Hlavní navigace

Názor ke zprávičce BSA: více než polovina uživatelů používá nelegální software od Lael Ophir - Člověk nepotřebuje IQ 140 k tomu, aby mohl...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 5. 2012 4:55

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Člověk nepotřebuje IQ 140 k tomu, aby mohl posoudit, jestli si může dovolit vzít půjčku s vysokým úrokem, když nemá odpovídající příjmy. Regulaci farmaceutického a potravinářského průmyslu vidím jako ochranu před podvodným jednáním. Tedy před prodejem pilulek, které slibují vyléčit chřipku, a přidají vám rakovinu. Před prodejem chleba, po kterém vám naskáče vyrážka.

    Proč by se bohatí měli zříkat plodů své práce? Řekněte nějakému multimilionáři, že zdaníte jeho příjem nad nějakou částku nesmyslně vysokou daní. Až tu mezní částku vydělá, řekne vám "tak a do konce roku na to kašlu, jedu radši do Karibiku na jachtu, kde budu chlastat a píchat". Jeho zaměstnanci pak mohou jít domů. Osobně nevidím důvod, proč by jeden měl z vydělaného dolaru dávat do společné pokladny 50 centů, a jiný 5 centů.

    Problémem není těch pár superbohatých lidí. Ti platí už dnes tak vysoké daně, že v USA platí 1% nejbohatších celých 37%federální daně z příjmu. Majetek sta nejbohatších Čechů se odhaduje na 600-700 miliard. I kdybyste je všechny komplet vyvlastnil a majetek prodal (komu?), získal byste jen cca 60% ročních výdajů státní pokladny. Jenže kdo by pak kupoval ty luxusní výrobky, na jejichž výrobě pracuje spousta lidí? Kdo by zaměstnal ty dělníky na stavbách, které tihle lidé financují? Co by dělali havíři Sokolovské uhelné, řezníci v Kosteleckých uzeninách a železáři ve Vítkovicích? Ti a mnoho dalších pracuje pro nejbohatší Čechy. Poslal byste je na podporu?

    Práce je v naší společnosti odměňována podle vzácnosti, podle principu nabídky a poptávky. Metaře může dělat každý, kdežto advokáta málokdo. Proto dostává metař pár šupů, a advokát si občas koupí Porsche jako hračku. Podle mě je to OK.

    Navíc nevidím, na co si ti "chudí" stěžují. Minimálně v Evropě chudí lidé prakticky neexistují. Všichni mají kde složit hlavu, co jíst, mají boty a oblečení. Že má tvrdě pracující soused víc než já? Hmm, tak to ho samozřejmě musíme jít obrat :D
    V USA je Occupy Movement tvořené z větší části nedospělou mládeží, která čeká, že se o ni někdo postará. Tihle lidé mnohdy vystudovali VŠ humanitního zaměření, a teď se diví, že nemohou najít práci. Respektive mohou, ale do McDonald's se jim nechce. Tak jdou radši slavně okupovat. Vždyť iPhone a iPad jsou přece základní lidská práv, a kdo má dokončenou VŠ, tomu musí společnost najít dobře placenou práci. Vlastní invence nulová, sebereflexe nulová. Pěkně to popsal Adam Carolla. Když v Kalifornii platí 1% nejbohatších 50% daně z příjmu, mělo by se těch 50% zamyslet, proč přispívají do společné kasy tak málo. Co dělají špatně? A proč je jim málo, že bohatí platí o tolik víc do společné kasy?
    http://www.youtube.com/watch?v=cJD8pZiRIzs