Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

Pomôžte s inštaláciou Gentoo... pls

Jozef Benko
31. 12. 2005 15:54

Pomôžte s inštaláciou Gentoo... pls

Už ma začína otravovať Win. Dôvody tu nejdem rozpitvávať, každý Lin-user by k tomu vedel niečo povedať a každý Win-user by si to vedel obhájiť. To je teraz nepodstatné.

Podstatné je to, že som sa rozhodol nainštalovať Linux. Niekoľko hodín som čítal recenzie, diskusné fóra a články o rôznych distribúciach. Nakoniec som sa rozhodol pre Gentoo.

Hneď od začiatku som si bol vedomý toho, že som si zobral tvrdý oriešok, nakoľko s Linuxom mám len základné skúsenosti - aj to len v KDE, v podstate len skúsenosti intuitívneho charakteru.

Ale aj napriek tomu som sa rozhodol pre Gentoo - zobral som to ako výzvu, neprestanem to skúšať nainštalovať pokiaľ to nenainštalujem.

Stiahol som si z nejakého mirroru ISO image, tuším že Universal package. Čiže ten väčší balík, ktorý by údajne nemal potrebovať sťahovať z netu.

Disk som si rozdelil, mám tu primárnu partíciu NTFS (WinXP), potom rozšírenú na ktorej mám 1xNTFS (Dáta) a pridal som si sem 1xExt2 (64MB - na jadro a podobné veci potrebné pri zavádzaní systému) potom 1xSwap (512MB) a nakoniec 1xExt3 pre /.

Image inštalačného CD som napálil. CD som nabootoval, spustil som defaultné jadro, s defaultnými nastaveniami. Urobil som základné operácie s diskom - mkswap a swapon na Swap partícii, vytvoril som filesytem pre / (ext3) a pre boot (ext2). Ďalej som mountol ten ext3 (/mnt/gentoo), potom som vytvoril adresár /mnt/gentoo/boot, tam som mountol ten ext2.

Ďalej som už postupoval len podľa manuálu, bez toho aby som rozumel tomu, čo vlatne robím. Pamätám sa na príkazy chroot, env-update (asi zmena prostredia(koreňového adresára)?) Rozbalil som nejaké achívy z CD (niekotré ešte pred tým, ako som použil chroot) atď (pamätám si ešte na pojmy tarball stage3 a pod). Potom som použil príkaz emerge, nejak som presne nepochopil, na čo slúži (domnievam sa, že to bude mať niečo so správcom balíkov).

Ešte sa pamätám ako sa po jednom použití príkazu emerge niečo strašne dlho rozbaľovalo, pravdepodobne aj kompilovalo. Za tým mala podľa manuálu nasledovať inštalácia ccache. Tomu som celkom pochopil na čo to je, ale keď som zadal "emerge ccache", chcelo to sťahovať z FTPčka, ale hneď na začiatku sa mi nepodarilo nainštalovať modem - ADSL, skúsil som adsl-setup, ale nakoniec som zistil, že kernel asi nespustil modul pre môj modem (nerozpoznal ho). Skúsil som vyhľadať nejaký modul, našiel som nejaké usbdsl, ale nejak mi nešlo spustiť ich (postupoval som podľa manuálu).

No takže som sa zasekol na mŕtvom bode, systém sa nezavedie (inštaláciu som nedokončil).

Dúfam, že nikomu nebude vadiť môj pomerne dlhý príspevok, ale bol by som veľmi rád, keby mi niekto s tým pomohol. Rady ako: "Nainštaluj si Fedoru" mi nemusíte písať, Gentoo si nainštalujem tak či tak. Za prípadnú pomoc vopred ďakujem. A ak ste sa dočítali až sem, tiež ďakujem :-)
gnat
gnat (neregistrovaný)
31. 12. 2005 17:15 Nový

nepropadejte panice

celé vlákno
ccache instalovat nemusis, zrychluje pripadne dalsi kompilace. Ten modem rozchodit naopak musis, bez veci z netu se stejne neobejdes, ale muzes to udelat az po instalaci zakladniho systemu, ten by se mel povest jen z CD (ale zarucit ti to nemuzu, mam notebook bez CD mechaniky a sam instaluju vzdycky tak, ze si pustim na jinym compu terminal server z Knoppixe a pak bootuju z ethernetu). Ted je pomerne dulezity v kterym jsi stadiu, zkus doinstalit alespon kernel a grub (skipni ccache).
Jarmil Prdel aura:43
31. 12. 2005 17:31 Nový

nazdar

celé vlákno
Nazdar, na prvním místě tě vítám mezi uživatele Linuxu obecně, i mezi uživatele distribuce Gentoo. Nicméně děláš několik chybek, které rozumnou radu dosti komplikují

1) Nedáváš pozor co se vlastně se systémem dělo, což má za následek vyjádření ve stylu "Ešte sa pamätám ako sa po jednom použití príkazu emerge niečo strašne dlho rozbaľovalo, pravdepodobne aj kompilovalo." Linux narozdíl od Windows není blackbox - téměř vždy je celkem jednoduchá cesta jak zjistit co se vlastně děje. Pokud něco generuje spoustu informací, není na škodu přesměrovat si to do souboru

./skript > soubor.log 2>&1

a z jiné konzole si pustit "tail -f soubor.log".

