Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Čínská vláda upřednostnila Microsoft před Linuxem od LO - Někteří výrobci nemají problém dát zdroják driveru, většina...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2007 15:42

    LO (neregistrovaný)
    Někteří výrobci nemají problém dát zdroják driveru, většina problém má. FSF má zase problém s kernelovými moduly (včetně driverů), které nejsou pod GPL.

    Komerční kniha jízd pro Linux bude těžko napsána, když Linux není natolik rozšířený, aby se to vyplatilo. Psal jsem, že od toho odhlédneme. Ano, o Monu jsem slyšel. Nekompletní implementace .NETu, bez IDE. O Javě jsem slyšel, i v ní psal. Jestli chcete napsat pomalého šneka, který žere spoustu paměti, vypadá zcela jinak než nativní aplikace, a odříznout si možnosti napsat věci typu multimédia, ovládání TV karty, vypalování DVD/CD, používání koupených externích komponent typu OCR atd., jděte do Javy ;). Před příchodem .NETu se psalo ve VB a MFC. To bylo v době, kdy jste na unixech psali xclock pro Motif ;)

    Z čeho konkrétně vycházíte, když tvrdíte, že píšu nesmysly? Konkrétně, prosím. Napadat ostatní umím také ;)

    DRM opravdu nejde postavit nad GPL. Chce to jen věci rozumět. Představte si, že chcete zajistit, aby audio nebylo možné uložit na disk, ale jen přehrát. Máte přehrávač, který dešifruje soubor, a vytáhne z něj audio data. Ty pak pošle na zvukový výstup. Jenže když k tomu máte zdrojáky, bez problému vyrobíte jinou verzi přehrávače, která data zapíše na disk. Stejně tak můžete napsat driver výstupního zařízení, který bude zapisovat WAV soubory, místo přehrávání na zvukové kartě. Ve Windows se to řeší tak, že přehrávač, dekodér i driver musí být digitálně podepsané, jinak se přehrávání nespustí.