Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

Hlavní navigace

ERP systém pre Linux

Ján Letko
Ján Letko
4. 4. 2006 19:04

ERP systém pre Linux

Už dlhšiu dobu hľadám nejaký ERP systém, ktorý sa dá prevádzkovať pod Linuxom s podporou slovenskej legislatívy. Myšlienky nájsť niečo multiplatformové som sa už vzdal, nakoľko som našiel jedine eso/es v Jave (HTC, dnes Siemens) a ten sme aj nasadili v spoločnosti PM Zbrojníky (maximálna spokojnosť), ale potreboval by som niečo za nižšie náklady (lacnejšie licencie). Samozrejme s komerčnou podporou.

Som ochotný ísť aj na riešenie pomocou www browseru, ale nech to má DB na Linuxe a je to kompatabilné aspoň s Mozillou. Nutnou podmienkou je aj spravovanie viacerých spoločností pod jednou inštaláciou (multimandantné riešenie).

Poraďte niekto až ste sa s niečím stretli, čo by ma nasmerovalo kam sa ďalej obzerať.

Za každú radu som vopred povďačný.
JČP
JČP (neregistrovaný)
4. 4. 2006 22:46 Nový

ERP

celé vlákno
Multiplatformní by měl být movex...
sartori
sartori (neregistrovaný)
5. 4. 2006 8:53 Nový

Re: ERP

celé vlákno
ale taky patricne drahy ;-)
Martin
Martin (neregistrovaný)
6. 4. 2006 9:23 Nový

celé vlákno
Ahoj,
bez problemu dupe na Linuxu SAP. Podporovane jsou pouze distribuce RedHat a SUSE. Na Linuxu jsou podporavany vsechny produkty, pocinaje BWeckem, klasickym ERP, CRM, ... konce Enterprise Portalem.

Pouze to neni free :-)

Dokonce na tom jedou i velke firmy.

Martin.
Ján Letko aura:25
6. 4. 2006 9:54 Nový

celé vlákno
Je to dosť drahé, nie? Kvôli účtu, skladom, pokladni (poprípade miezd, ale tie asi budu musiet byt solo) sa SAP kupovat asi neoplati. SAP je podľa mňa skôr určený pre logistické spoločnosti, poprípade štandartnú výrobu, a toto ja nepotrebujem. Už to mám, a podstatne lacnejšie v eso/es vo výrobnom podniku na spracovanie mäsa.

Ja potrebujem náhradu napr. SunSoftu (www.sunsoft.sk - ten teraz naše spoločnosti používajú - a ešte ABRU) pre multiplatformové (viac k Linuxu a pre managerov je ideal www browser pre prehlady) prostredie na strane klienta, a LINUX na strane DB.

Potrebujem všetky (cca 10 spoločností) dostať na jeden software (jeden server a pod.) a robiť nad nimi konsolidáciu (prehľady, porovnania výsledkov) a podobne.
Pichi aura:75
6. 4. 2006 10:52 Nový

celé vlákno
Konsolidace se neprovádí v ERP/IS ale DSS. Takže si udělejte DWH, ten si zkonsolidujte v ETL a pak si nad tím dělejte tanečky.
6. 4. 2006 11:10 Nový

celé vlákno
Je to jedno z riešení, ale načo keď existujú systémy, ktoré to vedia, alebo majú na to moduly. Skoda ze idu len pod Win, alebo su sakra drahe.
donald
donald (neregistrovaný)
6. 4. 2006 21:04 Nový

celé vlákno
Ako robit si DWh a ETL-ka je pekna praca... sice neviem presne, ako v SAP, ale s cim ja robim, to je celkom pekna robota, ktora zamestnava jeden samostatny team. A hlavne o DWh sa treba starat, takze praca na vyse.
6. 4. 2006 22:06 Nový

celé vlákno
presne taku skusenost mam a cloveka , nedajboze team navyse nepotrebujem, preto hladam system, ktory to ma.
Martin
Martin (neregistrovaný)
11. 4. 2006 14:27 Nový

celé vlákno
Dobry den.
Priznam se, ze se SAPem zivim. Kdo si chce poridit SAP, tak na to musi mit. Az jej bude mit, bude Vam treba MOVEX neskutecne smesny. Nejvetsi problem vsech mych zakazniku je v tom, ze po nasazeni SAPu vyznam IT oddeleni vyznamne klesa. To proto, ze nemaji do ceho vrtat. A hlavne stabilita systemu je vysoka. Uz jsem se setkal s nazorem, na co IT potrebuji, kdyz do funguje - to znamena SAP. Ano jsou v nem chyby, je to jen software, technicky design neni zrovna "in", ale funguje to s nemeckou preciznosti. Je to flexibilni, skalovatelne reseni a umi uz i takove "vymozenosti", jako jsou transformace XSL, podepisovani prenasenych dat (PKI), ...

Jen a pouze na to musite mit / to znamena penize :-(

Hezky den ...

Martin.
honza
honza (neregistrovaný)
11. 4. 2006 16:42 Nový

celé vlákno
Dobry den.
Priznam se, ze Mercedesem jezdim Kdo si chce poridit Mercedesa, tak na to musi mit. Az jej bude mit, bude Vam treba Ford neskutecne smesny. Nejvetsi problem vsech opraven aut je v tom, ze po porizeni Mercedesu vyznam opraven vyznamne klesa. To proto, ze nemaji do ceho vrtat. A hlavne stabilita toho auta je vysoka. Uz jsem se setkal s nazorem, na co potrebuji opravny, kdyz to funguje - to znamena jezdim Mercedesem. Ano jsou v nem chyby, je to jen auto, design neni zrovna "in", ale funguje to s nemeckou preciznosti. Je to flexibilni, skalovatelne reseni a umi uz i takove "vymozenosti", jako je automaticke parkovani, automaticke brzdeni v mlze , ...

Jen a pouze na to musite mit / to znamena penize :-(

Hezky den ...

Honza.
petr
petr (neregistrovaný)
7. 7. 2008 14:39 Nový

celé vlákno
a co jako?
petr
petr (neregistrovaný)
7. 7. 2008 14:40 Nový

celé vlákno
pardon, nevsiml jsem si data vlozeni prispevku... tato diskuze je jiz nekolik let mrtva...
Roman
Roman (neregistrovaný) 195.113.129.---
11. 11. 2009 10:48 Nový

celé vlákno

ten příměr by docela seděl, kdybys napsal:

Priznam se, ze Mercedesem jezdim Kdo si chce poridit Mercedesa, tak na to musi mit. Az jej bude mit, bude Vam treba škoda 120 neskutecne smesná.

