Hlavní navigace

Názor ke zprávičce BSA: více než polovina uživatelů používá nelegální software od Lael Ophir - Čína roste prakticky z nuly, což jde poměrně...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2012 16:55

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Čína roste prakticky z nuly, což jde poměrně rychle. V absolutních číslech je jejich "úspěch" zanedbatelný. Dále Čína neroste díky vlastní invenci, ale díky levné pracovní síle - tamní negramotní dělníci umí levně obsluhovat stroje. A jak jsem psal, Čínu čekají těžké časy. Jednak díky pokroku v automatizaci výroby (dělníků bude potřeba méně), a pak díky jejich politickému systému. Už dnes tam mají hrozivou realitní bublinu, velmi vysoké vnitřní zadlužení, a roste inflace. Pro komunistické pohlaváry není problém peníze použít k získání půjčky na chaotickou výstavbu infrastruktury, která zřejmě nebude nikdy použita, natož aby se zaplatila.
    http://money.cnn.com/2012/05/02/markets/chanos-china-bear/index.htm
    http://business.inquirer.net/38771/will-the-china-bubble-burst
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/8691083.stm

    Komunistická jaderná Čína je dnes poměrně neškodná hlavně proto, že je pro ni výhodné obchodovat se zbytkem světa. Ale pokud dojde k ekonomickému propadu (což analytici ve předpokládají), situace se může změnit.
    Samozřejmě když číňanům pošlete naše peníze, chtějí si za ně něco koupit. Jinak by dostávali jen barevné papírky :). Otázka je, co jim můžeme nabídnout, abychom obchodní bilanci vyrovnali. Nejspíš stroje, zařízení a technologie. A pochopitelně si za ty peníze budou kupovat i naše firmy a pozemky. Dobrá zpráva je ta, že tím dojde k dalšímu posílení vazeb, takže by pro ně dlouhodobě mohla být válka špatnou alternativou. Nakonec i západní civilizaci drží pohromadě právě provázání států businessem. Díky tomu spolu neválčíme - všichni by hodně tratili.