Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Vlákno názorů k diskusi Počítač se přehřeje a zamrzne

marwyn
marwyn (neregistrovaný) 82.150.162.---
23. 2. 2010 18:56

Re: Počítač se přehřeje a zamrzne

Jak už tu kdosi napsal, zkusil bych to nejdřív zbavit prachu, pokud to nepomůže, zaměřil bych se na zdroj. I kvalitní po roce ztratí cca 20% výkonu a při větším zatížení v kombinaci s vyšší teplotou může dělat psí kusy.

Daja51
Daja51 (neregistrovaný) ---.eurotel.cz
24. 2. 2010 2:53

Nejede procesor na CPU a GPU stále na plný výkon ? Jakou máte teplotu CPU…
Optimum by mělo být asi 45–65°C.

aaa
aaa (neregistrovaný) ---.europe.hp.net
24. 2. 2010 13:53

teplotu CPU/GPU zistis cez lm_sensors ;-) (man sensors)

wmatex
wmatex (neregistrovaný) ---.189.broadband7.iol.cz
24. 2. 2010 21:31

Teplota CPU nestoupne přes 60°C, ani když hraju tu nejvymakanější hru, ale teplota GPU stoupá a stoupá a když přeleze přes 60°C, tak se obvykle sekne.
Divný je, že větrák na kartě je stále na 27% a za žádný okolnosti se nezrychlí.

Daja51
24. 2. 2010 21:47

Podle mě to to sekání nesouvisí s teplotou když popisuješ že mají CPU/GPU kolem 60°C.
Chtěl bych se zeptat jestli nejedeš na vlastním sestaveném jádře? A jaký distro máš ? Já se problém se zamrzáním měl taky když sem používal Ubuntu9.04 ale po prvních aktualizací jádra jsem se zamrznutím nesetkal.
Teď používám Gentoo s vlastní konfigurací a se zamrzáním jsem ještě problém neměl.

wmatex
24. 2. 2010 23:02

Dřív jsem měl Ubuntu 9.10 – stejný problém.
Teď mám Gentoo (vlastně sestavené jádro) – stejný problém.

JardaP . aura:24
24. 2. 2010 22:23

Zkousel jste, jestli by se mu dala rucne menit rychlost a nastavit ho treba na 50%?

wmatex
24. 2. 2010 23:06

Myslíte větrák na grafické kartě? Ve windowsu jo, ale na linuxu jsem našel pouze nvclock a to nepodporuje mojí kartu.

JardaP . aura:24
24. 2. 2010 23:29

Jo, ale pres lm_sensors nebo jak se to, se k tomu nedostanete?

internetovy troll
internetovy troll (neregistrovaný) 62.168.56.---
25. 2. 2010 7:55

To je divne, ja mam ATI HD4850 a GPU se mi zahriva az k 90stupnum a nic se mi neseka.....
neee ted vazne… Pokud mate svoji NV stale v zaruce, nebal bych se a sel ji vratit a trval bych na tom ze se v zatezi seka

Daja51
25. 2. 2010 18:28

Já Vám to věřím, záleží na modelu. Já mám třeba (C2D P8600) a ten má hranici 105°C a pokud té hranice dosáhne tak jeho vlastní ochrana vypne počítač. Už se mi to několikrát stalo při kompilaci toolchainu. Musel jsem ho umístit na parapet okna aby se stačil ochlazovat. Stane se to pokud se za sebou kompilují věci jako glibc a gcc a nebo OpenOffice. Při normální kompilaci se stačí uchlazovat i v místnosti.
Tak to sem trochu odbočil.

Gpu jsem neměřil ale vím že třeba bejvalá NV6200 měla hranici přes 120°C, přesně si to nepamatuju.

wmatex
25. 2. 2010 21:39

Moje Nvidia taky píše že má limit 105°C, ale když dosáhne cca 60°C, tak se to sekne.

Daja51
25. 2. 2010 22:44

A ovladač pro Graf.kartu máte proprietární nebo ten co je v kernelu nebo i svobodný mimo jádro ?
Ne že by jsem uměl pak odpovědět ale třeba kdo používá ten samý s tou samou verzí, vám řekne víc.
Máte nějaké varování/chyby ve /var/log/Xorg0.log nebo nějakou nejasnost ve výstupu
dmesg

Ještě bych zkusil sestavit náhradní jádro pomocí genkernelu a vyzkoušet to s ním jestli budou problémy trvat, popřípadě pokud máte Windows spustit náročný benchmark na grafiku.