Nejde o peníze, jde o to zda chceš aby to fungovalo nebo něco co se třikrát za den sekne.

…a vlastně ani nezáleží na tom co chceš ty jako iťák, ale na tom co bude chtít tvůj šéf ;)

LENIN POWER!
LENIN POWER! (neregistrovaný)
8. 7. 2008 10:52 Nový

celé vlákno
Doporucujete Oracle nebo DB2 pro SAP? A na jakem HW?
Milan
Milan (neregistrovaný)
9. 7. 2008 20:33 Nový

celé vlákno
Ona sice firma může propustit IT oddělení, ale zase najmout experty na SAP, neb firma se neustále dynamicky vyvíjí a ERP na to musí reagovat...
Ale jinak souhlasím, že možnosti SAPu jsou výborné, alespoň pro mne jakožto účetního (když to srovnám s možnostmi sw používaného externími účetními společnostmi, tak nebe a dudy).
Siki
Siki (neregistrovaný) ---.tieto.com
29. 1. 2010 14:01 Nový

celé vlákno

Haha, no to jste me pobavil s tou stabilitou a funkcnosti :-) Vy asi se SAPem delate jenom okrajove, ze ? Asi jste nikdy nevidel ceske HRko a podobne zvracenosti.

Nerikam, ze SAP neni dobry, ale ze by lidi v SAP supportu nemeli co delat, tak to jsem v zivote nezazil :-)

Ale jako celkove dobrej for. Jste me rozesmal takhle v patek. Diky :-)

Franta Kučera aura:80
11. 11. 2009 13:28 Nový

celé vlákno

„Je to dosť drahé, nie? Kvôli účtu, skladom, pokladni (poprípade miezd, ale tie asi budu musiet byt solo) sa SAP kupovat asi neoplati.“

Ne, to se nevyplatí :-) (ostatně pochybuji o smyslu nasazení SAPu i v jiných případech*). Co takhle WinStrom? Sice mají v názvu „win“, ale běhá to na Linuxu :-)

*) i když někdy to nejde jinak, když tě k tomu donutí silnější dodavatel/odběratel nebo mateřská (macešská?) společnost.

Palo
Palo (neregistrovaný) ---.213-160-169.telecom.sk
29. 1. 2010 13:01 Nový

celé vlákno

Ja pracujem 3 roky s ERP systémom HansaWord. Je to švédsky systém, je lokalizovaný aj na slovenské podmienky. Systém Hansaworld je založený na modeli klient/server. Klientska aj serverová časť podporuje celý rad operačných systémov (Windows, Linux, AIX, a ďalšie), pričom systém môže byť aj heterogénny (rôzne operačné systémy servera a jednotlivých klientov). Serverová časť pozostáva zo služby, ktorá beží pod zvoleným operačným systémom. Klientska časť je vo forme hrubého klienta – aplikácie s grafickým rozhraním. Klienti so serverom komunikujú prostredníctvom LAN alebo WAN siete. Vďaka technológii hrubého klienta už malé prenosové rýchlosti (napríklad mobilné pripojenie cez GPRS) sú postačujúce pre prácu s programom.Mne na prácu stačí notebook a internetový signál a z ľubovoľného miesta môžem plnohodnotne pracovať, ako keby som sedel v kancelárii. Pre náročnejších je možnosť pristupovať do systémy aj cez mobilný telefón.

Z môjho užívateľského pohľadu je podľa mňa oproti iným zahraničným riešeniam ako SAP, Navision omnoho jednodhší. Dokonca dovolím si tvrdiť, že práca s ním je jednoduhšia ako s bežnými slovenskými softvérmi typu Softip a pod.

Ak máš v skupine napr. 10 firiem, tak program umožňuje mať napr. spoločnú databázu dodávateľov, odberateľov pre všetky firmy. Umožňuje taktiež robiť konsolidáciu.

Ak máš záujem o bližšie informácie, tak sa rád podelím o svoje skúsenosti(091584581­7)

donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 8:47 Nový

ERP

celé vlákno
Sice nie je to este ERP, ale postupne sa to k tomu ubera. Zalezi, co vsetko potrebujes vyuzivat z ERP systemu. Mam pre teba informaciu, ze pracujem na jednom EIS (Ekonomickom informacnom systeme, niekto tomu hovori ERP niekto IS) s nazvom AceIS ktory je cisto urceny len pre Linux. Je to robene v C++ nad databazou PostgreSQL. Momentalne tam funguju veci ako uzivatelia (zakladne nastavenia a prava), ciselniky, skladove hospodarstvo, fakturacia/reklamacie a pokladna a podpora multiskladov. Postupne by tam mali pribudnut Objednavky, zakaznicke karty, a hlavny bod Pod. uctovnictvo a postupne dalsie a dalsie moduly. Vid. www.aceslovakia.sk
Tom
Tom (neregistrovaný)
5. 4. 2006 10:39 Nový

celé vlákno
Dobra robota!
Naherna, funkca a prakticka web stranka. Komplexne riesenia iba na linuxe. A konecne profesionalne uctovnictvo pre linux. Iba chvalit mozem.
Samozrejme, program som neskusal. Jedine co by som poradil je dat to pod GnuGPL. Mozno to zne hlupo, najma po tom co si tam uz vlozil, ale zalezi len na vhodnom pomere medzi tym co je free a co je platena podpora.
Mam par otazok:
V com to vyvyjas? (IDE alebo vi?). Pod akymi kniznicami bezi GUI (qt,gtk,...)? Bude aj nejake demo?
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 11:25 Nový