2) Píšeš méně než půlku důležitých informací - když chceš aby ti někdo poradil tak musíš napsat skutečně maximum co víš, protože křištálové koule došly. Například u toho modemu - Co je to za typ? Jak je připojený k počítači? (Přes klasickou síťovku nebo přes USB?)

Nicméně pokusím se zodpovědět alespoň to co jde.

1) Ano, "chroot" znamená změnu kořenového adresáře - tím se přepneš do /mnt/gentoo a pak se to chová jako kdyby /mnt/gentoo byl /. To env-update udělá "synchronizaci" proměnných prostředí.

2) Ano, "emerge" je systém pro správu balíčků. Něco jako rpm, apt a podobně.

3) Ano, instalace přes "emerge" znamená v 99% případů kompilaci a to docela trvá. U některých balíčků (například ooffice, firefox a podobně existují i "bin" verze bez kompilace).

4) Universal package znamená že (a) je to pro všechny platformy, a (b) že během základní standardní instalace nebude potřeba nic tahat z netu. Čili je tam aktuální portage, kompletní stages, apod. Jenomže na to jedno CD se pochopitelně nevejde všechno, takže pokud chceš nainstalovat něco extra tak to prostě musíš stáhnout z netu - a to je asi případ "ccache".
Jozef Benko
Jozef Benko (neregistrovaný)
1. 1. 2006 10:47 Nový

Re: nazdar

celé vlákno
Ďakujem za privítanie :-) V Oknowsackej komunite ma nikto neprivítal :-) No... Upresnime zopár vecí (Možno to pomôže, možno nie). 1.) Riadil som sa podľa tejto príručky (je na mojom CD). 2.) Mám ADSL modem Microcom AD 2622 (ADSL DeskPorte USB Annex B), pripojený cez USB. Na krabici sa ako podporovaný OS uvádza len Win(98,Me,2K,XP). Ale predpokladám, že to sa týka len dodávaných ovládačov. Pozeral som na domovskej stránke výrobcu, ale v downloadoch pre môj modem som nenašiel nič pre Linux (asi normálka). Takže moje otázky: a.) Je možné, že by sa nejaký modem nedal vôbec nainštalovať? b.) Nevedel by niekto poradiť, ako ho mám nainštalovať? 3.) Dostal som sa po rozbalenia tarball a portage snapshot. Potom som skopíroval zdrojové kódy (distfiles). A potom som už ničomu nerozumel. Skúsim to celé nainštalovať znovu. Nemohol by mi niekto v krátkych bodoch rozpísať, z čoho sa presne skladá inštalácia Gentoo? 4.) A ešte zopár otázočiek: a.) Čo, resp. na čo je premenná USE? b.) Musím editovať make.conf? Nič sa nestane, ak ho nechám v defaultnom stave? c.) Mohol by mi niekto trošku bližšie vysvetliť presmerovanie vstupu? (vyššie to bolo uvedené, ale potreboval by som bilžšie vysvetlenie) Ďakujem.
ventYl
ventYl (neregistrovaný)
2. 1. 2006 14:45 Nový

celé vlákno
Na otazku, zda sa nejaky modem neda nainstalovat znie odpoved: ANO (svojho casu pripad Draytek Vigor 318, ktorym zaplavil slovensky DSL trh Slovak Telecom)
Jozef Benko
1. 1. 2006 10:51 Nový

celé vlákno
Uvádzam znovu odpoveď, zabudol som, že pri použití XHTML sa nenahradia konce riadkov tagmi BR. Takže oriadkovaná verzia:

Ďakujem za privítanie :-) V Oknowsackej komunite ma nikto neprivítal :-)

No... Upresnime zopár vecí (Možno to pomôže, možno nie). 1.) Riadil som sa podľa tejto príručky (je na mojom CD).

2.) Mám ADSL modem Microcom AD 2622 (ADSL DeskPorte USB Annex B), pripojený cez USB. Na krabici sa ako podporovaný OS uvádza len Win(98,Me,2K,XP). Ale predpokladám, že to sa týka len dodávaných ovládačov. Pozeral som na domovskej stránke výrobcu, ale v downloadoch pre môj modem som nenašiel nič pre Linux (asi normálka). Takže moje otázky: a.) Je možné, že by sa nejaký modem nedal vôbec nainštalovať? b.) Nevedel by niekto poradiť, ako ho mám nainštalovať?

