Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Česká pirátská strana kritizuje novou kampaň BSA od ja - No ono pravě nejde jen o WIN a nějaké...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2009 21:36

    ja (neregistrovaný)

    No ono pravě nejde jen o WIN a nějaké OEM. Jde tady o ty desítky programů které někdy oprávněně jindy z hlouposti používají firmy aniž by se zamyslely nad jejich licencemi a případnými důsledky nelegálnosti. Právě tento bod zasahující myšlení vedocích či dokonce firem je odsouván na okraj. Neexistuje osvěta ve firemním prostředí.
    Celá věc má i druhou a to smutnější část. Když podnikáte většina SW dodavatelských firem Vám poskytne (ovladače, SW,…) či podporu jen pro WIN. V tom vidím velký problém. I hloupé programy jenž by šli dělat multiplatformě se dělají jen pod WIN. Mnohokrát jsem se dotazoval takových výrobců (v CZ) proč to tak dělají, vždyť vývoj multiplatformní aplikace je stejně náročný jak vývoj aplikace pro WIN.
    Dostal jsem odpověď kterou bych volně zformuloval: "Pro děj na trhu a samotný business je linux zcela bezvýznamný. Firmy nemají o bezvýznamné záležitosti zájem.

    Firmy právě jako RedHat, SuSe, IBM, nedokáží malé firmy vůbec oslovit. Většina zájmu firem o Linux stojí na neuvěřitelném úsilí vlastních zaměstnanců, kteří často i potajmu instalují Linux jen proto, že náklady na udržení WIN systému je mimo jejich kapacity. To dokonce i v případě, že sami riskují, že za neschválené postupy přijdou o práci. Toto není správný postup! Je třeba, aby vedení firmy či sám majitel firmy tuto změnu inicioval a aby existovali partneři jenž dokáží svojí odborností minimalizovat rizika a následky přechodu.