celé vlákno
Dakujem za pochvalu a urcite kazde povzbudenie potesi, hlavne po 3 rocnej praci len samotneho vyvoja. :)
Tak bay som odpovedal na prvu otazku/pripomienku:
Bohuzial to dat GPL by bola pre mna sebevrazda, za 3 roky, ktore som usiel s tymto programom som si dost svojho vytrpel a pustit to len tak krvilacnym selmam, ktore cakaju na vhodnu prilezitost, ako sa nabalit, by z mojho pohladu nebol rozumny tah. Tento program sa robil so zamerom poskytnut velmi vysoku a profesionalnu uroven zakaznikovi. Su tam zahrnute moje niekolko rocne skusenosti s vyvojom podobneho software. Prekvapenim moze byt, ze som samozrejme zastancom Open Source kodu, ale bohuzial existuju specificke odvetia, v ktorych aplikovanie daneho licencovania nie je vhodne. (Vid mnoho neuspesne dotiahnutych open source projektov typu ERP/IS atd.) .. bohuzial, je to z 80% otazka financii. A mozem ti s kludnym svedomim povedat, ze mentalita na SR v sektore podnikania je asi taka, ze by reagovali nasledovnym sposobom.. " jeeej super EIS pre firmy, pekne prepracovany a zdaramo... jupi.. a suport nepotrejeme, naco nam to je, ved vzdy najdeme nejakeho vysokoskolaka, ktory nam to za par stoviek/tisiciek upravi a zmeni" .. takze bystri ludia uz asi vedia, co to bude znamenat pre dany software. Dalsi z padnych dovodov je ten, ze takyto produkt si fakt vyzaduje profesionalne udrziavanie, vyvoj a podporu, nie len prilezitostne a nadsenecke programovanie, ako to je vacsinou pri Open Source. Ako mohol by som sa k danej teme viac rozpisovat, ale toto asi nie je na to vhodne miesto, takze len tak v skratke k tomu a prejdem k dalsim otazkam.
Vyvijam to pomocou KDevelop3 a pgAdmin3, kniznicu vyuzivam samozrejme platenu QT, ktora tak isto nie je za par korun, staci sa len pozriet na stranky trolltechu a vyhladat si najdrahsiu verziu pre 1 platformu. Co sa tyka dema, zatial som nad tym neuvazoval ale pokial bude mat niekto zaujem nie je problem to odprezentovat a osahat si AceIS.
5. 4. 2006 11:55 Nový

celé vlákno
Plny suhlas, hladam nieco s komerčnou podporou.
Tom
Tom (neregistrovaný)
5. 4. 2006 14:54 Nový

celé vlákno
Jedno prekvapenie za druhym. To Qt som necakal, uz len koly tomu, ze pre komercne pouzitie sa musi platit. Z komercny firiem mi je znama len Opera a ostatne pouzivaju gtk(Real, Adobe, VmWare, Sun, ...). Ale mne Qt vyhovuje aj ked s gtk nemam ktovie ake skusenosti.
Licencia: Mozno mas pravdu, kedze si skusil SK softverovu realitu na vlastnej kozi. Len by som chcel povedat, ze vacsina ludi si GPL asociuje s tym, ze svoje dlhorocne vyrabane kody da zadarmo pre kazdeho, ze na tom iba stratia. Vobec nevidia to, ze uspesne zvladnuty GPL projekt supportuje niekolko desiatok alebo stoviek vyvojarov (plus dalsie sily: grafici, prekladaci, testeri,...). Jedna vec je ked ti niekto ukradne 3 roky roboty a druha je, ked ti 100 koderov napise za 3 roky to co by si sam robil 50 rokov.

Este som sa zabudol opytat na tie firmy, co so uvedene na web stranke ako referencie. Vsetci nasadzovali Linux riesenia alebo dokonca linux ERP? Sa mi nechce verit, za na SK sa najde viac ako 5 firiem, ktore pouzivaju linux nie ako HTTP, FTP, proxy, mail... server.
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 15:09 Nový

celé vlákno
To su referencie na nasich zakaznikov, akych momentalne mame a supportujeme HW a SW.
Co sa tyka zakaznikov, ktori by boli preportovani na linux, nemame, kedze AceIS je momentalne vo fazy testovania, ale mozem prezradit, ze nam to testuje momentalne 1 z tych vymenovanych zakaznikov a o nedlho sa k nemu prida dalsi z vymenovanych. Ale potesujuce je, ze mame dost velky predbezny zaujem o nas IS a neuveris, tie firmy su ochotne premigrovat na Linux.
miso
miso (neregistrovaný)
5. 4. 2006 15:19 Nový

celé vlákno
Dufam, ze po uspesnej migracii to nenechas bez clanku ;-)
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 15:22 Nový

celé vlákno
budem sa snazit ... :)
RTFM
RTFM (neregistrovaný)
5. 4. 2006 16:49 Nový

celé vlákno
Zdarec,

pěkný projekt, vizuelně pěkný stránky http://www.aceslovakia.sk, jen se mrkni do jejich kódu a uprav si to, máš to totálně rozhozený ...

Vypadá to, že ti to běží na Mambu / Joomle, tak si uprav šablonu, aby obsahovala titulek každé stránky, hlavičku oddělenou od těla a podobně ... takhle to nepůsobí moc dobře a nejspíš to dělá problémy vyhledávačům při indexaci, takže se zbytečně propadáš dozadu ... jo a možná bych taky zvětšil písmo o nějakej ten bodík ...
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 16:53 Nový

celé vlákno
Dakujem za trefne pripomienky, pokusim sa to dat do poriadku.
RTFM
RTFM (neregistrovaný)
6. 4. 2006 0:20 Nový

celé vlákno
Rád pomůžu když můžu, v případě většího zájmu se můžeme domluvit na konzultaci, nebo technické podpoře Tvých stránek ... ;)

Mail: martinv@sky.cz

M.
5. 4. 2006 11:54 Nový

celé vlákno
Kedy by asi bolo k dispozicii uctovnictvo ? je nejaky roadmap ? Bude sa to dat spustat pre niektorych "manazerov" aj pod Win ???
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 12:11 Nový

