Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Shuttleworth: Windows 7 je pro Linux příležitost od Lael Ophir - Ještě jednou. Hardlinky a case sensitive FS jsou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 4. 2009 15:37

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Ještě jednou. Hardlinky a case sensitive FS jsou feature NTFS. Win32 je dlouho nepodporovalo, o interface nemluvě. Proto v Exploreru nevytvoříte hardlink, ani Win32 aplikace není schopná používat NTFS jako case sensitive. Je to samozřejmě záměr. Nikdo nebude implementovat v Exploreru hardlinky, symlinky a case sensitivity jen proto, že to udělat jde. Podobně Škoda Auto nevyrábí auta s tisícem blikajících LED diod jen proto, že to jde udělat.

    Automatické doplňování názvů je k dispozici od NT 4.0. Jen je potřeba si vybrat tab jako CompletionChar.
    Command line je na Windows okrajový prostředek, kdežto na unixech mnohdy prostředek jediný. Ve Windows fakt nepotřebujeme skriptovat mailovou konferenci v bashi ;). Ovšem expet vašeho ražení stejně asi neumí používat ani tu Windowsí command line. Nebo snad řadíte mezi to malé procento uživatelů, co umí používat dokonce for if?
    for /f %I in (*.txt) @echo %~tI

    Vyjma toho má ale MS zajímavý PowerShell. Na rozdíl od unixového "spustím utilitu, výstup předám jiné utilitě" je PowerShell objektový. Oproti unixům shellům je to asi o 40 let napřed.

    U UTC je systémovým řešením EFI, ne přehrabování v registry. Samozřejmě na Linuxu je naprosto systémové se dny a noci přehrabovat v konfiguračních souborech, ale zásah Registry je nesystémový ;)