Téma 45. týdne: Jaký souborový manažer používáte?
Petr Krčmář
7. 11. 2005 13:19
Téma 45. týdne: Jaký souborový manažer používáte?
V konzoli to bude pravděpodobně nejčastěji MC, ale co v Xkách? Čím kopírujete, mažete, přejmenováváte a vůbec spravujete své soubory? Můžete doporučit konkrétni software?
7. 11. 2005 13:38
Nový
mc
celé vlákno
Ano, v konzoli je to opravdu mc a v xkách to bude nejspíš mc v xtermu ;-)))
junix (neregistrovaný)
16. 12. 2005 17:59
Nový
Re: mc
celé vlákno
MC bych v zivote nepouzil... v konzoli je daleko rychlejsi a efektivnejsi pracovat primo s prikazy (uz vubec nechapu, kdyz nekdo pouziva MC kvuli mcedit).
V Xkach asi neni konkurence pro Konqueror (teda ona neni ani jinde). Uz jsem o tom nekde psal, ale tentokrat se holt zopakuju ;)
Konqueror ma default jedno okno bez prikazoveho radku. To je pravda. Ale zkuste si nekdy najit v menu "Profily konqueroru". Jeden z nich je MC like. Znamena to, ze ma dva panely a pod nimi prikazovou radku. To je predevsim ukazka pro ty, kteri o pokrocilych vlastnostech nemaji paru. Konqueror muze mit obecne kolik panelu chcete, rozdelenych horizontalne/vertikalne, jak jen si je poskladate. Konzole se synchronizuje s aktivnim panelem.
Kazdy panel je Konqueror, takze umi otevirat embeded aplikace, renderovat web nebo cokoliv jineho co umi. To asi od filemanageru nechcete. Co od nej ale rozhodne chcete, jsou jeho pokrocile moznosti u sitovani apod.
Konqueror umi pristupovat ke vzdalenym serverum pres spoustu protokolu. Nejuzitecnejsi jsou asi ftp, ssh (fish://) a webdav (porad nekde ctu, jak maj lidi problem se z linuxu pripojovat na webdav).
Za zminku asi taky stoji, i kdyz mate pouze jedno okno, tak v nabidce pro right click muzete rovnou presunout/kopirovat/nalinkovat soubor kam chcete systemem rychle navigace (jako mate v KDE rychle prohlizeni FS, coz je rozbalovani FS jako vnorenych submenu).
Musim rict, ze vychytanejsi filemanager jsem nepotkal ani na widlich (je pravda, ze na tech jsem ho uz nekolik let ani nehledal). Samozrejme si do nej muzete doinstalovat dalsi pluginy jako metabar apod.
V Xkach asi neni konkurence pro Konqueror (teda ona neni ani jinde). Uz jsem o tom nekde psal, ale tentokrat se holt zopakuju ;)
Konqueror ma default jedno okno bez prikazoveho radku. To je pravda. Ale zkuste si nekdy najit v menu "Profily konqueroru". Jeden z nich je MC like. Znamena to, ze ma dva panely a pod nimi prikazovou radku. To je predevsim ukazka pro ty, kteri o pokrocilych vlastnostech nemaji paru. Konqueror muze mit obecne kolik panelu chcete, rozdelenych horizontalne/vertikalne, jak jen si je poskladate. Konzole se synchronizuje s aktivnim panelem.
Kazdy panel je Konqueror, takze umi otevirat embeded aplikace, renderovat web nebo cokoliv jineho co umi. To asi od filemanageru nechcete. Co od nej ale rozhodne chcete, jsou jeho pokrocile moznosti u sitovani apod.
Konqueror umi pristupovat ke vzdalenym serverum pres spoustu protokolu. Nejuzitecnejsi jsou asi ftp, ssh (fish://) a webdav (porad nekde ctu, jak maj lidi problem se z linuxu pripojovat na webdav).
Za zminku asi taky stoji, i kdyz mate pouze jedno okno, tak v nabidce pro right click muzete rovnou presunout/kopirovat/nalinkovat soubor kam chcete systemem rychle navigace (jako mate v KDE rychle prohlizeni FS, coz je rozbalovani FS jako vnorenych submenu).
