Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Pět příčin nezdařeného přechodu na Linux od Miloslav Ponkrác - Já zareaguji jen stručně: "Rozhodne sa mi viac pozdava...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2009 14:34

    Miloslav Ponkrác
    Já zareaguji jen stručně:

    "Rozhodne sa mi viac pozdava API, ktore drzi krok s hardware, ako API, ktore sa vdaka snahe dosiahnut akademicku dokonalost samo pochova."

    Přesně tohle je dokonalý argument proti Linuxu, jen si za API dodejte slovo OS.

    Chci jen říci, že very low level API je vždy mocnější, ale také ho nelze udržet zcela stabilní. Například na sálových počítačích se přistupovalo k diskům pomocí hlavy, válce, stopy – a vše jste měl plně pod kontrolou. Dnešní API stylu fopen/fread/fwrite/fclose je méně mocné, než API sálových počítačů, je daleko dále k hw, a určitě s ním uděláte méně věcí a možností, než u sálových počítačů.

    V poslední době už DirectX drží zpětnou kompatibilitu. Nicméně stále je to Windows only a dnes už jenom Windows Vista only (z hlediska nových verzí) – tedy funguje to dopředu už jenom na Windows a dokonce jenom jedné jediné verzi Windows. Hodně hodně slabé.

    Osobně myslím, že pokud chlapci nezaspí, a OpenGL v další verzi trochu rozšíří, bude to rozhodně lepší rozhraní – a hlavně daleko nadčasovější rozhraní.