3.) Dostal som sa po rozbalenia tarball a portage snapshot. Potom som skopíroval zdrojové kódy (distfiles). A potom som už ničomu nerozumel. Skúsim to celé nainštalovať znovu. Nemohol by mi niekto v krátkych bodoch rozpísať, z čoho sa presne skladá inštalácia Gentoo?

4.) A ešte zopár otázočiek:
a.) Čo, resp. na čo je premenná USE?
b.) Musím editovať make.conf? Nič sa nestane, ak ho nechám v defaultnom stave?
c.) Mohol by mi niekto trošku bližšie vysvetliť presmerovanie vstupu? (vyššie to bolo uvedené, ale potreboval by som bilžšie vysvetlenie)

Ďakujem.
gnat
gnat (neregistrovaný)
1. 1. 2006 12:03 Nový

celé vlákno
Ahoj,

1. pokud by ti byla blizsi cestina nez anglictina, tak jukni na tohle: http://www.gentoo.org/doc/cs/handbook/index.xml

2. tohle bude chtit trochu pouzit google

3. no pokud instalujes stage3 (predpokladam), tak je to v podstate toto:
priprava disku
rozbaleni stage
rozbaleni/nacteni portage databaze
chroot do noveho prostredi
instalace/kompilace kernelu
instalace/kompilace zavadece (GRUB/LiLo)
--- to je minimum, dobre je jeste nainstalit alespon logger a cron demony
instalace potrebneho sw

4. otazecky a odpovedi
a) USE promena ridi kompilaci baliku, muzes tim ovlivnovat detailne ruzne funkce baliku (zapnuti podpory pro konkretni HW, sifrovani, atd). Co ktery balik pouziva za USE flag muzes videt napr. takto: emerge -pv jmenobaliku.

b) stage3 tarbal ma celkem dobre vychozi nastaveni. Dokud nevis co delas, je lepe make.conf needitovat. Mohlo by se ti stat, ze skompilujes kod, kterej na tvym procesoru nepujde pustit. S presnym nastavenim pro tvuj procesor ti pak pomuze http://gentoo-wiki.com/Safe_Cflags

c) v linuxu vetsina progamu cte z tzv. standartniho vstupu a zapisuje na standartni vystup, obe tyto cesty lze presmerovat. Napriklad vystup prikazu ls do souboru takhle:
ls > vystup.txt
To ti vytvori na disku soubor vystup.txt, ve kterem bude vypis adresare.
gnat
gnat (neregistrovaný)
1. 1. 2006 12:05 Nový

celé vlákno
Takze bod 2 ti objasni/neobjasni tohle:
http://www.abclinuxu.cz/forum/show/100995
Jozef Benko
1. 1. 2006 12:23 Nový

celé vlákno
Popis inštalácie modemu som už našiel. Tiež na stránke abclinuxu.cz, ale nie diskusiu - našiel som priamo článok o inštalácii tohto modemu a dokonca presne popis inštalácie pre môjho providera (Slovak Telecom).

Zatiaľ ďakujem za odpovede.

Ďalšie otázky:
1.) Pri vytvorení filesystemu na určitej partícii (pri použití príkazu mke2fs) strácam dáta na partícii?
2.) Sám sa dokážem dostať po chroot, ale ďalej už nerozumiem ani dokumentácii (je jedno, či je cs alebo eng). Mohol by mi niekto v skratke popísať, ako nainštalujem / nakonfigurujem kernel? (potrebujem rozbehať jadro, aby som mohol nainštalovať modem)
3.) Nerozumiem, čo presne sú Tarball Stage3 a Portage. Portage je správca balíkov?
4.) Čo je vlastne balík? Ako vyzerá?

Ďakujem.
gnat
gnat (neregistrovaný)
1. 1. 2006 14:42 Nový

celé vlákno
1. ano. Na /boot dej klidne ext2, mountuje se readonly a jen behem bootovani, na / pouzij nejaky zurnalovaci fs (ext3, reiserfs, ... - formatovani pomoci mkfs.ext3, mkfs.reiserfs)

2. strucne: emerge genkernel gentoo-sources; genkernel --menuconfig all
lepe: http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-quickinstall.xml

3-4. tarball je prave ten balicek, neboli vice adresaru a souboru v jednom, nejcasteji komprimovanem, souboru
stage3 je "nejjednodussi" metoda instalace, kdy mas v stage3 balicku uz zkompilovany kompilator a zakladni system
portage je ve zkratce databaze balicku pro system gentoo, pomoci ni instalujes vsechen system (prikaz emerge)
JP
JP
1. 1. 2006 20:24 Nový

celé vlákno
No, já bych se na /boot s klidem vykašlal. Na klasickém desktopovém počítači je vytvoření takového oddílu IMO zcela bez užitku.
gilhad Gilhad aura:100
2. 1. 2006 2:20 Nový

celé vlákno
(Nechytejte me za slovo, nekecam moc a takto to IMHO bude stravitelnejsi)

