Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Ubuntu 9.10 a potíže s grafikou

Pavlina1979
Pavlina1979
12. 1. 2010 15:50

Ubuntu 9.10 a potíže s grafikou

Nálepky: Ubuntu, nvidia, grafika

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou, protože už si nevím rady. Doufám, že se ve Vašich řadách nalézá nějaký velký odborník na linux, jelikož já jsem ve slepé uličce. Používala jsem distribuci Ubuntu od verze 7.10. Byla jsem s Ubuntu velmi spokojená. Kdykoliv, když jsem třeba bootovala z live CD, objevilo se mi na displeji po naběhnutí systému „Input not supported“, když jsem z live CD nabootovala v nouzovém režimu vše krásně naběhlo, já nainstalovala systém, který jsem poté spustila opět v nouzovém režimu a ihned nainstalovala odvadače od Nvidie a vše bylo v pořádku. Takhle to fungovalo až do vydání verze 9.10. Když z live CD 9.10 nabootuji v nouzovém režimu, objeví se mi na obrazovce nějaké systémové výpisy a příkazový řádek, zatímco obrazovka bliká. Zkoušela jsem vše, dokonce jsem zjistila, že když tam zadám při bootování parametr, myslím, že VESA=xxx, nebo VGA=xxx a trojmístné číslo určitého rozlišení a barevné hloubky, tak při jedné kombinaci mi to z live CD naběhlo, ale bez kurzoru. Nějakým zázrakem se mi nakonec Ubuntu 9.10 podařilo na disk nainstalovat, nicméně, nouzový režim nefungoval (příkazová řádka a blikající obrazovka) a když Ubuntu 9.10 nabootovalo normálně, tak se na obrazovce objevila změť čar a bodů. Bohužel nejsem v linuxu tak sběhlá, abych tento problém dokázala odstranit. Obrátila jsem se na české fórum o Ubuntu, ale tam mi nikdo nebyl schopen poradit.
Zkusila jsem i jiné distribuce. Stáhla jsem si nejnovější Fedoru, Open Suse a Linux Mint 8 a všechny distribuce dělají to samé. Tudíž se chci zeptat, jestli je v linuxovém jádře, které tyto distribuce používají nějaká závažná chyba.
Uvedu Vám konfiguraci mého počítače: AMD 3200+ 64, 2GB ram, 2 disky serial ATA 80GB (jeden Seagate, druhý Western digital), grafická karta Geforce 6600GT 128MB PCIE. Na stejném počítači mi běželo Ubuntu od verze 7.10 až do 9.04.
Já mám linux opravdu velmi ráda a opravdu nemám ráda windows, ale prostě mám pocit, že na svůkj počítač již nové verze distribucí prostě nedostanu a bohužel, mezi kamarády nemám nikoho, kdo by byť linux měl, natož aby mu rozumněl.
Budu moc ráda, kdyby jste mi mohli nějak poradit a nebo alespoň nasměrovat. Mockrát Vám děkuji.

s pozdravem
Pavlína

Peto Ju
Peto Ju (neregistrovaný) ---.kolej.mff.cuni.cz
12. 1. 2010 16:40 Nový

Re: poraďte prosím se zprovozněním Ubuntu 9.10, popřípadě Mintu 8

celé vlákno

Ahoj,

blikanie bol aspon u mna problem NVidie a starsich ovladacov na novsom kerneli/Xorgu. skus nabootovat do single user modu a tam odinstalovat ovladace NVidie z repo a nainstalovat ovladace priamo od NVidie (najlepsie beta z http://www.nvnews.net/…owthread.php?… ).

Priamo s blikajucou obrazovkou bez single user modu nespravis nic – nepopisala si to sice blizsie, ale u mna sa neslo prihlasit ani v terminali na tty1 (stale to blikalo). Ak ti to ide, tak by som hladal chybu inde.