celé vlákno
Prvu verziu modulu uctovnictva by som tak videl do roka.Nakolko bude treba v prvom rade dobre otestovat a odchytat vsetky mozne nedostatky v prvej fazy vyvoja. Nasim zamerom nie je na rychlo placat nove a nove funkcionality, ale poskytnut kvalitny software aj ked mozno na ukor casu. Mam skusenost, ze cely riesenia, kde su na rychlo naplacane rozne moznosti a a logicke celky maju sice rychlu akceleraciu uvedenia na trh ale tak istu aj akceleraciu upadku zaujmu zo strany stalych zakaznikov.
Co sa tyka WIN.. Povodna myslienka bola, vytvorit nieco pre Linux, co by mu dopomohlo sa rozsirit celoplosne do podnikov.
A tato otazka, co sa tyka mozneho portovania na Win alebo aspon urcitej casti padla uz casto krat a vzdy som dal zaujemcom na vyber, bud budu mat stabilny system postaveny na stabilnom odladenim systeme, cize linux, alebo budu mat na roznych platformach ale s tou moznostou, ze sa mozu pripravit na rozne neprijemnosti s tym spojene. Pretoze udrziavat kod na viacerych platformach je nemozni v porovnanim s tym, aby bolo mozne udrzat aj cenu za program. Okrem toho, nie Windows potrebuje nasu podporu, ale Linux, aby uz viaceri ludia videli, ze nie len Windows je jediny produkcny operacny system. Pokial by si na tom stale trval, stale tu mas moznost rozbehat to pod cygwin, ale ako vravim, to uz nemozem potom posluzit, v pripade problemov.
5. 4. 2006 12:42 Nový

celé vlákno
Qt knižnice existuju aj pod Win, nie ? Len nahlas uvazujem, alebo nie ? Nie je to tak ako u GTK ?
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 13:19 Nový

celé vlákno
ano, je Qt aj pod windows, ale nie je to take, ze len chytis ten kod a len ho skompilujes pod windows verziu ... hlavne nie take veci, ako HW komunikacia s FM (Fiskalnym modulom)
5. 4. 2006 13:28 Nový

celé vlákno
Fiskal ma ani tak netrapi (ten nepotrebuje manager), tam je to o driveroch an HW fiskal (predpokladam), ostatne by ale malo byt ok, nie ?
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 13:38 Nový

celé vlákno
no.. za prve, som to ani raz neskusal kompilovat pod windoze, takze neviem, s cim vsetkym by tam bol problem, ja len som spomenul to prve, co ma napadlo. Ale, ako som uz spominal, aj keby sa to dajme tomu podarilo prekompilovat nativne pod windows, z nasej strany by neboli suportovane vzniknute problemy na tejto platforme.
5. 4. 2006 13:45 Nový

celé vlákno
Tak potom ste to mali zacat robit rovno pod Javou, mame takyto IS (www.esosolution.sk) a ide to ako na Win, tak aj na Lin, len to stojí pekné peniaze a pre stredné spoločnosti (čo sa týka počtu dokladov) je to dosť drahé riešenie.
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 13:51 Nový

celé vlákno
Hm, ano, to je sice pravda, ale skus si ten program spustit na PII alebo PIII so 128 MB RAM a uvidis, ako ti to pojde. Pre nas a pre nasich potencionalnych zakaznikov bol dolezity aj fakt, ze nas IS by mal dokazat vyuzit aj zastaralejsi HW park. Coz s Java je asi velmi tazko dosiahnutelne.
miso
miso (neregistrovaný)
5. 4. 2006 14:25 Nový

celé vlákno
Slo by tam pouzit napr. FreeNX?
Teda v pripade potreby by to urcite malo fungovat a aplikacia by bezala na Linuxe,
teda v ramci pripadneho supportu.
Pytam sa, lebo mi neni jasne, ako by to vyzeralo s tym fiskalnym modulom ...
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 14:43 Nový

celé vlákno
No, ten fiskalny modul musi byt pripojeny k danemu PC, takze pokial budem pustat remote pripojenie z Windows na Linux NX server, tak zalezi, ci ten NX dokaze presmerovat I/O z toho Linux NX Servra na ten Windows Desktop. Ale pochybujem, ze by to islo, ale ako pisal JL, tak on to riesenie, koli comu by potreboval windows verziu, tak tam nepotrebuje FM.
Ale zas by sa investicia z pohladu zakaznika navysila o nutnost nakupit licenciu pre NX Server.
miso
miso (neregistrovaný)
5. 4. 2006 14:50 Nový

celé vlákno
Ja som to pisal len zo zvedavosti, dakujem za odpoved.
Snad ta licencia na NX server (nestudoval som, ale asi by mohol pouzivat aj GPL verziu) bude nizsia ako by ste si museli pridat k cene, ak by ste zaratali zdroje na cloveka, kt. by supportoval ine riesenie (win port).
5. 4. 2006 12:46 Nový

celé vlákno
Do roka to vydis realne (to ucto) ? Ake su ceny pre cca 10 spoločností a 30 userov ? Ako je to s maitenance ? Planujete aj www rozhranie pre nejake OLAP kocky ? Ako to je konsolidáciou pre viacero spoločností (myslím tým vyhodnocovanie viacerých spoločností nad jednou účtovnou osnovou a analytikami)?
Môže byť účtovná osnova a analytiky spoločné pre viacero spoločností ???

Dík za ospovede.
donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 13:28 Nový

celé vlákno
Do roka vidim prvu verziu uctovnictva.. t.j. tie najzakladnejsie funkcie a potom samozrejme postupne rozsirovanie konfortu.
OLAP nastroj na analyzovanie alebo reportovanie zatial nemam premysleny, takze tato vec ostava stale otvorena.
No otazka konsolidacie, tento IS je primarne urceny pre stredne a velk podniky, kde sa dost casto stava to, ze jedna firma ma viacej pobociek, cize nejakych subskladov, takze s tymto nas IS pocita a dokaze s tym pracovat, ale sposob, mat X roznych firiem, ako napriklad to vyuzivaju rozne uctovnicke firmy, ktore outsourcuju pre nich spravovanie uctovnictva, tak taketo nieco tam nie je. Takze pokial by si chapal tie viacere spolocnosti, ako dalsie subsklady v ramci jedneho subjektu, tak to ide.
Co sa tyka uctovnych osnov, presne sa k tomuto bude neviem vyjadrit, na kolko modul uctovnictva je len vo fazy navrh, takze az sa prepracujeme aspon do fazy analyz, budem vediet lepsie odpovedat na tu tvoju otazku.
A na koniec tie ceny by som ti radsej poslal mailom, ak by ti to nevadilo. Staci, ak na nasej stranke v kontaktoch posles svoj dotaz a tvoj mail aby som ti potom mohol spatne odpovedat.
5. 4. 2006 13:38 Nový

celé vlákno
Posli mi prosim na mail jan.letko@forza.sk kontakt na teba aj s mobilom, ja ti podrobnosti vysvetlim.
peter
peter (neregistrovaný)
31. 1. 2007 10:55 Nový

celé vlákno
Ahoj
Prave som sa dostal na diskusnu stranku, tykajucu sa uctovnictva pod Linuxom.
Mal by som zaujem o blizsiu info, kedze by uz pomaly mal byt ten software hotovy, Su nejake novinky? Kedy a ako bude mozne dostat Vas uctovny software?
Moja adresa je peter@mutkovic.eu
Vdaka
Peter
Fero
Fero (neregistrovaný)
4. 7. 2008 13:10 Nový

celé vlákno
ahoj,pouzivam ubuntu a hladam pokladnu so skladovym hospodarstvom na linuxe - je u teba AJ NEJAKA PODPORA?