1) ano, je to ekvivalent prikazu format c: - potrebujes zajistit, aby tam filesystem byl, coz udelas tak, ze ho vytvoris ... pokud to zkousis podruhe, tak uz tam je, staci to primountovat a smazat soubory, ktere tam nechces (i kdyz tam asi zatim zadna data nemas, ktera bys neinstaloval znovu a asi by bylo lepe se drzet prirucky)
2) Detailne to mam popsane v handbooku, ve zkratce jde o to, ze si do /usr/src/linux rozbalis zdrojaky jadra, pomoci make menuconfig si nastavis, co a jak tam chces (tedy napoprve nejspis nechas vse tak jak je, jen si overis nastaveni toho, o cem mluvi handbook, kdyz si nejsi jisty, precti si help k polozce, vetsinou konci nejak jako (pokud mate stolni pocitac, tak asi chcete dat Ne, nebo pokud mate modem asi chcete dat ANO, nebo tak nejak, rid se tim. Pokud fakt nevis, nech to byt, nebo to dej jako modul (M))
po skonceni make menuconfig (az vyskocis) das make a potom make modules_install a zkopisujes si kernel do /boot (z arch/i386/boot/bzImage, nebo tak nejak, dle handbooku) (na dosu by tomu vzdalene odpovidalo naistalovani IO.SYS a MSDOS.SYS)

3) tarball je zabalena adresarova struktura, ma koncovku tar.gz, tar.bz2, tgz, tbz2, nebo tak nejak, podle toho, kdo to delal. (obdoba neco.zip na dosu) Stage3 je sestava zkompilovanych programu, ktere budes do zacatku potrebovat. Tim, ze si to rozbalis, tak uz je mas nainstalovane (tak nejak obecne pro libovolny pocitac) a nemusis to vse kompilovat sam (muzes si to pozdeji zkompilovat na miru svemu stroji, pokud tak budes chtit, ale timto si tam udelas rozumne prostredi pro dalsi praci ...)

Portage je vetsinou minena adresarova struktura /usr/portage, ve ktre mas pro kazdy program uvedeno, co potrebuje k instalaci, kde to vezme a co s tim ma udelat. (milion adresaru po par textovych souborech, casem se do toho podivas a pochopis). Ted to potrebujes pro prikaz emerge, ktery budes pouzivat a ktery si tam najde vse, co potrebuje vedet.

emerge -pv jmeno_baliku ti povi, co bude vsechno chtit, aby si dany balik mohl nainstalovat
emerge jmeno_baliku ten balik naistaluje, vcetne vsech dalsich baliku, ktere by pripadne potreboval.

4) Balik je zabaleny soubor se zdrojaky, ktery si emerge vezme, rozbali, zkompiluje a nainstaluje. Nekdy to muze byt i vic souboru, ale emerge si to ohlida sam.

emerge jmeno_baliku (napr. emerge kde) si nejdriv zjisti, co je poterba, aby mohl nainstalovat dany balik (napriklad zde (KDE=spravce oken) bude urcite chtit mit nejdriv nainstalovane X (grafiku))
Pokud mu neco chybi, tak si to nainstaluje nejdriv a az pak se pusti do toho, cos mu zadal. (tedy nejdriv si nainstaluje ty X a pak az ty KDE).
Aby neco mohl nainstalovat, potrebuje zdrojaky. Ty jsou v prislusnem baliku. Ten bud najde v /usr/portage/distfiles (kam jsi to zkopiroval z CD), nebo si je stahne z netu (do toho /usr/portage/distfiles).
Kdyz ma ten balik, tak si ho sam rozbali, zkompiluje a nainstaluje (program do /bin, nebo /usr/bin, konfiguraci do /etc, nebo /etc/conf.d)

(binarni balik je uz zkompilovany program zabaleny se vsim vsudy, nemusi se tedy kompilovat, ale nemusi byt optimalizovan pro tvuj pocitac, s tim si ted nelam hlavu, pozdeji to snadno najdes a pochopis)
Jozef Benko
2. 1. 2006 8:34 Nový

celé vlákno
Opäť ďakujem za vyčerpávajúce odpovede. Len stala sa takáto vec: Už ich nepotrebujem :-) Skôr ako som si stihol pozrieť vaše odpovede: Podarilo sa mi nainštalovať Gentoo! (Teda holý systém + zopár aplikácií na vyskúšanie).

