Já chci auto bez ABS, protože ho nepotřebuju, zbytečně auto zatěžuje a monopolním dodavatelem je BOSCH.
Vlákno názorů k diskusi Pokus o nákup firemního notebooku bez OS
Re: Pokus o nákup firemního notebooku bez OS
Zajimavý názor. Mám dojem že ABS je součástka do auta (resp. sada součástek), tedy část auta, ale nejsem odborník na ABS ani auta, takže se můžu mýlit.
Pokud tuto analogii přenesu na notebook a OS, napadá mě otázka, zda
je OS něco jako HW součástka do notebooku, a to asi neni ?
Myslim, ze prirovnani kulha. ABS mit nemusite a kdyz uz jej mate, hodi se, kdyz to nejmin cekate. Windows je neco, co tazatel nikdy potrebovat nebude. A to je rozdil. Zaplati za neco, co v zapeti smaze.
Nevím, v čem kulhá. Já ABS prostě nepotřebuji. Musím si to koupit s tím a vymontovat to.
A Windows se taky mohou hodit, když to nejméně čekáte.
Hloupý je už Tvůj první příspěvěk a tímto jsi to dorazil, :-)
Přirovnání neinformovaného blbce – Bosch rozhodně není monopolní a dnes už ani dominantní výrobce ABS
ale jinak hezký den
Ty si vymontováváš ABS z auta? Já windows z netbooku odstranil.
ABS je fyzicky produkt, zatimco Wokna jsou SW. Tazatel ma mozna koupenou korporatni multilicenci na Profi verzi a nechce se mu zbytecne priplacet za OEM Home, ktere stejne preinstaluje jinou legalni verzi.
Vymontované ABS můžeš prodat. OEM Windows jsou vázány na ten konkrétní kus železa.
Dělení na hmotné a nehmotné statky nemá smysl řešit, podstatné je něco jiného, a to zda OS je součástí počítače. V případě, že je, je to prodáváno jako celek a vše je v pořádku (stejně jako ABS v autě). V případě, že není součástí, pak už by to mohlo být pro ÚOHS. Rozlouskněte tuto otázku a získáte odpověď na tu původní.
Vždycky se najde alespoň jeden, který pochopí. A neřeší, jestli je BOSCH dnes monopolním dodavatelem ABS.
Sláva
OS není nedílnou součástí PC. V přirovnání ho beru spíš jako typ pohonu. Bez benzínu/nafty/plynu/hybrid/elektro je auto předimenzované těžítko. Zatímco při výběru typu pohonu mám možnost volby a konkurence funguje (nabízí, předhání se). V případě PC bez systému to drhne. Přitom výměna OS je záležitost primitivní (oproti předělání benzíňáku na nafťáček).
Pokud to přirovnám k nákupu – mám doma zásobu nafty (Linux) a tak bych chtěl auto se vznětovým motorem. O auto s benzínovým motorem zájem nemám. To, že jsou rezervní svíčky v ceně je mi opravdu k ničemu. Silně přitažené za vlasy – rád si vezmu auto bez motoru – doma si nainstaluji vyhovující motor na svou naftu – a vše bude dle norem. Tak proč je takový problém koupit auto bez motoru (každé přirovnání kulhá, tohle na obě nohy a ještě šilhá, přesto – OS není součástí železa jako je tomu u ABS).
Já to řešil tak, že jsem přešel ke konkurenci (svého času nabízel HP notebook s FreeDOS – což se dalo skousnout). Doma jsem měl připraven Linux a OEM Windows XP (zbyly mi po reklamaci notebooku, na systém se vrácení peněz nevztahovalo, Windows fungovaly :-) – co byste mi poradil? Koupit si verzi Home a nainstalovat legální Prof, abych tratil méně?
Přirovnání kulhá a silně, protože systémem ABS MUSÍ být už nějaký pátek vybaveno každé nové auto, jsou na to normy. Kdežto Notebook vybaven Win být nemusí, normy na to nejsou.
no, aby brzy nebyly :(
Windows být přímo uvedeny nemusí, stačí protlačit do zákonných norem něco jako „oficiálně certifikovaný OS“. Podmínkou certifikace přitom bude samozřejmě složení nějakého nemalého registračního poplatku, popř. oficiální zástupce (zodpovědná firma) v každé zemi. Takže zbude tak maximálně Apple, Win no a někde ještě velké (a placené) licence Linuxu (typu Red hat atd).
Ona stačí i taková „záludnost“, jako vyžadovat podporu :)
Petře, to je jako kdyby se auta dodávala i se spolujezdcem na vedlejším sedadle, a ty by sis nemohl vybrat, jestli to bude MUŽ, nebo ŽENA, nebo model mez spolujezdce. Prostě by ti někoho přidělili a ty bys s ním (a rodinou a dětma) musel následující roky jezdit. A on by ti do všeho furt kecal, když by to byl typ ŽENA (Windows).
Prosímtě příště trochu přemešlej než napíšeš nějakou hovadinu o ABS, moc děkuji!!!
ale v pri udrzani sa analogie s ntb,mozes beztrestne zastrelit toho prideleneho spolujazdca,vlastne staci ho iba vyhodit z auta.no nesmie ho nik iny zacat pouzivat ako spolujazdca alebo na hocico ine ;-)
:-D :-D
To ano, ale proč mám za spolujezdce zaplatit, když střílení spolujezdců není můj koníček? :-)
Přirovnání trošku mimo. Nechce si koupit jen část systému, ale celý. Odpovídající by byl motor nebo brzdový systém.
Proč by se měl kupovat PC nebo NB s OS?
Ano, základním problémem tohoto přirovnání je, že kdyby někdo dodával konkurenční a kvalitní ABS, které můžu v samoobsluze koupit a jednoduše připojit, tak bych asi taky chtěl mít možnost volby. Nebo se pletu a budu rád platit 2×?
Zkuste http://www.pclinux.c z/
Na doporuceni spravce stranek www.linux.cz Adama Pribyla uvadim link na http://www.pclinux.cz/, ktery se presne danou problematikou zabyva a lze na nej dalsi prodejce pridavat, resp. je vyhledavat.
Dovoluji si ocitovat i komentar Adama Pribyla, ktery myslim celkem trefne vystihuje tehdejsi situaci (bohuzel asi i dnesni):
> Pred lety jsem komunikoval s ruznymi prodejci PC/Notebooku u nas ohledne
> jejich nabidek na pocitace s Linuxem a nekteri se k tomu staveli tak, ze
> proste prodavaji co jim vyrobci dodaji, komunikace s vyrobci vetsinou
> nikam moc nevedla.
> Adam Pribyl
> Proc pouzivat linux
> http://proc.linux.cz/
> proc@linux.cz
No jo, jenze Windows nejsou ABS :) To je spis jen BS :) Spis bych pouzil prirovnani, ze to je podobne tomu, jako kdyby bylo levnejsi auto se silnejsim motorem, nez se slabsim :)
Není problém. To vám prodají, když ABS nebudete chtít, tak vám ho tam nedají.
kdyby jste si kupoval auto a rozhodl se pro benzinak, tak by vam nuceny sud nafty taky asi prisel zbytecny