Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Osm lidí obviněno z prodeje drog přes TOR od Standa - Anonymní převod peněz existuje už odedávna. Metoda je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 4. 2012 14:45

    Standa (neregistrovaný)

    Anonymní převod peněz existuje už odedávna. Metoda je známá pod názvem diskrétní kurýr, případně štafeta diskrétních kurýrů.

    BitCoin vůbec není anonymní. BitCoin nabízí anonymitu: „Nikdo neví, že ty peníze držím já.“ Ale to za anonymitu nelze považovat. A zdání anonymity: „Nikdo neví, že ten kupec/prodejce jsem já,“ je podle mne naprosto falešné.

    Je zhruba stejně anonymní, jako předplacená karta do mobilu – jste anonymní do té doby, než s ní zavoláte nějakému známému. Stejně tak peněženka BitCoin je anonymní, dokud jí nepoužijete k převodu někomu známému nebo sobě. I když si pořídíte 100 BitCoin peněženek a po nich své BitCoiny desetkrát pohoníte, tak v okamžiku jejich převodu za cokoliv fyzického (nebo při konverzi na měnu), kde je příjemce dohledatelný, přestáváte být anonymní. BitCoin je anonymní pouze při striktním oddělení plateb za anonymní (platba za přístup na webovou stránku přes Tor) a neanonymní (rohlíky, eura, platba za přístup na webovou stránku s registrací) entity. Což je značně výrazné omezení.

    Jediným částečně anonymizujícím prvkem v systému BitCoin jsou clearingová centra, která skrývají skutečného odesílatele a příjemce mezi ostatními uživateli stejného centra. Jsou jakousi obdobou hotovostních kas v reálném světě. V kase máte množinu mincí, na kamerovém záznamu množinu osob, ale nevíte, kdo kterou mincí za co platil.