dAKUJEM
dustin
dustin (neregistrovaný)
4. 7. 2008 15:53 Nový

celé vlákno
Do firmy zavádíme český obis4sql, který je multiplatformní a nabízí komplet podporu.
david
david (neregistrovaný)
5. 4. 2006 14:44 Nový

Compiere ERP + CRM

celé vlákno
Co http://www.compiere.org/ (multiplatformni v Jave), zkousel nekdo realne nasadit v ceskych/slovenskych podminkach?
uživatel si přál zůstat v anonymitě
13. 4. 2006 15:12 Nový

Re: Compiere ERP + CRM

celé vlákno
ano, zkuste www.compiere.cz
x.lin
x.lin (neregistrovaný) ---.compekon.cz
10. 11. 2009 15:55 Nový

Re: Compiere ERP + CRM

celé vlákno

Nezkoušel, ale použití ERP bez lokalizace bych nedoporučoval u CRM je to asi v pohodě. Osobně bych doporučil www.bluejet.cz a k tomu nějaké ERP typu Pohoda.

donald
donald (neregistrovaný)
5. 4. 2006 15:26 Nový

Honey Calc

celé vlákno
Je tu este jedna moznost, sice by som to nemal robit, posielat ti odkaz na svoju konkurenciu, ale rad poradim, ked mozem.. napadol ma este jeden podobny program, ktory sa vola Honey Calc http://www.honeycalc.com .. sice je to produkt nasich zapadnych bratov, ale stalo by za to sa poinformovat, ci tam maju vyriesenu aj SR legislativu.
honza
honza (neregistrovaný)
6. 4. 2006 9:37 Nový

multimandantni ...

celé vlákno
no nebylo by mozna na skodu sdelit, co si pod multimandantni predstavujete. (v reakcich jsem nic nenasel ?). Nekdo necha bezet programy rozdelene pro ty ruzne firmy (subjekty) a nakonec se vsechno v bilancich spoji nebo naopak existuije jen jeden program pro vsechny zucastnene firmy a pomoci konfigurace se nastavi pocatecni podminky (komu patri jake zbozi, kdo je kde zamestnan) a o vsechno rozdilne (napr. na objednavce je ta spravna hlavicka firmy) se nikdo pak uz nestara.

Ze sve zkusenosti vim, ze ta druha varianta neni vpodstate mozna, jeli soucasne v software zaiplmenentovano ucetnictvi jako intergrovana soucast...
6. 4. 2006 9:46 Nový

Re: multimandantni ...

celé vlákno
Pod Multi mandantným riešením myslím:
- Spracovanie účtovníctiev (skladov a pod.) pre viac spoločností
- jeden klient, kde sa pri prihlásení určuje do ktorej spoločnosti sa prihlasujem
- každý má svoje (vidí) číselníky

Bolo by dobré keby:
- mohla existovať jedna, alebo viac účtovných osnov, nad ktorými (ktorou) sa robia bilancie (vyhodnotenia) nad jednou (viacerými) spoločnosťami
- ...
artk
artk (neregistrovaný)
6. 4. 2006 11:30 Nový

A co

celé vlákno
TinyERP ?
6. 4. 2006 12:37 Nový

Re: A co

celé vlákno
Je to niekde v SK alebo CZ nasadené ??? Legislatíva ???
z
z (neregistrovaný)
28. 4. 2006 10:27 Nový

Re: A co

celé vlákno
TinyERP je super, je to otevřené, dobře modifikovatelné...

O žádném nasazení nevím, je nutné to pochopitelně sladit s legislativou.
Jirka V.
Jirka V. (neregistrovaný)
6. 4. 2006 11:51 Nový

Proč vybírat účetnictví podle platformy?

celé vlákno
Osobně nechápu jednu věc: proč vybíráš ekonomický systém podle platformy?
Počítače, operační systémy, databáze jsou jen nástroje, které buďto fungují nebo ne. Ale nic víc. Že se správce sítě naučil dejme tomu MS SQL a proto vyžaduje ERP systém založený na této databázi je pro mě důvod, proč tohoto člověka vyhodit. A osobně bych dělal stejně u tvé podmínky Linuxu jako SW platformy.
Ekonomický systém je natolik důležitou součástí businessu firmy a tolik záleží na jeho kvalitě, vhodnosti pro daný obor a v neposlední řadě implementační firmě, že tvoje podmínka torpéduje možnost nasadit opravdu vhodné řešení (lépe řečeno- podstatně snižuje šance).
Tudíž protože firmou ERP systém prochází a cena HW, OS i databází je naprosto zanedbatelná proti ceně ekonomického systému (nejenom licencí, ale také implementace a vnitřních ztrát plynoucích z implementace), tak bych se vykašlal na nepodstatné detaily a řešil to podstatné- co má ERP dělat, jak má fungovat a jak má podpořit business firmy.
6. 4. 2006 12:36 Nový

Re: Proč vybírat účetnictví podle platformy?

celé vlákno
Nevyberám ERP podľa platformy, ale hľadám pre platformy (aj Linux).

Počítače, operační systémy, databáze jsou jen nástroje, které buďto fungují nebo ne.
A v tom je problém, už nemám nervy na Windows, a po skúsenostich s Linux Desktopom, stabilitou a podobne som pevne rozhodnutý konvertovať na Linux.

Že se správce sítě naučil dejme tomu MS SQL a proto vyžaduje ERP systém založený na této databázi je pro mě důvod, proč tohoto člověka vyhodit.
Ovládam 3 typy DB strojov na strednej úrovni, takže tu problém nie je.

