. V dusledku toho by vetsina pump prodavala jen benzin teto znacky, protoze po ostatnich by byla mala poptavka. Povazoval bych za normalni, pokud by nekdo nechtel davat penize firme, ktera to zarizeni vyrabi. To neni o nabozenstvi.
To přirovnání skoro sedí. Jenom jsou počítače s Windows rychlé, mají dobré řízení spotřeby, a SW pro ně může psát kdokoliv (na rozdíl třeba od všemi milovaného iPhonu). Navíc si všimněte, že když jde o Windows 7, tak lidé mohou prodejcům div ne utrhat ruce. Rádi a dobrovolně platí, v ČR celkem nově i za krabicové verze.
>Jenom jsou počítače s Windows rychlé, mají dobré řízení spotřeby, a SW pro ně může psát kdokoliv…
Windows Vista rychla? Dovolte, abych se zasmal.
Rizeni spotreby vetsinou ujde, ale ne vzdy. Mam zrejme zvlastni stesti na HW, ktery se napriklad neumi probudit ze stand-by a podobne. A neni to zadny vrak od PC Chips. Naposledy Asus s nejakym Athlonem, relativne moderni mobo.
Software muze psat kdokoliv. No, podle toho to take leckdy vypada.
Nevim, kolik rukou kde kupci W7 jiz utrhali. Ale vzpomente si, jak lide stali fronty pres noc, jeste nez byl zahajen prodej W95. A pri tom to nebyl zrovna slavny OS.
Windows 7, samozřejmě. Budeme se bavit o minulých verzích SW?
Pokud se vám PC neprobere ze stand-by, tak použijte certifikovaný HW. Pokud už máte nějaký šunt, tak zkuste upgrade BIOSu. V Linuxu je spíš výjimka, když se povede počítač uspat, ale hlavně ho poté i probudit :)
Win95 byly na svou dobu vynikající OS. Nabídly dobrý interface, a zcela bezkonkurenční kompatibilitu s DOSem. MS původně plánoval rychlý přechod na Windows řady NT, ale trh si vynutil setrvání u Win9× až do roku 2002. Tak kvalitní systém to byl.
Ktery HW je certifikovany? Jak to mam vedet? Muzu leda koupit lepsi nebo horsi znacku. V danem pripade ASUS, u ktereho je vyssi nadeje na jakous takous kvalitu nez treba PC Chips. BIOS jsem naopak downgradoval na posledni stable, namisto bety, kterou tam nejaky vul nainstaloval. Nepomohlo to.
W95 byla hruza. Uznavam ale, ze ve srovnani s 3.1 to byl pokrok.
Certifikovaný HW najdete vypsaný v MS Hardware Compatibility Listu. Certifikovaná zařízení mají také logo na krabici, a v civilizovaných zemích jsou označená i v eshopech. Češi samozřejmě jdou jen po ceně, takže zdejší eshopy ta značení moc neprovozují.
Windows usínají a vstávají bez problémů. Pokud u sebe máte problém, koupil jste nejspíš špatný HW (od toho jsou certifikované sestavy). MS má troubleshooting proceduru, viz níže. Za sebe bych dodal, že po vyzkoušení clean bootu není špatné i odstranit veškerý nepotřebný HW, zakázat extra zařízení na boardu, a přeházet desky ve slotech. Třeba se vám tak podaří problém izolovat.
http://support.microsoft.com/kb/950686
Uz jsem to izoloval, zakazal jsem stand-by. Vic se s tim matlat nebudu, staci, ze jsem to musel cele nainstalovat.
I to je řešení. Pravda, trochu to připomíná stav, kdy autem nezatáčíte doleva ;)
Myslite databazi HW ktera neobsahuje ani tolik scanneru jako podporuje linux v zakladni sade driveru? Zadna slava, microsofte.
Dodavatele linuxovych distribuci maji HWDB stejne kvality jako MS, koupit certifikovany HW neni zadny problem.
