Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Počet programátorů v ČR je pod průměrem EU od djicha - Zdravím, vlivem osudu jsem se octl jako "učitel programování",...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2012 23:20

    djicha

    Zdravím,
    vlivem osudu jsem se octl jako "učitel programování", na nejmenované střední průmyslové škole. Z toho co jsem viděl během 18 měsíců ( cca 400 studentů), bylo k něčemu pro oblast programování tak 2%. Absolutní nechápavost byla na každém kroku, neochota namáhat mozek šla hned vedle, včetně (ne)podpory kostnatého vedení školy a samozřejmě pohodlnosti nejmenovaných kolegů snažit se učit něco nového (bo proč za ty prachy). To byl taky důvod proč jsem utekl zpět do továrny na software jak to jen šlo.

    Absolventi středních škol(nemyslím teď ty perly mezi sviněmi, ony 2%) se bohužel nanaučí základy, jak alespoň trochu efektivně navrhnout UI, jak spravovat projekt, málokdo umí pracovat s nějakým verzovacím systémem, s tím souvisí práce v týmu atd... Pracák se pak podívá na obor, tam ho pošlou do nejbližší firmy (brzo se zjistí že je k h....)

    Pravda asi roste počet studentů IT nicméně valná většina jsou obtloustlí nebo vychrtlí hráči počítačových her, kteří po škole umí maximálně tak zkopírovat Hello world a možná ani to ne. Zažil jsem nejmenovanou osobu, která měla za úkol vytvořit generátor fraktálů, onen nešťastník si našel na wikipedii vzorec, metodou control cizí, control vlastní to přesunul do IDE a pak se divil že mu to nejde přeložit a to po 3 letech takového studia IT. Za to ovšem může nedostatek dětí, snížené nároky ve školách(což někteří patrioti nesou těžce).Je to fakt na několik knih a způsob jak to zvrátit je pro hlavy namazané a pomazané.

    Zkoušel někdy někdo sehnat slušného instalatéra..., to je fakt drama, takže bych to s tím nedostatkem programátorů neviděl tak černě.

    Navíc by mě zajímalo kdo by vlastně tu kopici programátorů živil. Přijde mi to už jako na kolchoze, to co dřívě dělalo 15 lidí teď musí zvládnout 3, aby měli dost na chleba. Jak by to řekl kolega: Sám si analyzuju, vyvíjim a testuju :D