A osobně bych dělal stejně u tvé podmínky Linuxu jako SW platformy.
Zjavne si to nepochopil, nechcel by som pracovať pri tebe s takýmto prístupom. Je mi ľúto tvojich kolegov.

Ekonomický systém je natolik důležitou součástí businessu firmy a tolik záleží na jeho kvalitě, vhodnosti pro daný obor a v neposlední řadě implementační firmě, že tvoje podmínka torpéduje možnost nasadit opravdu vhodné řešení (lépe řečeno- podstatně snižuje šance).
Máš pravdu, a pretož k tomu čo píšeš ešte ctím aj bezpečnosť a stabilitu hľadám niečo na stabilnejšie platformy ako je Windows.

Tudíž protože firmou ERP systém prochází a cena HW, OS i databází je naprosto zanedbatelná proti ceně ekonomického systému (nejenom licencí, ale také implementace a vnitřních ztrát plynoucích z implementace)
Cena licencií (OS aj ERP) je dôležitá, implementácia tiež a žiadne straty som zatiaľ nezaznamenal a mám za sebou momentálne dosť veľký projekt spojený aj s postupným prechodom na OpenOffice a Linux.

, tak bych se vykašlal na nepodstatné detaily a řešil to podstatné- co má ERP dělat, jak má fungovat a jak má podpořit business firmy.
Ty si zjavne manager, ktorý sa alibisticky bojí zmeny platformy keď už mám niečo zabehnuté. Asi máš dobrý rozpočet keď ti ceny licencií na OS nerobia žiadny problém, alebo máš nastarosti malú sieť, kde sa ti to na rozpočte neukáže. Predpokladám že potenciálny prechod na OpenOffice u Vás nehrozí, lebo načo ???

Na záver:
- prechod na Linux Desktop zvládli ľudia v pohode aj s OpenOffice, treba im to správne vysvetliť a oni to pochopia
- S ľuďmi na Linux Desktope nemám žiadne (softvérové - OS) problémy, čo nemôžem povedať o Windows platforme.
- v spoločnosti kde som nasadzoval Linux mám 2 ľudí, je tam cca 100 desktopov, 10 serverov, 60 tlačiarní, 25 notebookov a niekoľko výrobných systémov okrem ERP a iných špecialít (300 000 fyzikálnych meraní denne a podobne). Ušetril som minimálne 1 človeka čo by neustále preinštalovával Windows a Drivery za prechod na Linux (cca 300 00 Sk ročne), ceny za Windows licencie a ceny za Office licencie, stabilizovali sme formáty dokumentov a vnútorné procesy a zo spoločnosti chodí smerom von 90% vecí v PDF a sme relatívne za vodou. A dalo by sa ešte dosť napísať, ale teraz to nie je o tom.
- ERP je len jeden z problémov v celkovom kolobehu problémov v spoločnosti
- riešením nie je povedať "Takto je to ľahšie", ale "Takto je to lepšie, stabilnejšie, bezpečnejšie" za porovnateľné náklady, alebo lacnejšie (a potom môžeš rýchlešie nájsť investície na kvalitný hardware a podobne)

Uff stačí, asi toľko.
Jirka V.
6. 4. 2006 12:56 Nový

celé vlákno
Tak mám pocit, že je snadný vše svést na to, že jsem manager a proto jsem naprostý kretén. Vítej v klubu, další přiznivce najdeš na D-FENSovi :-)
Jsem pragmatik. Ve firmě jsme zvažovali přechod na OpenOffice a nakonec jsme to zavrhli- je pro nás levnější koupit MS Office, než přecházet. Důvody jsou na delší debatu, ale prostě potřebujeme komunikovat s okolím a vyměňovat si s nimi dokumenty a nechat je ty dokumenty editovat, zpracovávat a podobně. OO ve verzi 1.xx měla příliš mnoho chyb v kompatibilitě s MS O. Nemluvě o funkčních omezeních a pomalosti, které jsou i nyní ve verzi 2.0.
Znovu opakuji, že je to pragmatické rozhodnutí- stejně jako pragmatické bylo nasazení open-source produktu Tutos. Prostě vyhovoval našim požadavkům. Jesli ho vyměníme dejme tomu za MS Project tak proto, že se nám to vyplatí a ne proto, že by to byl Microsoft.
Vnitřní ztráty ze změny platformy ERP jsou skutečně vysoké- od migrace (či spíše ztráty dat), přes školení lidí, změnu procesů, časovou ztrátu při implementaci, dočasnou ztrátu produktivity a podobně. Pokud toto podceňuješ, tak se dočkáš nepříjemného překvapení.
A na závěr- právě proto je platforma nedůležitá, aby se podnik mohl věnovat tomu podstatnému (což je hnusně řešeno vydělávání peněz). Pokud bych byl tvým nadřízeným a vnutil bys mi na desktop Linux, tak bych se tě ptal, jaké aplikace tam poběží a jaké ne. Určitě bychom se nevyhnuli diskusi nad ekonomickým systémem. Pravděpodobně bys musel přiznat, že ekonomický systém v potřebné kvalitě není k dispozici, či je jen jeden. Na základě toho bys, opět pravděpodobně, musel na číslech dokázat, že vlastně nevadí, že nemáš podnikový informační systém provozovatelný na desktopu a následkem toho získal černý puntík, protože to setsakra vadí. Popřípadě bys dostal kopačky, to v závislosti na vehemenci, s jakou bys ten nesmysl propagoval. Protože začít se má se všemi potřebnými aplikacemi a potom jít na platformu a ne naopak.
honza
honza (neregistrovaný)
6. 4. 2006 13:17 Nový

celé vlákno
i kdyz je puvodni autor jaksi "zamilovan" do linuxu a jeho argumentaci zcela nesdilim, musim presto oponovat, ze neni rozhodujici, v jakem prostredi ERP system pobezi.

Rozhodne-li se firma, ze pujde tou narocnou cestou - ze pouzije ERP, ktery bude neustale rust s naroky firmy a take pruzne reagovat napr. na zmeny trznich podminek, ktere nuti firmu nove nastavit sve bussines procesy - tak pak je samozrejme nutne, aby zakladni IT-infrastruktura teto strategii odpovidala. Windows teto strategii _neodpovidaji_ a v tomto pripade nezbyva nez se poohlednout v unix-svete.