Musim rict, ze vychytanejsi filemanager jsem nepotkal ani na widlich (je pravda, ze na tech jsem ho uz nekolik let ani nehledal). Samozrejme si do nej muzete doinstalovat dalsi pluginy jako metabar apod.
7. 11. 2005 22:44
Nový
celé vlákno
mc v xtermu a nic se na tom nezmeni dokud se neobjevi jiny manazer s prikazovou radkou o schopnostech xtermu. Vetsina grafickych manazeru nema prikazovou radku vubec nebo na ni nema pseudo-tty.
DNA (neregistrovaný)
8. 11. 2005 1:14
Nový
celé vlákno
presne tak. A na veci, co mc neumi, jsou jine nastroje...
uživatel si přál zůstat v anonymitě
7. 11. 2005 13:47
Nový
xterm
celé vlákno
a ls + rm + cp + mv + find + grep ...
:-))
:-))
Magon (neregistrovaný)
7. 11. 2005 22:10
Nový
Re: xterm
celé vlákno
Tak presne tuhle kombinaci pouzivam a vystacim si s ni az az. Podle me je to nejrychlejsi reseni kdyz zrovna nedelate nejakou reorganizaci disku..pak se semtam hodi mc na prochazeni tun souboru rucne protoze o nich nic nevite a chcete se jich zbavit.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
7. 11. 2005 14:16
Nový
souborovy manager
celé vlákno
V konzoli pouzivam mc (co jineho ;-) ) a v X11 bud mc v xtermu nebo Krusadera pod KDE.
S.
S.
Ivo (neregistrovaný)
8. 11. 2005 14:13
Nový
Re: souborovy manager
celé vlákno
Presne to iste. Len este vo Windowsoch freeCommander.
Dalibor (neregistrovaný)
13. 12. 2005 23:48
Nový
Re: souborovy manager
celé vlákno
Krusader mi připadá pomalý a těžkopádný
Bilbo (neregistrovaný)
7. 11. 2005 14:31
Nový
mc v terminalu
celé vlákno
No co jineho, nez MC v terminalu :o)
Misa (neregistrovaný)
7. 11. 2005 15:13
Nový
Servant,TC apod.?
celé vlákno
To jako neexistuje nic poradnyho ala Salamander bo TC?!?
No flame lamky.
No flame lamky.
Misa (neregistrovaný)
12. 11. 2005 15:39
Nový
Re: Servant,TC apod.?
celé vlákno
Ty si se presne projevil..hold kazdy nevi proc tam pisu "lamky" :DDD
jioolk (neregistrovaný)
23. 11. 2005 9:33
Nový
celé vlákno
Workera budu jeste muset vyzkouset, tux comm prave pouzivam, jinak dobry dojem zanechal valami commander a na screenshotech vypada dobre portos, vse na linuxsoftu cz
ventYl (neregistrovaný)
7. 11. 2005 15:46
Nový
celé vlákno
V zasade:
-krusader
-konqiho vies prepnut do plneho dvojpaneloveho rezimu, cize sa chova ako TC
-krusader
-konqiho vies prepnut do plneho dvojpaneloveho rezimu, cize sa chova ako TC
Misa (neregistrovaný)
12. 11. 2005 15:37
Nový
celé vlákno
Ja rikal neco poradneho..
To ze to ma mit dva panely je absolutni samozrejmost..stejne jako prochazeni archivů.
-mel by jet hlavne v X a muze i v konzoli :) ale na to me staci mc.
-poradne nastaveni..pac to co vidim v nautilovi je horsi jak v pruzkumnikovi...jesli se tomu da rikat nastaveni..
-poradne nastaveni vseho: -vzhledu (umisteni panelu, rozlozeni tlacitek apod.)
