Hlavní navigace

Názor ke zprávičce BSA: více než polovina uživatelů používá nelegální software od Lale Ophir - V současné době jsou lichváři primárně kriminální živly,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 5. 2012 17:32

    Lale Ophir (neregistrovaný)

    V současné době jsou lichváři primárně kriminální živly, které vybírají dluhy za pomoci násilí, na které nemají právo.

    Fakt? Společnost GE vykázala v roce 2011 hrubý zisk ve výši přes 19 miliard dolarů, při tržbách 147 miliard. Rozhodně bych o nich neřekl, že neplatí daně. Nakonec výběr daní je věcí státu, má k tomu k dispozici celou řadu nástrojů.

    Ta výše daně pro maximalizaci výběru je dost diskutabilní. Různé zdroje uvádějí 20-70% :). Důležitější je ale chybný koncept. Stát přece nemáme proto, aby maximalizoval výběr daně. To je myšlení otrokáře nebo chovatele dobytka: čím víc moje krávy dojí, tím se mám lépe. Jenže my nejsme dobytek. Jsme svobodní lidé, a stát máme jako akciovku s povinnou účaatí, která má za úkol zajišťovat věci, kterých se musí účastnit všichni, nemůže je zařídit nikdo jiný, nebo by jiný způsob řešení byl velmi neefektivní. Celý koncept maximalizace objemu veřejných služeb je naprosto chybný. Stát nemá vyrábět pivo, špekáčky a televize, protože to není jeho úkol. Navíc to stát neumí, protože je nutně špatný hospodář (je to věc motivace - nemůžete jen tak koupit jinde, takže se nemusí snažit), a zpravidla má v dané oblasti monopol (opravdový monopol, nikoliv silné postavení jako má třeba MS).
    Je třeba definovat minimální sadu veřejných služeb, a stát by si měl vzít na daních jen tolik, kolik nezbyteně potřebuje k jejich provozování. Zbytek ať mají lidé ve vlastních kapsách. Jistě se svými penězi umí naložit lépe, než neefektivní stát. Socialisté to ale bohužel vidí jinak. Stát má lidi provázet od kolébky po hrob, zbavit je odpovědnosti, všechno za ně zařídit, všechno garantovat, a na to vybrat co nejvíce daní. I když už dnes vybírá spoustu daní, zasekává u toho čím dál větší sekeru, kterou bude splácet ještě několik generací.