Peto Ju

Flexas aura:43
12. 1. 2010 20:41 Nový

celé vlákno

Alebo skus sa dostat do recovery mode a do treminalu dat startx ci to pojde

Rovano
Rovano (neregistrovaný) ---.cust.nbox.cz
12. 1. 2010 21:29 Nový

celé vlákno

Anebo zkus to vlákno na Ubuntu fóru oživit :)

pepe
pepe (neregistrovaný) 81.0.195.---
15. 2. 2010 14:42 Nový

cerna obrazovka

celé vlákno

mam podobny problem,prosim poradte, mam dotaz ohledne grafiky…mam cca 10 let stare pc s grafikou nvidia geforce2 xm 400 …nejak tak tusim ale to je asi ted jedno, problem je v tom ze sem prepnul ovladac …v system-sprava-ovladace hardwaru na ten co me byl nabidnut(samozrejme nejaky nesvobodny) tak me to nedalo a zkusil jsem to(rikal sem si ze treba grafika bude lepsi a treba pujde na teto stare masine i 3d akcelerace)ovsem stal se pravy opak…po nacteni ubuntu nabehne jen cerana obrazovka…pred tim nebyl problem a cca 6 let me ubuntu bez problemu behalo…da se to nejak vratit?prosim poradte co s tim?a prosim polopaticky…sem la­ma

lo0m
lo0m (neregistrovaný) ---.unipex.cz
15. 2. 2010 15:04 Nový

Re: cerna obrazovka

celé vlákno

nvidia (bohužel jako ATI) už některé modely nepodporuje.. pomoci ALT+F1 se prepnete do konzole, prihlaste se a odinstalujte ovladace – pomoci..

1. sudo dpkg –get-selections | grep nvidia

vypise instalovane balicky se slovem nvidia.. melo by to vyhodit vas nesvobodny ovladac.. řekněme například nvidia-glx-180

2 sudo apt-get remove nvidia-glx-180

kde nvidia* je samozřejmě název vašeho driveru..

3. restartujte X (nebo pocitac)

Adam Schubert aura:49
17. 2. 2010 6:40 Nový

Re: Ubuntu 9.10 a potíže s grafikou

celé vlákno

Zkuste system nabootovat v single user modu jak tu jiz bylo receno (v grubu stisknete e na aktualnim commandu na konec dejte „-S“ pokud nebude fungovat tak „single“ a enter pote zmacknete b pro boot)

system by se mel zastavit pred pokusem o start X a mel by chtit root heslo (takze mu ho dejte)
pak dejte prikaz nano /etc/X11/xorg.conf (mel by se otevrit editor s jiz existujcim xorg.conf) tam nejdete sekci driver kde bude napsano pravdepodobne „nvidia“ , tu nahradte za „vesa“ ,dale dejte ctrl+o pro ulozeni a pote prikaz reboot , ted nechte system normalne bootovat, vse by melo nabehnout ve vesa modu(tzn zadna 3D akcelerace etc.) v grafickem prostredi zkuste re/instalovat graficky ovladac, popripadne odinstalovat a nainstalovat driver primo z webu nvidie, pote zase zeditujte pod rootem xorg.conf kde v sekci driver kde nahradite „vesa“ za „nvidia“ (pokud se to pri instalaci neprepsalo samo) , pak reboot a treba to pojede :-D

pokud to ani tak nepojede tak znovu nabootujte ve vesa modu a zkopirujte sem do fora soubor /var/log/xorg.0.log (nebo podobny nazev, proste txt soubor s nazvem xorg) ,podle tohoto souboru toho muzu vice vycist
pokud nevite jak na to tak mi napiste na meila ;-)

JardaP . aura:24
17. 2. 2010 8:21 Nový

celé vlákno

Nojo, ale jake je root heslo na Ubuntu, pokud si uzivatel nerozchodil roota?