-nesmi to vypadat a nedejboze "se chovat" jako pruzkumnik..
tj. jako MSIE! (velka tlacitka a "adressbar") Kdyz uz tak at se daji btn zmensit :D
-etc..jako je SFTP
Co dodat, snad jen odkazujte hlavne na screenshoty a btw UPREDNOSTUJI UI pred blbostmi jako je vypalovani primo z commandera. LOL
Pri nejhorsim zustanu u mc, kdyz uz v linuxu xD
To ze to ma mit dva panely je absolutni samozrejmost..stejne jako prochazeni archivů.
-mel by jet hlavne v X a muze i v konzoli :) ale na to me staci mc.
-poradne nastaveni..pac to co vidim v nautilovi je horsi jak v pruzkumnikovi...jesli se tomu da rikat nastaveni..
-poradne nastaveni vseho: -vzhledu (umisteni panelu, rozlozeni tlacitek apod.)
-nesmi to vypadat a nedejboze "se chovat" jako pruzkumnik..
tj. jako MSIE! (velka tlacitka a "adressbar") Kdyz uz tak at se daji btn zmensit :D
-etc..jako je SFTP
Co dodat, snad jen odkazujte hlavne na screenshoty a btw UPREDNOSTUJI UI pred blbostmi jako je vypalovani primo z commandera. LOL
Pri nejhorsim zustanu u mc, kdyz uz v linuxu xD
Misa (neregistrovaný)
12. 11. 2005 15:51
Nový
celé vlákno
Beru z5 :)
Tux Commander vypada hezky, sice mu schazi plno veci, ale zaklad je to prave orechove ;)
Ted uz staci jen hledat dalsi :-)
Thanx u for tip!
Tux Commander vypada hezky, sice mu schazi plno veci, ale zaklad je to prave orechove ;)
Ted uz staci jen hledat dalsi :-)
Thanx u for tip!
dush (neregistrovaný)
26. 11. 2005 21:21
Nový
celé vlákno
Krusader http://www.krusader.org/ je asi presne to co hledas.
junix (neregistrovaný)
16. 12. 2005 18:14
Nový
celé vlákno
Nechapu sice, proc je tolik uzivatelu ujetych na dva panely, ale budiz... Zkousel jsi poradne projit vlastnosti Konqueroru? Krome toho, ze nejede v konzoli umi vse, co tu pises.
Panelu muze mit kolik chces (v profilu MC ma dva + textova konzole), umi SFTP, webdav, FTP apod. prochazeni archivu je samozrejme samozrejmost ;), konfigurovatelne nahledy vseho mozneho (umi napr. html/pdf/ps/txt, vsechny obrazky, ktere zna, videa dela chytre, takze ne nahled prvniho framu, ktery je obvykle cerny :) ale odnekud z "rozumneho" zacatku, ovsem nahledy muzete konfigurovat jednak podle typu (napr. nechci videa) a jednak podle umisteni (sdilene soubory nechci, nebo jen z lokalni site apod.).
Rychle kopirovani/presouvani/linkovani (ln -s, ne ld :) ) a dalsi vlastnosti. Obcas mi pripada, ze lidi za kazdou cenu hledaj "neco lepsiho", aniz by poradne poznali to "standardni" co maji k dispozici.
Panelu muze mit kolik chces (v profilu MC ma dva + textova konzole), umi SFTP, webdav, FTP apod. prochazeni archivu je samozrejme samozrejmost ;), konfigurovatelne nahledy vseho mozneho (umi napr. html/pdf/ps/txt, vsechny obrazky, ktere zna, videa dela chytre, takze ne nahled prvniho framu, ktery je obvykle cerny :) ale odnekud z "rozumneho" zacatku, ovsem nahledy muzete konfigurovat jednak podle typu (napr. nechci videa) a jednak podle umisteni (sdilene soubory nechci, nebo jen z lokalni site apod.).
Rychle kopirovani/presouvani/linkovani (ln -s, ne ld :) ) a dalsi vlastnosti. Obcas mi pripada, ze lidi za kazdou cenu hledaj "neco lepsiho", aniz by poradne poznali to "standardni" co maji k dispozici.
7. 11. 2005 15:47
Nový
Dobrej napad
celé vlákno
...tahle diskuze. Uz delsi dobu toti hledam 'poradny' file manager.