Takže aspoň priblížim zážitky z inštalácie. (Ak sa vám nechce čítať, preskočte priamo na predposledný odstavec, je tam ešte zopár otázok okolo modemu)

No... Zobral som sa, naformátoval som všetky linuxové partície. Potom som urobil základné veci - rozbalil stage3, (postupne som začal chápať každej veci, čo vlastne robím), tu som pochopil, že ide o adresárovú štruktúru, a nejaké tie základné veci, teda už ako-taký základ systému (tak na stage1 si ešte netrúfnem). Potom som rozbalil portage, ďalej zdrojáky a ak sa nemýlim ešte zdrojáky kernelu. Potom som sa chrootol do nového prostredia, udatol prostredie a premenné prostredia(?). A tak to pokračovalo krok za krokom, úplne jednoducho bezchybne.

Zistil som, že sú možné dve varianty nastavenia a kompilácie kernelu. Vybral som si radšej druhú možnosť - genkernel. Manuálne nastavovať kernel budem možno už pri prvom update kernelu na mojom novom systéme :-). No takže som "emergol" genkernel. Potom som pomocou tejto utility skompiloval kernel. Ďalej som si poznačil názov kernelu + initrd.

Ďalej som nainštaloval coldplug. Potom základné systémové služby - logy (už neviem presne ktoré) a vixie-cron. Potom ešte zopár vecí (ešte nastavenia a tak...).

A potom prišla záverečná fáza inštalácie holého systému - boot loader. Zvolil som LILO, aby som sa náhodou nepomýlil v tom odlišnom zápise v GRUBe (hda1 = hd0,0). (Teraz malá otázka pre ostrieľaných linuxákov: Ktorý boot loader je lepší?)

Potom nasledoval reboot a... A hotovo! Zalial ma pocit šťastia... Všetko fungovalo tak ako malo, nabootoval sa mi systém bezchybne.

No a nasledoval "pokus" o inštaláciu modemu. Bolo to celkom zaujímavé inštalovať. A to som ešte netušil, že bude po inštalácii modemu treba znovu skompilovať kernel. Potom som zabudol nastaviť zavádzač na nový kernel a všetko sa to po reboote pokazilo :-) Ešte že mám Gentoo Instalation CD. Tam som sa chrootol a nastavil LILO. Po reboote išlo všetko OK, modem už hlásil, že je inicializovaný (má to asi niečo s firmware). Všetko vyzeralo OK, nastavil som údaje k prihláseniu na internet. Podarilo sa, internet fungoval.

Skúsil som teda nainštalovať nejaké základné vecičky z netu, ako napr. links atď. Asi v polovici inštalácie (po 45min) mi došlo, že obyčaný prehliadač sa asi tak dlho nebude inštalovať. Hmm... A potom mi to došlo, zalovil som v pamäti a hneď som využil plné výhody USE flagov. Takže USE="-X", keďže ešte nemám graf. režim :-) Všetko išlo OK, deň bol dlhý a ja som sa pobral spať.

Dnes ráno som sa zobudil, že idem si nainštalovať nejaké balíky. Ale problém... Systém sa nabootoval OK, ale modem sa nezinicializoval. Je vôbec možné, že jeden deň to ide OK a druhý deň nie? No rebootol som, znova to isté. Nabootoval som WinXP, tam ide všetko v pohode (akože vám píšem (-:). Ako to mám vyriešiť? Nechce sa mi znova kompilovať kernel (ale tým to asi nebude).

Dúfam, že moje poznatky z inštalácie pomôžu nejakému podobnému začiatočníkovi, ako som ja. A ďakujem zatiaľ za odpovede a idem ja skúsiť niečo s tým modemom...

Linuxu zdar!
Jozef Benko
2. 1. 2006 8:49 Nový

celé vlákno
No ludkovia... Ten modem mi uz zazracne ide.

Inak... prave pisem uz z linuxu... :-)

Este by som chcel vediet, ako si nastavim iny textovy mod - teraz mam asi 80x25 zn (SxV), no chcel by som podobne ako pri instalacnom CD napr. 80x40 zn.
A potom mozno nejaku tu bitmapu do pozadia :-)
Predpokladam, ze sa to bude riesit pomocou nastaveni kernelu pri bootovani (v lilo je to append). No neviem... ved ak viete, napiste

A zatial dakujem!
gnat
gnat (neregistrovaný)
2. 1. 2006 11:12 Nový

celé vlákno
Tak gratuluju a vitej u Gentoo pozitivnich. Ja to tvrdim vsude, zadny jiny distro nema tak dobrej manual na instalaci jako Gentoo a uzivatel, kterej zkousi Linux a jen si odklika Suse nebo MDK instalator se vubec nic nedozvi a nenauci a skonci se svym linux tripem na prvnim problemu. Gentoo je podle me nejlepsi distro na seznameni se s Linuxem.
Jozef Benko
2. 1. 2006 12:10 Nový

celé vlákno
No... Takže už som "emergol" xorg. Nastavil som základné nastavenia (/root/xorg.conf.new). Keď spustím:

X -config /root/xorg.conf.new

Naštaruje sa graf. režim. Pozeral som logy, vyzerá to ako keby sa nechel naštartovať v inom rozlíšení ako 640x480.
Keď spustím startx, nenaštartuje sa vôbec. Vypíše Fatal Error, hlási, že sa nedá spustiť framebuffer mód.

