Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dell experimentuje s Ubuntu na svém ultrabooku od SpookY - "Jaka zarizeni by to postihovalo? Desktopy? Notebooky? Netbooky?...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2012 11:52

    SpookY (neregistrovaný)

    "Jaka zarizeni by to postihovalo? Desktopy? Notebooky? Netbooky? Tablety? Chytre mobily? Televize s Androidem?"

    Odpovím velice jednoduše - povolit software od výrobce tam, kde má povahu spíše firmwaru (OS pro mobily, tablety, televize, routery) než operačního sysytému. Pokud má výrobcův software povahu operačního systému (počítače), tam povinně nařídit prodej dvou verzí - s OS a bez OS.

    Co se týče třeba počítačů, tak je pravda, že stoupenci Rozežraného jablka si rozhodně instalovat systém nebudou. Přece se nebudou v pocitu svojí výjimečnosti snižovat k něčemu tak přízemnímu. :-)

    Nicméně se určitě najde řada lidí, kteří by si i do Macu dali Linux (dostat ho jako firemní počítač, tak bych to sám udělal).

    Zvláště u notebooků/sestav by měla nabídka vypadat tak, že stejný model bude v nabídce bez OS např. za 15 tisíc a s Win7 za 17 tisíc.
    Konkrétní operační systém prostě není nutnou součástí počítače.

    Je samozřejmě k diskusi, co se smartphony a tablety - Android je OS i když je více firmwarem než OS. To platí stejně i pro ostatní smartphone ekosystémy. Nicméně máme tady Cyanogen.