19. 2. 2010 1:55 Nový

celé vlákno

ja mam pocit ze tam se spusti nejaky opravny mod ci co , a tam staci vybrat ze chces root shel a pusti te to tam bez hesla(ubuntu nevedu,ani sudo, jen jsme to takhle meli ve skole, nwm jak je to u new verzi bo jak to zavysi na konfiguraci)

19. 2. 2010 8:21 Nový

celé vlákno

To mi pripada dost divne, to by byla dost festovna bezpecnostni dira. Root na Ubuntu neni bez hesla, akorat ma nastavene nejake nahodne heslo a to vy neznate. Ja mel na Ubuntu nastavene moje heslo a jestli se pamatuji, tak pri spusteni opravneho modu jsem ho musel zadat. Ubuntu uz ale nemam, tak to nezkusim. Rekl bych, ze jestli si nekdo nerozchodil root, tak ma smulu. Leda tak opravny mod z instalacniho CD, pokud tam neco takoveho je.

jirik
jirik (neregistrovaný) ---.164.broadband12.iol.cz
19. 2. 2010 22:53 Nový

celé vlákno

V Ubuntu ma uzivatel jenz provadel instalaci nastavena opravneni, jenz mu dovoluji system spravovat, a uzivateli root nastavi nahodne heslo. Uzivatel, jenz provadel instalaci pak pri pokusu o konfiguraci systemu zadava sve heslo, a ne heslo root-a. Obdobne funfuje i prikaz „sudo <nejaky prikaz>“. Je treba zadat heslo uzivatele, jenz „sudo …“ spustil, ne heslo root-a. <nejaky prikaz> je pak spusten s opravnenimi uzivatele root.

20. 2. 2010 8:14 Nový

celé vlákno

Ano, to vim. Zkuste si ale spustit Ubuntu v single modu. Jste dotazan na heslo roota, ne na jmeno uzivatele a jeho heslo. Cili predpokladam, ze kdyz jste si nerozchodil roota, vznikne vam zde problem.

21. 2. 2010 1:57 Nový

celé vlákno

Nam ve skole stacilo stisknout enter (heslo roota bylo praznde :-D)

Michal Kral aura:43
19. 2. 2010 8:42 Nový

celé vlákno

Zpusob, ktery pouzivam a zatim vzdy zabral, na vsech pc, co spravuji:

1) Pri instalaci zaskrtnout zachrany graficky rezim, tusim pod volbou F5 nebo F6 na boot menu

2) Po dokonceni instalace a nastartovani noveho systemu by melo byt velmi nizke rozliseni, tusim 800×600

3) otevrit konsoli/termi­nal/xterm, proste prikazovou radku

4) (neni nutne, ale vhodne) vytvorime heslo pro roota
sudo su
zadame heslo naseho uzivatele
jsem prihlaseni jako root
passwd
zvolime nove heslo roota
prikazem exit a nasledne su – (su mezera pomlcka) otestujeme, ze nove heslo zabralo

5) sudo apt-get install envyng-core

6) sudo envyng -t

7) nainstalujeme nvidia ovladac dle pokynu na obrazovce

Nevim, jak u ATI, tu jsem nikdy nemel, u Intel grafiky jsem nic neinstaloval, jadro vse obstaralo

helikaon
helikaon (neregistrovaný) 81.25.16.---
19. 2. 2010 14:51 Nový

celé vlákno

Zdravim Vas,
co jsem tak koukal, mnoho lidi reportovalo tento problem na ubuntu s vasi grafikou.
co zkusit nabootovat v recovery modu, prihlasit se a
sudo apt-get install nvidia-glx-185

jestli to probeh ne ok, potom:
sudo nvidia-xconfig

pokud to neprobehne, postnete error messages

Pavlina1979
Pavlina1979 (neregistrovaný) ---.net.upc.cz
9. 3. 2010 16:01 Nový

celé vlákno

Děkuji všem za rady. Chtěla bych zde napsat, že u mě v případě Ubuntu 9.10 nefunguje záchranný mód. Po jeho použití se dostanu pouze k blikající obrazovce s příkazovým řádkem. Tudíž tudy cesta nevede. Prostě na můj počítač vezi 9.10 nenainstaluji. Počkám si na 10.04, ta už by snad mohla fungovat. Do té doby to nějak musím přežít s windowsi. Každopádně, všem ještě jednou děkuji za rady.

Daja51
Daja51 (neregistrovaný) ---.eurotel.cz
9. 3. 2010 17:20 Nový

celé vlákno

Psal jsem to na Ubuntí forum, a pak se tu ozval Rovano že můžeš svůj dotaz zkusit oživit a věřmi že minimálně Arrange, Rovano ti pomůžou !

