Hlavní navigace

Názor ke zprávičce BSA: více než polovina uživatelů používá nelegální software od Lael Ophir - 3. Před čím se takový systém snaží lidi...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 5. 2012 19:56

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    3. Před čím se takový systém snaží lidi chránit? Před jimi samými? To je špatně. Když lidi vodíte za ručičku od kolébky po hrob, což je ideál socialistů, stávají se z nich neschopné lemry bez jakékoliv znalosti prostředí, bez odpovědnosti, bez invence. Žijeme ve společnosti, ve které většina lidí vůbec nepotřebuje dospět, protože mají rodiče-stát, který jim pořád pomáhá. Dospělí svéprávní lidé by měli mít svobodu, a také s tím související odpovědnost.
    Podobně nemá smysl například zakazovat prodej drog a léků. Každý člověk by měl mít možnost zruinovat si život užíváním heroinu (jsem ochoten diskutovat o příbalovém letáku k heroinu). Chcete snad lidi časem chránit i před pracím práškem a nůžkami? Vždyť si můžou ublížit. A pak zjistíte, že by mohli spolknout lžíci, tak je ochráníte i před tím. A samozřejmě je potřeba "zachraňovat" a "léčit" lidi, kteří se rozhodnou skončit se životem. Postupně se tak z lidí vyrábí nemyslící hovada.
    Společenský zájem je iluze. Existuje pouze zájem jednotlivých lidí. Společnost je abstraktní pojem. Žádný zájem nemá, stejně jako firmy nemají vjemy a pocity.
    Tahle fantasmagorie o společenském zájmu vede například i k zavedení porodného. Prý se tím zvýší porodnost. Jednak to nefunguje, a pak je tu daleko zásadnější otázka. Proč má stát lidi motivovat k tomu, aby měli děti? To je věc každého jednotlivce, ne státu. Stát není chovatel dobytka, aby říkal "OK, dobytek se nechce množit, tak mu přisypu žrádlo" a "OK, zakážu tuhle kytku a tamten lék, aby si moje zvířata neublížila". Jsme přece svobodní lidé.