Prense neviem čo je to framebuffer mód, ale niečo tuším, neviem či správne tuším, ak nesprávne tušim, opravte ma: Marí sa mi niečo z assembleru, keď som musel pri vyšších rozlíšeniach používať niečo podobné ako vyberanie BANKov (frame-ov ?). Jednoducho, že pri vyššom rozlíšení sa musí grafika ukladať do viacerých BANKov, do jedného sa nezmestí. Chápem tomu správne?

Vlastne... Teraz ma napadá, že som zabudol skopírovať konfiguračný súbor, bootonem sa do gentoo, skúsim to znova a potom uvidíme...

No... A ja asi budem musieť nejak nakonfigurovať ten framebuffer mód (?), nie?

Ako som sa dočítal, Xorg obsahuje nejaký základný manager okien - twm, teraz nastúpi inštalácia KDE alebo GNOME. Čo odporúčate?
2. 1. 2006 14:04 Nový

celé vlákno
IMHO ten framebuffer je o uplne necem jinem a pro normalni provoz Xek ho nepotrebujes ...
Urcite si potrebujes nastavit vyssi rozliseni v /etc/X11/XConfig (nebo tak nejak)

Pro zacatecniky je myslim vhodene KDE, ale je to dost moloch a windows-like. Ja pouzivam fluxbox, ktrey mi prijde mnohem pohodlnejsi pro praci, ale ja uz vim co delam a co chci ;-)

Z KDE pak pouzivam pouze jednotlive programy (konqueror, kmail a sim)
Jozef Benko
2. 1. 2006 19:28 Nový

celé vlákno
(Vopred sa ospravedlnujem za absenciu diakritiky, prave pisem z linksu a este som nekonfiguroval UTF kodovanie.)

S tym framebuffer to bolo asi inak. Asi islo len o to, ze som neskopiroval nastavenia, ktore som vytvoril. Uz som to vyriesil, problem s Xkami uz nemam.

Teraz som sa pustil do instalacie KDE. Dal som "emergovat" kdebase, kdeadmin a kdenetwork, aby to trvalo co najkratsie, ale aby som mal uz nejake tie zakladne nastroje.

Vobec som netusil, ze to bude trvat tak dlho. Marne cas od casu nazeram do druhej konzoly (v ktorej sa instaluje kde), ci je to uz hotove. Prave sa instaluje 22MB zruda. A ja vidim stale len vystup emergu, stale len gcc a g++ a make a...a co ja viem co este... A kilometer dlhy rad parametrov pre prekladac... No jo... Musim pockat. Uz sa to instaluje od 12:15, cize uz je to viac ako 7 hodin (Moja konf.: CPU Duron 1.2GHz, RAM DDR 256MB 400MHz, maticna doska je kvalitna ASUS, no atd... ostatne pri kompilacii nepodstatne...). No a ja len cakam a cakam... Neviete mi niekto priblizne odhadnut, kolko by to mohlo teoreticky na mojej zostave trvat?

Ale inak som velmi spokojny, konecne "drzim svoj system za uzdu" a viem, co vlastne robi a mam ho pod kontrolou (<joke>Dufam, ze ma nadacia pre slobodny software neuda, ze obmedzujem slobodu software</joke>)

A este mi nikto neodpovedal na niektore otazky, takze znovu sa pytam: Ako si mozem nastavit, aby textovy rezim mal nie 80x20 znakov, ale 80x50 znakov (alebo pod.)? A este by ma potesilo, ak by mi niekto poradil, ako mozem dat bitmapu do pozadia konzoly. A este by som chcel nejaky ten splash screen, ak by sa dalo.

Linuxu zdar!
Jozef Benko
2. 1. 2006 19:35 Nový

celé vlákno
Este jedna otazka: Mozem pustit 2x alebo viac krat emerge na jednej masine? (V roznych konzolach)
Je mi jasne, ze ak sa budu kompilovat naraz 2 zdrojaky, bude to pomale, ale ide mi len o to, ci nenastane ziaden problem. Zatial co sa mi strasne dlho instaluje KDE, by som rad nainstaloval nejake malicke baliky. A ako to bude s nastavovanim USE flagov (nastavenie ako premenne prostredia - pred prikazom emerge), ci sa nebudu navzajom ovplyvnovat.

Pokial je moja otazka "blba", ignorujte ju, nakolko este nepoznam organizaciu procesov atd v Linuxe..

