Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Američanka sestřelila dron brokovnicí od Lael Ophir - Já už jsem to komentoval v diskusi s...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 9. 2016 3:46

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Já už jsem to komentoval v diskusi s NULL, ale zkusím znovu a podrobněji. Pojďme si nejprve projít fakta.

    Irák je zemí, ve které převažují šíité. Před invazí vládl tvrdou rukou Saddám, který (v souladu s blízkovýchodní "tradicí") protěžoval svoji sunitskou sektu, a šlapal po šíitech a Kurdech.
    Írán je primárně šíitský, a když to hrubě zjednodušíme, tak od islámské revoluce v roce 1979 mu de-facto vládnou islámští klerici.

    Irák byl přes americkou invazí velikým nepřítelem Íránu. Ty dvě země spolu vedly v letech 1980-1989 válku ve které zemřely stovky tisíc lidí, používaly se chemické zbraně a dětští vojáci. Důvodem nevraživosti mezi Irákem a Íránem byla nesnášenlivost mezi Araby a Peršany, nesnášenlivost mezi sunity a šíity, spory o hranice (včetně ekonomicky důležité řeky Shatt al-Arab), obava Iráku z šíření íránské islámské revoluce atd.

    Kdyby Amíci chtěli zastavit íránský jaderný program a řekněme svrhnout tamní režim, tak by bylo logické zaútočit přímo na Írán. V Íránu jsou poměrně silní liberálové, kterým se tamní islámský režim nelíbí. Nejspíš by stačilo vybombardovat jaderné provozy a poslat tam malé speciální jednotky, plus vybombardovat vládní instituce, a nechat tam vládnout ty liberály. K tomu není potřeba dobývat Irák jako předmostí, naopak je to naprosto nesmyslné. US mají vojenské základny v sousedním Turecku, sousedním Pákistánu, a hlavně cca 150 km přes vodu v Bahrainu, Quataru, 50 km přes vodu v Kuvajtu atd. Rozhodně by to bylo logičtější, než poslat 300 000 vojáku do Iráku a další stovky tisíc do Afghanistánu.

    Pozemní invaze do Íránu by byla dost problematická, ta země je cca 5x větší než Německo. Invaze z Iráku je špatný nápad, protože v cestě stojí hory, které mají minimum infrastruktury; do zastavilo i snahy obou stran o rozsáhlou pozemní invazi v Íránsko-Irácké válce. Daleko lepší alternativou by byla invaze z vod Perského zálivu, v oblasti Hor mužského průlivu (který by stejně bylo potřeba hlídat, protože jím proudí velké procento světové ropy). Byly by tam i další možnosti, ale v žádné variantě nemá smysl budovat předmostí dobytím Iráku. Hint: koukněte se na top mapu Íránu a okolí.

    Takže varianta předmostí padá. Navíc když dobijete Irák, velkého nepřítele Íránu, tak tím Íránu děláte službu. Sunitský vůdce Iráku byl odstraněn a přestalo od něj hrozit nebezpečí. Irácká armáda byla rozprášena. A Iráčtí šíité, se kterými Írán sympatizuje, dostali vliv a pravomoci, o kterých by se jim před tím ani nezdálo.