Casto jeste pomuze narvat IDE konektor do SATA :-D
Kolik tydnu je na trhu W7? Jiste vite ze odhaleni chyb a nedostatku chvili trva, nejvetsi speky se odhali az po nejake dobe, viz dokonala vista.
V linuxu na DELLech, Thinkpadech a HP noteboocich v kategorii 12tisic+ (levnejsi jsem v ruce nedrzel) se zaklapne displej a notebook usne, otevrete LCD a notebook nabehne. Kvuli jednomu podobnemu win32-fanatikovi jsem to zkousel na svem ntb asi 50× v prubehu jedineho dne a vysledek byl stejny, notebook usnul a probudil se. Win32-fanatik se bohuzel neprobudil, porad mlel stejnou pisnicku ze to nefunguje :-D
W95 byl ve sve dobe mrtvola s dobrym marketingem a jak znamo, uzivatel pouziva SW a ne marketingove kecy. Vy snad uctujete, rysujete, sazite knihy a casopisy pomoci marketingovych kecu/PRdu?
A proto používáme Linux, kde mizerně odzkoušená distra vycházejí ještě rychleji, než se ty problémy stačí vychytat…
Vám Linux nejen usíná, ale také se probouzí? Pak to asi bude fungovat na daném stroji konzistentně (možná pokud nezkusíte zavřít víko, a otevřít ho dřív se dokončí přechod do režimu spánku). Jenže zkušenosti většiny lidí jsou dost odlišné. Na velké spoustě HW má Linux s power managementem výrazné problémy – neusíná, nebo se pak neprobouzí.
Máte skvělý odhad :). Ta podle vás mrtvola byla jedním z nejúspěšnějších produktů v historii IT, a lidé s její pomocí léta uctovali, rysovali, sazeli knihy a casopisy.
Jsou spatne odzkousena distra a jsou dobre odzkousena distra. Vyber je na vas.
Perlicka: Windows XP na notebooku. Spustim shutdown a zaklapnu viko. To spusti hibernaci, ktera logicky mela uz byt zakazana, protoze jede shutdown. Priste zapnu notebook, Widle obnovi stav z hiberfile, zjisti, ze jsou uprostred shutdownu a ten dokonci. Pak to zapnu jeste jednou a je to. Chytre, ne?
Z tehle featury windows jsem rostl , navic cela tahle operace netrvala adekvatni cas hibernaci a odhibernaci a vypnuti ale byl tam nejaky zahadny koeficient ktery zpusobil ze to cele trvalo nekolik minut aby to nakonec vypadalo jako priserne dlouhy restart. (a to prave ve chvili kdy clovek potrebuje kazdou vterinu).
Ac jsem byl zaryty windowsak , musim se pochlubit ze pomalu podnikam prvni kroky s linuxovymi distry a prestoze ze mi pusobi velke potize zacinam mit linux radeji. Uz jen proto ze je opravdu nechutne jak ma MS dlouhe prsty (napriklad zde zminovany prodej OS spolu s NB)
<cite>Ta podle vás mrtvola byla jedním z nejúspěšnějších produktů v historii IT, a lidé s její pomocí léta uctovali, rysovali, sazeli knihy a casopisy.</cite>
Nejlepšímu programu na sazbu knih a časopisů je vcelku jedno, jestli jede v DOSu, Windowsech, Unixu nebo Linuxu. Úspěch patří jen tomu programu – mj. i proto, že je multiplatformní.
Rekl bych, ze to neni jedno uzivateli. Pokud sazi knihy na W95 a porad se mu dela vyrazka ze stresu, jestli ma kazdych 5 minut zazalohovano, kdyby to zase lehlo… Treba pri prepinani do okna jine aplikace nebo jen tak samo od sebe, z leknuti, ze na ulici zatroubilo auto.
To je další nevychytaná záležitost editorů z dílny MS. Mně editor zálohuje po 4 sekundách nečinnosti nebo po každém stém úhozu. Ještě se mi nestalo, že bych při výpadku elektřiny během psaní přišel o jediný znak.
