Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Vlákno názorů k diskusi Ubuntu 9.10 a potíže s grafikou

Adam Schubert aura:48
17. 2. 2010 6:40

Re: Ubuntu 9.10 a potíže s grafikou

Zkuste system nabootovat v single user modu jak tu jiz bylo receno (v grubu stisknete e na aktualnim commandu na konec dejte „-S“ pokud nebude fungovat tak „single“ a enter pote zmacknete b pro boot)

system by se mel zastavit pred pokusem o start X a mel by chtit root heslo (takze mu ho dejte)
pak dejte prikaz nano /etc/X11/xorg.conf (mel by se otevrit editor s jiz existujcim xorg.conf) tam nejdete sekci driver kde bude napsano pravdepodobne „nvidia“ , tu nahradte za „vesa“ ,dale dejte ctrl+o pro ulozeni a pote prikaz reboot , ted nechte system normalne bootovat, vse by melo nabehnout ve vesa modu(tzn zadna 3D akcelerace etc.) v grafickem prostredi zkuste re/instalovat graficky ovladac, popripadne odinstalovat a nainstalovat driver primo z webu nvidie, pote zase zeditujte pod rootem xorg.conf kde v sekci driver kde nahradite „vesa“ za „nvidia“ (pokud se to pri instalaci neprepsalo samo) , pak reboot a treba to pojede :-D

pokud to ani tak nepojede tak znovu nabootujte ve vesa modu a zkopirujte sem do fora soubor /var/log/xorg.0.log (nebo podobny nazev, proste txt soubor s nazvem xorg) ,podle tohoto souboru toho muzu vice vycist
pokud nevite jak na to tak mi napiste na meila ;-)

JardaP . aura:24
17. 2. 2010 8:21

Nojo, ale jake je root heslo na Ubuntu, pokud si uzivatel nerozchodil roota?

19. 2. 2010 1:55

ja mam pocit ze tam se spusti nejaky opravny mod ci co , a tam staci vybrat ze chces root shel a pusti te to tam bez hesla(ubuntu nevedu,ani sudo, jen jsme to takhle meli ve skole, nwm jak je to u new verzi bo jak to zavysi na konfiguraci)

19. 2. 2010 8:21

To mi pripada dost divne, to by byla dost festovna bezpecnostni dira. Root na Ubuntu neni bez hesla, akorat ma nastavene nejake nahodne heslo a to vy neznate. Ja mel na Ubuntu nastavene moje heslo a jestli se pamatuji, tak pri spusteni opravneho modu jsem ho musel zadat. Ubuntu uz ale nemam, tak to nezkusim. Rekl bych, ze jestli si nekdo nerozchodil root, tak ma smulu. Leda tak opravny mod z instalacniho CD, pokud tam neco takoveho je.

jirik
jirik (neregistrovaný) ---.164.broadband12.iol.cz
19. 2. 2010 22:53

V Ubuntu ma uzivatel jenz provadel instalaci nastavena opravneni, jenz mu dovoluji system spravovat, a uzivateli root nastavi nahodne heslo. Uzivatel, jenz provadel instalaci pak pri pokusu o konfiguraci systemu zadava sve heslo, a ne heslo root-a. Obdobne funfuje i prikaz „sudo <nejaky prikaz>“. Je treba zadat heslo uzivatele, jenz „sudo …“ spustil, ne heslo root-a. <nejaky prikaz> je pak spusten s opravnenimi uzivatele root.

20. 2. 2010 8:14

Ano, to vim. Zkuste si ale spustit Ubuntu v single modu. Jste dotazan na heslo roota, ne na jmeno uzivatele a jeho heslo. Cili predpokladam, ze kdyz jste si nerozchodil roota, vznikne vam zde problem.

21. 2. 2010 1:57

Nam ve skole stacilo stisknout enter (heslo roota bylo praznde :-D)