Ono to není zase tak hrozné. Pěkný návod má na webu Michal Čihař a ještě jednodušší postup je na wiki Ubuntu. Ten druhý by měl stačit.
Vlákno názorů k diskusi Překlad a balení balíčku pro Debian
Re: Překlad a balení balíčku pro Debian
Nic jednodussiho neni? Nejake klikatko, kde by to clovek naklikal a pak by uz jen povysoval verze a balil?
Jako ty navody jsou super, ale z tohodle systemu u nas ve firme vznikl dalsi varianta debhelperu, ktera si to pripravi sama pokud dodrzujeme zakladni pravidla, Bohuzel ji nemohu pouzit, porusil bych licencni podminky. Ten team na tom obetoval pres 10md… sorry, ale to je fakt TOO COMPLICATED.
PS: Sorry, ale odkazat mne na 12 dilny serial o baleni, to si delate legraci pane Krcmar :-)
Noo pokud si vyrost z tvorby balících skriptů, tak si během svého dospívání měl spoustu příležitostí přijít na to, jak to zautomatizovat…
Balící skripty jsem psal hlavne pod windows, poslední dobou v NSISu. Měl jsem i vlastní balič, který na stisk jednoho tlačítka ve visual studiu ubalil celý projekt do instalačního samorozbalovacího exe a ten poslal na server. Motivací bylo zejména to, že celý projekt se balil asi 5 hodin (takže v noci).
Teď už delší čas programuju pod linuxem a zatím jsem využíval práci jiných. Bohužel mám další projekt, kde už se na přáci jiných nemohu spolehnout.
Já vlastně jediný co potřebuju, aby mi něco ubalilo balíček v takovém stavu, v jakém mu vyrobím strukturu. Prostě jako bych to balil do zipu s podadresáří. Já mu napíšu co bude v /usr/lib a v /usr/include a at se to postará o instalaci a deinstalaci. Nic víc. Už jsem si celkem jednoduše vyřešil makefile, z Eclipse lze jednoduše vyexportovat.
Prostě jako bych to balil do zipu s podadresáří. No vždyť deb taky není nic jiného než komprimovaný ar archiv. Stačí si tedy udělat správnou strukturu a zabalit to.
Udělej si adresář třeba „aplikace“ a nech do něj make installnout tu tvoji aplikaci. Pak si v adresáři „aplikace“ udělej podadresář DEBIAN a v něm jediný soubor s názvem „control“
Obsah souboru control může být třeba následující:
Package:
Version:
Section:
Priority:
Architecture:
Depends:
Maintainer:
Description:
za dvojtečku jenom dopiš své informace (název balíčku, číslo verze, atd)
pak příkazem dpkg-deb -b „cesta_k_adresari_aplikace“ jmeno_balicku.deb vytvoř balíček.
Samozřejmě jsou i jiné cesty…
Což je mimochodem ten „složitý“ postup, který jsem linkoval hned na začátku.
Super návod, díky. Vyzkouším a pokud to bude chodit, tak bezva.
Takhle si představuju jednoduchý návod.