Je mozne, ze autor prispevku to takhle nevidi, ale pod carou je jedno, jakym zpusobem se dojde k tomu "spravnemu" rozhodnuti.
Jirka V.
6. 4. 2006 13:41 Nový

celé vlákno
ERP, ktery bude neustale rust s naroky firmy a take pruzne reagovat napr. na zmeny trznich podminek, ktere nuti firmu nove nastavit sve bussines procesy - tak pak je samozrejme nutne, aby zakladni IT-infrastruktura teto strategii odpovidala. Windows teto strategii _neodpovidaji_ a v tomto pripade nezbyva nez se poohlednout v unix-svete. V čem se projevuje, že Win této strategii neodpovídají?
6. 4. 2006 14:16 Nový

celé vlákno
Nie som zamilovaný do Linuxu a na Linux som migroval len pred rokom, ale odvtedy mam kludnejsi zivot a co nastavim, to plati aj po restarte :)

Som IT manager, ktorý má rodinu a nechce celý život behať k zamrznutým windowsom a podobne.

A restarty uz takmer vobec nepoznam ...
6. 4. 2006 14:27 Nový

celé vlákno
Tak mám pocit, že je snadný vše svést na to, že jsem manager a proto jsem naprostý kretén. Vítej v klubu, další přiznivce najdeš na D-FENSovi
Nemyslím si že si kretén, len máš na môj vkus zvláštne riešenia

Jsem pragmatik. Ve firmě jsme zvažovali přechod na OpenOffice a nakonec jsme to zavrhli- je pro nás levnější koupit MS Office, než přecházet. Důvody jsou na delší debatu, ale prostě potřebujeme komunikovat s okolím a vyměňovat si s nimi dokumenty a nechat je ty dokumenty editovat, zpracovávat a podobně.
Nemyslím si to a prax potvrdila niečo iné.

Vnitřní ztráty ze změny platformy ERP jsou skutečně vysoké- od migrace (či spíše ztráty dat), přes školení lidí, změnu procesů, časovou ztrátu při implementaci, dočasnou ztrátu produktivity a podobně. Pokud toto podceňuješ, tak se dočkáš nepříjemného překvapení.
Žiadne prekvapenia neboli, všetko ide lepšie ako predtým.

A na závěr- právě proto je platforma nedůležitá, aby se podnik mohl věnovat tomu podstatnému (což je hnusně řešeno vydělávání peněz). Pokud bych byl tvým nadřízeným a vnutil bys mi na desktop Linux, tak bych se tě ptal, jaké aplikace tam poběží a jaké ne. Určitě bychom se nevyhnuli diskusi nad ekonomickým systémem. Pravděpodobně bys musel přiznat, že ekonomický systém v potřebné kvalitě není k dispozici, či je jen jeden. Na základě toho bys, opět pravděpodobně, musel na číslech dokázat, že vlastně nevadí, že nemáš podnikový informační systém provozovatelný na desktopu a následkem toho získal černý puntík, protože to setsakra vadí. Popřípadě bys dostal kopačky, to v závislosti na vehemenci, s jakou bys ten nesmysl propagoval.
Ty sa podľa tohoto bojíš o flek a preto volíš naoko cestu menšieho odporu.

Protože začít se má se všemi potřebnými aplikacemi a potom jít na platformu a ne naopak.
Presne to sa deje ...
Jirka V.
6. 4. 2006 14:58 Nový

celé vlákno
Ano, bojím se o své místo a proto sám sebe vyhodím :-)
Nemluvil jsem o změně desktopu nebo textového editoru, protože to je pohoda a je jedno, jestli z Win přejdeš třeba na Apple nebo Linux, ale mluvil jsem o ERP. A to je fakt velkej rozdíl.
Vzhledem k tomu, že se 10 let motám právě okolo implementace informačních systémů, tak jsem si utvořil nějaký názor a velmi těžko mě přesvědčíš, protože těch 10 let mě utvrzuje v tom, že mám pravdu já :-)
Tvůj pohled je na můj vkus příliš technokratický. Souhlasil bych s tebou tak okolo mých 25, teď už na techniku koukám jen jako na něco, co má sloužit a ve skutečnosti spíše obtěžuje.
Jo a i síť Windows může fungovat dobře, záleží jen na adminovi. Bez urážky prosím!
6. 4. 2006 17:23 Nový

celé vlákno
Aj ja mám rodinu a malé dieťa, rozostavaný dom, chcel by som raz mať aj vlastné auto, ale to neznamená že zatiahnem firmu do spletenca licenčných poplatkov a zbytočných problémov.

Ver mi či nie, ale na Linux chcem prejsť a prechádzam nie kvôli cene Windows alebo Office, ale hlavne kvôli stabilite a bezpečnosti.

U šéfa mám plus aj za nízkorozpočtové IT zo stránky zamestnancov, ale to to je len bočný efekt voči slovám "Bezpečnosť a stabilita" - tá je dôležitá pre moje pokojné spávanie.

Koľko rokov robíš v IT nie je rozhodujúce, skúsenosti možno máš veľké, ale ... dnes je technika a software taký, o rok diametrálne iný. Sledujem to 15 rokov aktívne a som skôr technológ (IT) ako software inžinier. Situácia sa mení z mesiaca na mesiac.

Ak chceš aby ťa systémy neobťažovali, skús sa na ne občas pozrieť cez technológie a možno prídeš na to ako ťa nebudú obťažovať, ale pomáhať. Viva PHP-MySQL intranet - ušetrených veľa korún a času s proprietarnými systémami, napísali sme si ich sami a presne na mieru, neobťažujú, ale pomáhajú. A neveril by si, ľudia s nimi radi pracujú.

Vieš u ná to vyzerá nasledovne:
- vypočujem si ľudí a zhodnotím situáciu a požiadavky
- sadnem si s vedením a ponúknem im 2-3 riešenia
- riešenie sa ešte raz prediskutuje s ľudmi, ktorí to budú používať
- vyberieme vhodnú techológiu
- ... potom to už ide

ERP je len časť skladačky, ktorá sa volá "Výrobná spoločnosť" a vôbec nie najdôležitejšia. Je len jedna z dôležitých.

Sieť s Windows naozaj za určitých okolností funguje dobre, ale len za "určitých okolností", ale ja sa nechcem prispôsobovať okolnostiam, ale potrebujem SIEŤ (a je dosť veľká - cca 10 spoločností).

