Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Názor k diskusi Pokus o nákup firemního notebooku bez OS

Lael Ophir
Lael Ophir (neregistrovaný) ---.net.upc.cz
31. 12. 2009 21:40

Re: Pokus o nákup firemního notebooku bez OS

celé vlákno

Ehm… Kolik vydělá třeba Intel, Hitachi nebo NEC na prodeji distribucí a služeb kolem linuxu? Výrobci HW platí vývoj Linuxu v rámci svých marketingových bojů. Sun vidí konkurenta jménem Microsoft, a utrácí velké peníze jen aby mu jakkoliv snížil tržby (viz nákup, uvolnění a vývoj OpenOffice). Podobně IBM vidí jako super věc, když se Linux víc rozvine, protože to zasedí velkou ránu konkurentovi jménem Sun Microsystems (a ano, x86 business de-facto zabil Sun, protože poměr cena/výkon byl o řád lepší než co Sun kdysi nabízel). Výrobci HW mají jako další mitivaci ještě udržet nějakou alternativu k Microsoftu, protože se jim pak lépe vyjednává.

Proti open source jako uživatel nemám výhady. Když si koupím Oracle, a dostanu k němu zdroják, tak je mi to úplně jedno (ceteris paribus). Nepředstavuje to pro mě výhodu, ale ani překážku.
Problém představuje financování vývoje SW bez možnosti vázat užívání SW na nutnost finanční platby, protože to vylučuje zaplacení kvalitního vývoje (je to jednoduchá matematika). A dalším problémem je nutnost zveřejňovat můj vlsatní kód, pokud by v něm byl byť jediný řádek GPL kódu, nebo dokonce jen proti GPL kódu linkoval. Vyjma těchto dvou zcela zásadních problémů a jejich důsledků nemám problém :). Kdyby se nám open source vyplatil, dávno bychom tak aplikace psali.