Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Patent "na všechno" ohrožuje operační systém Android od Vít Šesták (v6ak) - 1. Takže firmy/zaměstnanci by danili a z toho...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 8. 2012 20:40

    Vít Šesták (v6ak)

    1. Takže firmy/zaměstnanci by danili a z toho stát nějakým (radši nerozebírat, jak by to asi vypadalo a kolik by šlo bokem...) způsobem dotoval počítače. Nebylo by lepší, kdyby firmy/zaměstnanci ty peníze nemuseli odvádět do státního rozpočtu?

    Má to i další rozměry:
    * Daně jsou vlastně pokutou za práci. Vysoké daně vážně škodí vám i vašemu okolí.
    * Počítače by se pak používaly i tam, kde by se to nevyplatilo - problém obecní pastviny.
    * Je spravedlivé, aby ti, kteří počítač nepotřebují, dotovali počítače těm, kdo je potřebují? Aby třeba kopáči (tam počítač asi opravdu nenajde smysluplné využití) dotovali počítače typicky bohatším lidem?

    2. Stát není nikdo živý a nemá žádné zájmy. Zájmy mají konkrétní lidé. Pokud bude energie nedostatek a takto se nějaká ušetří, bude to zájem firem. Můžeme to nějak upřesnit, klidně bych se vsadil, že firmy se tak budou v budoucnu chovat, pokud to bude výhodné. #SureBet

    3. Možná se tak stane, ale nebude dobrá cesta. Kdyby stát radši snížil daně (třeba i firmám, i to v důsledku pomůže zaměstnancům i nezaměstnaným*), udělal by mnohem lépe.

    Možná je ale jádro sporu v tom, jestli je šance, že by politici snížili daně. Pokud budeme považovat zdanění (a vlastně i objem státních půjček, které fungují jako skryté daně) za dané a budeme jen řešit, co za to pořídit, pak to Vaše řešení možná smysl má. Pokud připustíme, že by se zdanění mohlo snížit, pak se možná (doufám) shodneme na tom, že by to bylo lepší řešení než tyto "obědy zdarma". K tomu bych měl dvě věci:
    a) Zřejmě už dnes jsme v tzv. prohibitivní zóně, kdy vyšší daně sníží částku, která se na nich vybere. Je to dáno více faktory, mj. zmíněným faktem, že daně působí jako pokuty - demotivačně. Sice i navzdory tomu si politici odhlasovali další zvýšení daní, ale čekám, že to už spíš nebude moc pokračovat - zatěžuje to občany, je to nepopulární a státnímu rozpočtu to taky škodí. Je to boj, který má jen poražené, ale ne vítěze. Možná to bude pokračovat směrem k daňové progresi. Byl by to pochopitelný krok. Sice to taky nejspíš sníží vybrané daně a uškodí to všem (nejen bohatým - celkem dobré vysvětlení je ve videu v "poznámce pod čarou"), ale popularitu politiků u některých lidí to (bohužel) zvýší. Začala s tím ostatně už dnešní "pravice" při zavedení "solidárního příspěvku" nebo jak to nazvali.
    b) Máme dvě možnosti. Buď můžeme naříkat, že se to nikdy nepovede, nebo se můžeme snažit hledat cesty, jak to provést. Pokud všichni budeme jen říkat, že se to nepovede, pak se to nejspíš opravdu nepovede. Pokud budeme hledat cesty, pak se to přinejmenším může povést. Osobně vkládám určité naděje mimo jiné do https://www.svobodni.cz/ . Jejich program (kde je mj. i rušení či snižovaní některých daní) mi dává smysl. Na web jim píší nejspíš reální lidé svoje názory - po pročtení to rozhodně nevypadá jako od PR agentury. Pokud to tito lidé nemyslí vážně, tak už nevím, kdo z politiků. Šanci dostat se do parlamentu mají (nejen podle růstu preferencí v průzkumech, ale třeba i podle počtu followerů na Twitteru). Já jim nejspíš dám šanci. Jsou jen dvě možnosti: buď dopadnou jako současné strany a nic podstatného se nezmění, nebo splní svoje sliby a bude to fajn. Šance tu je a není co ztratit. Nenutím názor, že zrovna Svobodní jsou ta pravá cesta, ale chci hlavně říct, že "to se stejně nepovede, nebudu to řešit" není dobrá cesta.

    *) Daň totiž platí obě strany, takže "daně firmám" neplatí zdaleka jen firmy: https://www.youtube.com/watch?v=7imyTYEoeF4&feature=youtu.be&t=3m25s