Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Po patnácti letech vývoje vyjde Wine 1.0 od LENIN POWER! - hlavni cinnosti nasi firmy je provozovani informacnich sluzeb...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 3. 2008 4:12

    LENIN POWER! (neregistrovaný)
    hlavni cinnosti nasi firmy je provozovani informacnich sluzeb zejmena shromazdujeme data a delame data mining, taky obchodujeme s daty ale spis mame zajem raw data si vymenovat nez prodavat, vlastnime take inet servery ruznych typu, mame mraky domen na kseft ci vymenu, delame outscoring email sluzeb, profi dns sluzby, monitoring linek, inet data mining, vizualizace dat, prodavame soft pro zpracovani videa pro jabka (koupili jsme ho i s firmou pac jsme potrebovali know-how pro jeden projekt a firma byla znacne levna pac krachovala), i nejake neinternetove veci jako treba 20% mensi fabriky v cine vyrabejici elektronicke soucastky, jednu argentinskou programatorskou firmu (asi 50 zamestnancu -- delaji zejmena do j2ee Oraclu), mensi inet reklamku (asi 100m impresi/den), malou grafickou/dtp firmu (+- 25 lidi delajicich na jabkach), 2 server hosting providery (NY a CHI) + nejake opticke draty a 3 mensi (desitky Gbit) IP transit centra v okoli (museli jsme to koupit kvuli rozumnejsi konektivite, v okoli zase dosli volny draty), velkoobchod/importer elektroniky ktery mame zejmena kvuli e-shopu, kde to prodavame.

    Delame specialni it sluzby specialnim zakaznikum nejsme moc zamereni na koncoveho usera. Napriklad jsme sice icann registrator domen, ale bezne populaci domeny neregistrujeme. A tem co domeny registrujeme treba nabizime zadara domain tasting nebo chytani dropu protoze od nich naoplatku zase ziskavame nazbirana traffik data. Zakazniky si vybirame, pro koho jsme ochotni pracovat ponevadz mame vetsi poptavku nez chceme uspokojit a mnohem lepsi je delat projekty pro sebe nez pro nekoho ciziho, kdyz zjistime nejakou diru na trhu z nastradanych dat, tak proc o ni nekomu rikat, kdyz se to da inhouse pouzit. Ty ostatni firmy co vlastnime ty at si pracuji jak chteji - kdyz chteji prodavat sluzby BFU tak klidne - jen musi prednostne delat pro nas. Od nich neocekavame ani tak moc vydelky.

    Ono se to tezko popisuje ten styl kterym podnikame je pomerne netypicky a aby jste si ho mohli dovolit tak musite opravdu velmi dobre vedet co delate. V nekterych oblastech IT muzete byt bez problemu svetovou spickou, mame nekolik SW produktu ktere doposud nemaji ve svete konkurenci, obcas je nekomu ukazujeme jako ukazka toho, co umime. Zadny z nich pochopitelne verejnosti neprodavame jsou prilis vzacne na to aby se prodavaly za penize.

    Taky nakupujeme sluzby, pridame k nim nejakou pridanou hodnotu a zase je prodavame. Timhle se da opravdu dost vydelat (zisky i stovky procent) s minimalnim vynalozenym usilim (pracuje stroj ne clovek), kdyz vite komu to pak prodat. Informace jsou v nekterych oblastech podnikani velmi zadane zbozi. Casto zpracovane informace co prodavame nikdo jiny, alespon verejne, nenabizi. Ostatne my je taky verejne nenabizime, tim by se znacne snizovala jejich trzni cena.

    Zacali jsme podnikat v IT a pak jsme ty penize co se vydelali investovali do takovych oboru, co se nam hodi, abychom meli vetsi kontrolu nad provadenou cinnosti a sobestacnost. Temer vsechy vydelane penize reinvestujeme a zkousime i ruzne dalsi obory podnikani ktere souvisi s IT.

    Ja jsem spolumajitel, za tech 10 let co existujeme jsme udelali opravdu dost a zacinali jsme prakticky z niceho a bez kontaktu a jako totalni newbies. Ted delam poject management nenarocnych IT projektu. Ve fronte mam asi 3, pak pujdu zase delat vyzkum do JAP, to mne bavilo vic.

    Jinak pro kvalitni zpracovani dat musite mit tech dat opravdu hodne. Prelozeno do cisel, jsou to *minimalne* desitky miliard zaznamu v tabulce, kdyz stejny algoritmus pustite na 10 GB dat, tak dostanete nepouzitelne vysledky. Pouzivaji se na to povetsinou specialni databaze i kdyz pro nektere projekty se daji pouzit i ty klasicke (Oracle/DB2). Taky se pouziva i specialni SW, ktery pokud se vam ho vubec podari koupit se licencuje v radech $100k/CPU.

    Taky mame technology dema k data miningu takove blbinky jako program ktery obchoduje na burze, snazi se zjistit kdy a co nakoupit a kdy a co prodat, on to tedy dela i s realnymi penezi, ale to jen tak pro srandu za par tisicovek. Kdyz ho nekomu ukazete tak je pak relativne tezke vysvetlit klientu ze ten program chce jen proto, ze o tom nic nevi. Kdyby o tom vedel vic, tak by mu zadny vetsi obnos nesveril. Kratkodobe investovani na burze je znacne rizikove. Takovy programy se delaji i jako diplomka, par jsem jich uz videl, a dokonce byla i jejich soutez (ale ne s realnymi penezi).

    BTW zajimalo vas nekdy kolik % na internetu tvori porno? 50%? Tak to pridejte a hodne.