A kam si zadávala ty parametry Vesa… do Terminálu nebo do zaváděcích parametrů jádra, tzn. ještě před tím než jádro začne nahrávat ovladače ?

Pavlina1979
Pavlina1979 (neregistrovaný) ---.net.upc.cz
9. 3. 2010 17:45 Nový

celé vlákno

ty paramatry, je to vga=795, což je určeno pro rozlišení 1280×1024×24b jsem zadávala před spuštěním live CD, poté, co jsem ubuntu nainstalovala jsem nebyla schopna přijít na to, jak tento parametr nastavit tak, aby se spouštěl při normálním bootování. Protože, pokud by mi systém takto naběhl, tak bych pak nainstalovala grafické ovladače a parametr vga=795 odstranila, aby už se při bootovani nepoužival a myslím, že by mě to mělo fungovat. Nicméně, zkoušela jsem Ubuntu 10.04 Alpha3 a tam mi naběhne systém z livecd do grafické podoby i bez pomoci ho zpouštět v záchranném režimu, tak jsem systém zkusila nainstalovat, ale ejhle, když poprvé naběhl, tak se na obrazovce objevil jenom nějaký šum. Nicméně, pomocí ALT+F1 jsem se přepla do textového režimu, vypla xserver pomocí příkazu „sudo /etc/init.d/gdm stop“ a naisnatalovala ovladače, které jsem stáhla přímo z webu nvidie. Jaká byla moje radost, když po dalším naběhnutí systému na mě vyskočila normální pčihlašovací obrazovka. Nicméně i přes to, že jsem tam měla naistalované ovladače od nvidie mi okamžitě vyskočila hláška, že jsou k dispozici ovladače a já (a to jsem asi neměla dělat) jsem jedny z nich nainstalovala. Takže jsem je vlastně přeinstalovala přes ty ovladače, které byly přímo z webu nvidie. No a při dalším resetu počítače mi místo přihlašovací obrazovky naskočilo na monitoru „input not supported“. Po třetím restartu opět naběhla přihlašovací obrazovka a vše fungovalo jak má, tak jsem zkusila opět restart a opět input not supported. Tak jsem si tam zase hodila windows a čekám na finální verzi 10.04, protože se zdá, že ta by už konečně mohla u mě fungovat. Uff, doufám, že jsem to napsala nějak srozumitelně.

guest
guest (neregistrovaný) ---.eurotel.cz
9. 3. 2010 20:03 Nový

celé vlákno

Aha, a když tedy spustíš installcd a naběhne ta rozmazané X, jde klávesovou zkratkou Ctrl+Alt+F1 až F5,
vyvolat terminál nebo klávesnice nereaguje. Pokud ne!
Nevyřešíš to jinak než přes to Livecd…!

Napadá mě asi nejjednodušší možnost. Spustit z toho Livecd, gnome-terminál/konzoli a přepnout se do toho installubuntu „chroot(em)“
Problém je že nevím strukturu Ubuntího9.10 Li­vecd!

Zkus se opravdu zeptat na Ubuntím-fóru!

Školení: Django framework: Struktura a základy vývoje (nejen) webových aplikací

Django je vyspělý webový framework napsaný v jazyce Python, který podporuje extrémně rychlý vývoj společně s dodržováním principů dobrého návrhu. Snaží se co nejvíce automatizovat a drží se principu DRY (z anglického Don't Repeat Yourself — neopakuj se).

• Instalace potřebného softwaru
  • Programování v Pythonu: příkazy, funkce, datové typy, moduly, objekty, výjimky
  • Struktura aplikace v Djangu
  • Typické záležitosti webových aplikací: Napojení na databázi, zpracování vstupu od uživatele, přihlášení či generování dynamického obsahu.
  • Implementace principu MVC: modely, pohledy (views) a šablony
  • Seznámení s užitečnými komponenty frameworku Django
  • Šikovné praktiky

Podrobnější informace a přihláška