„V případě Windows je silným motivem i vázání OEM licencí na HW počítače. K novému počítači si přece nebudete kupovat starý OS.“
Silny motiv vazani OEM licenci na HW PC. Tak to je posledne, co mamotivuje kupovat windows. Takto si len MS zarucuje trvaly prijem. Standartny PC ma zaruku 2 roky, ak sa vam pokazi po 2 rokoch PC, musite si kupit novu licenciu Windows (toho isteho, ak nevysiel novsi). To sa vam paci, to je motivacia???? Windows XP asi 6 rokov nemal ziadnu nahradu a za ten cas pri poriadnej smole (3× sa vam pokazi PC po zaruke) ate mohli kupovat 3× tu istu licenciu windows. Pri este vecsej smole, mozte kludne aj kazdy polrok (mesiac, den) kupovat novu licenciu windows – windows sa vam pokazia (kazdy ten polrok a musite ho preinstalovat) a vy mate za kazdym necitatelnu nalepku (mate aktivnu upratovacku co vam cisti aj PC a pri tom vam tu nalepku znehodnoti). MS ma „vychcanu“ licencnu politiku a neskutocne predrazene krabicove verzie. Takze ten silny motiv by som tu urcite nepouzival.
GPL, linux a podobne veci maju svoj zmysel a je dobre, ze su. Len pre kratkozrakost niektorych ludi, tie vyhody asi nikdy nepocitime.
Ja vam dam ku CocaCole iny priklad. Chlieb, co vy na to? Recept na chlieb je znamy a predsa ho robi kopa firiem a zije z neho a mi ho kupujeme. Kazdy si ho moze upravit, vylepsit podla svojej chuti. Ludia si kupuju chlieb od roznych vyrobcov, hoci by si ho mohli urobit aj doma. Ak by bol recept na chlieb uzavreny a mohla ho vyrabat iba jedna firma, tak ako by to potom vyzeralo? To, ze je recept znami, dava moznost jeho rozvoja alebo uprav dobrej veci. Co by nemuselo byt zarucene keby ho drzala jedna firma a nemala zaujem rozvijat to. Mohla by dokonca zrusit vyrobu a nanutit na nieco ine (v mnohych pripadoch sme takto nuteny,vela ludi si to ani neuvedomuje). Takto mame (ja aj vy) moznost jest chlieb. Co sa neda povedat napr. o MS a jeho windowsosch (98, 2000, XP). Sme nuteny prejst na novu verziu aj ked nechceme a nepotrebujeme.
Osobne by som bol za nieco take aby SW bol po niekolkych rokoch po skonceni predaja (podpory) volne dostupny. Napr ako je to pri hudobnych dielach (kde je ten cas neumerne prilis dlhy).
Skaza vsetkeho je kapitalizmus, trhova ekonomika, akciove spolocnosti, dozorne rady, burzy s cennymi papiermy… Zarabat a zarabat, to je jedno na com len zarabat a cim dalej tym viac a mat tolko penazi, ze neviem co s nimi. Mame pomylene zivotne hodnoty.
Je vela veci, ktore je potrebne zmenit ale ludia co maju na to vplyv a moc zmenit to, tak to nechu lebo by prisli o miliardy, miliony, luxus, ktory k plnohodnotnemu zivotu nepotrebuju ale si myslia, ze prave to je to prave. Ako som uz napisal GPL a podobne veci su dobra vec ale asi nikdy sa nepresadia. Lebo ludia su nenazrane svine a zavidia si aj to zle.
Vas pohlad ma jednu chybu, ze na vec sa pozerate z uzkej perspektivy, skuste sa pozriet na vec zo sirsej perspektivy a trosku hlbsie.
Aj moj pohlad ma jednu chybu a to sme my ludia.