Inak dik za nazory.
ph
ph (neregistrovaný)
10. 4. 2006 22:57 Nový

techdata.sk

celé vlákno
erp pod linuxom - to je dost siroky pojem ;-) skus pozriet www.techdata.sk - vseobecny system na riadenie obchodnej spolocnosti postaveny na open source technologiach a poskytovany systemom on-demand
user
user (neregistrovaný)
11. 4. 2006 12:26 Nový

TIS

celé vlákno
Skus pozriet http://www.techdata.sk
11. 4. 2006 13:35 Nový

Re: TIS

celé vlákno
Dik, vyzera to dobre, mate to niekto ??? Ake su stym skusenosti ???

Dik za kazde info.
ph
ph (neregistrovaný)
11. 4. 2006 20:39 Nový

celé vlákno
Neviem ako sa im to dari predavat. Viem minimalne o jednej implementacii systemom on-demand co je na slovenske pomery celkom rarita (totalny outsourcing - klient dostal IP adresu kam sa maju logovat zamestnanci a o viac sa nestara). Oni na tom sami bezia svoj dalsi separatny business niekolko rokov. Najlepsie sa asi obratit priamo na nich ...
Rejpal
Rejpal (neregistrovaný)
6. 7. 2008 0:21 Nový

celé vlákno
"FAIL (the browser should render some flash content, not this)."

:)))
ERP+Linux
ERP+Linux (neregistrovaný)
28. 3. 2007 14:16 Nový

Komplexní řešení ERP nad Linuxem (ERP, MIS, CMS, CRM)

celé vlákno
Komplexní systém nad Linuxem s českou, slovenskou, německou a švýcarskou legislativou nabízí firma: http://www.data-norms.cz/

Reference podle branží najdeš na adrese:
http://www.data-norms.cz/pages/reference/i2/branzovareseni/index.html

Cena celého řešení a s tím spojených služeb je výrazně nižší než u SAPu.
milan
milan (neregistrovaný)
9. 7. 2008 13:04 Nový

wikipedia

celé vlákno
OpenSource ERP

V poslední době lze pro nasazení v menšich nebo středních podnicích využít i OpenSource ERP řešení.

* Adempiere
* Compiere
* JFire - framework využívající nejmodernější technologie JavaEE 1.4, JDO 2, Eclipse RCP 3
* OFBiz

[editovat]
dustin
dustin (neregistrovaný)
9. 7. 2008 16:27 Nový

Re: wikipedia

celé vlákno
Teoreticky ano, prakticky je dobré mít někoho poblíž, kdo zná daný systém jako své boty a současně má praktické zkušenosti, jak to ve firmách chodí, aby finální řešení odpovídalo realitě.
Majdo
Majdo (neregistrovaný)
12. 12. 2008 11:15 Nový

Re: wikipedia

celé vlákno
A co tak www.vtiger.sk ? Malo by to mat aj podporu.
lubosch
lubosch (neregistrovaný)
12. 12. 2008 13:43 Nový

InforLN

celé vlákno
Priznam se, ze zase produkty fy Infor (www.gemma.cz) jsou zase ma prace, takze jen doplnim, ze InforLN taky umi behat na RH ES nebo SuSE SLES. DB umi Oracle, ktery take beha na techto platformach. Teoreticky by to mohlo umet i MySQL. Webowy pristup v Mozile me funguje. Ale je to za penize :-(
Ale dost vlastni reklamy :-) Taky jsem se chvilu bavil hledanim neceho jineho a tak uvedu napr. webERP (http://www.weberp.org/). Sice jsem pro to nasel češtinu, ale asi Ti tady bude chybět ta legislativa a slušná podpora.
Pak me jeste taky napada www.smart4web.cz, zase za penize :-)
backup
backup (neregistrovaný)
12. 12. 2008 17:48 Nový

Re: InforLN

celé vlákno
je to u inforu jeste porad tak, ze objednane zbozi je pevne vazano na produkty, ktere objednavku vyvolaly? Pro firmy, ktere chteji pruzne reagovat na pozadavky zakazniku je to zoufalost, Infor tu flexibilitu vzdycky nazyval chaosem. Uz prohledli?
hawran diskuse aura:61
12. 12. 2008 21:06 Nový

celé vlákno
Kurnik, to je nejaka nova moda tahat do popredi skoro 3 roky stare diskuse?
12. 12. 2008 21:28 Nový

celé vlákno
Nie, asi to nie je nova moda, ale je to pekna vizitka, ze aj po troch rokoch su niektore veci k najdeniu, aspon tu na roote. Skuste to inde. Okrem toho nevidim dovod zakladat druhe vlakno k jednej teme :)
hawran diskuse aura:61
12. 12. 2008 22:22 Nový

celé vlákno
Klid, :-). Koukam, ze Vy jste autor problemu. No, pevne doufam, ze jste se neco dozvedel (uprimne!).
Ja jen ze se tu obcas objevi pekne archaicke veci...

Tak drzim palce!
12. 12. 2008 22:58 Nový

celé vlákno
Ja som kludny, len som rad ze obcas niekto hlada info na temu ERP v linuxe a skonci tu na tejto teme :)

Dozvedel som sa dost, ale riesenie poznam len jedno (komercne), aj som ho nasadil v masokombinate a dnes sa pripravuje jeho verzia do CZ a HU (casom asi aj PL).

ERP v OpenSource prevedeni je zatial nemozne (zaruky, vyvoj a podobne) - podla mna.
lubosch
lubosch (neregistrovaný)
15. 12. 2008 16:16 Nový

celé vlákno
to backup> sorry,nevim,nedela aplikacni zalezitosti.Ale urcite je to uz lepsi:-)
to ostatni> pardon,nejak jsem nekoukal na datum a když to bylo nahoře diky tomju že to asi někdo "vytahnul nahoru" předemnou tak jsem bezhlavě odpověděl. Takže taky hodně úspěchu a howk.

Školení: Linux – Zálohování, Vysoká dostupnost, SNMP dohled

Na třídenním školení se naučíte nainstalovat a spravovat systém zálohování, replikace dat a vysoké dostupnosti dat. Dále také pracovat s RAID a LVM poli a nainstalovat a spravovat si vlastní dohledový systém.

Podrobnější informace a přihláška