Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Proč neuspěl projekt open source grafické karty? od Jarda_P - > To je nesmysl vytvořený arabskou propagandou. Na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2012 21:39

    Jarda_P

    > To je nesmysl vytvořený arabskou propagandou. Na vodu z této oblasti má nárok Izrael, Sýrie, Jordánsko a Libanon.

    Akorat, ze Israel si z Galilejskeho jezera podstatne vice vody, nez do nej z uzemi Izraele natece. Coz je zdrojem konfliktu. Z izraele do nej natece 23 % vody, bere si pry ale az 60 %. Z reky Jordan zbyva jen potucek.

    > Pak se arabové pokusili přesměrovat tok řek napájejících Galilejské jezero, což by bylo porušením mezinárodního práva. V následném araby započatém konfliktu v roce 1967 zabral Izrael Golanské výšiny jako bezpečnostní zónu.

    Mensim, jiste nepodstatnym detailem je, Syrie zautocila na Izrael po te, co Izrael zacal s konstrukci kanalu z reky Jordan severne od Galilejskeho jezera. Izrael pote presunul projekt na jih od nej, nasledovala arabska snaha odklonit vodu do arabskych zemi, sestidenni valka a obsazeni Golanskych vysin, kterym Izrael znemoznil Syrii vyuzivani tamnich vodnich zdroju a zajistil je tak cele pro sebe. 15 % vody Izraele pochazi prave od tamtud. V detailu si o tom prectete tady: http://www1.american.edu/ted/ice/westbank.htm . Je to web university ve Washingtonu, ktery mi pripada spolehlivejsi, nez vas oficialni propagandisticke zdroje z Izraele.

    > Většina populace bude ovšem zanedlouho používat odsolenou mořskou vodu.

    Jo, protoze jim nic jineho nezbyva. Pumpuji Galilejske jezero takovym zpusobem, ze kazdou chvili narazi na uroven, po jejimz prekroceni by do nej zacaly proudit spodni slane prameny a museli by tak odsolovat i vodu z Galilejskeho jezera.

    Dodejme, ze Izrael nevaha vrtat studny v blizkosti pramenu tradicne vyuzivanych Palestinci. Nasledkem toho nektere z nich prestavaji v sussich obdobi teci a Palestinci jsou be urody. Ale komu by to vadilo, hlavne, ze Izraelci maji dost vody do bazenu.