Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft považuje OpenOffice.org za konkurenta od Lael Ophir - Ono je to jinak. Lidé potřebují dokumenty upravovat....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 12. 2009 16:47

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ono je to jinak. Lidé potřebují dokumenty upravovat. A kompatibilita mezi office balíky je mizerná. Bez ohledu na formát. Ani OOo, KOffice a Gnumeric neinterpretují dokumenty shodně. OOo se dodnes nenaučil ani podporu starých formátů MS Office, ke kterým je specifikace dávno dostupná i bezplatně.

    Také se mi zdá, že máte dost nízké mínění o uživatelích MS Office. Všichni lidé pracující v IT si myslí, že s MS Office dokonale umějí. Není to zdaleka pravda; koncoví uživatelé ty produkty mnohdy znají daleko lépe. Pozorovat schopného finančního ředitele při práci s Excelem může být dost poučné i pro vás.

    Navíc firmy ne používají jen word a Excel, ale také PowerPoint a Outlook. Představte si, že by OOo Calc neuměl grafy (vím že je ve skutečnosti umí – pomalu a mizerně, ale umí). Vy řeknete „9 uživatelů z 10 grafy nepotřebuje“. Ale fakt je dobré, aby měl uživatel na počítači MS Outlook a Word (protože za Outlook není v OOo náhrada, a Word uživatel zrovna potřebuje), a k tomu OOo Calc? Například cut-and-paste tabulek z OOo Calc do MS Wordu může dopadnout zajímavě (ořezaný výběr buněk, špatné ohraničení na hraničních buňkách, nemožnost in-place editace). K tomu vzniknou problémy s kompatibilitou dokumentů s lidmi, co grafy potřebují (a proto mají jiný office SW). A co když náš uživatel ty grafy zítra bude potřebovat? Bude mít měsíc nižší produktivitu, protože si bude zvykat na jiný tabulkový kalkulátor? Co když firma bude chtít zavést faxový server, systém pro správu dokumentů apod? A helpdesk a support budou zbytečně platit experty na další produkty?

    Ty firemní „kalkulačky“ v Excelu jsou naopak skvělá věc. Napíše je i poweruser, a odpadá celý dlouhý a drahý koloběh návrh-psaní-dokumentace-deployment-podpora, který zpravidla zahrnuje hromadu lidí. Webové aplikace to také neřeší, protože mají příšerný interface (zkuste je ovládat z klávesnice, provádět drag and drop, copy and paste z jiných aplikací atd), a z koloběhu vývoje SW odpadne jen deployment.

    Takhle nějak uvažují ti, kdo kupují licence MSO.