Kolikrat za rok vam vypadne elektrina? A kolikrat denne (kolikrat za hodinu) by vam lehly W95 (a W9×/Me vubec)?
To jsou nesouměřitelné hodnoty. Windowsy mi nepadají vůbec, protože je nemám doma ani v práci.
Linux mi lehl tento týden 1×, protože jsem zasunul flešku tak blbě, že jsem zkratoval napájení USB a tím pádem mi lehla všechna zařízení připojená na USB. Nepomohlo ani vypnutí PC, musel jsem na chvíli odpojit jeho napájení. Myslím si, že by to Windows také neustály.
Clovece zlata, vy jste na to kapl! Odhalil jste tajemstvi stability Windows; „Windowsy mi nepadají vůbec, protože je nemám doma ani v práci.“
Jaké USB konektory to u vás používáte? :)
To muzes byt rad ze lehl jen obvod ovladajici napajeni USB a vratnym zpusobem, na nekterych strojich to ten obvod co ma hlidat odber USB zarizeni proste nevychyta a zblunk vezme to ssebou celou masinu dokud neprerusis napajeni. (vetsinou tyhle zkratiky jsou vratne , „jen“ položí system)
Word 95 neměl problémy se stabilitou. Ty měl zřejmě spíš váš HW. Já tehdy viděl i počítače, na kterých běžel DOS bez problémů, ale instalace Win95 ani nedoběhla. Certifikovaný HW byl v ČR samozřejmě sci-fi.
Jaký je ten nejlepší program na sezbu časopisů? A jaké procento časopisů se v něm sází? Aby nakonec nebyl tak „nejlepší“, jako Linux :)
Nejlepší program na sazbu je samozřejmě TeX. Na sazbu novin a časopisů je však vhodnější QuarkXPress. Trollové ještě doporučují Word95 a vyšší.
TeX má své nepopiratelné kvality, ale zároveň velkou spoustu problémů. Absence grafického rozhraní je jedním z nich. Na sazbu novin a časopisů je TeX naprosto nevhodný.
<cite>Na sazbu novin a časopisů je TeX naprosto nevhodný.</cite>
Ten výraz „Naprosto nevhodný“ bych nahradil formulací „poněkud nepraktický“. TeX se totiž nehodí na sazbu reklam, ale na sazbu textů nemá konkurenci.
Zkuste si vysázet časopis typu Žena a život (jistě takové příšernosti ještě vycházejí) v TeXu. Práce s barvami, fotografie, překrývání textu s grafikou… Ne „poněkud nepraktický“, ale „naprosto nevhodný“.
TeX nemá grafický interface, což ho u grafiků naprosto diskvalifikuje. U hladkého textu nebo matematických skript je poměrně použitelný, ale to je tak vše. Podle vás TeX nemá konkurenci, podle grafiků TeX není konkurencí těm skutečně používaným produktům :)
hmm a v cem tedy chcete sazet? docela by me to zajimalo, hlavne u hladkeho textu a skript kde je „pomerne pouzitelny“, jako bonus napiste v cem se sazi zena a zivot, pro rozsireni obzoru, to opravdu nevim..
Většina časopisů, zřejmě včetně Žena a život, se sází v QuarkXPress. Nejspíš nenajdete žádnou tiskovinu takového druhu, která by se sázela v TeXu.
Ještě se mi nestalo, že by se mi notebook po uspání neprobudil.. Naopak se mi to velice často stávalo pod Windows.
Mě a řadě dalších lidí se to prakticky vždy stávalo v Linuxu, a téměř nikdy nestávalo ve Windows. Pravda, dnes se Linux asi probere na větším procentu HW, než tomu bylo před pár lety.
Vy a vetsina lidi, se snazite nacpat linux na necertifikovany HW, kdezto windows pouzivate na jinem, certifikovanem.
