Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Polsko definitivně odmítlo smlouvu ACTA od Karel - Samozřejmě, že si to může ČR ratifikovat. Věci,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2012 11:55

    Karel (neregistrovaný)

    Samozřejmě, že si to může ČR ratifikovat. Věci, které nejsou v rozporu s unijním právem by pak naprosto normálně platily. Části, které by pak v rozporu byly (a to se týká zejména kontrol na hranicích apod. - EU má poměrně rozsáhlou sbírku směrnic ohledně svobodného pohybu) by pak platily pro všechny kromě občanů EU. Takže by to bylo pak o tom, že by právníci měsíce a možná roky studovali a hledali, které části jsou v souladu s legislativou EU a které nikoliv. Ze skříní by vypadl nejeden kostlivec a zřejmě by byl vyvíjen obrovský tlak, aby se spíše upravila legislativa EU, než implementace ACTA.

    Zde je dobré upozornit na jednu takovou perličku - jakožto občan ČR si mohu vybrat, zda se budu prohlašovat za občana ČR, nebo za občana EU. Již v jednom případě jsem si na letišti ulehčil práci tím, že jsem se prohlásil za občana EU. Nerozumím legislativě, ale celník se ke mně pak musel chovat jinak. Bylo mi to doporučeno přímo tím celníkem, takže to není ani tak o mé vychcanosti, jako spíše o nějakém známém háčku v legislativě. Takže si dokážu představit, že by ČR ACTA ratifikovala, ale řadu bodů by neuplatňovala vůči občanům EU. A pak by záleželo, zda se na letišti prohlásíte za občana ČR, na kterého by ACTA platila celá, nebo za občana EU, na kterého by platila jen nějaká část.