Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Porovnání výkonu Ubuntu 12.04 a 12.10 od Rover623 - Tak tohle je s prominutím největší volovina jakou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2012 0:40

    Rover623 (neregistrovaný)

    Tak tohle je s prominutím největší volovina jakou jsem kdy slyšel. Na to aby bylo vytížení procesoru "0" by ti nesměl běžet žádný proces. Jenže při takovém stavu by se ti procesor do několika desítek minut upekl, takže sama architektura procesorů je postavena tak, že v klidovém stavu zpracovává procesor tzv. "nulté instrukce". Navíc o architektuře procesů ve Windows víš zjevně kulový, protože spousta věcí je schována pod tzv. "multiple thread", kdy jeden proces zpracovává několik jiných volání (svschost třeba). O změnách ve výpočtu zatížení CPU od Windows Vista jsi asi také neslyšel. Windows totiž od určité doby nepočítá instrukce systému a nulté instrukce jako zatížení, tudíž ti to sice ukazuje konstantně nulu, ale reál je tak 5-20%. Velmi vzácně jsem viděl situace kdy se některé volání systému zacyklí takovým stylem, že vytížení CPU je 100% a systém se skoro nehýbe, ale správce neustále tvrdí, že zatížení je 0%, protože systémová volání se nezohledňují.

    Navíc, Windows 7 (Vista) potřebují k optimálnímu běhu jen samotného desktopu asi 800MB RAM a to nepočítám fakt, že většina uživatelů má zapnuté různé další srandičky které žerou RAM (postranní panel) a další věci k provozu systému (programy na pozadí jako antivir, Skype apod.), pro reálné využití Windows (Vista a výše) jsou 2GB RAM naprostou nutností, jinak systém swapuje jako šílený.