Ma predstava o zakladnich vlastnostech je nasledujici:
- bezi v terminalu,
- pamatuje si nadefinovana ftp connection (nejake dialogove okno s vyberem),
- pokud mozno si uchovava ke kazdemu definovanemu ftp conn. i nastaveni (proxy ano/ne),
- umi pokud mozno i scp.
Toz poradte, laboroval jsem se spoustou (rozumej ctyrmi) file managery, ale zadny me neuspokojil. A mc toho umi moc malo... :(
Ma predstava o zakladnich vlastnostech je nasledujici:
- bezi v terminalu,
- pamatuje si nadefinovana ftp connection (nejake dialogove okno s vyberem),
- pokud mozno si uchovava ke kazdemu definovanemu ftp conn. i nastaveni (proxy ano/ne),
- umi pokud mozno i scp.
Toz poradte, laboroval jsem se spoustou (rozumej ctyrmi) file managery, ale zadny me neuspokojil. A mc toho umi moc malo... :(
lalala (neregistrovaný)
7. 11. 2005 16:50
Nový
Worker aneb dalsi velice kvalitni klon Dopusu z Amigy
celé vlákno
uz jste zkouseli Worker??
sice vyzaduje X ka,ale perfektne konfigurovatelny.
sice vyzaduje X ka,ale perfektne konfigurovatelny.
vena (neregistrovaný)
8. 11. 2005 1:02
Nový
vimcommander.vim
celé vlákno
ber legrace je nejlepsi a nemusim opoustet svuj oblibenej editor
8. 11. 2005 7:50
Nový
mc + bfc
celé vlákno
V konzoli mc, v X bud mc v terminalu nebo BF commander. MK.
SAx (neregistrovaný)
8. 11. 2005 18:04
Nový
A co nieco z interpreteru?
celé vlákno
napriklad Tkdesk
http://tkdesk.sourceforge.net/
http://tkdesk.sourceforge.net/
12. 11. 2005 20:09
Nový
mc
celé vlákno
V konzoli samozřejmě mc, v grafickém režimu teď zkouším gnome-commander, ale moc mi nesedí (stejně jako ostatní gfx filemanagery, které jsem zkoušel), takže většinou skončím zase u toho mc.
Kéž by tak existoval pod X Directory Opus, který používám ve Windows...
Kéž by tak existoval pod X Directory Opus, který používám ve Windows...
fsdsd sdfsdf (neregistrovaný)
13. 11. 2005 8:50
Nový
celé vlákno
Worker coz je klon Dopusu 4.xx,pamatujes z amigy?
13. 11. 2005 16:03
Nový
celé vlákno
DOpus 4 si pamatuju (i když jsem v jeho době používal spíš DirWork, antož jsem tehdy neměl moc raměti), nicméně mě okouzlila spíše verze 5 na amize a verze 6 a 8 pro Windows. A ty už se té čtyřce poněkud vzdalují, že... :)
9. 12. 2005 16:45
Nový
prikazovou radku
celé vlákno
operace se soubory delam nejcasteji z prikazove radky, povazuju to za nejefektivnejsi. mc pouzivam vyjimecne na ftp.
Yokotashi (neregistrovaný)
14. 12. 2005 0:17
Nový
cp, mv ...
celé vlákno
Kdyz jsem zacinal, tak byl mc moc fajn vec ... ted ho poustim tak jednou za tyden, dva ... kdyz hledam neco, co nevim, jak se jmenuje a potrebuju rychle prochazet strom, nebo kdyz kopiruju neco, co je poradne nevybratelne ...
Jinak cp, ls, mv, rm, for, xargs, find, sed, tr, seq ... ale nad cca 300 charu jdu s onelinerem nerad ... cele je to mimo jine depedentni na tom, jak rychle clovek pise a zda si zvykl na tabelator.
Neco, jako "for a in *g; do tisk $a;done", nebo "for a in `ls neco1|sed 's/neco2//'|grep -v ^$`; do janevimco $a; done" napisu za par sekund a kdyz clovek vidi, ze ma slusne nazvy souboru, tak si odpusti veskere escapovani a nez by zapl mc a dolezl tim druhym panelem kam potrebuje, tak uz je davno hotovo ...