Dakujem!
3. 1. 2006 19:16 Nový

celé vlákno
Muzes, ale ma to nekolik zadrhelu:
1)- neni dobre, aby se ti potkaly zavislosti
(X zavisi na A,B,C,D; Y zavisi na A,D,E,F,G - neni dobre instalovat X v jedne konzoli a Y v druhe, pokud nemas uz naistalovane A a D) (instalace v jedne konzoli prikazem emerge X Y je samozrejme bezproblemova)
2) - bude to pomale
3) - USE flagy z prikazove radky se navzajem nepomichaji (jsou to dva ruzne procesy, kazdy ma sve vlastni prostredi, jen maji oba pristup ke stejnemu disku, takze se muze stat, ze budou problemy razu 1) ), ale muzou zpusobit problem, pokud bys je pouzil podivne (tedy pokud bys naistaloval neco treba bez podpory javy a pak neco s podporou, ale oboji by to pouzivalo nektere stejne zavislosti, tak ti vysledek nemusi az tak stoprocentne behat, protoze cast zavislosti bude kompilovana jednim a cast druhym zpusobem a zavisi na tom, jak se to sejde (i kdyz se to vetsinou sejde dobre)

Pokud to ale udelas dobre, tak v tom neni problem - sam jsem to tak mnohokrat delal, kdyz jsem kompiloval velkou obludu a potreboval rychle neco nezavisleho maleho.
HKMaly aura:99
4. 1. 2006 20:34 Nový

celé vlákno
Obecne nastaveni konzole do vetsiho rozliseni byva tezke - pouziva se framebuffer (na ten jsi uz narazil) nebo SVGATextMode. Vyjimkou je prave mod 80x50, protoze se jedna vlastne o stejny mod jako 80x25, akorat se pouzivaji mensi fonty. Parametr kernelu, kterym se zapina pri bootu, je "vga=2", ovsem dulezitejsi je nastavit v souboru /etc/conf.d/consolefont nejaky 8 pixelu vysoky CONSOLEFONT (muzes zkusit treba alt-8x8 nebo iso02.08, osobne jsem si delal vlastni, unicodovy, kombinaci dvou fontu, z nichz pouze 1 je v gentoo).

Dve emerge pustit jde, zacatecnikovy bych to ovsem sam od sebe nedoporucil. Kdyz uz se ptas, dulezite je aby instalovane balicky nemeli spolecne zavislosti - zjistis pomoci emerge -p balicek (resp -pv i s USE). Pokud by ses chtel vyhnout zpomaleni, muzes kompilaci KDE klidne pozastavit (ctrl-Z, znovu spustis prikazem fg 1) a prekladat ty mensi balicky, nezapomen to ale znovu postit a nezapomen, ze ti tam ten emerge visi a ma zapamatovane co ma instalovat. USE flagy platne pro vsechny balicky (nektere USE flagy jsou obecne pro hodne balicku, nektere specificke pro jeden balik) bys mel nastavit v make.conf jednou na zacatku a pak se jich drzet, ovsem s problemem dvou kompilaci naraz to opravdu nesouvisi.

Otazka je pomerne inteligentni. Mohlo by se klidne stat, ze by kvuli nemoznosti paralelniho pristupu do sve databaze balickovaci system odmitl bezet dvakrat. V gentoo se to ovsem nestane, emerge je dostatecne inteligentni.
2. 1. 2006 12:12 Nový

celé vlákno
Cosi shnileho v state danskem ...
pokud jeden den modem sel a druhy ne, tak je nekde chyba ...

- nezda se mi, ze by PO instalaci modemu bylo (kvuli tomu) nutno prekompilovat kernel .. kdyz tak behem instalace, nebo pred, ale ne potom ...
- pokud se ti povedlo modemovat jednou, melo by to jit i po druhe, ale muze byt nektery z techto problemu:
- - ted nemas zavedeny modul pro modem, ktery jsi predtim zavedl rucne
- - modem neni inicializovany, coz predtim byl (kvuli pokusu o instalaci, nebo kvuli autodetekci z CD)

Ja pouzivam GRUB, protoze mi prijde pohodlnejsi
- jednou nastavim konfiguraci a uz se nestaram (ani pri zmene kernelu) (u lila nesmim po zmene kernelu zapomenout spustit lilo znovu)
- mam moznost pri bootu menit interaktivne parametry bootovani (kdyz treba udelam preklep (hd0,1), kdyz chci nejake parametry pro kernel, ...) (u lila musim nabootovat, zmenit konfigurak, spustit znovu lilo a znovu nabootovat, u grubu si interaktivne zedituju ty radky a rovnou to zkusim)

Nekdo jiny je zase zvykly na LILO, to je ta moznost volby, malokdy je jen jedna nejlepsi cesta jak neceho dosahnout
Jozef Benko
2. 1. 2006 12:18 Nový

celé vlákno
ad Modem:
1.) Pri inštalácii som zaviedol modul pre modem, všetko som robil cez 'genkernel --menuconfig' potom nasledovala kompilácia.

