Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Samba - extrémně pomalé načítání roamujících profilů

tutti frutti
tutti frutti
3. 3. 2010 13:53

Samba - extrémně pomalé načítání roamujících profilů

Na Gentoo x64 (velmi slušně dimenzovaný, čtyřjádro, gigabajty RAM, load average: 0.02, 0.03, 0.06; Timing buffered disk reads: 430 MB in 3.00 seconds = 143.31 MB/sec) mám Sambu 3.0.37 (poslední stabilní verze). Je na ní zapnuta podpora serverových (roamujících profilů). Ta vcelku dobře funguje. Problém začal být s jednou stanicí, kde přihlášení do Windows trvá desítky minut. U ostatních stanic v síti (podobné HW konfigurace jako pomalá stanice) vše funguje dobře.

Zkoumal jsem profil problematické stanice a zjistil jsem, že obsahuje přes 20 tisíc souborů a celkem několik GB dat. Problém jsem zúžil na několikagigabajtový PST z Outlooku, který jsem přesunul z profilu uživatele na síťový disk. Čekal jsem, že tím bude problém vyřešen.

Bohužel, není zcela. Po odhlášení ze stanice (a tedy aktualizaci profilu na serveru) jsem prozkoumal Sambový adresář s profily a zjistil jsem, že souborů změněných v daný moment je několik desítek o souhrnné velikosti 50MB. Přesto dalším přihlášení na stanici trvalo skoro 10 minut (vše na 100Mbit síti). To je sice zřetelné urychlení, ale pořád mi to přijde dost na to, že celý profil byl přesně v tom stavu, v jakém byl před asi 20 minutami uložen a tudíž teoreticky k synchronizaci mezi serverem a klientem není vůbec nic.

Máte někdo tušení, co prověřit? Jak se vlastně serverový profil chová? Čekal bych, že zkontroluje, zda u souboru sedí atime a velikost a to je vše. Nedokážu si představit, že u bratru 20 tisíc souborů by server porovnával tyto údaje 10 minut.

Dík za jakékoliv tipy, které mi mohou pomoci. Strýček Google něco našel, ale prakticky nic k věci. Díky.

had
had (neregistrovaný) ---.loreal.com
4. 3. 2010 17:45 Nový

Re: Samba - extrémně pomalé načítání roamujících profilů

celé vlákno

ahoj,

jen střelím od boku, nemáš nastavený zbytečně velký IE tempy? ty tisíce maličkých souborů dají zabrat. Mě to po čase brzdilo znatelně.

Filip Jirsák
Filip Jirsák (neregistrovaný) 78.108.97.---
4. 3. 2010 17:51 Nový

celé vlákno

Windows při přihlášení kopírují celý profil ze serveru na počítač a při odhlášení zase zpět. Místní kopie profilu na počítači je určená pouze pro případ, kdy je profil na serveru úplně nedostupný (takže je lepší místní kopie rovnou mazat, ať zbytečně nezabírají místo). Jediná možnost je ze síťového profilu vyhodit vše, co tam být nemusí – dočasné soubory (např. cache prohlížeče), složku Dokumenty přesměrovat na síťový disk, instruovat uživatele, aby neukládali velké soubory na Plochu.

Lol Phirae
Lol Phirae (neregistrovaný) ---.broker.freenet6.net
4. 3. 2010 18:48 Nový

celé vlákno

Presne tak. Chova se to naprosto nepouzitelne, a to i ve Viste a W7. Tuhle blbost je nejlepe zrusit a zabyvat se pouze zmenou umisteni takovych veci, jako jsou dokumenty, obrazky apod.

tutti frutti
4. 3. 2010 21:28 Nový

celé vlákno

Obávám se, že nemáte pravdu. Na stejné síti jsou stanice, jejichž profil je poměrně velký a problémy s tím nejsou.

Navíc jsem teď ověřoval, že čas modifikace naprosté většiny souborů v profilu na linuxovém serveru mají ctime či mtime i několik let zpět, což podporuje mojí teorii, že se kopíruje jen _něco_, v žádném případě ne profil jako celek.

Lol Phirae
Lol Phirae (neregistrovaný) ---.broker.freenet6.net
4. 3. 2010 22:13 Nový

celé vlákno

Tak kdyz myslis. Proste se kopiruje vzdy komplet profil, jestli tomu veris nebo ne je fakt tvoje vec. Profile and Folder Redirection In Windows Server 2003 napr. Proste dokud nepresmerujes drtivou vetsinu obsahu toho profilu na sitovou slozku, bude se to cela kopirovat tam a zpet.

Maja
Maja (neregistrovaný) ---.dataapex.cz
5. 3. 2010 9:33 Nový

celé vlákno

to neni chyba ale featura :-) MS sam doporucuje velikost profilu osekat na cca 30MB a asi vic proc.

Tomáš
Tomáš (neregistrovaný) ---.fio.cz
5. 3. 2010 9:51 Nový

celé vlákno

Ještě bych prozkoumal profil, jestli v něm neexistují zástupci na nějaké síťové prostředky nyní již nedostupné. Typicky shortcuty na ploše na síťové disky, neexistující tiskárny apod.

Školení: Zavedení Google Apps do firmy

Cílem školení je provést účastníky jednotlivými kroky zavedení Google Apps na vlastní doménu a seznámit je se základy administrace, aby byli schopni Google Apps sami udržovat a rozvíjet dle potřeb. Účastníci se také dozví, jak používat základní služby v balíku Google Apps (Gmail, Kalendář, Dokumenty a Weby Google) a jaké jsou možnosti jejich využití ve firmě.

Podrobnější informace a přihláška