Spis, nez manazer, by se hodily mejake genialni skripty, ktere by to zkratily ... nebo nejaky shell, ktery by manipuloval s vice masinami/UNIXy najednou ...
Jinak cp, ls, mv, rm, for, xargs, find, sed, tr, seq ... ale nad cca 300 charu jdu s onelinerem nerad ... cele je to mimo jine depedentni na tom, jak rychle clovek pise a zda si zvykl na tabelator.
Neco, jako "for a in *g; do tisk $a;done", nebo "for a in `ls neco1|sed 's/neco2//'|grep -v ^$`; do janevimco $a; done" napisu za par sekund a kdyz clovek vidi, ze ma slusne nazvy souboru, tak si odpusti veskere escapovani a nez by zapl mc a dolezl tim druhym panelem kam potrebuje, tak uz je davno hotovo ...
Spis, nez manazer, by se hodily mejake genialni skripty, ktere by to zkratily ... nebo nejaky shell, ktery by manipuloval s vice masinami/UNIXy najednou ...
20. 12. 2005 12:33
Nový
Krusader
celé vlákno
Koukal jsem na Worker, funkcemi to muze byt excelentni, ale vzhled je priserny, pro bezne uzivatele nepouzitelne. Zkousel jsem konqueror v MC modu, ale neustale se mi v obou puloknech ukazuje to same, neprisel jsem na to jak konqueror JEDNODUSE donutit, aby v kazdem pulokne bylo neco jineho = nepouzitelne. Jedine co ma pro normalniho uzivatele vyznam je Krusader, ktery umi scp/ftp ma bookmarky a panely a vypada hezky. Verze 1.70 bude mit snad jeste o neco dotazenejsi vzhled, synchornizace atd.
Je videt ze ctenarstvem zdejsiho fora rozhodne nejsou bezni uzivatele zvykli na Total Commander nebo Explorer. Ja osobne pouzivam v naproste vetsine pripadu MC a to nekdy az extremne i na misto prikazu cd .. holt je to visual shell.:)
Je videt ze ctenarstvem zdejsiho fora rozhodne nejsou bezni uzivatele zvykli na Total Commander nebo Explorer. Ja osobne pouzivam v naproste vetsine pripadu MC a to nekdy az extremne i na misto prikazu cd .. holt je to visual shell.:)
junix (neregistrovaný)
21. 12. 2005 12:06
Nový
Re: Krusader
celé vlákno
Kdyz mate Konqueror v MC modu, ma dole u kazdeho panelu checkbox (vypada, jako retez), ktery kdyz je zaskrtnuty, tak se okna synchronizuji. Staci ho odskrtnout a mate vas problem vyresen. Pak staci profil opet ulozit, a bude to default. Nezda se mi to az tak slozite (jeden klik) :)
Jinak Konqueror samozrejme disponuje historii, bookmarky, panely (a tech muzete mit i vic nez dva), taby a vsechno muzete libovolne kombinovat + jeste navigacni panel. Troufam si opravdu rict, ze ve spojeni s KIO, ktere umoznuje pristup na vzdalene prostredky pomoci nejruznejsich protokolu, se jedna opravdu o nejlepsi v dnesni dobe dostupny nastroj. Jen je potreba na nej nenahlizet jako na 'explorer pro KDE'.
Jinak Konqueror samozrejme disponuje historii, bookmarky, panely (a tech muzete mit i vic nez dva), taby a vsechno muzete libovolne kombinovat + jeste navigacni panel. Troufam si opravdu rict, ze ve spojeni s KIO, ktere umoznuje pristup na vzdalene prostredky pomoci nejruznejsich protokolu, se jedna opravdu o nejlepsi v dnesni dobe dostupny nastroj. Jen je potreba na nej nenahlizet jako na 'explorer pro KDE'.
Školení: Linux – Firewall, Samba, VPN
Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat Firewall a Router, SAMBA Doménový a Souborový server. Dále si zprovozníte vlastní, zabezpečený VPN server.
Podrobnější informace a přihláška