2.) Už sa to rozbehalo, neviem čo s tým bolo...

ad GRUB:
OK, keď budem cítiť potrebu zmeniť boot loader, dám si asi GRUB. Neviete ešte o nejakých dobrých boot loaderoch?
4. 1. 2006 20:41 Nový

celé vlákno
Modul pro modem se musi zavadet pri kazdem spusteni pocitace (pokud ho nemate napevno v kernelu) - melo by to byt v nejakych startovacich scriptech bud primo (modprobe) nebo neprimo (pouziti zarizeni + spravne zkonfigurovane /etc/modules.conf).

Nektere zarizeni mohou bezet bez problemu po rebootu z windows, ale nefungovat primo po zapnuti - protoze pouze windowsi ovladac je dokaze spravne inicializovat. Nicmene kdyby to byl pripad vaseho modemu, urcite by to bylo uvedene ve vami zminenem clanku na abclinuxu.

Dobre zkonfigurovane LILO je lepsi nez spatne zkonfigurovany GRUB. Nezkonfigurovane LILO je nepouzitelne zcela, nezkonfigurovany GRUB je pouzitelny spatne. Nejlepsi reseni je mit oba bootloadery dobre zkonfigurovane, ale pro zacatecnika je to zbytecne moc uceni. Zadny treti "dobry" - tj. znamy, rozsireny a se vsemi nezbytnymi featurami - bootloader neexistuje. Nektere HW platformy dokonce nemaji ani ty dva, takze x86 je na tom jeste dobre.
Jozef Benko
4. 1. 2006 22:05 Nový

celé vlákno
No... Prave s tym modemom je to moj problem... Ked nabootujem Linux hned po zapnuti PC, modem sa neinicializuje (nesvieti LED READY a LINK, svieti len POWER)...

Neviete co s tym? Pretoze musim zakazdym nabootovat Wintendo a az potom Linux...
4. 1. 2006 22:10 Nový

celé vlákno
Muzes dat odkaz na stranku, podle ktere jsi to instaloval ? Byla to http://www.rsw.sk/linux/adsl/ ? Pokud ne, muzes to zkusit podle zminene stranky ? Jinak jsem se tentokrat opravdu podival na tu diskuzi co ji tu nekdo radil a asi ten modem bude pekna bida ...
Jozef Benko
4. 1. 2006 22:14 Nový

celé vlákno
Bol to článok ako nainštalovať modem Microcom AD2622 , konkrétne na stránke abclinuxu.cz.
Jozef Benko
2. 1. 2006 12:18 Nový

celé vlákno
ad Modem:
1.) Pri inštalácii som zaviedol modul pre modem, všetko som robil cez 'genkernel --menuconfig' potom nasledovala kompilácia.

2.) Už sa to rozbehalo, neviem čo s tým bolo...

ad GRUB:
OK, keď budem cítiť potrebu zmeniť boot loader, dám si asi GRUB. Neviete ešte o nejakých dobrých boot loaderoch?
astray
astray (neregistrovaný)
31. 12. 2005 23:06 Nový

Gentoo?

celé vlákno
Z Win primo na Gentoo? Hmm.
PRaG
PRaG (neregistrovaný)
1. 1. 2006 9:15 Nový

Re: Gentoo?

celé vlákno
Preco? Mne sa to podarilo ... pohodicka. Je to uuuplne nooormalne ;) Hlavne netreba sa bat, a citat manual ... RTFM
4. 1. 2006 20:42 Nový

celé vlákno
Nerekl bych, ze je to tak tezke, ale rozhodne to chce odvahu.
Jozef Benko
1. 1. 2006 10:13 Nový

celé vlákno
Veď o to ide... aj keď to budem pol roka inštalovať, nevzdám sa... aj keď to budem robiť po 10 minút za deň a pokročím každý deň o jeden príkaz... ale ten pocit na konci!
uživatel si přál zůstat v anonymitě
1. 1. 2006 10:31 Nový

Ta vasen;)

celé vlákno
to je vasen do linuxu! dufam ze bude takych pribudat;)

som slackwerista, a gentu casom urcite vyskusam (z win priamo do slacku)
4. 1. 2006 20:43 Nový

Re: Ta vasen;)

celé vlákno
Z win do slacku, to je dost daleko ... ja to mel lepsi, ja prechazel do slacku vice-mene z DOSu.

Školení: Linux – Firemní server

Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat kompletní linuxový server do Vaší firmy se všemi základními službami, které potřebujete pro provoz Vaší sítě, firemních emailů a webových stránek.

Podrobnější informace a přihláška