Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Analýza Gartner: Windows se pomalu hroutí od Lael Ophir - Produkty MS jsou samozřejmě levnější, než věci ze...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 4. 2008 1:04

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Produkty MS jsou samozřejmě levnější, než věci ze světa profi unixů. Linux je taková poslední křeč unixů, výprodej zdarma. Vím, že čtenáři root.cz nebudou souhlasit, ale myslím, že je to pro vnější pozorovatele zjevný fakt.

    HPC je úzký trh. To vypadá tak, že instalací je málo, a přes vysokou cenu nebyl tento trh pro MS dostatečně lukrativní.
    Nody jsou tupé. Jejich výkon typicky není jinak závratný, protože cena node roste rychleji, než výkon (za dvojnásobek výkonu zaplatíte daleko více než dvojnásobek peněz). Komunikace nodů není nijak záhadná. U levnějších implementací jde o ethernet, u dražších Myrinet nebo InfiniBand. Aplikace pak jedou typicky přes MPI API.

    Ve světě HPC není problémem node. Problémem je, jak výsledný výkon smysluplně využít, jinými slovy jak rozdělit úlohu. To je věc pro management SW.

    Když mluvíte o TCO, tak si zjistěte, co ta zkratka znamená. Opravdu to není o pořizovacích nákladech na node :)

    Nevím odkud berete data, ale 1.2% trhu HPC by mě u MS skoro překvapilo. Vezměte si, že na tenhle trh MS vstoupil v roce 2006. Jestli MS za dva roky na trhu HPC dosáhl stejného podílu, jako Linux na desktopu za 15 let, není to špatné. Jinak výkon na 1 CPU záleží třeba také na typu toho CPU :)

    http://hpc.sprinx.cz/index.php?clanek=financial1&lng=cs