Trocha fanatismu+trocha extremismu a najednou linux neumi suspend to ram :-)
Windows se spravne maji pouzivat nikoliv na certifikovane HW, ale na HW stejnem, jaky pouziva Bill Gates a Steve Ballmer. To dava, v idealnim pripade tak 4 ruzne HW na desktop a 4 ruzne HW na notebook + mozna nejaky netbook. Muzete tedy vybirat tak osmi az deseti ruznych sestav. :-)
Je fakt, že certifikovaný HW se hledá stále obtížněji, protože prodejci tyto certifikáty přestali uvádět. Například označení PCL nebo PostScript vidím u tiskáren málokdy, i když daný výrobek podmínku třeba splňuje.
Prodejci v ČR certifikace nikdy neuváděli moc ochotně. Dobře totiž vědí, že český zákazník koupí jakýkoliv šmejd, jen když je to levné. Co chcete od národa, který pojídá špekáčky vyrobené z kůží, sádla, chrupavek, soji a glutamátu sodného?
HW certifikovaného pro Linux je minimum. Většina seznamů nejvýš říká, že Frantovi to doma fungovalo. Ty lepší seznamy vám řeknou, jaký FC HBA je podporovaný pro serverové distro, ale to není domů úplně to pravé.
HW nemusí být certifikován pro Linux. Stačí, aby byl certifikován. Myšleno podle nějakého veřejného standardu. Například pokud USB flash je podle standardu USB Mass Storage, tak ji do PC připojím a mám ji okamžitě přístupnou bez nutnosti instalace dalších ovladačů. Tiskárna s protokolem PostScript nebo PCL také žádné ovladače nepotřebuje. Scannery zase mají rozhraní Twain apod.
A pripojim USB disk do Widli, ony vykriknou, ze nasly novy HW a ze instaluji driver, pak, ze ho nainstalovaly a jeste nekdy doporuci reboot. :-) Ovsem jaky to pokrok vzhledem k W98, kde na kazdy USB disk byl ovladac, ktery odmital fungovat se zarizenim jineho vyrobce.
Ovsem obavam se, ze TWAIN je zrovna dost blby priklad. Kdyby to bylo tak jednoduche, nebylo by tolik scanneru, ktere v Linuxu nejdou. Mam neblahe podezreni, ze (temer) vzdy je komunikace se scanerem resena pomoci nejakeho dementniho driveru, ktery preklada TWAIN, kterym hovori Widle ke scaneru na nejaky nesmysl, ktery si na strane scanneru vymyslel vyrobce. TWAIN, bohuzel, neni pritomen primo v te dire USB ci jineho konektoru, ktery ten scanner ma a mezi OS a ten scanner se musi vlozit ten driver, patrne z duvodu nedostatku vrozene inteligence toho scanneru. Vzhledem k tomu, ze ten driver vetsinou je k dispozici akorat pro ty Widle a obcas pro OS X, jsme tam, kde jsme byli. Mozna nekdy priste, tak jako k tomu nakonec dospeli vyrobci u webkamer (ze jim to ale trvalo!).
Vy znáte nějaký veřejný standard pro zvukové, síťové a grafické karty, podle kterého by výrobci prováděli certifikaci? Já ne.
Scannery mají API TWAIN. Jde o pár funkcí pro zobrazení skenovacího dialogu a dodání výsledného obrazu. Bohužel pokud výrobce uvádí podporu rozhraní TWAIN, zdaleka to neznamená, že scanner bude opravdu fungovat. Výrobce nikdo nekontroluje, mohou tvrdit cokoliv. Na Linuxu vám potom TWAIN vůbec nepomůže, protože jde o API pro Windows.
Tiskárna s protokolem PS nebo PCL samozřejmě potřebuje ovladače. Tiskárny mají totiž různou technologii, různé podavače, svorkovače, tiskové rozlišení, počet tiskových barev, odlišné barevné prostory atd. V Linuxu se často používají generické drivery pro celou třídu zařízení (třeba PCL tiskárny). Ty pak čato neumí využít specifické funkce daného zařízení.
To neni mozne, urcite jste neco nepochopil. Coz LO dostatecne jasne nevysvetlil, ze pod Windows to funguje uplne VZDYCKY? :-)