Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Vlákno názorů k diskusi Kam se v Ubuntu ztratila paměť?

durino13
durino13 (neregistrovaný) ---.gdmelectronics.sk
20. 1. 2010 13:49

Re: Kde je pamet? (ubuntu 9.10)

Pokial viem, tak vyuzitie pamati zavisi na OS. A ten sa vzdy snazi vyuzivat max RAM. Aj ked ti nic na masine nebezi, pamat by mala byt zaplnena skoro na max .. Nepotrebne stranky z pamati sa vyhodia, ked bude OS potrebovat miesto a to uz nebude.

IMO, to ze mas pol giga pamati prec a dokopy ti nic nebezi, je normal ..

Atrament
Atrament (neregistrovaný) 80.47.164.---
20. 1. 2010 13:59

Teď jsem si zkusil shodit to do textové konzole (takže skoro nic neběželo a sitace tedy podobná jakou by měl mít dotazující) – výsledek byl 25 procesů a 35 mega zabrané paměti. Proč by v takovém případě měl systém zabírat půlgiga paměti a co by na tom mělo být normální??

durino13
durino13 (neregistrovaný) ---.gdmelectronics.sk
20. 1. 2010 15:03

1.
Nabootuj do linux konzoly. Pozri si spotrebu pamati (moze byt 35MB).

2.
Spusti si X window (vybehne spotreba na ~200MB)

3.
Zatvor X window a pozri sa na spotrebu. Neklesne na 35MB, zostane okolo ~200MB ..

Su to relativne cisla, ale linux nevycisti celu pamat.

Atrament
Atrament (neregistrovaný) 80.47.164.---
20. 1. 2010 15:21

jistě, zůstane to v cache (pro případné rychlejší znovunačtení), ale např. htop mezi tím co je v cache a co je opravdu used rozlišuje a je to v něm dobře vidět. A tím co je v cache se přece zabývat nemusím, v okamžiku kdy tu pamět budu potřebovat na něco jiného ji bez řečí dostanu…

Ale tazatel jasně psal, že tam neběží nic, proto byla ta spotřeba (nakonec teda vysvětlena těmi vmware tools) extrémně vysoká. Pokud nabootuješ do textové konzole tak se ti pamět nenacachuje dále dopředu, zůstane to na těch čistých ± 35 megabajtech. Aspoň já jsem tedy nezažil, že by se mi rovnou do paměti nacachovala Xka a KDE. Tak se stane až ty KDE pustím. A to on nepouštěl, proto by měl mát v cache a v paměti celkem minimum. I těch obsazených 150 co mu teda teďka zbývá po odečtení těch cca 200 mega za ty vmware tools mi přijde hodně.