Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Názor k diskusi Pokus o nákup firemního notebooku bez OS

Honza
Honza (neregistrovaný) ---.net.upc.cz
13. 1. 2010 20:51

Re: Pokus o nákup firemního notebooku bez OS

celé vlákno

OS není nedílnou součástí PC. V přirovnání ho beru spíš jako typ pohonu. Bez benzínu/nafty/ply­nu/hybrid/elek­tro je auto předimenzované těžítko. Zatímco při výběru typu pohonu mám možnost volby a konkurence funguje (nabízí, předhání se). V případě PC bez systému to drhne. Přitom výměna OS je záležitost primitivní (oproti předělání benzíňáku na nafťáček).

Pokud to přirovnám k nákupu – mám doma zásobu nafty (Linux) a tak bych chtěl auto se vznětovým motorem. O auto s benzínovým motorem zájem nemám. To, že jsou rezervní svíčky v ceně je mi opravdu k ničemu. Silně přitažené za vlasy – rád si vezmu auto bez motoru – doma si nainstaluji vyhovující motor na svou naftu – a vše bude dle norem. Tak proč je takový problém koupit auto bez motoru (každé přirovnání kulhá, tohle na obě nohy a ještě šilhá, přesto – OS není součástí železa jako je tomu u ABS).

Já to řešil tak, že jsem přešel ke konkurenci (svého času nabízel HP notebook s FreeDOS – což se dalo skousnout). Doma jsem měl připraven Linux a OEM Windows XP (zbyly mi po reklamaci notebooku, na systém se vrácení peněz nevztahovalo, Windows fungovaly :-) – co byste mi poradil? Koupit si verzi Home a nainstalovat legální Prof, abych tratil méně?