Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nadace FSF vydala prohlášení k Windows 10 od Lael Ophir - Ad bylo to neco v tom smyslu, ze...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 8. 2015 1:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad bylo to neco v tom smyslu, ze na Widlich se nikdy nevygeneroval jakysi log do flash pameti stroje, ktery by svou velikosti zpusobil preteceni, ktere na tech srackach od Samsungu vyvolalo bricknuti - so far so good

    Ad Na Linuxu k preteceni z nejakeho duvodu doslo - a tady si pohodlně nepamatujete. Driver samsung-laptop napsal někdo před lety podle neoficiálních informací od nějakého zaměstnance Samsungu, pro jakýsi prastarý model, a fungovalo to na strojích s BIOSem. Tedy nedokumentovaný interface. Při UEFI bootu tenhle interface nefunguje. A bohužel se postupem času změnil smysl nějakého flagu kernelu, který původně indikoval že se jede pod UEFI, a nově indikoval že se jede na UEFI firmware stejné bitové šířky jakou má kernel. U těch notebooků Samsung bylo tuším 32-bitové UEFI a 64-bitový kernel. Tím pádem ten driver samsung-laptop začal zapisovat do paměti kam neměl. To způsobilo výjimku, a která se zapsala do flash paměti stroje. A protože byl report té výjimky moc dlouhý a Samsung měl bug, tak to stroj bricknulo.

    To že jde o jednu chybu na straně Samsungu jsem psal opakovaně. Naopak vy jste celou dobu nereflektoval následující: 1. Autor driveru použil nedokumentovaný interface. 2. Driver byl použitý s modelem HW, se kterým nikdy nebyl zkoušený. 3. V kernelu byl bordel v indikaci jestli se běží na UEFI firmwaru. 4. Celý problém ukazuje na špatný model vývoje.

    Takže pěkný pokus, ale pořád nula bodů :)