Ahoj,
mám problém s DHCP. Mám nastavený v dhcp.conf v adresáři etc, nastavené MAC adresy a k nim přiděluji adresy. Dříve nastavené adresy fungují (nenastavoval jsem je já). Je potřeba, aby se změny projevily restartovat službu DHCP? Děkuji
DHCP a přidělování podle MAC
DHCP a přidělování podle MAC
Re: DHCP a přidělování podle MAC
celé vláknoRTFM. Patrne je treba restartovat DHCP daemon nebo mu poslat sighup. To ale zalezi na tom, jaky pouzivate DHCP daemon, coz tady ani nepisete. Cili manual napovi.
celé vláknoOmlouvám se, manuál jsem četl, přebral jsem zprávu linuxového serveru, takže nabírám zkušenosti a lidi co hned blafnou RTFM mám fakt rád…také jste začínaly od nuly.
K tématu: Požívám ISC DHCP,
takže očekávám klepnutí z konzole: /etc/init.d/dhcpd restart
Naběhnutí se dá čekat do 10 s?
Mohou se vyskytnou nějaké problémy?
celé vláknoAno, ten příkaz je správně. Mělo by to restartnout téměř okamžitě. Napíše to „vypínám DHCP… zapínám DHCP“ mělo by to být skoro hned. Problémy se vyskytnout můžou, pokud bude nějaká chyba v konfiguraci.
celé vláknoNezlobte se, ale kdyz se ptate na problem s DHCP a nenapisete, o jaky DHCP server se jedna, tezko vam nekdo muze poradit vice, nez RTFM. Problem neni v tom, ze se ptate, ale ze se ptate blbe. BTW, restartem DHCP serveu tezko neco zkazite. Je urcite tak rychly, ze si toho nikdo ani nevsimne.
celé vláknoDěkuji za rady, restart DHCP proběhl v pořádku. Sice je to mimo téma, ale chci se zeptat jakou knihu byste doporučily na správu sítě linux, poppřípadě windows? Nejcenějším zdrojem je bezpochyby internet, ale hodil by se nějaký ucelený přehled na jednom místě. Popřípadě je nějaký dobrý internetový zdroj?
celé vláknoUz jste se zkousel koukat do knihovny Rootu? http://www.root.cz/knihy/ Treba tam neco pro vas je. Rada tech knih by mela existovat i v papirove podobe, pokud vas dostatecne zaujmou.
celé vláknotak ja bych to delal takto ( a delam )
mam naskriptovane auto deploy a backup configu a to ne jen na isc-dhcp ale i na weby, mail, dns atd atd…
ja mam svoje admin scripty pro dhcp v /opt/bcs/dhcp/scripts/
ls /opt/bcs/dhcp/
backup
etc
data
bin
v data mam konfigurak dhcp server ktery menim..
muj script deploy(ktery volam po zmenach) udela toto:
z /etc/ vezme configurak dhcp server a zkopiruje ho to backup/20100110/a da mu unikatni priponu
udela zakladni validaci meho noveho konfiguraku
reloadne dhcp server… pokud se to neodari vrati stary konfigurak zpet a nastaruje dhcp znovu…
je to trosku slozitejsi ale tot je zjednoduesny popis, protoze pro me dela 15 sysadminu a kazdy muze delat zmeny je to nutnost…
my vlasnte nikdy manualne zmenu do konfiguraku nedelame, vzdy jen do kopie co se pak deplojuje
ja snad budu muset dat dohromady skoleni jak spravovat unix/linux efektivne ;-), bych na tom mohl vydelat nejaky ten peniz… ;0)
tonda.
tak by to melo byt v postate vsude, i kdy je jen jeden admin..
celé vláknoNapadlo mne pro tyto a podobné případy použít třeba git. Dělá to tak někdo?
celé vláknoNaco to cele koplikovat dalsim scpriptem, kdyz co cel zvladne DHCP konfigurace. A to ze edutuju konfigurak se pozna, protoze se zamkne..proc si zjednousit spravu, kdyz to jde komplikovane…
NN
celé vláknoAno, co já pamatuji tak se doporučovalo RCS, ale používalo se i CVS a později svn. Dnes je samozřejmě lepší používat git, spojuje výhody RCS (uložení v místě), CVS (větve) plus mnohem, mnohem víc.
Školení: Pokročilejší kurz jazyka Java
Java je multiplatformní programovací jazyk, který vytvořila a vyvíjí společnost Sun. Java je silný, objektově orientovaný jazyk se širokou komunitou, nabízející především vysokou produktivitu vývoje.
- Práce s řetězci
- Regulární výrazy
- Kolekce
- Generiky
- Smyčka typu "for" ve verzi Java 1.5
- Výčty
- Vlákna, synchronizace
- Polymorfismus, RTTI
- Java Beany
- JDBC (práce s databázemi)
- GUI (knihovny AWT a Swing)
- Java na serveru (servlety, JSP)